Sakk

Kaszparov mostanra megbékélt az őt legyőző mesterséges intelligenciával
2020 február 22.   Rakéta
Garri Kaszparov 1985-ban lett sakkvilágbajnok, és ezután két évtizedig ő volt a legjobb. Ám Kaszparovot a világ nem sakkrajongó része is ismerheti. Egyrészről a mai orosz vezetést kritizáló megjegyzései miatt, másrészt meg mert 1997-ben legyőzte őt az IBM szuperszámítógépe, a Deep Blue. Ez a győzelem, akkoriban legalábbis úgy tűnt, egy új korszak k
Hétvégi műsorok az InfoRádióban - Arénák
2020 február 21.   Infostart
Hétvégén az InfoRádió műsorában hallható lesz mások mellett Tari Annamária pszichoanalitikus, Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész valamint Bíró Lajos séf.
15 évesen meghalt a Katwe királynője gyerekszínésze
2020 február 17.   24.hu
Az ugandai női sakkozó, Phiona Mutesi életéről szóló filmben Nikita Pearl Waligwa alakította Mutesi barátnőjét, Gloriát.
15 évesen meghalt a Katwe királynője gyerekszínésze
2020 február 17.   Hírstart
Az ugandai női sakkozó, Phiona Mutesi életéről szóló filmben Nikita Pearl Waligwa alakította Mutesi barátnőjét, Gloriát.
Legyen biztos előny a bajnokság hajrájára
2020 február 16.   Hírstart
Vasárnap már a bajnokság kétharmadához ér az NB I-es sakk pontvadászat és a Tungsram Aquaprofit NSK az élen állva folytatná a Pénzügyőr ellen is már jól bevált módszerét. A kanizsaiak hazai környezetben ülhetnek asztalokhoz a Duocor-Makói SVSE együttese ellen, az alföldiek jelenleg a hetedik helyen állnak a tabellán, tehát a dél-zalaiak számára a k
Rögös út a Genezisig
2020 február 16.   Népszava
Volt csodagyerek, szovjet politikai fogoly és izraeli miniszter, egy sakkpartiban pedig legyőzte Kaszparovot. Páratlan, ellentmondásoktól sem mentes életútja elismeréseként Natan Saranszkijnak ítélték az idei Genezis-díjat, amelyet úgy is neveznek: „a zsidó Nobel”.
Bemutatkozott Budapest sakkolimpiai pályázata
2020 február 5.   Magyar Nemzet
.
Bemutatkozott a világ sportújságíróinak Budapest sakkolimpiai pályázata
2020 február 5.   Lokál
A sakk színesebb, mint gondolnád - ez a szlogenje Budapest 2024-es sakkolimpiai pályázatának, amelyet Szabó László, a magyar szövetség elnöke és a kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Zsófia ismertetett a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 83. kongresszusának keretében szerdán a magyar fővárosban.
Győzelem nélkül zártak a megyei csapatok
2020 február 4.   Hírstart
Nem hozott megyei győzelmet a sakkozók NB II.-es csapatbajnokságának vasárnapi ötödik játéknapja.
(Nagy)mesteri bemutatkozás
2020 február 2.   Hírstart
Az NB I-es sakk csapatbajnokság ötödik fordulójában a Pénzügyőr vendége volt a bajnoki címvédő Tungsram Aquaprofit NSK csapata, mely végül fölényes győzelmet aratott.
Folytatják a sakkozók: az NB I-ben és az NB I B-ben is aranyeséllyel
2020 február 1.   Hírstart
Vasárnap folytatódnak az NB I-es sakk-csapatbajnokság küzdelmei, és a bajnoki címvédő, egyben listavezető Tungsram-Aquaprofit Nagykanizsai SK első számú együttese a fővárosba látogat, ahol a Morihana Pénzügyőr SE vendége lesz. Az NB I B-ben is elkezdődik a tavasz, a Z. Csuti-Hydrocomp SK a bajnoki címért van harcban.
Bibliáját és sakk-készletét vitte magával a vesztőhelyre I. Károly angol király
2020 január 30.   Múlt-kor
„Egy megvesztegethető királyságból egy megvesztegethetetlenbe megyek, ahol semmi sem zavarhat már meg” – hangzottak I. Károly angol király vesztőhelyen elmondott utolsó szavai. Az uralkodót rövid bírósági tárgyalás után 371 éve, 1649. január 30-án végezték ki a londoni Whitehallon. Ezzel Károly lett az első olyan európai uralkodó, aki felett saját
A kilencszeres bajnok Almási Zoltánt jobban izgatja a sakknál az autótuning
2020 január 29.   NSO
Kár lenne tagadni, a korábban sokkal eredményesebb, egykor nagyhatalomnak számító magyar sakkozás válságban van. Miért tartunk ott, ahol, és mit lehetne tenni azért, hogy kimásszunk a mélységes gödörből? A válaszok megadására nincs autentikusabb jelenleg Almási Zoltán nemzetközi nagymesternél, aki a közelmúltban megszerzett kilencedik magyar bajnok
A norvég télben készül nem mindennapi túrájára két francia turista
2020 január 24.   Népszava
Sokan eljutottak már gyalog sok helyre extrém körülmények között, ezért nehéz olyan kihívást találni, ami még csak keveseknek jutott eszébe. Matthieu Bellanger és Loury Lag úgy döntöttek, hogy elsétálnak Kanada északkeleti szigetvilágából Nyugat-Alaszkába az északnyugati átjáró partvidékén. A túrára Norvégia sakkörön túli vidékein készülnek.
Sakk: Csü Ven-csün megvédte a világbajnoki címét
2020 január 24.   NSO
A kínai Csü Ven-csün megvédte sakkvilágbajnoki címét a nők között.
Pluszpénz tartja sakkban az áruházi dolgozókat
2020 január 24.   Magyar Nemzet
Az alapbéren felül kínált pluszjuttatások ígéretével, illetve azok megvonásával tartják sakkban az áruházak dolgozóit a nagy multinacionális láncok – tudta meg a Magyar Nemzet.
Börtönből is a legjobb jár Mengyi Rolandnak
2020 január 16.   Népszava
Biliárdasztal, sakkszakkör, lakályos egyszemélyes szoba – kollégistáknak sem jut olyan kényelem, mint a csalási kísérlet miatt elítélt „Voldemort nagyúrnak”.
Sakk: Magnus Carlsen megdöntötte a veretlenségi világrekordot
2020 január 14.   NSO
A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen sorozatban 111. klasszikus partiján nem talált legyőzőre, ezzel megdöntötte a sportág veretlenségi rekordját.
Magnus Carlsen ma megdöntheti a veretlenségi sakkvilágrekordot
2020 január 14.   444
A világbajnok másfél éve, 110 meccs óta veretlen hagyományos partikban, pedig bizonyos meccseket nehezítésből bele sem számolt.
A padló sakkmintás, az abroszok kockásak, a húsleves tökéletes – Kádár Étkezde
2020 január 12.   WeLoveBudapest
Ha érdekel, hogyan étkezett, miket evett egy magyar család az 1970-es ‘80-as években, mindenképpen látogass el a Kádár Étkezdébe, ami a Klauzál téren található. Az étkezdében Katika hihetetlenül egyszerű, briliáns fogásait kóstolhatjátok meg, barátságos és otthonos környezetben. A padló sakkmintás, az abroszok kockásak, a falakat régi fotók díszíti