2020. július 10. péntek

júl. 10
0:00
Életbe lépett a NAFTA-t felváltó kereskedelmi egyezmény (Kitekintő)
Donald Trump amerikai és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerdán Washingtonban ünnepélyes keretek között aláírták az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó új háromoldalú kereskedelmi megállapodást (USMCA). Justin Trudeau kanadai kormányfő a koronavírus-járvány miatt nem volt jelen az eseményen; vele egy későbbi, sz
júl. 10
0:00
Felgyújtották Melania Trump szobrát (Napi)
Felgyújtották a Melania Trumpot ábrázoló, fából készült életnagyságú szobrot, amelyet tavaly állítottak az amerikai elnök feleségének szlovéniai szülővárosában, Sevnicában - számolt be a ljubljanai sajtó csütörtökön.
júl. 10
0:03
Enyhítések Angliában: nyithatnak a szabadtéri színpadok, az edzőtermek, az uszodák és a szépségszalonok (Blikk)
A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint a következő napokban fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, edzőtermek, uszodák és szépségszalonok.
júl. 10
0:03
Ősszel robbanhat a társadalmi feszültség Olaszországban (Infostart)
Az olasz belügyminiszter azt mondta, a belügyi tárca arra készül, hogy szeptemberben és októberben mutatkoznak meg igazán a gazdasági válság "társadalmi következményei".
júl. 10
0:03
Felrobbant egy teherautó, miközben tűzijátékokat szállított el egy felrobbant gyárból Törökországban (444)
Épp megsemmisíteni vitték az épen maradt robbanóanyagot. A robbanásban három török katona életét vesztette.
júl. 10
0:04
Nagyon megugrott tavaly a cseh fegyverexport (Kitekintő)
Csehországban tavaly 13,6 százalékkal 15,9 milliárd koronára (mintegy 215 milliárd forint) nőtt a fegyverek és a hadianyagok kivitele. A cseh fegyvergyártók tavaly 1212 kiviteli engedélyt kaptak 21,8 milliárd korona (294 milliárd forint) értékben - derül ki az ipari és kereskedelmi minisztérium éves jelentéséből, amelyet hétfőn vitat meg a cseh kor
júl. 10
0:04
Koronavírus: teljesen megőrültek az autósok (Napi)
Jelentősen visszaesett a forgalom és ennek köszönhetően a halálos közúti balesetek száma idén áprilisban Európában, amikor a legtöbb ország közlekedési korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány miatt. Az üres utakat és a rendőrség leterheltségét azonban több országban - Magyarországon is - is arra használták az autósok, hogy száguldozzanak -
júl. 10
0:07
Visszavonulót fújt a szerb elnök a tüntetés után: mégsem vezetik be a kijárási tilalmat (Blikk)
Meghátrált Alekszandar Vucsics (50) szerb elnök a tiltakozások miatt, így mégsem vezetik be a kijárási tilalmat az országban, hiába érte el a koronavírus-járvány második hulláma Szerbiát.
júl. 10
0:07
Szerbiai zavargások: „a frusztráció beteljesedett” (Infostart)
A koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése és a kormánnyal szembeni bizalmatlanság áll a szerbiai zavargások hátterében – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.
júl. 10
0:08
Kína közeledne az Egyesült Államokhoz (Kitekintő)
Békülést sürgetett csütörtökön Peking és Washington között Vang Ji kínai külügyminiszter, aki szerint a két ország kapcsolatai az elmúlt negyven év legnehezebb kihívásával állnak szembe.
júl. 10
0:08
Jó hír érkezett az USA-ból (Napi)
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
júl. 10
0:11
A korábbi bejelentéstől eltérően mégis folytatják a világ egyik legnépszerűbb Netflix-sorozatát – Sok millió rajongó örül most ennek (Blikk)
Alig fél évvel az után, hogy bejelentették, az ötödik évaddal zárul A korona című tévésorozat, a Netflix közölte, hogy mégis elkészül a hatodik évad a brit királyi család életéről.
júl. 10
0:11
Kitálalt Donald Trump pszichológus unokahúga (Infostart)
Mary Trump, aki mellesleg klinikai pszichológus, új könyvében sokkoló kijelentéseket tesz arról a családról, amelyben az Egyesült Államok jelenlegi elnöke nevelkedett.
júl. 10
0:12
Putyin ügyesen lavírozik Kína és India között (Kitekintő)
A kínai-orosz stratégiai kapcsolatok erősítését szorgalmazta Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésében, mindössze öt nappal azután, hogy Moszkva jelentős védelmi megállapodást kötött Újdelhivel.
júl. 10
0:12
Nyugdíjba készül Orbán Viktor szövetségese? (Napi)
A lengyel közéletben azt találgatják, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, az ország tényleges vezetője nyugdíjba vonul-e. Vannak, akik ezt javasolják neki.
júl. 10
0:15
Újabb koronavírusos-fertőzöttet találtak Győr mellett (Blikk)
Koronavírusos lett egy ukrán vendégmunkás egy Győr melletti településen.
júl. 10
0:16
Öt éven belül átléphetjük az 1,5 Celsius-fokos klímacélt (Kitekintő)
Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.
júl. 10
0:16
Globális felmelegedés: egyre nagyobb a veszély (Napi)
Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.
júl. 10
0:20
Szigorodnak a maszkviselés szabályai Mallorcán és Ibizán (Kitekintő)
Katalónia után csütörtökön a Baleár-szigetek kormánya is bejelentette, hogy minden nyilvános helyen kötelezővé teszi a szájmaszk viselését - kivételt csak a vendéglátóhelyek,  tengerpartok és a medencék képeznek.
júl. 10
0:20
Polgárháborútól tartanak a szomszédban (Napi)
Egy szerb szakszervezet vezetője arra szólította fel a katonaságot, hogy tagadja meg a parancsot, amennyiben a tüntetések feloszlatására akarnák őket bevetni. Az országban tüntetési hullám indult, miután korlátozások útján próbáltak gátat vetni a koronavírus terjedésének.
júl. 10
0:24
Koronavírus: egyre rosszabb a helyzet a szomszédban (Napi)
Nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában.
júl. 10
0:27
Szerbiában, bár mégsem vezetnek be kijárási tilalmat, folytatódnak a tüntetések (Hírstart)
Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.
júl. 10
0:28
Nagyot esik a görög GDP (Napi)
Görögország GDP-je 7,5-10,5 százalékkal csökkenhet az idén a koronavírus hatásaként - áll a legismertebb görög gazdaságkutató intézet, az IOBE csütörtökön nyilvánosságra hozott legfrissebb negyedéves jelentésében.
júl. 10
0:32
Donald Trump fontos pert veszített el - hamarosan minden kiderül? (Napi)
A demokrata párti törvényhozók nem, de a manhattani ügyész a későbbiekben, megfelelő jogi eljárás után betekinthet Donald Trump amerikai elnök korábbi üzleti ügyeibe - mondta ki csütörtökön az amerikai alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.
júl. 10
0:36
Koronavírus: fontos döntést jelentett be a WHO (Napi)
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön bejelentette: független bizottságot állít fel annak kivizsgálására, hogy miként kezelte a szervezet, valamint a tagállamok kormányai a világjárványt.
júl. 10
0:40
Vilmos herceg és Katalin hercegné a britek utolsó reménye (Napi)
A brit kormány Global Britan elképzeléséből, amely szerint az EU-ból kilépett Egyesült Királyság jelentős önálló szerepet játszhat a világ színpadán, mostanra gyakorlatilag annyi maradt, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg még képes régi fényét idéző, irigylésre méltó helyként megjeleníteni a szigetországot.
júl. 10
0:44
Brexit: ebből nehezen lesz deal (Napi)
Az e heti tárgyalások megerősítették, hogy a felek között továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az Európai Unió és az onnan nemrégiben kilépett Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója a Twitteren.
júl. 10
0:48
Megválasztották az Eurogroup új vezetőjét (Napi)
A jövőben az ír Paschal Donohoe vezeti az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő befolyásos testületet.
júl. 10
0:52
Elnökké választása esetén Biden felülvizsgálná a németországi csapatcsökkentést (Napi)
Elnökké választása esetén Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje felülvizsgálná a Németországban állomásozó amerikai csapatok csökkentését - jelentette Anthony Blinken, Biden külpolitikai tanácsadója egyik interjújára hivatkozva az amerikai közszolgálati rádió (NPR) csütörtökön.
júl. 10
1:33
Egy időre vége a bulizásnak Bulgáriában (Hírstart)
Egyre több a fertőzött, ezért bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket és a diszkókat.
júl. 10
3:21
Mégis marad az emlékkő a braunaui Hitler-ház előtt (Hírstart)
Pedig szeretnék megakadályozni, hogy újfasiszta zarándokhellyé váljon.
júl. 10
3:51
Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése (Hírstart)
Az EP plenáris ülése megszavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást.
júl. 10
4:18
Törökországban még mindig ezernél többen kapják el naponta a vírust (24.hu)
Valamennyit lassult, de nem jelentősen.
júl. 10
4:42
A salvadori bandák lepaktálhattak a kormánnyal (Kitekintő)
Nayib Bukele salvadori elnök első hivatalban töltött éve alatt jelentős mértékben - 50 százalékkal - visszaesett a gyilkosságok száma El Salvadorban. Az ország vezetése ezt a szigorúbb végrehajtó intézkedéseknek tulajdonítja, egy, a héten nyilvánosságra hozott tanulmányban azonban azt állítják, maguk a bandák enyhítettek az erőszakon, mert titokban
júl. 10
5:03
Polgárháborútól tartanak a szomszédban (Hírstart)
Egy szerb szakszervezet vezetője arra szólította fel a katonaságot, hogy tagadja meg a parancsot, amennyiben a tüntetések feloszlatására akarnák őket bevetni. Az országban tüntetési hullám indult, miután korlátozások útján próbáltak gátat vetni a koronavírus terjedésének.
júl. 10
5:09
Olaszországban társadalmi robbanástól félnek (Hírstart)
Elképzelhető, hogy ősszel robbanni fog a koronavírus-járvány nyomán a vállalkozásokat és családokat sújtó súlyos gazdasági válság miatti társadalmi feszültség Olaszországban - mondta Luciana Lamorgese belügyminiszter csütörtökön. Ugyanebben a nyilatkozatban humanitárius folyosók létrehozását is szorgalmazta Líbia és Európa között az illegális beván
júl. 10
5:12
A szegény országokból származóknak drágább a vízum (Kitekintő)
Az egyre lazuló korlátozások és az országhatárok újbóli megnyitása közepette számos utazó - legyen szó akár külföldi munkavállalásról, akár nyaralásról - elkezdi rendezni a vízumát. Ez azonban bizonyos emberek számára sokkal drágább lesz, mint másoknak - attól függően, hogy honnan származnak.
júl. 10
5:21
Vilmos herceg és Katalin hercegné a britek utolsó reménye (Hírstart)
A brit kormány Global Britan elképzeléséből, amely szerint az EU-ból kilépett Egyesült Királyság jelentős önálló szerepet játszhat a világ színpadán, mostanra gyakorlatilag annyi maradt, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg még képes régi fényét idéző, irigylésre méltó helyként megjeleníteni a szigetországot.
júl. 10
5:27
Közel 37 ezer az igazolt fertőzöttek száma Lengyelországban (Hírstart)
Már 1687 koronavírus-fertőzéssel gyanúsított beteget szállítottak kórházba.
júl. 10
5:27
Világszerte egyre több helyen teszik kötelezővé szájmaszk viselését (ATV)
Világszerte egyre több helyen teszik kötelezővé a szájmaszk viseletét, miután drámaian nő a koronavírusos fertőzöttek száma. Többfelé megdőlt a napi új megbetegedések rekordja. Kelet-Európa sem kivétel: romlik a járványhelyzet Romániában, Szerbiában és Ukrajnában is.
júl. 10
5:45
Hatottak a zavargások, mégsem lesz kijárási tilalom Szerbiában (ATV)
Mégsem vezetnek be kijárási tilalmat a járvány miatt Belgrádban, így döntött a szerb kormány a zavargások hatására. A tüntetők kedden és szerdán is megrohamozták a belgrádi parlamentet. A szerb elnök szerint külföldi titkosszolgálatok szervezik az ellenzéki demonstrációkat.
júl. 10
5:57
Barnier: Továbbra is jelentős eltérések vannak az EU és London álláspontja között (Hírstart)
A delegációk folytatják a közös munkát türelmesen, tisztelettel és eltökélten.
júl. 10
6:18
Hogyan sietteti Amerika kihátrálása a Közel-Keletről Netanjahu annektálási tervét? (Neokohn)
Vajon miért annyira elkötelezett az izraeli miniszterelnök a jogkiterjesztés kérdésében, annak ellenére, hogy azt rengeteg kritika éri?
júl. 10
6:21
Megdőlt a vírusrekord az Egyesült Államokban (Infostart)
-z Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adataiból.
júl. 10
6:21
Katonai repülőgépeket vetettek be az erdőtüzek ellen Horvátországban (444)
Split-Dalmácia megyében megyében lángolt az erdő.
júl. 10
6:24
Amerikában egyre nagyobb a baj (Propeller)
Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adataiból. Washingtoni idő szerint este 22 óráig, egyetlen nap alatt több mint 64 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel az Egyesült Államokban 3 110 000-re emelked
júl. 10
6:27
A koronavírus megmutatta, hogyan lehet politikai fegyver egy gyógyszerből (444)
Hónapok óta világos, hogy a hidroxiklorokin nem hatékony a koronavírus ellen, Trump most mégis újra felkapta a témát. Bolsonaro brazil elnök pedig megüzente az embereknek: aki velem van, ezt szedi!
júl. 10
6:29
A Trump Tower elé festették fel a Black Lives Matter-feliratot (444)
New York polgármestere is részt vett a festésben.
júl. 10
6:30
Megszűnt a Magyarországról Angliába és Skóciába utazók karanténkötelezettsége (Propeller)
Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Angliába és Skóciába beutazók karanténkötelezettsége. A brit közlekedési minisztérium által összeállított listán – 14 brit tengerentúli terület mellett – 59 olyan ország szerepel, amelyek esetében London péntektől feloldotta az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró ka
júl. 10
6:33
Nagy bejelentést tett Obama egykori alelnöke (Blikk)
Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje szerdán ötmillió új munkahelyet teremtő gazdaságélénkítő tervet ígért egy pennsylvaniai látogatásán.

Keresés