2015. december 1. kedd

dec. 1
8:54
Sony Xperia Z5 Ccompact – Junior (168 Óra Online)
Az Xperia Z5 kipróbálása után a Compact verzió egy kicsit üdítőbbnek hatott. Amíg a „kétkezes” Z5-öt igyekeztem minden tekintetben kitapasztalni, és megismerni, azon nehézségek mellett, hogy gyakorta nem volt éppen kényelmes a használata méretei miatt, addig a Compact egy sokkal egyszerűbb élménnyel kecsegtetett. Könnyedén elfért a markomban úgy, hogy egy kezemmel képes voltam megtartani és még…
dec. 1
9:12
A klímaváltozás hajtja az Iszlám Államot (MaHu)
Van összefüggés a globális felmelegedés és az egyre növekvő terrorfenyegetés között.
dec. 1
9:24
Hófehérke miatt lett moziőrült Woody Allen (Múlt-kor)
Woody Allen Oscar-díjas amerikai rendező-színész, számtalan fanyar humorú film alkotója december 1-jén ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Filmjeit számos díjjal jutalmazták. Az Oscar-díjra 22 alkalommal jelölték, és négy alkalommal meg is kapta a kitüntetést.
dec. 1
9:30
Vox humana a közigazgatásban (orientpress)
Valló József, a hazai közigazgatási eljárás megalapozója és intézménytörténetének egyik legjelesebbje olyan hatósági hozzáállást képzelt el, amely a jogtisztelet mellett az emberségben sem szenved hiányt. Márpedig nála kevesen tudtak többet a közigazgatás és az emberek viszonyáról.
dec. 1
9:32
Nőtt az OPEC novemberi olajtermelése (orientpress)
Emelkedett az OPEC olajtermelése novemberben, különösen Irak termelése ugrott meg. A Reuters által megkérdezett olajvállalatok szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése az októberi napi 31,64 millió hordóról 31,77 millió hordóra emelkedett, jócskán felülmúlta a napi 30 millió hordós termelési kvótát.
dec. 1
10:27
„Mennyire hiányoztatok!” – így üdvözölte a spanyol király az elűzött zsidók leszármazottait (Múlt-kor)
VI. Fülöp spanyol király hétfőn Madridban tiszteletét fejezte ki az Ibériai-félszigetről több mint 500 éve elűzött szefárd zsidók leszármazottainak, és megköszönte hűségüket a spanyol nyelvhez és hagyományokhoz.
dec. 1
10:42
Az izgalmas tudós (nyest.hu)
dec. 1
11:27
Kicsapongásai miatt HIV-tesztre küldhette a felesége Bill Clintont (Múlt-kor)
Egy új könyv szerint Bill Clinton volt amerikai elnök olyan rosszéletű volt, hogy a felesége, Hillary HIV-tesztet végeztetett nála, és mindketten fellélegeztek, amikor az eredmény negatív lett. A Clinton házaspár képviselője abszurdnak nevezte az állításokat.
dec. 1
11:33
Vége minden vitának: a nők és a férfiak agya egyforma! (Infostart)
Anatómiailag nincsen számottevő különbség a férfiak és a nők agya között - derült ki az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmányból.
dec. 1
12:30
Décsy Antal és a Ceres (csillagászat.hu)
Évezredeken keresztül úgy gondolták az emberek, hogy a Föld körül hét bolygó kering, mégpedig (a Földtől való távolságuk sorrendjében): a Hold, a Merkúr, a Vénusz, a Nap, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. A kopernikuszi rendszer recepciójának kiteljesedése, illetve
dec. 1
13:21
Nappal borult sötétségbe Peking (MaHu)
A főváros iskoláiban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, helyenként be sem kellett menniük a diákoknak, volt ahol az internet segítségével online foglalkozásokat tartottak.
dec. 1
13:24
BerryBlog 5! (BerryBlog)
Újra december van, ami hagyományosan ünneplős hónap, van itt Mikulás, karácsony, de még ezek előtt, december 1-jén BerryBlog és BerryBolt szülinap! A két tesó pontosan egy év különbséggel született, előbbi 2010-ben, utóbbi 2011-ben. Előbbi a hazai techblog-éra meghatározó tagjává nőtte ki magát, napi több ezer rendszeres olvasóval, utóbbi egy hobbiprojektnek induló kezdeményezésből komoly, felnőtt…
dec. 1
13:33
Aki Németországgal jegyezte el magát – Hitler és a nők (Múlt-kor)
Bár német lányok százezrei epekedtek a Führerért, és sok mindent odaadtak volna, ha akár csak egy éjszakát vele tölthettek volna, csak nagyon keveseket engedett közel magához. Többször hangoztatta, hogy csak Németországgal jegyezte el magát.
dec. 1
15:30
Mától kevésbé kiszolgáltatottak a mobilos ügyfelek (BerryBlog)
Ma nem csak a BerryBlog és a BerryBolt születésnapja van, hanem egy jóval kevésbé ünnepélyes, ám annál fontosabb szempontból is jeles dátum a mai: December 1-jétől új szabályok érvényesek a távközlési szolgáltatásokra, így természetesen a mobilszolgáltatásokra is vonatkozó szerződésekre Magyarországon, ami gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy mostantól kevésbé szívás a mobilosok élete, a…
dec. 1
15:39
10 érdekesség Winston Churchillről (Múlt-kor)
dec. 1
15:41
Virtuálisan bejárhatók lesznek a Gulág táborai (Múlt-kor)
Virtuális gulágmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény jövő tavasztól látogatható. A projekt előkészületei, egyes részei már most is megtekinthetők, az eddig közzétett információk magyar nyelven is olvashatók.
dec. 1
17:45
Michelangelo is csak ámulni tudott a „Paradicsom kapuján” (Múlt-kor)
560 éve, 1455. december 1-jén halt meg Firenzében Lorenzo Ghiberti olasz ötvös, szobrász és író. Legcsodálatosabb munkáját, a firenzei Szent János-keresztelőkápolna keleti kapuját Michelangelo a Paradicsom kapujának nevezte el.
dec. 1
18:48
Teljesen ép egyiptomi szarkofágra bukkantak (Múlt-kor)
Egy 22. dinasztia alatt élt egyiptomi pap rendkívül jó állapotban fennmaradt szarkofágjára bukkant rá egy nemzetközi kutatócsoport a Luxor nyugati oldalán található el-Asszasszif nekropoliszban. A szarkofágot különböző ábrázolások is díszítik.
dec. 1
21:00
Átadták a debreceni atommagkutató új gyorsítóját (MaHu)
A berendezéssel részecske- és magfizikai kutatások mellett régészeti, ipari alkalmazásokat is el tudnak végezni, de jól hasznosítható a klímakutatásokban is.

2015. december 2. szerda

dec. 2
5:42
Szuperbaktériumot elpusztító szert fejlesztettek ki Ausztráliában (Infostart)
A többféle antibiotikumnak ellenálló Staphylococcus aureus baktérium elpusztítására alkalmas új anyagot, a világ első organikus antimikrobiális szerét fejlesztették ki ausztrál kutatók.
dec. 2
6:00
Virtuális gulágmúzeum készül Csehországban (Infostart)
Virtuális gulágmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény jövő tavasztól látogatható.
dec. 2
8:00
Pályázat kulturális intézmények támogatására (orientpress)
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a 'Kulturális intézmények oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése' című, TIOP-1.2.1.A1-15/1 kódszámú felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,3 milliárd forint. A támogatási kérelem benyújtása 2015. december 2-től 2015. december 8-ig lehetséges.
dec. 2
8:18
Robbanás rázta meg az isztambuli metrót (orientpress)
Detonáció történt a kedd esti csúcsidőben az isztambuli Bayrampasa metrómegállónál. Az első információk szerint a robbanást egy házilag készített csőbomba okozta. Vasip Sahir isztambuli kormányzó nyilatkozatában kiemelte, az incidensben öt ember megsérült - írja a
dec. 2
8:27
Fölényesen nyerte Napóleon a „három császár csatáját” (Múlt-kor)
Kétszáztíz évvel ezelőtt, 1805. december 2-án zajlott le az austerlitzi csata, a három császár csatája, az Oroszország és Ausztria ellen indított 1805-ös napóleoni hadjárat döntő ütközete, amely Bonaparte Napóleon egyik legnagyobb, ha nem legnagyobb győzelmét hozta.
dec. 2
8:45
Szupermasszív fekete lyukak (nyest.hu)
dec. 2
9:21
Megjött az első rendszerfrissítés a PRIV-hez (BerryBlog)
Na ez nem tartott sokáig, olyannyira nem, hogy az androidos világban számos gyártónak fél, vagy egy év kell ahhoz, amit a BlackBerry most megcsinált: a megjelenést követően nem egészen egy hónappal frissítette első androidos mobiljának, a PRIV-nek a rendszerszoftverét. Persze tudom, a BlackBerry nem engedheti meg magának azt a luxust, amit egyes versenytársak, a PRIV jóval nagyobb támadási…
dec. 2
9:48
Milliárdos terhet jelentene a kvótajavaslat elfogadása (orientpress)
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a magyar egészségügyi és szociális rendszert egyaránt sok milliárdos extra költség terhelné, ha megvalósulna az Európai Unió illegális migránsok elosztásáról szóló javaslata. Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában kiemelte: 'a modernkori népvándorlás' többfajta szempontból jelent kihívást és veszélyeket…
dec. 2
10:33
38 év után találta meg anyját az argentin katonai junta által örökbe adott gyermek (Múlt-kor)
Megtalálta egykor bebörtönzött anyját egy argentin férfi, akit még újszülöttként szakított el tőle a katonai junta. A katonai diktatúra (1976-1983) a megölt, illetve bebörtönzött baloldaliak ötszáz gyermekét adta nevelőszülőkhöz hamis személyazonossággal.
dec. 2
11:00
Rendkívül kedvezőek a mezőgazdaság eredményei (orientpress)
A 2015-ös év is kedvező eredményeket hozott a mezőgazdaság területén. Kiemelkedően alakult a kalászos gabonák termése, a termelői árak csökkenésének ellenére bővült az állattenyésztés kibocsátása is - mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Keszthelyen, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége által szervezett agrárfórumon, 2015. december 1-jén.
dec. 2
11:02
Hét pontban a nátháról (orientpress)
Az őszi-téli időszakban sokszor még ki sem heverjük az egyiket, máris egy újabb betegség miatt nyomjuk az ágyat, rossz a közérzetünk, az orrdugulás, orrfújás, köhögés miatt alig alszunk. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a nátha kezeléséhez és megelőzéséhez ad tanácsokat.
dec. 2
11:18
Meddig érvényesek az autópálya matricák? (orientpress)
2016 január végéig lesznek érvényesek az éves idei autópálya matricák - mondta el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője az InfoRádiónak. Kibédi-Varga Lajos hozzátette: az első mintegy 11 hónapban csaknem 3 milliárd forint pótdíjat hajtottak be a bliccelőktől.
dec. 2
11:36
Nem csitulnak a kedélyek a Tádzs Mahal körül (Múlt-kor)
Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a Tádzs Mahal valaha hindu templom lett volna - jelentette ki az indiai kormány, lezárva egy régóta tartó vitát. Hindu nacionalista történészek hiába próbálják meg újra meg újra eltávolítani a muszlim részleteket India történelméből.
dec. 2
11:36
Hatásos fogyókúra túlsúlyos csillagoknak (csillagászat.hu)
A VY Canis Majoris hiperóriás csillagról adaptív optikával készített rendkívül részletes felvételekből az is kiderült, hogyan veszít hatalmas tömeget a góliát élete legutolsó szakaszában, mielőtt szupernóvaként elpusztulna. A VY Canis Majoris vörös hiperóriás az egyik legnagyobb csillag a Tejútrendszerben. Tömege
dec. 2
12:30
Egyszerűsödik és bővül a földhitel-program (orientpress)
A Kormány a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. első körös tapasztalatai alapján arról döntött, hogy tovább javít a földhitelhez jutás feltételein, és kibővíti a hiteligénylés lehetőségét. Az elővásárlási jogával élni kívánó gazdáknak nem kell részt venniük az árverésen ahhoz, hogy hitelt igényelhessenek, emellett csökkentik a hitelfelvételi önerő mértékét.
dec. 2
12:39
Fiastyúk és Sasfiók (csillagászat.hu)
Az M45 (Plejádok, Fiastyúk) és az LBN 777 (Sasfióka-köd) egyaránt népszerű távcsöves célpont, azonban így együtt ritkán szokták fényképezni. A sasfiók és majdani áldozatai, a csibék egy mozaikfelvételen! Horváth Zsolt, Daruszentmiklós Ezen az égterületen puszta szemmel csak az égbolt egyik
dec. 2
12:39
Egy azték uralkodó régóta keresett sírjára bukkanhattak (Múlt-kor)
A kutatók szerint egy azték uralkodó régóta keresett sírhelyéhez vezethet az az alagútszerű átjáró, amelyet a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom), az aztékok egyik főtemplomának romjainál tártak fel helyi régészek.
dec. 2
12:41
Hetven év után jelenik meg a Mein Kampf német kiadásban (Múlt-kor)
A második világháború vége óta először, tudósok kritikai jegyzeteivel ellátva januárban német kiadásban ismét megjelenik a Mein Kampf. A kiadás lehetőségét azonban korlátozni fogják, mert attól tartanak, hogy a könyv újranyomása feltüzelheti a neonáci érzelmeket.
dec. 2
12:48
Szijjártó: Montenegró megérdemelten kapott meghívást a NATO-ba (orientpress)
Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása és a csatlakozási tárgyalások megindítása, amelyhez Magyarország sokban járult hozzá podgoricai NATO-összekötő követsége révén - nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének második napján, szerdán.
dec. 2
14:18
December 8-ig lehet jelentkezni a központi írásbelikre (orientpress)
December 8-ig kell jelentkezniük azoknak az általános iskolai tanulóknak, akik középiskolai felvételihez központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni. A kérelmet azon középiskolába kell benyújtani, ahol a vizsgát le kívánják tenni.
dec. 2
14:20
A hétvégén pótlóbuszok járnak a H6-os HÉV helyett (orientpress)
Az utolsó járat indulásáig a H6-os HÉV rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és Tököl állomás között közlekedik december 5-én az első járat indulásától december 6-ig karbantartás miatt. Tököl H és Ráckeve H között pótlóbuszok járnak. A H6-os jelzésű alapjárat érinti Szigetcsép H és Szigetszentmárton-Szigetújfalu H megállót is. A H6E jelzésű expressz járat csak főútvonalon közlekedik, érinti az…
dec. 2
14:42
Azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban (MaHu)
A kutatók szerint egy azték uralkodó régóta keresett sírhelyéhez vezethet az az alagútszerű átjáró, amelyet a mexikóvárosi Templo Mayor, az aztékok egyik főtemplomának romjainál tártak fel helyi régészek.
dec. 2
15:30
20 tonna zöldséget és gyümölcsöt vont ki a forgalomból a NÉBIH (orientpress)
Nem sikerült kibújnia az ellenőrzés alól annak a szabolcsi zöldség-gyümölcs nagykereskedőnek, amely, ellenőrzéstől tartva, távol maradt a nagybani piactól. A telephelyére érkező hatóságok azonban több tonna igazolatlan eredetű árut, több milliós pénzkészlet-eltérést és az EKÁER szám hiányát tárták fel a NÉBIH munkatársai.
dec. 2
15:48
Téli hajléktalanszálló nyílhat a XI. kerületben (orientpress)
Téli hajléktalanszálló nyílhat Budapest XI. kerületében, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntött arról, hogy egy több mint háromszáz négyzetméteres ingatlanrészt biztosít a célra térítésmentesen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.
dec. 2
15:48
„Egy batyuval jöttek ide, egy batyuval is menjenek” – a hajósi svábok kálváriája (Múlt-kor)
1944 októberében, Hajós szovjet megszállása után még senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a bizonyos „malenkaja rabota” nem három napig tartó kisegítő munkát fog jelenteni. Ezzel csapták be az ártatlan civileket, hogy elejét vegyék a tiltakozásnak és a szökési kísérleteknek.
dec. 2
15:50
Kegyetlenül megkínozták az 1972-es müncheni vérengzés áldozatait (Múlt-kor)
Évtizedek után a világ elé tárták az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók özvegyei, hogy a palesztin terroristák brutálisan megkínozták férjeiket - jelentette az izraeli média szerdán a The New York Times című amerikai lapban megjelentekre hivatkozva.
dec. 2
16:30
Harminc éve nincs nyoma a vadon élő dél-kínai tigrisnek (MaHu)
Több mint három évtizede nem láttak vadon élő dél-kínai tigrist feltételezett kínai élőhelyén, és ha még 20 évig egyetlen példány sem mutatja meg magát, kihalttá nyilvánítják a súlyosan veszélyeztetett fajt.
dec. 2
16:42
Az értekezletnek vége! (BerryBlog)
Gondolom sokan vannak, akik a munkahelyükön tűkön ülve várják, hogy a címbéli mondat végre elhangozzék, illetve a modern kommunikációs eszközöknek hála most már csak nem is kell a munkahelyen ülni ehhez. Hiszen a távértekezletek korát éljük, amikor gyakorlatilag bárhol, bármikor utolérik a cégrabszolgákat. Utóbbiaknak jó hír, hogy januártól eggyel kevesebb platform áll ehhez az IT rendelkezésére:…
dec. 2
16:48
A kihalás kora - benne ülünk a közepében (MaHu)
Tudja, hogy a földtörténet nagy kihalásai közül éppen a hatodikat "éljük"?
dec. 2
17:18
A kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt (orientpress)
További forrást biztosít a kormány a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációját támogató szolgálatok kapacitásának növelésére - hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság szerdai ülésén. A bizottságban többek között a tavasszal a pártok által egyöntetűen elfogadott, 11 évre szóló Országos Fogyatékosságügyi Programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztettek -…
dec. 2
17:20
Az utolsó kormányablakot adják át Komárom-Esztergom Megyében (orientpress)
Bár már november vége óta fogadják az ügyfeleket, hivatalosan december 3-án adják át Komárom-Esztergom Megye hetedik Kormányablakát, ezúttal Kisbéren, ahol hét akadálymentes munkaállomással várják az ügyeiket intéző állampolgárokat. A kormányablak-hálózat jelenlegi helyzetéről Ströcker Zoltán igazgatót és Hamburger Kinga kabinetkoordinátort kérdeztük a Rádió Orienten.

Keresés