2020. május 10. vasárnap

máj. 10
6:33
Négy gyógyszer együtt hatásos a koronavírus ellen (Infostart)
Három antivirális szert egy szklerózis multiplex elleni készítménnyel vegyítve értek el óriási eredményt hongkongi orvosok.
máj. 10
6:36
Digitális edukációs múzeumi órák a múzeumok napján (Hírstart)
Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a múzeumok nemzetközi napja alkalmából május 18-ra a Mozaik Múzeumtúra: a Demó névre hallgató programban csaknem húsz múzeum vesz részt
máj. 10
6:42
Négy gyógyszer együtt hatásos a koronavírus ellen (Hírstart)
Három antivirális szert egy szklerózis multiplex elleni készítménnyel vegyítve értek el óriási eredményt hongkongi orvosok.
máj. 10
8:36
Az erkölcsös magyar polgárlányok és a polsztri: hétköznapi szex a XIX. században (Múlt-kor)
„Egy menyecske Lászlóval tréfált, hogy az sok hódítást teve a hölgyek közt, s delejes erővel kell bírnia, hogy a lyányok úgy vonzódnak hozzá. »Igen – szólalt föl szórakozottan Grechenek –, hatalmas delejtűje van!«” Vajon miként egyeztethető össze a fenti pajzán idézet azzal, ahogyan – valamiféle romantikus látószögből szemlélve azt – oly sokan véle
máj. 10
9:42
Valószínűleg mégsem falkákban vadásztak a Jurassic Parkból ismert raptorok (Hírstart)
A fiatal és a kifejlett állatok nem ugyanazt ették.
máj. 10
9:57
Életveszélyesen növekszik a forró és párás napok száma (Infostart)
1979 és 2017 között megduplázódott az olyan extrém magas páratartalmú és hőmérsékletű napok száma a Földön, amelyek ellehetetlenítik az emberi életet.
máj. 10
10:24
Egymillió faj pusztulhat ki hamarosan (24.hu)
Az emberi tevékenység számtalan módon képes fenyegetni a többi fajt.
máj. 10
11:00
Nyakkendős libától a főzésben besegítő tyúkig – a baromfiudvar rejtelmei (Múlt-kor)
A magyar népesség túlnyomó többsége évszázadokon át együtt élt a kacsákkal, tyúkokkal, libákkal. A baromfitartók – és különösen azok gyerekei – olykor közelebbi kapcsolatba kerültek a ház körül rohangáló, eszegető állatokkal. Bár vidéken természetesen még manapság is számos helyen lehet találkozni baromfiudvarokkal, a legtöbb ember számára ez a vil
máj. 10
11:12
Erdei iskolai foglalkozások – a járvány idején online formában (Hírstart)
Online erdeiiskola-sorozatot indítanak az állami és magán-erdőgazdaságok; a május 10-én, a Madarak és fák napján kezdődő széria első videójában a madarak és fák kapcsolatáról lesz szó.
máj. 10
11:48
Paradicsomi világban élhettek egykoron a titokzatos Húsvét-sziget lakói (Múlt-kor)
Valamikor az időszámításunk kezdetén ismerték meg és foglalták el (feltehetőleg) polinéz hajósok, s a rá következő 1700 évben (valószínűleg) nem érintkeztek más kultúrák képviselőivel. A szigetlakók maguk alakították ki világukat: termelési módjukat, társadalmukat, hiedelmeiket. Ám lényegében minden rájuk vonatkozó mondat végére kérdőjelet kell ten
máj. 10
12:36
Újra megszólalt egy háromezer éves múmia (24.hu)
Régészek és mérnökök közös erőfeszítésének köszönhetően háromezer év elteltével újra „megszólalt” egy ókori egyiptomi pap.
máj. 10
12:42
Madarak és fák napja (Hírstart)
Május 10-e, a madarak és fák napja, jó alkalom arra, hogy jusson eszünkbe, törékeny természeti kincsek között élünk, melyek védelme közös felelősségünk.
máj. 10
13:12
Miért rúgták ki a polgári iskolából Wilhelm Conrad Röntgent? (Múlt-kor)
Vajon mert kioktatta a fizikatanárt? Esetleg mert elcsábította az igazgató lányát? Vagy mert nem árulta el, ki rajzolta le a táblára szamárfüllel a kémiatanárt? Ehhez hasonló, különleges történelmi kérdések százai várják Önt és társait a Múlt-kor történelmi magazin egyedi fejlesztésű, kvízalapú társasjátékában.
máj. 10
13:33
Erősödik a családon belüli összetartás a járványhelyzetben (Infostart)
A Kopp Mária Intézet megpróbálta felmérni a magyar társadalom lelkiállapotát.
máj. 10
14:12
A németek nem ismerték a lehetetlent: másfél hónap alatt szétzúzták Franciaországot (Múlt-kor)
„Németország nem lát mást Franciaország eltiprásában, mint egy eszközt, amely végre lehetővé teszi népünk számára, hogy más irányban terjeszkedjen” – fogalmazta meg Adolf Hitler első és egyben egyetlen művében, az 1925-ben kiadott Mein Kampfban. A németek az első világháború folyamán nem tudták elkerülni a kétfrontos háborút. Több mint húsz évvel k
máj. 10
14:33
Le szeretnéd tesztelni magad koronavírusra otthon? – Egy nap alatt kaphatsz eredményt online (Szeretlek Magyarország)
Persze pénzbe kerül, de 94 százalékos biztonsággal megállapítja a PCR-teszt, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Munkavállaláshoz jól jöhet, ráadásul egyszerűen elvégezhető bárki által, és másnapra ott az eredmény.
máj. 10
15:36
Le szeretnéd tesztelni magad koronavírusra otthon? – Egy nap alatt kaphatsz eredményt online (Hírstart)
Persze pénzbe kerül, de 94 százalékos biztonsággal megállapítja a PCR-teszt, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Munkavállaláshoz jól jöhet, ráadásul egyszerűen elvégezhető bárki által, és másnapra ott az eredmény.
máj. 10
16:57
A csipeszkezű intelligens robot kiválthatja a gyomirtó szereket (Szeretlek Magyarország)
Indiából érkezett, Nindanaminak hívják, és tud úgy gyomlálni, hogy nem tesz kárt a termésben.
máj. 10
19:54
Online erdei iskola indult (Hírstart)
Minden nap 10 órakor közzétesznek egy 15-20 perces videót.
máj. 10
20:36
A Jupiteréhez hasonló felhőöveket fedeztek fel a legközelebbi barna törpén (Hírstart)
Egy kutatócsoport felfedezte, hogy a legközelebbi ismert barna törpe, a Luhman 16A a Jupiteren és a Szaturnuszon láthatókhoz hasonló felhőövek jeleit mutatja. Ez az első alkalom, hogy tudósok a poliametria technikáját használták Naprendszeren kívüli felhők, vagyis exofelhők tulajdonságainak meghatározásához. A barna törpék a bolygóknál nagyobb, de

Keresés