2023. március 6. hétfő

márc. 6
0:15
Itt az újabb időzített bomba, és az óra már ketyeg (Infostart)
Évszázadunkban már tajgákon is előfordulnak pusztító erdőtüzek nyaranta, ez pedig rekord mennyiségű káros anyagot juttat a légkörbe.
márc. 6
0:19
Megtalálták a legrégebbi vízöblítéses vécét – hihetetlen a története (Infostart)
A kínai előkelőségek már évezredekkel ezelőtt használhattak vízöblítéses toalettet.
márc. 6
0:23
Ha megöljük a fecskéinket, a rovarok esznek meg minket (Infostart)
2000-ről 2010-re mintegy felére esett vissza a hazai fecskeállomány. Orbán Zoltán (MME) szerint fecskepelenkával ki lehetne váltani a fészkek leverését, illetve az 1-2 száz forintos műfészkek is sokat segíthetnének, hogy ne maradjon rajtunk évente ezer tonna kártevő rovar.
márc. 6
5:21
A behaviorizmus atyja a legismertebb kísérletében pár hónap alatt csörömpöléssel csinált idegroncsot egy csecsemőből (Telex)
John B. Watson a kis Albert-kísérlettel azt akarta bebizonyítani, hogy az embereket is lehet kondicionálni, ezért Mikulás-maszkkal rémisztgetett egy gyereket.
márc. 6
6:09
Az árvaházból kimentett kisfiú, aki megváltoztatta az operajátszást (Tudás.hu)
Nincs a világon olyan operarendező, akinek a nevét annyian ismernék a világon, mint Franco Zeffirelliét, a világhírű olasz filmrendezőét, akire épp a közelmúltban, február 12-én emlékeztek születésének századik évfordulója kapcsán. Ezt tette az operajátszás milánói szentélye, a La Scala is, ahol nemrégiben jártam és megtekintettem az ott fél évszáz
márc. 6
7:21
Gyomorszorító összefüggésre bukkantak a párkapcsolati erőszakoknál (Infostart)
Még durvább a szexuális erőszakot is elszenvedőknél az arány.
márc. 6
7:27
A First Lady tudatta, hogy elhunyt a magyar festőművész (Tudás.hu)
Kilencvennégy éves korában elhunyt Sárközy Pál festőművész, a volt francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy (2007-2012) apja – tudatta vasárnap az Instagramon a volt államfő felesége, Carla Bruni-Sarkozy. “RIP Pal Sarkozy de Nagy Bocsa, 1928. május 5. – 2023. március 4. Nyugodj békében!” – írta a volt francia First Lady. A kisnemesi családból sz
márc. 6
8:09
Kevesebbet és rosszabbul alszunk, mint korábban (Infostart)
Alvatlanság kora - így jellemzik az alváskutatók a Covid-járvány utáni éveket
márc. 6
8:33
Ismét a tehetségeké a főszerep – Minden területről várják a jelentkezőket (Tudás.hu)
A kormány egyik fő stratégiai célja a tehetségek támogatása, a 14 éve létrejött Nemzeti Tehetség Program révén évente 300-350 ezer fiatalt segítenek, eddig összesen 19 ezer pályázatot díjaztak közel 33 milliárd forint értékben – mondta el Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 Ma este című műso
márc. 6
9:15
Ez a konyha legkoszosabb pontja: még a szemetesnél is rosszabb (Infostart)
A legtöbben a szemetes fedelére vagy a mosogatószivacsra gyanakodnának, amikor a konyha legszennyezettebb felületét keresik, pedig ez tévedés.
márc. 6
10:21
Benedek Elek klasszikusát dolgozta fel a Békéscsabai Jókai Színház társulata (Tudás.hu)
Benedek Elek Az égig érő fa című meséjét dolgozta fel a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Az egyórás mesejáték előbemutatója március 13-án és 14-én lesz Szentesen, a darabot Békéscsabán tavasszal játsszák. Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta: a népmesét Szente Éva előadóművész dolgozta fel, aki kifejezetten a társulatra írta a művet.
márc. 6
10:33
A piacon egyedülálló a magyar mérnökök legújabb fejlesztése (Tudás.hu)
A MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME közösen merevszárnyú drónt fejlesztett összesen 1,5 milliárd forint összköltségből, amelyből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki – adták hírül a fejlesztők hétfőn. Jelezték, hogy a konzorcium a piacon egyedülálló jellemzőkkel rendel
márc. 6
11:15
Kék bolygó: Kecskeméten és Békéscsabán jól halad a klímacélok megvalósítása (Demokrata)
A két város mintegy negyven százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását 1990-hez képest – erről a két polgármester beszélt Áder János podcastjában.

Keresés