Alvászavar

„Így tette tönkre az álmatlanság az egész életemet”
2019 május 23.   Cosmopolitan
Olvasd el az újságírónő hihetetlen küzdelmét az alvászavarral!
Cukorbetegség és nyugtalan láb szindróma
2019 május 23.   Napidoktor
A nyugtalan láb szindróma (Restless Leg Syndrome) olyan állapot, melynek során a benne szenvedő erős késztetést érez lábai mozgatására. Mivel a panasz rendszerint este, illetve éjszaka jelentkezik, ezért komoly alvászavarokat okozhat, hiszen gátolja a normál pihenést. Pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert. Megfigyelések és
Bioritmus: szívbetegséghez is vezethet a felborulása
2019 május 18.   WebBeteg
A bioritmus kifejezéssel nap mint nap egyre sűrűbben találkozunk, ám sokszor nem pontosan tudjuk, mit is rejt magában a kifejezés. A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása is lehet. Az alvászavarok és a szívbetegségek egyes fajtáinak kialakulása is ezzel magyarázható.
Az 5 legjobb gyógynövény alvászavarok ellen
2019 május 16.   Napidoktor
Az utóbbi időben az online sajtóban gyakran találkozhattunk azzal a kutatási eredménnyel, hogy a nem kielégítő alvás, a felborult cirkadián ritmushosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz, hízáshoz vagy krónikus fáradtsághoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázáss
Négyszeres a stroke kockázata, ha ennyit alszol
2019 május 14.   Női NetCafe
Az alvászavar hasonló szívroham-kockázattal jár, mint a dohányzás – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a forgolódóknál négyszeresére növekszik a stroke veszélye is a jó alvókhoz képest.
Fibromyalgia: lehet, hogy ön is érintett?
2019 május 14.   HáziPatika
Miért olyan nehéz diagnosztizálni a fibromyalgiát? Fáradékonyság, alvászavarok, állandó, szűnni nem akaró, az egész testre kiterjedő tompa fájdalom? Az orvosok pedig csak széttárják a kezüket?
Egyedül alvók is felismerhetik az alvási apnoe jeleit
2019 május 2.   Napidoktor
Az alvászavarok szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés, hogy az érintettek ismerjék a betegségüket. A következőkben a horkolást is okozó alvási apnoe felismeréséhez nyújtunk segítséget. Az alvászavarok szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés, hogy az érintettek ismerjék a betegségüket. A következőkben a horkolást is okozó alvási apnoe feli
Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka
2019 május 2.   Napidoktor
Időről időre mindenkivel megesik, hogy nehezen alszik el, vagy sokszor felébred az éjszaka, és csak álmatlanul forgolódik. Ennek hátterében gyakran egy stresszesebb időszak áll, ám ha tartósan jelen van az alvászavar, az pajzsmirigy túlműködést is jelezhet. Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor érdemes a sze
Kizárhatják a vezetésből, aki alvás közben légzészavarokkal küzd
2019 április 30.   Napidoktor
A közelmúltban változásokkal találkozhattak, akik a jogosítványuk meghosszabbítását kérték. A háziorvosoknak kötelező kitöltetniük egy tesztet az alvászavarok feltérképezésére, és a betegségre utaló jelek akár a jogosítvány meghosszabbítását is veszélyeztethetik. A statisztika szerint a légzéskimaradásban szenvedők két-háromszor akkora eséllyel oko
Alvászavar és személyiségtípusok – Ön melyikbe tartozik?
2019 április 29.   HVG
Vadonatúj szemléletű tanulmány jelent meg a minap a The Lancet Psychiatry online felületén. A személyiségünktől is függ, melyik alvászavar-típusban szenvedünk, ami meghatározhatja azt is, hogyan gyógyulunk ki belőle. Kik hajlamosak a krónikus alvászavarokra? Kik kevésbé?
Jó alvással a fájdalom is csökken
2019 április 24.   Napidoktor
Bár a krónikus fájdalmakkal nem könnyű megbirkózni, friss kutatások a megfelelő alvás jelentőségét hangsúlyozzák a fájdalomérzet csökkenésében. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az összefüggésekre és az alvászavarok kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Több és jobb alvás fájdalomcsökkentő szerepű A Slee
Miért alszanak rosszabbul a nők?
2019 április 23.   HáziPatika
Az alvászavar különböző fajtái napjainkra népbetegséggé váltak. Egyes kutatások szerint a magyarok fele küzd valamilyen alvásproblémával, az érintettek között azonban kétszeres a nők aránya.
Fullasztó lesz a hétvége
2019 április 18.   HáziPatika
Pénteken nem érkezik front, de a folyamatos melegedés okozhat panaszokat a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében. Alvászavarok és migrén is jelentkezhet, illetve az allergiás tünetek is fokozódnak.
A rossz alvás árulkodó jelei
2019 április 16.   HáziPatika
Időnként mindenkinek lehetnek álmatlan éjszakái, vagy olyan időszakok, amikor többször riad fel vagy nehezebben tud elaludni. Mikor kell azonban komolyabb lépéseket tenni az alvászavarok megoldásának érdekében?
Így aludhatunk jól 50 felett is
2019 április 16.   HáziPatika
A felnőtt lakosság negyede szenved krónikus alvászavarban, melynek kiváltó okai sokrétűek lehetnek. Egyes nőknél a rossz minőségű alvásért a változókorral járó élettani folyamatok a felelősek. Íme, néhány tanács számukra!
Csontkovácsok figyelmeztetnek – 4 ok, amiért ne aludj a jobb oldaladon!
2019 április 15.   Blikk
Az emberek több mint 40% -a álmatlanságban szenved világszerte, ami fokozza a magas vérnyomás, a krónikus betegségek, súlygyarapodás, depresszió és fáradtság kialakulásának kockázatát. Még azok is, akik napi 8 órát tudnak aludni, alvászavarokkal küszködhetnek az életük során.
Minden 2. ember rossz alvó
2019 április 14.   HáziPatika
A hazai lakosság kétharmada egészségesnek vallja magát, ugyanakkor minden második ember alvászavarokkal küzd, a dietetikusok által ajánlott napi ötszöri étkezést pedig csupán 40 százalék tartja be - derült ki egy új felmérésből.
Mikor fokozódik az alvászavarok esélye a perimenopauza idején?
2019 április 11.   Női NetCafe
A változókorba lépő nőknél a hormonváltozások miatt nagyobb az alvászavarok jelentkezésének esélye a hónap bizonyos napjain – derül ki egy friss kutatásból.
G. Németh György: Az életünket kockáztatjuk, ha rosszul alszunk
2019 április 10.   Magyar Nemzet
Amíg régen az emberek többet aludtak és kevesebbet dolgoztak, a mesterséges fény mindent megváltoztatott, beleértve a bioritmusunkat is. Emiatt ma a felnőttek egyharmada alvászavartól szenved.
Ez az 5 legjobb gyógynövény alvászavar ellen
2019 április 7.   24.hu
Gyuri bácsi elsősorban a nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlja.