2021. február 4. csütörtök

febr. 4
0:00
Szja-bevallás: fontos határidő közeleg (Adó)
Február közepéig mindenkinek meg kell kapnia a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, amelyekkel ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés - közölte a NAV.
febr. 4
0:00
Hiller: idén tavasszal ismét csak írásbeli érettségi legyen! (SzakmaPortál)
Tavalyhoz hasonlóan idén tavasszal is csak az írásbeli érettségi vizsgák megtartását javasolta Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke. A volt oktatási miniszter az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azzal indokolt: a csaknem százezer érettségiző három féléven keresztül nagyrészt nem hagyományos oktatásban részes
febr. 4
0:00
Trump már elment, a zavargások mégse hagynak alább ebben az amerikai városban (Növekedés)
Portlandben Joe Biden beiktatása óta se csillapodnak a kedélyek.
febr. 4
0:04
Ingatlanpiac 2021-ben: élénkülést vár az OTP Ingatlanpont (Adó)
Az otthonteremtési programok miatt idén élénkülő forgalomra lehet számítani az ingatlanpiacon, a tranzakciók száma 140 ezerre emelkedhet, míg tavaly ez a szám körülbelül 130 ezer volt - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője online sajtótájékoztatón.
febr. 4
0:04
Új esély a daganatos betegeknek: 18 új, innovatív onkológiai gyógyszer lesz elérhető Magyarországon (Növekedés)
Magyarországon tizennyolc új - egyebek mellett a tüdőkarcióma, mielóma, akut myeloid leukémia kezelésére szolgáló - onkológiai készítmény vár társadalombiztosítási befogadásra, a terápiák új esélyt jelentenek a betegeknek.
febr. 4
0:06
Hogyan válasszunk támogatott felújítási hitelt? (Bankmonitor)
Első körben öt hazai bank kínálatába került be a támogatott lakásfelújítási hitel, mellyel azok is kihasználhatják a felújítási támogatás „ingyen” millióit, akik nem tudják a munkálatokat önerőből megfinanszírozni. Bár a jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, az egyes bankok hitelbírálata mégis eltér némileg egymástól. A Bankmonitor.hu
febr. 4
0:08
Ingyenes programozókurzust indít a Microsoft, a HTTP Alapítvány és a Green Fox Academy (Adó)
Az akár 3 hét alatt elvégezhető magyar nyelvű, ingyenes kurzus az alapvető kódolási tudás átadásával készíti fel az érdeklődőket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira - írja közleményében a Microsoft.
febr. 4
0:08
Amerikában már a patikákban is kapható lesz a koronavírus-vakcina (Növekedés)
Február 11-től egymillió adag koronavírus-vakcinát juttat el az amerikai szövetségi kormány az ország gyógyszertáraiba, hogy még szélesebb körben elérhetővé tegye az oltóanyagot - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint kedden Washingtonban.
febr. 4
0:10
A csok-kal lakást vásárlók 75%-nak hitelre is szüksége van! (Bankmonitor)
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával lakást vásárlók 2021-től még kedvezőbb helyzetbe kerültek, hiszen az illetékmentesség és az új lakás vásárlásakor érvényesíthető áfa-visszatérítés miatt több millió forint kiegészítő támogatást kaphatnak. Ennek ellenére a csok-ra jogosultak háromnegyedének a támogatások mellett továbbra i
febr. 4
0:12
Müller Cecília: Már csaknem háromszorosa a beoltottak száma az aktív fertőzöttekének (Növekedés)
Magyarországon folyamatos a védőoltások beadása, már csaknem háromszorosa a beoltottak száma az aktív fertőzöttekének - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
febr. 4
0:16
Az euró megmentője, egy profi válságkezelő lesz az új olasz kormányfő (Növekedés)
Mario Draghi kapott megbízást Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöktől az új kormányalakításra. Az Európai Központi Bank előző elnöke elemzők szerint már kész kormánylistával járul az államfő elé szerdán. Draghi az egyik legnépszerűbb politikus Olaszországban Giuseppe Conte eddigi kormányfő után, a legfrissebb felmérések szerint a legtöbben Co
febr. 4
0:18
500 milliárd dollárra rúgtak az energiaátmeneti beruházások világszerte, Európával az élen (NRGreport)
A BloombergNEF (BNEF) által összeállított új, átfogó „energiaátmeneti beruházások” számsorai azt mutatják, hogy a világ 2020-ban rekord, 501,3 milliárd dollár értékben költött szén-dioxid-mentesítésre, ami 9 százalékkal több, mint az azt megelőző évben volt, még a Covid-19 okozta gazdasági nehézségek mellett is.
febr. 4
0:20
Fél évig vannak biztonságban azok, akik átestek a koronavírus fertőzésen (Növekedés)
A koronavírus ellen termelt antitestek a megfertőződést követően még legalább hat hónapig kimutathatóak a szervezetben az emberek 88 százalékánál egy brit tanulmány szerint.
febr. 4
0:24
Hatályba lépett az Új Start-megállapodás meghosszabbítása (ProfitLine)
Hatályba lépett az hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött orosz-amerikai Új Start-szerződés meghosszabbítása - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.
febr. 4
0:24
AstraZeneca: Hamarosan lesz új generációs vakcina az új vírusvariánsok ellen (Növekedés)
Hamarosan, várhatóan még az idén elkészül a koronavírus elleni oltóanyag új generációja, amely az újonnan felbukkanó vírusvariánsok ellen használható - mondták londoni sajtótájékoztatójukon az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem vezető szakértői.
febr. 4
0:28
Európa-szerte kap támogatást a bajba került vendéglátóipar, de rengeteg a csőd (Növekedés)
A koronavírus válság legerőteljesebben a turizmust, szállásszolgáltatást és a vendéglátást sújtotta, egész Európában, így hazánkban is. Ezt a kormányok Európa-szerte felismerték és országonként eltérő módon, de mentőövet nyújtottak a bajba került vállalkozásoknak. Mindenütt támogatják a járvány miatt bajba került ágazatokat, de akad, ahol már által
febr. 4
0:32
Érkeznek a megemelt bérek - Hamarosan 2,5-szer többet keresnek majd az orvosok (Növekedés)
Ezekben a napokban érkezik meg az orvosok számlájára a megemelt bér; a mostani emelés egy több évig tartó átfogó, jelentős orvosibér-emelési program első állomása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium közleményben az MTI-vel.
febr. 4
0:36
MNB: Stagnáltak az ingatlanárak (Növekedés)
Kis mértékben, mintegy 0,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Budapesten tavaly a harmadik negyedévben éves összevetésben; az előző negyedévhez képest azonban - amikor 3,5 százalékos volt a csökkenés - 2,0 százalékkal drágultak a lakások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindexe szerint.
febr. 4
1:06
Áprilistól szabályozzák az állatokkal való kereskedést (ProfitLine)
Kiemelték: a kormányrendelet fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.
febr. 4
1:36
Januárban is gyengült az euróövezeti gazdasági aktivitás (ProfitLine)
Az előzetes becslésnél kevésbé ugyan, de januárban is gyengült az euróövezeti gazdasági aktivitás - ezt mutatják a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai.
febr. 4
2:06
Megugrott a mobilos csekkbefizetések száma (ProfitLine)
Közel háromszorosára ugrott az iCsekk használata tavaly 2019-hez képest, részben a mobil alkalmazás megújítása, részben a koronavírus-járvány időszaka alatt megváltozó ügyfélszokások miatt - közölte az MTI-vel a Magyar Posta Zrt. szerdán.
febr. 4
2:36
Hatalmas növekedés előtt áll a VR, azaz virtuális valóság piac (ProfitLine)
Játékszerből egyre inkább komoly termelési eszközzé válnak a digitális valóságot használó alkalmazások. Az ilyen megoldásokat használó társaságok termelékenysége ugyanis átlagosan 32 százalékkal javult. Bár a technológia ma még drága és nem teljesen kiforrott, piaca az elkövetkező években kétszámjegyű növekedést produkálhat. A digitális valóságnak
febr. 4
3:06
Vastagbélrák - Izlandon miért élik túl ilyen sokan? (ProfitLine)
Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a diagnosztizált daganatos megbetegedések száma a 2018-as adatok alapján: hazánk mind a vastagbelet, mind a tüdőt érintő rákos megbetegedéseket tekintve az első helyen áll. Ugyan az elmúlt két évtizedben közel 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, a halálozási ar
febr. 4
4:06
A 60 év feletti ember már öreg? (ProfitLine)
Nem is olyan régen, talán alig egy-két évtizede, ha valakiről kiderült, hogy betöltötte a 60. életévét, időskorúként könyvelték el, szinte „leírta” a társadalom.
febr. 4
4:10
MOL elemzés (ProfitLine)
.
febr. 4
4:12
Ha napelemet tervezett telepíteni, akkor erre a dátumra figyeljen (Alternatív Energia)
2021 nyarán egy új, egyelőre részleteiben nem ismert elszámolási rendszert vezetnek be, amely jelentősen drágíthatja a napelemes projekteket, áprilistól ráadásul az elosztói szabályzat is módosul. Éppen ezért érdemes lehet minél előbb belevágni a munkálatokba.
febr. 4
4:12
Kényelmes megoldás a fejvadász cégek megbízása (GazdaságPortál)
Egy fejvadász cég megbízása gyors megoldást jelent a munkaerő-problémákra. A folyamat jól felépített és hatékony: minden adott ahhoz, hogy mielőbb felduzzadjon az állomány a pozíciókra leginkább alkalmas személyekkel. Mikor van szükség fejvadász cég bevonására? 2020 ígértesen indult, aztán a koronavírus okozta tornádó lesöpörte a munkaerőpiacot, je
febr. 4
4:12
Teljes termékkategóriából vonja ki a PET palackot a XIXO (okosipar.hu)
Február 1-től a XIXO szénsavas italait kizárólag 100%-ban és végtelenszer újrahasznosítható aludobozba csomagolja a HELL ENERGY Magyarország Kft., ami egyúttal azt jelenti, hogy a gyártó ebben a termékcsoportban teljesen megszünteti a PET palackos kiszerelést. A vállalat ezen lépése környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is példamutató: m
febr. 4
4:42
Csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma (Agrofórum)
Az október decemberi időszakban átlagosan 210,4 ezren dolgoztak a mezőgazdaságban Magyarországon, ez mindössze ötszázzal kevesebb, mint a július-szeptemberi időszak átlagos adata – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (Ksh) Foglalkoztatottság című gyorstájékoztatójából.
febr. 4
4:42
Finom egyenesek: Útmutató lineáris vezetékekhez robotikai alkalmazásokban (New Technology)
A mérnökök és a gyártó cégek egyre több robotot alkalmaznak a termelékenység növelése érdekében, és ezen mérnöki csodákban kulcsszerepük van a lineáris vezetékeknek. Martin Ahner, a norelem Academy vezetője a lineáris vezetékek kiválasztásához szükséges szempontokat veszi górcső alá. A robotok a gyártás és a gépipar egyre több kihívására jelentenek
febr. 4
4:48
A napokban érkeznek az első emelt orvosi bérek (ProfitLine)
Ezekben a napokban érkezik meg az orvosok számlájára a megemelt bér; a mostani emelés egy több évig tartó átfogó, jelentős orvosibér-emelési program első állomása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium közleményben az MTI-vel.
febr. 4
5:06
Hogyan lehet újrahasznosítani a maszkokat? Ausztrál kutatók megtalálták a megoldást (ProfitLine)
Utak építéséhez hasznosíthatók újra a használt arcmaszkok egy ausztrál kutatás szerint, így csökkentve a koronavírus-járvány által termelt többlethulladékot.
febr. 4
5:12
Exatlon Hungary: Meddig fajul a konfliktus? Súlyos a széthúzás a Kihívók csapatában (Márkamonitor)
Szoros küzdelem a Bajnokok és a Kihívók között, továbbra sem sikerült lezárni a konfliktusokat…   EXATLON HUNGARY – ÖSSZEFOGLALÓ CIKK Meddig fajul a konfliktus? Súlyos a széthúzás a Kihívók csapatában https://tv2.hu/exatlon/361280_meddig-fajul-a-konfliktus-sulyos.html   EXATLON HUNGARY – ADÁSBÓL KIMARADT Jó hangulatú játékkal vezették le a stresszt
febr. 4
5:12
Milyen előnyei vannak a passzívháznak? (Tiszta Jövő)
A Dalhousie Egyetem mérnöke mutatta be a passzívházak előnyeit.
febr. 4
5:12
A világ legelismertebb vállalatai között a Schneider Electric (okosipar.hu)
Ismét felkerült a világ legelismertebb vállalatainak listájára a Schneider Electric. A Fortune magazin rangsorában az elektronikai ipar képviselői között a tavalyi negyedikről a harmadik pozícióba lépett előre a cég. Az idén sorban már negyedszer szerepel a Fortune rangsorában a Schneider Electric. A „World’s Most Admired Companies” lista összeállí
febr. 4
5:18
Itt a rendelet: olcsóbb lakáshiteleket, gyorsabb ügyintézést hozhat az új értékbecslés bevezetése (Pénzcentrum)
Ha az MNB is jóváhagyja, akkor elindulhat Magyarországon a statisztikai alapú ingatlan-értékbecslés, amely gyorsabb hitelügyintézést, több tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek. Most kedden jelent meg a Magyar
febr. 4
5:36
A magas vízállás hátráltatja a gabonaszállítást (Agrofórum)
A gabonafélék és állati takarmányok fontos szállítási útvonalának számító Rajna folyó egyes dél-németországi szakaszait lezárták a hajózás elől, miután a közelmúltban tapasztalt heves esőzések után megemelkedett a vízszint - közölték a német hatóságok.
febr. 4
5:42
Beköszönt a tavasz – akár 17 fok is lehet! (Agroinform)
A következő napokban több időjárási front is átvonul felettünk, emiatt igazán változatos, de továbbra is enyhe időre számíthatunk. A déli országrészben akár a 16,17 fokot is elérheti a hőmérséklet.
febr. 4
5:42
K&H;: a legtöbben 1-3 millió forintot költenének lakásfelújításra (Márkamonitor)
A megkérdezettek közel fele tervez idén felújítást, a legtöbben pedig 1 és 3 millió forint közötti összeget költenének erre – derült ki a felújítási támogatás bejelentése után a K&H ügyfelei körében végzett felmérésből. A válaszadók 6 százaléka bár nem tervezte, de az új támogatásról olvasva valószínűleg mégis belevág valamilyen felújításba a közel
febr. 4
5:42
Jó állapotban az őszi vetés Ukrajnában (Agrofórum)
A januári időjárási viszonyok többnyire kedvezőek voltak az ukrán őszi vetésű gabonafélék számára – közölték az ukrán agrárkutatók.
febr. 4
5:42
Magyar nyelvű programozókurzus indult a digitális tudáshiány enyhítésére (SzakmaPortál)
Magyar nyelvű, ingyenes programozókurzust indít a Microsoft, a HTTP Alapítvány és a Green Fox Academy, az akár 3 hét alatt elvégezhető kurzus az alapvető kódolási tudás átadásával készíti fel az érdeklődőket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Mint írták, a februárban elindított közös program szé
febr. 4
5:42
A közép-kelet-európai szervezetek felismerték a digitális befektetések fontosságát (New Technology)
Közép és Kelet-Európa olyan kihívásokkal néz szembe, ami az egész régió versenyképességét veszélyeztetheti. Az átalakulás és a digitális megoldások alkalmazásának felgyorsítása döntő szerepet játszhat a túlélésükben és a további fejlődésükben – derült ki az IDC által az Oracle megbízásából készített kutatásból. A kutatás során nyolc ország – Lengye
febr. 4
5:42
Tejágazat: ezek az év nagy vívmányai az EuroTieren (Agrárágazat)
Tejágazat az EuroTieren: izgalmas, hasznos, érdekes és ötletes innovációk nyertek díjakat.
febr. 4
5:42
Egy év nyolc hónap, két évre felfüggesztve saját erdőért (Mezőhír)
Nem voltak meg a szükséges engedélyek, így bűnösnek ítéltetett.
febr. 4
5:42
Ux 01 Supervontatott permetezőgép (GépMax)
Újgenerációs növényvédőgépek az Amazone-tól
febr. 4
5:42
Módosított légterű csomagolás a Linde élelmiszeripari gázaival (Transpack)
A Linde által kifejlesztett Módosított Légterű Csomagolás hozzájárul egyenletes termékminőséget eredményez a teljes elosztási láncon keresztül.
febr. 4
5:48
Hivatalos: hatalmas bukta, tömegek fordítottak hátat a magyar bankoknak (Pénzcentrum)
A 2020-as év nem kedvezett a személyi hitel felvételnek: a szigorodó feltételek és anyagi bizonytalanság eltántorította a lakosságot az igényléstól. Bár a márciusban bevezetett THM-plafon 2021-től megszűnt, megjelentek a fogyasztóbarát
febr. 4
5:54
Szakadás helyett kiegyezett a hazai e-kereskedelmi világ (Növekedés)
Valószínűleg a belengetett új érdekképviselet nem fog megalakulni. Az e-kereskedőknek a korábbi hírekkel ellentétben továbbra is egyetlen nagy szövetsége lehet a jövőben.
febr. 4
6:06
Spanyolországban csak ilyen vakcinát kaphatnak a 80 év felettiek (ProfitLine)
Spanyolországban a rendelkezésre álló koronavírus-elleni vakcinák közül RNS-alapú oltást kapnak a 80 év felettiek - közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján Madridban.
febr. 4
6:06
Hol biztonságosabb dolgozni? – Multi vs. KKV (okosipar.hu)
A munkavédelem, a dolgozók egészségének védelme jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban. A koronavírus-járvány komoly higiéniás problémákra hívta fel a figyelmet, aminek következtében különböző biztonsági protokollok is módosultak. Új trendek uralják az ipart, melyek átalakítják a munka világát. A munkavédelmet két részre bontjuk – magyarázza

Keresés