2023. január 4. szerda

jan. 4
6:12
A honfoglalók Volga és Ural vidékéről hozott genetikája folyamatosan keveredett (Tudás.hu)
A honfoglalók genetikai anyaga egyre jobban keveredett a Kárpát-medencébe érkezés után, de már az Etelközi csontminták is vegyes csoportot alkotó népességről adnak képet – mondja a tudás.hu-nak Szeifert Bea, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Archeogenomikai Intézetének tudományos munkatársa, aki legutóbb a dunántúli hatalmi központok közelében él
jan. 4
7:06
A deepfake már ott tart, hogy videón flörtöl Paris Hilton és Tom Cruise, és lehetetlen megmondani, melyikük igazi (SzMo)
A TikTokon 3,7 millió követője van egy 20 évvel fiatalabb Tom Cruise-nak, aki Wednesday-táncot lejt és Paris Hiltonnal flörtöl. Mindez egy művészeti projekt, ami bebizonyítja: többé a szemünknek sem hihetünk.
jan. 4
7:18
Új biztonsági funkció érkezik a Chrome böngészőbe (Infostart)
Szigorodik a fájlok letöltésének a lehetősége.
jan. 4
7:24
Agrárkutatás: a szektor fogékony az innovációra és a digitális fejlesztésre (Tudás.hu)
Az agrárszektor fogékony az innovációra és a digitális fejlesztésre, ugyanakkor az alkalmazásban inkább az óvatos szemlélet jellemzi a gazdákat – közölte a K&H innovációs agrárkutatása alapján. A kutatásban a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó 360 magyarországi agrár társas vállalkozás innovációs ügyekért felelős döntéshozóját kérdezték me
jan. 4
9:12
Különleges célra szánják új drónjaikat a japán kutatók (hirado.hu)
Az eszközök olyan helyeken is végezhetnek méréseket, ahová egyébként igen körülményes eljutni.
jan. 4
9:30
Budapesten koncertezik Scipione Sangiovanni zongoraművész (Tudás.hu)
Scipione Sangiovanni a Budapesti Olasz Kultúrintézetben ad klasszikus zongoraművekből összeállított koncertet január 19-én. Scipione Sangiovanni zenei fellépésének programja tisztelgés Olaszország előtt a 17-19. század legcsodálatosabb zongorára írt darabjain keresztül – közölte a Budapesti Olasz Kultúrintézet. Tájékoztatásuk szerint a fiatal olasz
jan. 4
9:54
Pillanatokon belül „kiszagolja” a méhrákos sejteket egy új sebészkés (hirado.hu)
Az iKnife a szövetek felforrósítása során keletkezett füstöt elemezve tesz különbséget a rákos és az egészséges sejtek között.
jan. 4
10:06
Meghalt az Apollo-7 legénységének utolsó élő tagja (Infostart)
90 éves korában elhunyt Walter Cunningham, az 1968-as Apollo-7 misszió legénységének utolsó, még életben lévő tagja Houstonban – közölte az amerikai űrhivatal (NASA).
jan. 4
11:30
Különös vágásnyomokra bukkantak a 320 ezer éves csontokon (hirado.hu)
Egy németországi régészeti lelőhelyről előkerült ősi csontok arra utalnak, hogy az ősemberek 320 000 évvel ezelőtt a medvét bőréért nyúzták meg.
jan. 4
14:30
Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció (Demokrata)
Emelkedés látható a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén is – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Keresés