2023. március 1. szerda

márc. 1
6:12
Hidrogénmeghajtás – kidobott pénz, vagy a zöld jövő? (Tudás.hu)
Az elmúlt néhány évben gombamód szaporodtak az elektromos autók, de ezzel párhuzamosan a fenntartásukkal és újrahasznosításukkal kapcsolatos aggodalmak is. Túlterhelt elektromos hálózattal és környezetszennyező akkumulátor-gyártással kell szembenéznie a zöldülő autópiacnak. Megoldást jelenthet-e a harmadik út, a hidrogénhajtás? Ausztrália alig lako
márc. 1
7:48
Magyar kutatás: óriási veszélyt jelenthet az influenza a kismamákra (Infostart)
Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át.
márc. 1
7:54
Az elhunyt magyar üzletember Hunyadi gyűjteményét végakarata szerint ide helyezték (Tudás.hu)
Alexander Brody üzletember, író, reklámszakember végakaratának megfelelően az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba került a névadó író és fia, Hunyady Sándor, valamint a család irodalmi hagyatéka. A gyűjteményt Bródy Sándor unokája, Alexander Brody gyermekei, Thyra és Sandy Brody adták át a bibliotékának. A hétfői ünnepségen az adományozók
márc. 1
8:24
Franciaországban vízkorlátozást vezetnek be helyi szinteken a szárazság miatt (Tudás.hu)
Azonnali vízkorlátozási intézkedések elrendelésére kérte Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter a prefektusokat a példátlan téli szárazság miatt az esetleges nyári válsághelyzetek megelőzése érdekében. A tárcavezető hétfő este hivatalában egyeztetett az állami vízgazdálkodásért felelős megyei közigazgatási vezetőkkel, s arra kérte őket
márc. 1
9:00
Új szoftver a képhamisító mesterséges intelligenciák ellen (Infostart)
Hamarosan ingyen letölthető lesz az a számítógépes program, ami lehetetlenné teszi, hogy az MI szoftverek lemásolják egy művész stílusát.
márc. 1
9:42
Az FBI vezetője szerint is kínai laborból szökhetett ki a koronavírus (Infostart)
Christopher Wray szervezete álláspontját ismertette, amikor úgy fogalmazott: az a legvalószínűbb, hogy egy kínai állami laborból indult útjára a pandémia.
márc. 1
9:54
Semmelweis Egyetem: jelentősen növelheti a születési rendellenességek kockázatát az első trimeszteri influenza (Tudás.hu)
Átlagosan 50 százalékkal magasabb lehet a fejlődési zavarok kialakulásának kockázata azoknál a magzatoknál, akiknél az édesanya a várandósság első három hónapjában influenzafertőzésen esik át – állapították meg a Semmelweis Egyetem kutatói. Az egyetem közleményében azt írta, hogy a kutatók több mint tízezer magyar és nemzetközi tanulmányt néztek át
márc. 1
10:24
Am: a hazai ökológiai gazdálkodás egy évtizednyi növekedésre alapozza a jövőjét (Tudás.hu)
Magyarország célkitűzése, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterület-arányt – emelte ki az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára megnyitó beszédében a 2023-as Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferencián a Neumann János Egyetemen a tárca keddi közleménye szerint. Ju
márc. 1
11:06
Átírhatja a beporzás rovartörténelmét egy új felfedezés (hirado.hu)
A virágos növények általánosan 100-50 millió évvel ezelőtt terjedtek el.
márc. 1
11:24
A gázórát akarta leolvasni a pincéjében, nem várt felfedezést tett (hirado.hu)
A férfi egy csapóajtóra lett figyelmes a pincében.
márc. 1
12:00
Csontváry170 – A festő 40 művével tisztelegnek születésnapja alkalmából (Tudás.hu)
Közös kiállítással emlékezik a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az évfordulós tárlat Budapesten április 13-tól, Pécsen pedig augusztus 1-jétől lesz látható. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legere
márc. 1
12:06
A hosszútávfutóknál kínosan gyakori az alhasi fürgeség, hogy szépen mondjuk (Telex)
Tudományos kutatás is bizonyítja sok emlékezetes fotó mellett, hogy a maratoni futók bélmozgásai lényegesen sűrűbbek, mint más sportolóké. Az ok egyszerű, de ettől még nem lesz kevésbé kellemetlen a dolog.
márc. 1
12:16
A világ legnagyobb hajójának az volt a tragédiája, hogy nem fért be a kikötőkbe (Telex)
De még a La Manche-on se fért át, akkora volt. Amikor leselejtezték, a szétszedéséhez 18 ezer ember és egy év kellett.
márc. 1
12:26
Ha így megy tovább, pár évtizeden belül egyetlen napon sem lehet síelni Magyarországon (Telex)
Az elmúlt 60 évben jelentősen lecsökkentek azoknak a napoknak a számai, amikor 15 centis volt a hóvastagság a hegyekben, és ez még rosszabb is lehet.
márc. 1
12:30
Negyvenkét csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport (Tudás.hu)
Negyvenkét eddig ismeretlen csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagja volt Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatója is. A nemrégiben felfedezett új fajok a világ legkisebb szárazföldi csigafaját is magába foglaló Angustopila nemzetségbe tartoznak. A Délkelet-Ázs
márc. 1
12:36
A bajnok, akit a legmagasabb kitüntetés sem mentett meg a haláltábortól (Telex)
Petschauer Attila két olimpiát nyert kardvívásban, 1932-ben fogadta az amerikai elnök, de hazatért. 1933-ban ő konferálta fel Horthy Miklóst és feleségét, amikor filmbemutatóra mentek. 1942-ben munkaszolgálatra vitték, végül csontsoványan halt meg egy szovjet hadikórházban.
márc. 1
12:46
A modern baromfiipar egy könyvelési elírásból született (Telex)
Cecilia Steele száz éve ötven csibe helyett ötszázat kapott, de nem esett pánikba, helyette pár év alatt lefektette a mai ismert iparág alapjait.
márc. 1
12:56
Fantasztikus móka és hatalmas médiahekk volt a világ egyetlen nudista sífutópályája (Telex)
A kitalálói, egy osztrák hüttés és egy német ikerpár csodásan szórakoztak az egészen, megfejték a tévétársaságokat, és még egy hihetőnek tűnő képeslapot is kiadtak – csak évekkel később leplezték le őket.
márc. 1
13:06
Hajmeresztő akció vetette vissza hónapokkal a nácik atombomba-fejlesztését (Telex)
Nyolcvan éve zajlott le a Gunnerside hadművelet, a második világháború egyik legsikeresebb szabotázsakciója. Tragédia előzte meg, és a norvég kommandósok embertelen körülmények között húztak ki egy telet, de végül veszteség nélkül felrobbantották a németek kulcsfontosságú gyárát.
márc. 1
13:16
Magyar kutatók új magyarázatot találtak arra, hogyan zavarják össze a zebracsíkok a vérszívókat (Telex)
Szerencsétlen bögöly, ránéz a fekete-fehér csíkokra, és azt se tudja, hol van, mi van.
márc. 1
13:26
A magyarok gyógyszerhasználati szokásait kutatják az ELTE vezetésével (Telex)
A drogok mellett kevésbé kutatott terület, hogy mennyire vagyunk rácsúszva a nyugtatókra és más gyógyszerekre. A kitöltők között vásárlási utalványokat sorsolnak ki.
márc. 1
13:36
Kávé, tea, energiaital – számít, hogy honnan visszük be a koffeint? (Telex)
Mindegy, hogy a koffein természetes vagy mesterséges, az a fontos, hogy mivel együtt fogyasztjuk.
márc. 1
15:30
Jönnek a streamelt műtétek Budapesten (Infostart)
A legkorszerűbb orvostechnológia, digitális műtő, robotok, streamelhető beavatkozások: bemutatták a sajtónak és a nyilvánosságnak az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) megújult műtőkomplexumát.
márc. 1
15:36
Varázslatos jelenséget fotóztak, amivel talán csak egyszer az életben találkozhatunk (hirado.hu)
A napokban erőssé váló naptevékenység hatására nap mint nap szebbnél szebb felvételek készülnek a sarki fényről.
márc. 1
16:00
A kutatókat is meglepte az a felfedezés amit tettek (hirado.hu)
Japánban számos sellőmúmiát tartanak számon. Egy tudóscsoport nemrég megvizsgálta az egyik múmiát és különös eredményre jutott.
márc. 1
16:42
Változást vezet be a TikTok (hirado.hu)
A hírt szerdán jelentette be a közösségi médiavállalat.

Keresés