2020. március 21. szombat

márc. 21
0:03
Tesztek nélkül is robbanásszerűen nő a tüdőgyulladások száma, ha a betegség kiterjed – A WHO sürgősségi programigazgatója a 168 Órának (168 Óra Online)
.
márc. 21
0:07
Nem kell félniük a magas vérnyomásban szenvedőknek a koronavírustól – Dr. Szauder Ipoly kardiológus elemzése a 168 Órában (168 Óra Online)
Több beszámolóból is a laikus számára ijesztően úgy tűnhet ki, hogy a magas vérnyomásos betegeknél a leggyakoribb a koronavírus halálozás. A Népszavában egy orvos így nyilatkozott: „A legnagyobb veszélyben a viszonylag jó fizikai állapotban lévő idős emberek vannak, akiknek mondjuk a karbantartott magas vérnyomás betegségükön kívül nincs más bajuk.
márc. 21
6:36
A koronavírus újabb tünete bukkant fel (Infostart)
Egy friss tanulmány szerint az új koronavírus okozta betegség sok esetben hasmenéssel és étvágytalansággal is jár.
márc. 21
6:39
Koronavírus: létező gyógyszerek is segíthetnek (24.hu)
Szakértők egy csoportja a létező gyógyszerek között próbál hatékony szert azonosítani.
márc. 21
8:30
Tíz nagy győzelem a halál fölött (Múlt-kor)
1900 körül, hazánkban a születéskor várható átlagos élettartam – ami ma a férfiaknál 72, a nőknél pedig 79 év – alacsonyabb volt 40 évnél. Azaz ma „átlagosan” szinte kétszer annyi ideig élhetünk, mint száz évvel ezelőtt. Kérdés azonban, mekkora a szerepe ebben az orvostudománynak? Hiszen aligha vitatható, hogy ennek a fejődésnek az oka leginkább a
márc. 21
9:00
Hatalmas áttörést ért el egy szuperszámítógép a világjárvány elleni harcban (Hírstart)
A koronavírus terjedésének sebessége előre nem látott méreteket öltött, ezért a kutatóknak is fel kellett a vírus kiismerésének folyamatát. Ehhez az emberi erőforrások már nem voltak elegek, ezért a világ leggyorsabb számítógépét is hadba állították. A Summit azért készült, hogy megoldja a világ problémáit A Summit nevű szuperszámítógépet 2014-ben
márc. 21
9:06
Két nap alatt 77 lehetséges ellenanyagot talált a koronavírusra a világ leggyorsabb szuperszámítógépe (Hírstart)
Hagyományos módszerekkel ez évekbe telt volna a kutatóknak, a számítógép valamivel gyorsabban megoldotta. Ez még korántsem jelenti azt, hogy megvan az ellenszer a világon végigsöprő járványra, de az IBM reményei szerint felgyorsíthatja a kutatásokat.
márc. 21
9:09
Kényszerből teszteljük a fenntarthatóságot (Népszava)
A járványt kísérő vészleállás okán élőben próbálja ki a világ, mi lenne, ha valóban meglépnénk a klímaváltozás megelőzéséhez szükséges változtatásokat.
márc. 21
10:06
A WHO programigazgatója: Sebészi maszkot jobb, ha csak a koronavírusosak viselnek (Hírstart)
Ahol a betegség elterjed, ott a tüdőgyulladásos esetek száma akkor is robbanásszerűen megnövekszik, ha egyáltalán nem végeznek teszteket és egyáltalán nem kísérik figyelemmel a kórokozó terjedését. Magyarországon pedig nem ez a helyzet - mondta a 168Órának a WHO európai sürgősségi programigazgatója. Dr Nedret Emiroglu arra is válaszolt: a maszkok m
márc. 21
10:12
Tesztek nélkül is robbanásszerűen nő a tüdőgyulladások száma, ha a betegség kiterjed – A WHO sürgősségi programigazgatója a 168 Órának (Hírstart)
.
márc. 21
10:14
Azért jutottunk el a Holdra, mert be voltunk tojva (Hírstart)
A világhírű tudománykommunikátor-asztrofizikus Neil DeGrasse Tysonnal beszélgettünk Mars-utazásról, laposföldhívőkről, Greta Thunbergről és a legendás Kozmosz sorozat új évadáról.
márc. 21
10:18
Halálát követően egy időre elfeledte a világ Johann Sebastian Bachot (Múlt-kor)
335 éve, 1685. március 21-én született Eisenachban Johann Sebastian Bach, minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. Bach az opera kivételével minden műfajban alkotott, kedvencei a korálok, a kánonok és a fúgák voltak.
márc. 21
10:30
Megvan az első magyar koronavírus genom - hazai kutatók azonosították (Szeretlek Magyarország)
Kemenesi Gábor biológus, víruskutató magyarázza el, miért fontos ez az eredmény.
márc. 21
10:48
Vajjal kopásállóvá tett sziklarajzokat találtak egy kínai hegyen (Népszava)
Különféle tibeti buddhista képeket és több, ősi tibeti nyelven írt feljegyzést is rejtenek a nyomok.
márc. 21
12:09
Moszkva népe jól járt a bojkottált olimpiával (24.hu)
Az afganisztáni szovjet invázió miatt 65 ország maradt távol a moszkvai olimpiától, messze nem teljesült az amerikaiak célja.
márc. 21
12:15
Máig sem tudjuk biztosan, hová tűnt Michael Rockefeller (Múlt-kor)
Sokkolta az amerikai közvéleményt 1961-ben, amikor Michael Rockefeller nyomtalanul eltűnt Holland Új-Guinea partjainál. A hivatalos magyarázat szerint a tengerbe fulladt, az eltelt évtizedek során azonban nem ritkultak az eset körüli találgatások – s mint kiderült, nem is ok nélkül.
márc. 21
12:27
A szemétszedés is lehet fertőzésveszélyes (Népszava)
Az eddigi vizsgálatok szerint gazdatest nélkül is több napig életben maradhat a kórokozó.
márc. 21
12:45
A koronavírus újabb tünete bukkant fel (Hírstart)
Egy friss tanulmány szerint az új koronavírus okozta betegség sok esetben hasmenéssel és étvágytalansággal is jár.
márc. 21
13:21
Brutális boszorkányüldözésbe torkollott a király rögeszméje a 16. századi Skóciában (Múlt-kor)
Az 1590-es években VI. Jakab skót uralkodó beteges félelme a boszorkányoktól országos pánikot okozott, amely ezrek megkínzásához és halálához vezetett. Meg volt arról győződve, hogy őt és Dániából származó menyasszonyát, Annát  boszorkányok akarták elveszejteni mégpedig úgy, hogy vihart idéztek elő az Északi-tengeren. Az üldözési mánia nem ismert h
márc. 21
15:27
Koronavírus: miért olyan nehéz a bezárkózás? (24.hu)
Az új koronavírus ellen az izoláció segíthet, még ha nehéz is.
márc. 21
16:15
Van kedvenc fád? Jelöld az Év Fája versenybe! (Hírstart)
Március 21-én, az Erdők nemzetközi napján indul a jelölés a 2020-as Év Fája versenybe, és a Madarak és Fák napjáig, május 10-ig tart. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támoga
márc. 21
16:51
Egy magyar csapat alkalmazása meg tudja majd mondani, hogy találkoztál-e koronavírus-fertőzött beteggel (Szeretlek Magyarország)
Abban bíznak, hogy egy nemzetközi szervezetnek át tudják adni az egyelőre fejlesztés alatt álló applikációt.
márc. 21
19:03
A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem mond igazat az államtitkár, a digitális oktatásban épp hogy többet kell dolgozniuk (Hírstart)
„Különösen felháborítónak” tartják, hogy Maruzsa Zoltán szerint a rájuk szakadt sok szabadidő miatt a tanárok legalább fel tudnak készülni az új NAT-ra, amit szerintük nem szabadna bevezetni szeptemberben.
márc. 21
19:09
A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem mond igazat az államtitkár, a digitális oktatásban épp hogy többet kell dolgozniuk (Hírstart)
„Különösen felháborítónak” tartják, hogy Maruzsa Zoltán szerint a rájuk szakadt sok szabadidő miatt a tanárok legalább fel tudnak készülni az új NAT-ra, amit szerintük nem szabadna bevezetni szeptemberben.

Keresés