2021. február 2. kedd

febr. 2
0:03
15 milliós bírság tiltott ügynöki tevékenység miatt (Infostart)
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a LIC Független Biztosítási Közvetítő Kft.-re tiltott ügynöki tevékenység végzése miatt.
febr. 2
0:03
5 bank, ahol már igényelheted a szuperolcsó felújítási hitelt! (Bankmonitor)
A kifizetett és benyújtott számlák alapján januártól igényelhetik a családok az akár 3 millió forintos lakásfelújítási támogatást. Február 1-től pedig elméletileg elérhető a kedvezményes – futamidő végéig fix 3% kamatú – otthonfelújítási hitel is, melyből meg lehet finanszírozni a munkálatokat, amennyiben nincs elegendő saját megtakarítás. Igen ám,
febr. 2
0:03
A magyar határtól 50 kilométerre szakadt szét Európa villamoshálózata (444.hu)
Január 8-án az európai villamosenergia-hálózat két részre szakadt egy horvát alállomás hibája miatt, és majdnem áramszünetet hozott az egész kontinensen. Sok atom- és gázlobbista szerint a problémát a megújuló energia okozta, de valószínűleg nem ez a helyzet.
febr. 2
0:03
Tényleg megrohanják a bankokat a hiteligénylők? (Azenpenzem)
Jelentős érdeklődésről számoltak be a bankok a januártól életbe lépett otthonteremtési és felújítási támogatásokkal kapcsolatban. A hitelintézetek abban bíznak, hogy a nem támogatott kölcsönök igénylése is meglódul.
febr. 2
0:03
A siófoki magánszálláshelyek nyertek a járványon (Adó)
Míg tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 40 százalékkal esett a koronavírus-járvány miatti lezárások hatására, a távolságtartást jobban lehetővé tevő, többnyire szezonálisan működő magánszálláshelyeken 18 százalékkal emelkedtek.
febr. 2
0:03
Már itthon is kapható a legújabb csúcsmobil (MMonline)
A Samsung Galaxy S21 5G készülékek és kiegészítőik olyan okos megoldásokkal érkeztek, amelyek megkönnyítik a felhasználók mindennapjait. A legkedveltebb készülékek egyaránt segítik az eligazodást a digitális és a valós közegben. Ilyen fejlesztés a Samsung Galaxy SmartTag is, amelyet a felhasználók ráakaszthatnak kedvenc ingóságaikra, kulcstartójukr
febr. 2
0:03
Varga Mihály: a babakötvény az egyik legmagasabb hozamú megtakarítási forma (Növekedés)
A babakötvény továbbra is az egyik legmagasabb hozamú megtakarítási forma, hétfőtől éves kamatszintje 6,3 százalék - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter.
febr. 2
0:07
836 millió euróra nőtt a tavaly novemberi exporttöbblet (Adó)
Tavaly novemberben az export euróban kifejezett értéke 7,9, az importé 2,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 507 millió euróval emelkedett és 836 millió eurót tett ki.
febr. 2
0:07
A TV2 nyerte a hétköznap estéket (MMonline)
Az RTL Klub pedig a hétvégét, valamint övék volt a legnézettebb műsor a 18-49 éveseknél és a teljes lakosságnál. Az Exatlon idén is kemény ellenfelet jelent az RTL Klubnak. Múlt héten a TV2 12,2 százalékos az RTL Klub pedig 10,6 százalékos közönségarányt hozott össze a 18-49 éveseknél és a főműsoridőben. Ez 1,6 százalékpontnyi előnyt jelent a TV2 s
febr. 2
0:07
Az AutoWallis 39 százalékkal több gépjárművet értékesített tavaly, mint 2019-ben (Növekedés)
A koronavírus miatti korlátozások ellenére, részben a tavaly végrehajtott hat tranzakciónak köszönhetően a piaci átlagot meghaladó növekedést ért el az AutoWallis az autóértékesítés terén 2020-ban. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 39 százalékkal több gépjárművet értékesített 2020-ban, mint az azt megelőző évben, míg
febr. 2
0:11
HIPA-könnyítés KKV-knak 2021-ben (Adó)
A 2021-es adóévre helyi iparűzési adókönnyítést kapnak a 4 milliárd forint árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti kkv-k. Várhatóan a 3.000 legnagyobb magyar cégen kívül minden társaságot érinthet a hipa-fizetési könnyítés, február 25-ig kell a hipa-kedvezményre az igénylést benyújtani.
febr. 2
0:11
NAV: a katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a bevételi nyilatkozatot (Növekedés)
A katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 20KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A bevételi nyilatkozat tavaly óta az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is elkészíthető, így egyszerűbb és gyorsabb a kitöltés, sőt még külön program sem kell hozzá.
febr. 2
0:15
A vállalatok közel fele zöldnek hazudja magát (NRGreport)
A vállalatok weboldalain szereplő „zöld” állítások leginkább túlzóak, hamisak vagy akár törvénytelenek is, állapította meg az Európai Unió és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok online áruházakról és kereskedőkről készült felmérése.
febr. 2
0:15
Matolcsy György hiányolja a mérhető célt a gazdaságpolitikából (Adó)
A Magyar Nemzeti Bank elnöke az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését, a visszacsatolást hiányolta leginkább.
febr. 2
0:15
Megrohamozták a bárok teraszait Olaszországban a korlátozások oldásának első napján (Növekedés)
Olaszországban megteltek a bárok, a presszók és az éttermek teraszai hétfőn a három hónapja tartó szigorú korlátozások oldásának első napján, és hosszú sorok álltak az újraindulást ünneplő múzeumok bejáratainál is. A vendéglátás és a kultúra további enyhítést követel.
febr. 2
0:19
A GRÁNIT Banknál is igényelhető az otthonfelújítási kamattámogatott kölcsön – 20.000 Ft jóváírással (Növekedés)
2021. január 1-jén indult el az az állami Otthonfelújítási Program, amely a legalább egy gyermeket nevelő szülő(k) részére lakásfelújításra kínál kedvező finanszírozási feltételeket.
febr. 2
0:23
IMF: Franciaország a GDP negyedét költi gazdasági mentőövekre, de nagy árat fizet érte (Növekedés)
Egyelőre nem hozta meg a várt hatást a délután 6 óra utáni kijárási tilalom Franciaországban, ahol új lezárást fontolgatnak. A gazdasági visszaesés azonban olyan mély, hogy sok érv szól a szigorítások ellen. Mindenesetre a GDP 26 százalékát fordítja a kormány 2022-ig a különböző gazdasági mentőcsomagokra, ez azonban 120 százalékra emeli az államadó
febr. 2
0:27
Szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldieket (ProfitLine)
Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés pénteken lép életbe - jelentette be Tomás Petrícek cseh külügyminiszter a hétfői kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.
febr. 2
0:27
Az Európai Bizottság jóváhagyta a kkv-k által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot (Növekedés)
Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében.
febr. 2
0:31
Rekordszintre nőtt a lakossági megtakarítás Európában - Legfőképp a költekezési lehetőségek hiánya miatt (Növekedés)
A költekezési lehetőségek hiánya miatt nőtt rekordszintre az európai háztartások megtakarítása, nem pedig a jövedelmi kilátások elbizonytalanodása miatt - olvasható a német IWH gazdasági kutatóintézet publikált tanulmányában.
febr. 2
0:35
Medvegyev: Oroszország felkészült arra, hogy az USA lekapcsolja az internetről (Növekedés)
Oroszország jogi és műszaki szempontból is felkészült a globális internetről való lekapcsolására, de egyelőre nincs előjele annak, hogy ez be fog következni - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke orosz újságíróknak egy hétfőn több helyen megjelent interjúban.
febr. 2
0:39
Hangoskönyvként is megjelent Csizmadia Norbert Geofúzió című kötete (Növekedés)
A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) decemberben megjelentetett Geofúzió kötete mostantól elérhető hangoskönyvként is a VOIZ applikációjában.
febr. 2
0:45
A legolcsóbb és a legdrágább bankszámlák 2021-ben (Bankmonitor)
Bármennyire is megdöbbentő, egy lakossági bankszámla költsége két év alatt azonos használat mellett lehet 0 forint, de akár meghaladhatja a 260 ezer forintot is. Hogy miként optimalizálhatjuk a kiadásainkat? Egyrészt okos bankolással, másrészt azzal, ha az igényeinknek megfelelő számlát választjuk. A Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint azonos
febr. 2
1:03
Tovább lassult a járvány Lengyelországban (ProfitLine)
Tovább lassult Lengyelországban a koronavírus-járvány, hétfői adatok szerint 2503 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami a legkevesebb október eleje óta, és csökken a kórházban kezeltek száma is. Mateusz Morawiecki kormányfő újabb korlátozások feloldását helyezte kilátásba.
febr. 2
1:33
Átalakul a lomtalanítás Kaposváron (ProfitLine)
Új gyakorlatot vezetett be a lomtalanításra Kaposvár önkormányzata, hogy elejét vegye a guberálásnak - tájékoztatta a polgármesteri hivatal hétfőn az MTI-t.
febr. 2
2:03
Közönségszavazás indul a legújabb forint érmékről (ProfitLine)
A forint fizetőeszköz bevezetésének 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus 1-jén különleges 5 forintos érme emlékváltozatokat tervez kibocsátani, amelyek megjelenéséről hétfőtől közönségszavazást indít a jegybank - tájékoztatta az MTI-t az MNB.
febr. 2
2:33
Tüntetésre készülnek a horvát vendéglátósok (ProfitLine)
A bejelentések ellenére nem nyitották meg a vendéglátóhelyeket a tulajdonosok hétfőn Horvátországban, tiltakozásul a járványügyi korlátozások ellen, de nagyszabású tüntetésre készülnek szerdán - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírtelevízió.
febr. 2
4:03
Mostantól életbe lép az adófizetők „önfeljelentési” kötelezettsége (ProfitLine)
A napokban járt le a határon átnyúló adózási konstrukcióban érintett feleknek az első ún. DAC-6-os adatszolgáltatási kötelezettsége. Ezzel egyidejűleg – még utolsó pillanatban – a Pénzügyminisztérium is közzétett egy tájékoztatót az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos egyes kérdésekről. Nem árt, ha – különösen – a könyvelők,
febr. 2
4:09
Ráfeküdt a Ford a haszongépjárműi zöldítésére (GazdaságPortál)
Az 1903-ban Henry Ford által alapított amerikai multinacionális vállalat, a Ford nemrégiben megrendelt, az Egyesült Királyságban és Németországban végzett kutatása szerint a legtöbb vásárló előnyben részesítené az olyan online kereskedéseket, amelyek elektromos hajtású járművel szállítják ki az árut. A megkérdezett britek 58 százaléka és a németek
febr. 2
4:09
Újabb milliárdos fejlesztés a Dunántúlon (okosipar.hu)
A Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári gyára 2,8 milliárd forintból fejleszt, a két beruházáshoz a kormány 950 milliós támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Székesfehérváron. Szijjártó Péter a támogatói okirat átadását követően azt mondta, újabb, az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokról van
febr. 2
4:15
Mennyi madárral végeznek a napelemek? (Alternatív Energia)
Rengeteg madár pusztul el évente, mert tornyoknak vagy más ember által épített tárgynak repülnek.
febr. 2
4:33
Pont a szegényebb megyékben kerül majd többe a lakásfelújítási hitel (ProfitLine)
Jelentős különbségek vannak a különböző megyék között abból a szempontból, hogy egy átlagfizetésből élő hitelfelvevő mennyi idő alatt tudja majd visszafizetni a február elsejétől igényelhető, állami támogatású lakásfelújítási hitelt. Mivel pedig a hosszabb futamidő a hitelköltségeket is megemeli, pont a szegényebb megyékben lehet drágább a lakásfel
febr. 2
4:39
Index: januárban a látogatottsági verseny élén (Márkamonitor)
Az Indexet januárban naponta átlagosan 890 142 olvasó kereste fel, ezzel a látogatottsági lista első helyére került az év első hónapjában.   Az Indamedia cégcsoporthoz tartozó hírportál már tavaly év végén is erősen hajrázott, lendületét januárban is megtartotta, és összesen 18 napon szerezte meg a leglátogatottabb site címét. Az Index a többi napo
febr. 2
4:39
Új EU-s gumiabroncscímke, amely még több információt nyújt a fogyasztóknak (New Technology)
2021 májusában új gumiabroncscímke kerül bevezetésre annak érdekében, hogy a fogyasztók átfogóbb tájékoztatást kaphassanak a gumiabroncsok különböző jellemzőiről. Az új címkén a gördülési ellenállás és a vizes úttesten való fékezés új szerkezetű osztályozást kapott, míg a zajteljesítményt ezentúl a decibelek száma, és az ennek megfelelő A, B vagy C
febr. 2
5:03
Csak fogják a fejüket a helyzet láttán a balatoni szakemberek (Infostart)
A tó körül mintegy 1200 hektárnyi nádas található, harmadáról-negyedéről kellene telente levágni a növényt.
febr. 2
5:03
Növekvő árfolyamokkal nyitotta az évet a Budapesti Értéktőzsde (ProfitLine)
A tavalyi év utolsó két hónapjának igen erős teljesítménye után januárban tovább emelkedtek az árak a BÉT-en: a BUX 3,5 százalékkal került feljebb, amivel egyre közelebb kerül az egy évvel ezelőtt elért örökös csúcshoz. A folyamatot a kedvező nemzetközi tőzsdei hangulat is segítette, a növekedés motorja most a Richter volt, amely 11,9 százalékkal l
febr. 2
5:09
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen négy kar 40 szakából választhatnak a jelentkezők (Márkamonitor)
Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló egyetemi képzésekre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen négy kar 40 szakából választhatnak a jelentkezők. Az egyetemi felvételi eljárás kapcsán dr. Koltay András rektor összegezte a tapasztalatokat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyedi a felsőoktatási intézmények sorában, mert elsősorban
febr. 2
5:09
Termeljen áramot a járdája segítségével! (Tiszta Jövő)
Hong Kong kikötőjében vizsgálták a tudósok a napelemes járdás, az eredmények biztatóak.
febr. 2
5:09
Virtuális kiállítások lesznek a Hungexpo-n (okosipar.hu)
A koronavírus járványhelyzet miatt a Hungexpo Zrt. árbevétele 2020-ban a negyedére esett vissza az előző évihez képest, és ez meglátszik a cég jövedelmezőségén is – mondta Ganczer Gábor vezérigazgató hétfőn online sajtótájékoztatón. Kérdésre válaszolva közölte, a Hungexpo tavalyi árbevétele 2,7-2,8 milliárd forint között volt, eredménye pedig 160 m
febr. 2
5:27
Már csak a top 1-es kocsi "fehér rendszámos", a másik két dobogós nem (Infostart)
A második és harmadik helyre is egy villanyautó „gurult be”.
febr. 2
5:33
Messze várakozáson felül nőtt a webáruházak forgalma a divatágazatban (ProfitLine)
A vezető divat webáruházak kínálatát egy platformon összekötő Glami.hu keresőmotor friss jelentése szerint az online divatkereskedelem messze várakozáson felül teljesített 2020-ban. Bár a koronavírus-járvány miatt a teljes divatpiac forgalma 11%-kal visszaesett, a korlátozó intézkedések óriási lökést adtak az e-kereskedelemnek.
febr. 2
5:39
Tudni akarjuk, mi az, ami valóban olimpiai színvonalú (Privátbankár)
Jövő őszre derül ki, mennyibe kerülne a 2032-es olimpia megrendezése Magyarországnak. Akkor tudjuk meg azt is, hogy egyedül vagy más országgal közösen érdemes kandidálnunk, és hogy tényleg olimpiai rendezésre alkamas-e a sportinfrastruktúránk. Szalay-Berzeviczy Attila, a MOB által frissiben létrehozott Budapest 2032 Bizottság vezetője nyilatko
febr. 2
5:39
A pandémia következményei: változó világszemlélet és átalakuló értékrendek (Márkamonitor)
Az elmúlt egy év eseményei elképesztő mértékben megváltoztatták mindennapjainkat, egyúttal észrevétlenül elkezdték átformálni világnézetünket, értékrendszerünket és életfelfogásunkat is. A 3M technológiai innovációs vállalat kutatásában bemutatta, milyen mértékben módosult az emberek érdeklődése a világ problémái iránt.   A pandémia előtti statiszt
febr. 2
5:39
2,8 milliárd forintból fejleszt a Hydro székesfehérvári gyára (New Technology)
A Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári gyára 2,8 milliárd forintból fejleszt, a két beruházáshoz a kormány 950 milliós támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Székesfehérváron. Szijjártó Péter a támogatói okirat átadását követően azt mondta, újabb, az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokról van
febr. 2
5:39
Szén-monoxid mérgezés elleni kampány tejesdobozon (Transpack)
A Katasztrófavédelem és az Alföldi Tej Kft. tejesdobozon hívja fel a figyelmet a szén-monoxid mérgezés veszélyeire, s az érzékelő készülék fontosságára.
febr. 2
5:45
Csányi-Hernádi-Garancsi: bontással indul a milliárdos trió tihanyi gigaépítkezése (Menedzsment Fórum)
Már azt lehetett hinni, hogy kútba esett a három magyar milliárdos közös szállodabiznisze a Tihanyi-félszigeten, de egy bontási közbeszerzésből úgy tűnik, hogy megvalósítási szakaszba léphet a 11,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással megtolt építkezés.
febr. 2
5:45
A precíz, nagy teljesítményű gépek térnyerése – mit vár az Axiál 2021-től? (Agroinform)
Az AXIÁL Kft. üzletpolitikájának alapvetése, hogy minőségi termékeket, szolgáltatásokat kínál, beszállítói tehát a világ élvonalába tartoznak, megbízható, kiváló gépeket, alkatrészeket gyártanak – tudtuk meg Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetőtől.
febr. 2
5:45
Sok a pályaelhagyó: még volt énekes is jelentkezett az eMAG-Extreme Digital csapatába (Növekedés)
Az informatikusainknál a bérek havi 400 ezertől fölfelé indulnak, de 1 millió forint felé is mehetnek – mondta el a Növekedésnek Heiszmann Henrietta, az Extreme Digital és az eMAG HR igazgatója.
febr. 2
5:45
Mikotoxinok: két új találmány (Agrárágazat)
A takarmányba bekerülő mikotoxinok rontják a haszonállat-állományok teljesítmény.t Nemrég új megoldások is megjelentek a problémára.
febr. 2
5:45
A Walvoil-Dieci együtt kapta az Eima Technikai Újdonság díjat (GépMax)
Az Eima International és az Eima Digital Preview 2020 szakmai zsűrije idén a Walvoil és Dieci-nek innovációját ismerte el.

Keresés