2024. január 6. szombat

jan. 6
5:36
Trump fellebbezhet a választásból való kizárása ügyében (Tudás.hu)
Befogadta Donald Trump fellebbezését a választási indulásból való Colorado állambeli kizárásáról az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága. Az Egyesült Államokban alkotmánybírósági szerepet is betöltő, legfőbb jogi fórum közölte, hogy eleget tesz Donald Trump kérésének a gyorsított eljárásról is, és a két fél szóbeli érveinek meghallgatását február 8
jan. 6
5:42
Az Usa többmillió dollárt ad, ha megmondja hol vannak a Hamász háttéremberei (Tudás.hu)
Az Egyesült Államok 10 millió dollárig (csaknem 3,5 milliárd forint) terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász pénzügyi támogató háttérszervezetének irányítóiért. A külügyminisztérium közleménye öt embert nevesít, akiknek a kézre kerítése érdekében a Rewards for Justice igazságszolgáltatási programja keretében hajlandó nagyobb összeget fize
jan. 6
6:00
A telek, amikor még befagytak vizeink – Remek fotók (Tudás.hu)
Sokan nem rajonganak a hidegért, mégis van valami, amit minden télen a legtöbben különösen várnak (azon kívül, hogy vége legyen): hogy befagyjon a Balaton, hogy lehessen csúszkálni rajta egyedül vagy társasággal, jégkorival vagy csak úgy, cipőben, Tihanyban vagy Almádiban. Ilyen szempontból a legutóbbi igazán emlékezetes tél 2017-ben volt, amikor a
jan. 6
6:18
A madéfalvi veszedelem (Tudás.hu)
Erdélyben Madéfalván és Marosvásárhelyen is megemlékeznek a madéfalvi veszedelemről a bukovinai székelyek kálváriájához vezető véres történelmi esemény 260. évfordulóján. Madéfalva önkormányzata a kerek évfordulóra tekintettel többnapos rendezvénysorozatot szervezett, melyen számos magyarországi település is képviselteti magát. A vasárnapi megemlék
jan. 6
8:06
Kígyók, skorpiók, homokviharok sem állították meg a klímakutatókat, akik 40 napig meneteltek a sivatagban (SzMo)
Arra voltak kíváncsiak, hogyan hat az emberi szervezetre a rendkívüli hőség, ami az emberiségre vár. Mennyi az esély rá, hogy tudunk hozzá alkalmazkodni?
jan. 6
10:30
Gyémántba zárt hidrogénatomok menthetik meg a Földet (Infostart)
Kaliforniai tudósoknak több alkalommal is sikerült szabályozott magfúziót létrehozniuk, méghozzá úgy, hogy a folyamatból energiát nyertek.
jan. 6
11:30
Durvul a szópárbaj Biden és Trump között (Tudás.hu)
Joe Biden amerikai elnök élesen támadta elődjét, Donald Trumpot a 2021. január 6-i zavargások idején tanúsított magatartása miatt az események harmadik évfordulóján. A hivatalban lévő államfő első 2024-es kampánybeszédét a Pennsylvania állambeli Blue Bellben tartotta az amerikai függetlenségi háború egyik fontos helyszíne, Valley Forge közelében. B
jan. 6
11:32
Nagyon csökkent a gázfogyasztásunk (Tudás.hu)
Tavaly tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamosenergia mennyisége. Gázból mintegy 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel. Azt írták
jan. 6
12:12
Baszd meg és szar: egyre elfogadottabbá válik a káromkodás a nyelvészek szerint (SzMo)
Már nem főként sértegetésre használják a baszd meg és a szar kifejezéseket a briteknél sem. Kutatók szerint egyre általánosabb az eddig tabunak számító szavak használata.
jan. 6
12:18
Baszd meg és szar: egyre elfogadottabbá válik a káromkodás a nyelvészek szerint (SzMo)
Már nem főként sértegetésre használják a baszd meg és a szar kifejezéseket a briteknél sem. Kutatók szerint egyre általánosabb az eddig tabunak számító szavak használata.
jan. 6
12:54
Ha becsapódik, elképesztő pusztítást végez: megtalálták az eltűnt aszteroidát, amely egyenesen a Föld felé tart (hirado.hu)
Egyes információk szerint idén október 5-én egy óriási aszteroida csapódhat a Földbe.
jan. 6
13:18
A leghalálosabb légi katasztrófa, amely örökre a japánok emlékezetébe vésődött (Telex)
1985-ben egy japán belföldi járat Boeingje 524 emberrel a fedélzeten lezuhant. A pilóták, miután leszakadt a farokrész, még fél órán át a levegőben tartották a gépet, amely végül egy hegynek csapódott. Csodával határos módon négyen túlélték a balesetet, de akár többen is életben maradhattak volna, ha kellő időben indul a mentés.
jan. 6
15:48
Feketedoboz, vészfékasszisztens: az új autókban idén több biztonsági extrát tesznek kötelezővé (Telex)
Az Európai Unió megszorongatta az autógyártókat, mert ettől reméli a közlekedési balesetek számának jelentős csökkenését. Megnéztük, mire valók az új biztonsági megoldások. Olyan új rövidítéseket is meg kell majd tanulni, mint az ISA vagy az ELKS.
jan. 6
16:42
Sokan vitatták a létezését, de négyezer év után felfedezték a tudósok (hirado.hu)
Egy ősi civilizáció, a Hszia-dinasztia nyomait tárhatják fel a tudósok.
jan. 6
18:36
Szakember a meddőségi helyzetről: a demográfiai fordulathoz át kell tekinteni a bioetikai kérdéseket is (Infostart)
Egyre több jogszabály igazodik a magyarországi lombikprogram megújulásához. Szeptembertől például hat helyen indul képzés humánreprodukciós szakirányokon.
jan. 6
18:54
India napkutató űrszondája elérte célállomását 1,5 millió kilométerre a Földtől (Telex)
Az Aditya-L1 űrszonda szeptemberben indult útnak azzal a céllal, hogy tanulmányozza a Nap légkörét.
jan. 6
20:42
Harangi Szabolcs: az elmúlt év természeti katasztrófái megmutatták, mennyire fontos a felkészülés (Infostart)
Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója az InfoRádióban elmondta: a 2023-as év legfőbb tanulsága, hogy nem minden előjelet kísér vulkánkitörés, az egyes vizsgálatok, megfigyelések köré pedig nagyon fontos és előrevivő tudományos munka koncentrálódott.

Keresés