2020. július 14. kedd

júl. 14
0:03
Áll a bál: a Hagia Sophia miatt forrong a világ (Blikk)
A világ nagyhatalmainak és vallási vezetőinek felháborodását váltotta ki Recep Tayyip Erdogan török elnök minapi rendelete, amelynek értelmében mecsetté alakítják a Hagia Sophia nevű egykori ortodox székesegyházat.
júl. 14
0:03
Orbán Viktor gratulált az újraválasztott lengyel elnöknek (Infostart)
"Kritikus fontosságúnak" nevezte Andrzej Duda győzelmét Közép-Európa megerősítése szempontjából Orbán Viktor miniszterelnök az újraválasztott lengyel államfőnek írt gratuláló levelében - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
júl. 14
0:06
Koronavírus: változások léptek életbe hétfőtől az oroszoknál (Napi)
A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszüntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad - írja az MTI.
júl. 14
0:06
Elkapták a világ egyik legkeresetteb pedo-pornó tartalom-előlállítóját és terjesztőjét (168 Óra Online)
Előállítottak egy francia állampolgárt július 7-én, akit azzal gyanúsítanak, hogy az internet rejtett oldalán, a darkneten olyan oldalakat működtetett, amelyeken több ezer felhasználó a világ minden tájáról pedo-pornográf jellegű fotókhoz és videóhoz fért hozzá – közölte hétfőn a dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége.
júl. 14
0:06
Az ellenzék erősödött, de nem eléggé, Kaczyńskiék fölpörgethetik a megmaradt ellensúlyok fölszámolását (444)
A szoros választási eredmény megmutatta, hogy komoly ellenzéke lett az újraválasztott elnök, Andrzej Duda mögött álló lengyel kormánynak. Miközben a kormánypárt is úgy érezheti, hogy erősödött.
júl. 14
0:06
"Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak" – kemény kritikát kapott Erdogan (Propeller)
Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak, meg kellene szakítani vele a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán osztrák sajtójelentések szerint. /Fischer Zoltán Karl Nehammer belügyminiszter pedig egy lapinterjúban
júl. 14
0:07
Külföldi útján is figyeljen a szabályokra! Íme, a biztonságosnak tekintett nyaralóhelyek előírásai (Blikk)
A nagyobb partszakaszokon alig lehet emberekkel találkozni, éjszakai indulás esetén még a határon sem kell várakoznunk, maszkot viszont kötelező csomagolnunk a naptej és a fürdőruha mellé, ha Horvátországban vakációzunk.
júl. 14
0:07
Szakértő: végletekig kiélezett és megosztott a lengyel társadalom (Infostart)
A lengyel elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulóját Andrzej Duda jelenlegi elnök, a kormányzó Jog és Igazságosság párt jelöltje nyerte. Mitrovics Miklós Lengyelország-szakértő, a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádiónak azt mondta, három törésvonal látszik.
júl. 14
0:10
Ha lesz, akkor is csak rövid ideig véd a készülő vakcina (Napi)
A fertőzés után csak 2-3 hónapig védenek a megjelenő antitestek egy friss kutatás szerint. Ha valóban ez a helyzet, akkor egy védőoltás sem hoz ki többet a szervezetből – egy most idézett kutatás szerint.
júl. 14
0:10
Váratlanul a fegyvertartás mellé állt a cseh kormány (444)
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelmet, megakadályozandó az „Európai Unióban tapasztalható leszerelési tendenciákat”.
júl. 14
0:11
Az Usa egyik legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el Tennesseben, a bíróság azonnal felfüggesztette (Blikk)
Tennessee állam kormányzója hétfőn aláírta az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvényét, ám egy kerületi bíró átmeneti időre azonnal felfüggesztette a jogszabály életbe léptetését.
júl. 14
0:11
Magyarországon fertőződött meg egy cseh turista (Infostart)
Eddig hat országban kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.
júl. 14
0:14
Ne most akarjon Németországban céget alapítani! (Napi)
Nehezítik a magyar vállalkozások németországi tevékenységét a kiküldetéssel összefüggő német szigorítások - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).
júl. 14
0:15
Háziállatként tartott pumájával rejtőzött el egy férfi a hatóságok elől – Azt kiabálta, a vadállat a gyermeke (Blikk)
Drónokkal és helikopterrel keresték azt a lengyel férfit, aki a pumájával bujkált az erdőben a hatóságok elől.
júl. 14
0:15
Javult a helyzet két szomszédos országban (Infostart)
Mérséklődött a hétvégén az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok sajtótájékoztatóján.
júl. 14
0:18
Újítunk a hurcolásban: Magyarországon is megfertőződtek cseh turisták (Napi)
Eddig hat országban - köztük Szlovákiában és Magyarországon - kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről.
júl. 14
0:18
Orbán Viktor gratulált a lengyel elnöknek (Lokál)
Levélben gratulált Andrzej Duda lengyel elnök újraválasztásához Orbán Viktor miniszterelnök. „Az elmúlt évek szoros és eredményes
júl. 14
0:19
Sz. Bíró Zoltán: rendkívül nehéz helyzetbe sodródhat Oroszország (Infostart)
20 millió voksot csalhattak el Oroszországban az alkotmánymódosításról tartott szavazáson – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. A műsorban arról is szó esett, hogy Oroszország számára komoly problémát jelenthet a dekarbonizáció, elsősorban a kőolaj háttérbe szorulása.
júl. 14
0:22
Elkezdték építeni a kínai óriásprojektet (Napi)
Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának fejlesztése a kivitelezésre vonatkozó szerződés hatályba lépésével - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
júl. 14
0:23
Az egészségügyi rendszer gyenge pontjait kereshetik (Infostart)
Európai egészségügyi unió létrehozását szorgalmazza az Európai Parlament. A testület nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok végezzenek úgynevezett stresszteszteket az egészségügyi rendszerek tűrőképességének felmérésére.
júl. 14
0:26
Borulhat ez egész uniós válságkezelés (Napi)
Úgy tűnik, nem az lesz a legfőbb gondja a júliusi EU-csúcsértekezlet résztvevőinek, hogy a magyar kormányfő parlamenti támogatással akarja megfúrni a pénzfizetés jogállamisági követelményekhez kötését, hanem az, hogy a holland miniszterelnök a takarékosnak nevezett tagállamok élén még azelőtt megfúrná a válságkezelést, mielőtt elkezdődne.
júl. 14
0:27
Merkel: nem biztos a megegyezés a rendkívüli EU-csúcson (Infostart)
Az olasz kormányfővel tárgyalt a német kancellár.
júl. 14
0:30
Merkely szerint kár még a horvát nyaralást tervezni (Napi)
A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista folyamatosan változni fog.
júl. 14
0:31
Beindultak az észak-koreai hekkerek, kétmilliárd dollárt csaltak össze (Infostart)
Észak-Korea internetes kalózai nemcsak bankoktól és kriptovaluta-tőzsdéktől csalt ki pénzt, de félhetnek tőlük az egyszerű netes vásárlók is – állítja az ENSZ-re hivatkozva egy brit lap.
júl. 14
0:35
Szakértő: Erdogan népszerűtlensége állhat a Hagia Sophia-ügy hátterében (Infostart)
Török belpolitikai okai lehetnek annak, hogy a népszerűségéből sokat vesztő Recep Tayip Erdogan elnök mecsetté nyilvánította az eddig nagyrészt múzeumként működő Hagia Sophia egykori ortodox bazilikát, majd muzulmán mecsetet – mondta az InfoRádiónak Tarik Demirkan, a Türkinfó főszerkesztője.
júl. 14
0:39
Megvan a végeredmény, Trzaskowski is gratulált Dudának (Infostart)
Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 51 százalékával a hétfő este Varsóban közzétett hivatalos végeredmény szerint.
júl. 14
1:00
Orbán Viktor szerint kritikus fontosságú volt Andrzej Duda győzelme (Hírstart)
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
júl. 14
3:36
A britek angolul jól beszélő, büntetlen előéletű bevándorlókat akarnak (Hírstart)
A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a jövőre életbe lépő új, pontozásos brit bevándorlási szabályozás alapján, amelyből hétfőn ismertetett további részleteket a londoni belügyminisztérium.
júl. 14
4:51
Orosz vakcina: hiába lehet jó, még hónapokig nem kerülhet forgalomba (24.hu)
A világon hét vakcina van, aminek jelenleg is zajlik az engedélyeztetése.
júl. 14
5:12
Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet (Hírstart)
Nagy-Britannia mára jórészt ellenőrzése alá vonta az új típusú koronavírus okozta járványt, de az óvatosság továbbra is indokolt – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.
júl. 14
5:18
Folytatódtak az összecsapások az örmény-azeri határon, több azeri katona meghalt (Hírstart)
Folytatódtak hétfőn az előző napon kezdődött tüzérségi összecsapások az örmény-azeri határon.
júl. 14
5:48
Alkoholtilalmat vezettek be Dél-Afrikában, hogy enyhítsék a kórházakra nehezedő terheket (ATV)
Meghaladta a 13 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. Több katalán településen kijárási korlátozásokat vezettek be, más spanyol területeken pedig kötelező maszkot viselni az utcán is. Horvátországban is maszkot kell viselni a nyilvános helyeken, keddtől pedig felfüggesztik a vasúti forgalmat Szerbia és Magyarország között.
júl. 14
6:06
Josep Borrell az egész Európai Unió nevében szólt be Kínának (Hírstart)
Az unió összehangolt választ kíván adni a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényre – jelentette ki az EU főképviselője.
júl. 14
6:18
Bocsánatot kért az orrhosszal újraválasztott lengyel elnök (Neokohn)
Lengyelország várhatóan folytatja az EU-val szembeni konfrontatív politikáját, a varsói főpolgármester pedig az ellenzék vezérévé nőheti ki magát.
júl. 14
6:30
Magyarországon kapta el a koronavírust egy cseh turista, aki nemrég tért haza a nyaralásból (168 Óra Online)
Eddig hat országban, köztük Magyarországon kaptak el koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről – számol be az MTI. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célpontnak minősítette.
júl. 14
6:30
A bolíviai külügyminiszter is koronavírusos (Népszava)
Karen Longaric tünetmentes, az otthonában vonul karanténba.
júl. 14
6:30
Gazdagokra kirótt adóemelést sürget nyílt levélben 83 milliomos (Hírstart)
A koronavírus hozta fel bennük ezt az ötletet újra.
júl. 14
6:30
Franciaországban évi 2830 milliárd forintot költenek az egészségügyi dolgozók béremelésére (444)
Hét hétig tartó tárgyalások után állapodtak meg a szakszervezetek a kormánnyal. A kórházak modernizációjára ennek a kétszeresét fogják.
júl. 14
6:30
Franciaországban 8 milliárd eurós megállapodás született az egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről (Propeller)
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat. Jean Castex miniszterelnök az aláírási ünnepségen a francia közegészségügy "történelmi pillanatának"
júl. 14
6:39
Kiderült: ennyivel növelik az egészségügyi dolgozók juttatásait Franciaországban (Blikk)
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.
júl. 14
7:03
Második napja tombolnak a lángok egy hadihajón (Infostart)
Az amerikai hadihajó a San Diegó-i flottatámaszponton gyulladt ki, és a tűz a hatóságok szerint környezeti katasztrófával fenyeget, ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő 3,7 millió liter üzemanyagot.
júl. 14
7:03
Olajkatasztrófát okozhat az égő amerikai hadihajó (24.hu)
Súlyos környezetszennyezést okozhat, ha a lángok elérik olajtartályait.
júl. 14
7:18
Vérbe fojtott tüntetések Dárfúrban (HírTV)
Fegyveres csoportok támadták meg tüntetők egy táborát hétfőn a szudáni Észak-Dárfúr tartományban.
júl. 14
7:18
A WHO szerint a járványhelyzet "rosszabbá, rosszabbá és még rosszabbá" válhat (444)
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint ezt csak azzal lehet megelőzni, ha a világ országai betartják a szigorú óvintézkedéseket. Közben Japánban egy tokiói színház lett a legújabb járványgóc.
júl. 14
7:24
A franciák 2830 milliárd forinttal rendezik az egészségügyi dolgozók helyzetét (Napi)
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat - írja az MTI.
júl. 14
7:30
Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják az olasz hatóságokat (HírTV)
A Bergamo városban a koronavírus miatt elhunyt betegek családtagjai az Európai Bizottsághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak.
júl. 14
7:33
Szabad szemmel: Duda győzelme csak még jobban elmélyíti a kelet-nyugati ellentétet Európában (Népszava)
Nemzetközi sajtószemle, 2020. július 14.
júl. 14
7:35
Nyolcmilliárd eurós megállapodás született az egészségügyi dolgozók béremeléséről Franciaországban (Népszava)
A kórházi dolgozók három nagy szakszervezete
júl. 14
7:36
Fegyveres önvédelem jöhet Csehországban (24.hu)
Támogatja a kormány a szenátusi javaslatot.
júl. 14
7:42
Kommunista tempó: Kína már választani sem engedné a hongkongiakat (888)
A nemzetbiztonsági törvény ürügyén megtiltotta az előválasztást a hongkongi ellenzéknek.

Keresés