2019. január 28. hétfő

jan. 28
0:36
Mennyi az átlagos fizetés Magyarországon? (ProfitLine)
teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
jan. 28
1:36
Milyen a nevelőszülők helyzete Magyarországon? (ProfitLine)
A gyermekvédelmi rendszerben gondozott 23 ezer fiatal közül nagyjából 15 ezren élnek már nevelőszülőknél - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
jan. 28
1:36
Paks II.: sorra visszadobják az orosz terveket (NRGreport)
Hiába az alacsony vízszint, nem kell nukleáris balesettől tartani Pakson. Az új blokkok építése a finnországi testvérnél tapasztalható gondok miatt lassultak le, a magyar projektcég pedig rendre visszaküldi az oroszoktól érkező terveket, több hónapos csúszás várható itthon is - mondta el a Népszavának adott interjújában Fichtinger Gyula, az Országo
jan. 28
2:12
Akkora szélerőmű épül, ami mellett eltörpül az amerikai Szabadság-szobor (NRGreport)
A világ legerősebb és legnagyobb szélturbináját építi fel a GE Hollandiában, Rotterdam mellett. Egyetlen turbinalapátjának hossza 107 méter lesz. A mérnökök bevallottan igyekeznek a legmesszebb elmenni, amit a technológia még megenged.
jan. 28
2:24
Újabb rekord: két napig a szél volt a britek fő áramforrása (NRGreport)
Újabb hét, újabb rekord. Kezd megszokottá válni, hogy az Egyesült Királyságban az energetika a szél körül forog.
jan. 28
2:28
Áramárrekorder lett Magyarország (NRGreport)
Decemberben többször csúcsot döntött a hazai villamosenergia-fogyasztás, a növekvő kereslet mellett a hazai termelés mérséklődött tavalyhoz viszonyítva. Az elmúlt évekhez viszonyítva az egész régióban magas volt a villamos energia ára decemberben, a havi átlag alapján a magyar másnapi piac volt a legdrágább.
jan. 28
2:30
GKI: Az évtized legjobb éve lehetett a tavalyi (Hírstart)
A magyar gazdaság 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6%-kal, az EU-ban kiemelkedő mértékben bővült. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4% körüli növekedés várható. A bővülést továbbra is
jan. 28
2:32
Megújuló energia: sosem látott változás készül (NRGreport)
Erdőtelepítésekre, illetve csak zöld energiára épülő rendszerekre van szüksége az emberiségnek a klímapolitikai céljai megmentése érdekében – állítja egy friss nemzetközi kutatás. Egy másik pedig azt, hogy a megújuló energia térnyerése átrajzolja a világ geopolitikai térképét.
jan. 28
2:36
Megújul az 1800-as évek közepén épült bagimajori szélmalom (ProfitLine)
Megújul az 1800-as évek közepén épült bagimajori szélmalom, a rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg - közölte Kengyel polgármestere az MTI-vel.
jan. 28
2:36
Végrehajtotta első tesztrepülését a boing repülő autója (NRGreport)
Sikeres tesztrepülést hajtottak végre kedden a Boeing repülő autójával, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy zsúfolt nagyvárosok fölött, a felhőkarcolókat kerülgetve szállítsa az utasokat.
jan. 28
3:36
Karácsonykor rekordforgalmat ért el a Bónusz Brigád (ProfitLine)
Minden várakozást felülmúlt a legnagyobb magyar bónuszos-kuponos oldalt működtető Bónusz Brigád decemberi forgalma, tavaly karácsonykor, az eddigi legjobb karácsonyhoz képest, 50 millió forintos emelkedéssel, összesen 610 millió forintot tett ki az internetes cég forgalma.
jan. 28
5:12
GKI: az évtized legjobb éve lehetett a tavalyi (Hírstart)
A magyar gazdasági növekedés 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékos volt, ami az EU-ban kiemelkedőnek számít. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli GDP-növekedés várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisa szerint.
jan. 28
5:36
Egymilliárd forint kormányzati támogatást kapott Sopron (ProfitLine)
Kilencszázkilencvenmillió forint támogatást kapott a központi költségvetésből a soproni önkormányzat állami és önkormányzati tulajdonban lévő területek közműfejlesztésére zenei fesztiválok és más városi rendezvények megtartásához a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározat szerint.
jan. 28
5:42
Spórolt az utazási kedvezményeken a kormány tavaly (Menedzsment Fórum)
A korábbihoz képest alacsonyabb előirányzatot sem költötte el a kormány 2018-ban.
jan. 28
5:42
A baktériumtrágyák használata – biológiai megoldás (Agrofórum)
A Nébih által ellenőrzött, az Akg-ban is használható termékek!
jan. 28
5:44
Kalifornia elesett – spanyol szőlő megy Kínába (Agrofórum)
Spanyolország idén akár 3000 tonna csemegeszőlőt is exportálhat Kínába a spanyol gyümölcs- és zöldségtermelők és -exportálók egyesületének (Apoexpa) elnöke szerint.
jan. 28
5:48
Erről nem szívesen beszélnek: ők a hazai munkaerőhiány igazi nyertesei (Pénzcentrum)
Ma már szinte nincs is olyan magyarországi cég, vállalkozás, amelyik ne érezné saját bőrén: súlyos munkaerőhián van az országban. Nincs más lehetőségük, mint hogy nyitniuk kell olyan társadalmi csoportok irányába, akik előtt eddig...
jan. 28
5:54
Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről (Agrofórum)
A napi és a tudományos életben is egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk az ózonról. Erős oxidáló hatása miatt számos kutatás foglalkozik vele, egyre több tanulmány található e témában. Felhasználási lehetőségei igen sokoldalúak: a terményfertőtlenítésen át az élelmiszerek és alapanyagaik kezelése, különböző termek, istállók, műtők, laborok fertő
jan. 28
6:12
Irány a csillagos ég: jól fizető, magas presztízsű szakma nyílik meg a nők előtt (Privátbankár)
Ugyan híres női pilóták már a repülés több mint 100 évvel ezelőtti kezdeti időszakában is voltak, a polgári légiközlekedésben a repülőgépvezetés teljesen férfiszakma lett. Most azonban elérte a változás ezt a szakmát is: tárt karokkal várják a hölgyeket a légitársaságok. Sok pilótára lesz szükség, az önvezető utasszállítók kora pedig még várat magá
jan. 28
6:12
Jön a következő válság? Biztonságosabb befektetést keresnek a magyar gazdagok (Portfolio)
Közelít az 5000 milliárd forinthoz a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon, miközben az egy ügyfélszámlára eső átlagvagyon is egyre nő, tavaly év végén már közel 113 millió forintot tett ki. Kezelt vagyonban és ügyfélszámlákban...
jan. 28
6:12
Rekordra tör az amerikai olajipar (NRGreport)
Februárban új csúcsra, napi 8,179 millió hordóra emelkedhet az Egyesült Államok palaolaj-termelése - közölte az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA).
jan. 28
6:24
Ez vár a magyar gazdaságra és forintra - itt a friss előrejelzés (Napi)
A magyar gazdaság 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékkal, az EU-ban kiemelkedő mértékben bővült. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli növekedés várható. A közeljövőben az EU növekedése is lassul, az előrejelzések egyre pesszimistábbak.
jan. 28
6:30
Ez vár a magyar gazdaságra és forintra - itt a friss előrejelzés (Hírstart)
A magyar gazdaság 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékkal, az EU-ban kiemelkedő mértékben bővült. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli növekedés várható. A közeljövőben az EU növekedése is lassul, az előrejelzések egyre pesszimistábbak.
jan. 28
6:36
Szavazást segítő weboldalt indított az Európai Parlament (ProfitLine)
Az Európai Parlament (EP) 24 nyelvű, a májusban esedékes EP-választásra való felkészülést segítő, útmutatóval ellátott új weboldalt indított arról, hogyan lehet szavazni az egyes tagállamokban - közölte az uniós parlament pénteken.
jan. 28
6:42
Most kiderül, mennyire gondolják komolyan a fordulatot Matolcsyék (Portfolio)
A héten jön az MNB idei első kamatdöntése, ami mindenképpen érdekes lesz azok után, hogy nemrég egyértelmű üzenetet küldtek a közelgő szigorításról. Emellett 2019-ben először a Fed Nyíltpiaci Bizottsága is összeül, hogy a kamatról...
jan. 28
6:42
Inváziós kártevők: a burgonyamoly (Agrofórum)
A burgonyamoly vagy burgonya-sarlósmoly (Phthorimaea operculella) a burgonya világszerte elterjedt kártevője, mely a Magyarországnál melegebb klímájú területeken a burgonya növényvédelmét alapjaiban. Jelentősége a klímaváltozás miatt tapasztalható fokozódó hőmérsékleti anomáliák miatt a mérsékelt éghajlatú területeken is egyre növekszik.
jan. 28
6:44
Eldőlt: egészségesebbek lesznek az ételek (Agrofórum)
Átlagosan 10 százalékkal csökkenti termékei cukor-, zsír- és sótartalmát 2020-ra mintegy 400 cég Spanyolországban. Ezt a kötelezettséget vállaló cégek között olyan nemzetközi márkák is megtalálhatók, mint a Coca Cola, a Lidl vagy a McDonald's.
jan. 28
6:48
Komoly sikert értek el a lengyelek az EU-nál (Napi)
Az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújt a Baltic Pipe gázvezeték építéséhez, amelynek kulcsszerepet szánnak abban, hogy Lengyelország megszabaduljon az orosz gázimporttól.
jan. 28
6:48
Szavazást segítő weboldalt indított az Európai Parlament (Hírstart)
Az Európai Parlament (EP) 24 nyelvű, a májusban esedékes EP-választásra való felkészülést segítő, útmutatóval ellátott új weboldalt indított arról, hogyan lehet szavazni az egyes tagállamokban - közölte az uniós parlament pénteken.
jan. 28
7:06
Példátlan, ami a Magyar Postánál történt (Napi)
Csomagforgalmi rekord a Magyar Postánál, tavaly valamivel több mint 41 millió csomagot és árutartalmú küldeményt kezelt a posta, ami 5 százalékos növekedés 2017-hez képest - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.
jan. 28
7:06
Amerikai elnök akar lenni a volt Starbucks-vezér (Hírstart)
A 65 éves Howard Schultz azt mondta, függetlenként indulna.
jan. 28
7:06
Kevesebbet keresnek a magyarok Ausztriában, mint a törökök (G7)
Nem véletlen, ha úgy érzed, hogy nincs olyan benzinkút és étterem Ausztriában, ahol ne hallanál magyar szót, ugyanis például minden tizedik benzinkutas valóban magyar.
jan. 28
7:12
Jó hír a nyugdíjra készülőknek: soha nem látott összeget kaphatnak vissza (Napi)
Rekordösszegű adó-visszatérítést kaphatnak az idén azok, akik nyugdíjcélra takarékoskodtak. A pénztárakba és a biztosítókhoz is több befizetés folyt be tavaly, mint 2017-ben.
jan. 28
7:12
Ilyet még nem produkált a Magyar Posta (Infostart)
Csomagforgalmi rekord a Magyar Postánál, tavaly valamivel több mint 41 millió csomagot és árutartalmú küldeményt kezelt a posta, ami 5 százalékos növekedés 2017-hez képest - olvasható a hétfői Világgazdaságban.
jan. 28
7:12
Egy Habsburg főherceg is bagóért bérel önkormányzati lakást a Várban (Hírstart)
A Lázár Jánossal is együtt vadászó Habsburg-Lotharingiai Mihály egy 117 négyzetméteres várbeli ingatlant bérel mindössze 71 ezer forintért.
jan. 28
7:24
Vegyes reggele volt a forintnak (Napi)
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel: az euróval és a dollárral szemben erősödött, míg a japán jenhez és a svájci frankhoz képest gyengült.
jan. 28
7:24
Vegyes reggele volt a forintnak (Hírstart)
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel: az euróval és a dollárral szemben erősödött, míg a japán jenhez és a svájci frankhoz képest gyengült.
jan. 28
7:36
Tíz éve nem nőtt akkorát a gazdaságunk, mint tavaly, de most jön a szomorú fordulat (Privátbankár)
A magyar gazdasági növekedés 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékos volt, ami az EU-ban kiemelkedő mértéknek számít. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli GDP-növekedés várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisa szerint.
jan. 28
7:36
Több milliárd forintos mínuszt hozott be a szegedi klinika (ProfitLine)
Feszes gazdálkodással többmilliárdos mínuszt hozott be a szegedi egyetemi klinika - mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárja az M1 aktuális csatornán pénteken.
jan. 28
7:42
Tíz éve nem nőtt akkorát a gazdaságunk, mint tavaly, de most jön a szomorú fordulat (Hírstart)
A magyar gazdasági növekedés 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékos volt, ami az EU-ban kiemelkedő mértéknek számít. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli GDP-növekedés várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisa szerint.
jan. 28
7:44
Már látszik a jegybanki fordulat (Hírstart)
Záros időn belül tényleges fordulatot vár a piac a Magyar Nemzeti Bank politikájában, amit szóban a jegybank is megalapozott.
jan. 28
7:45
Az elmúlt évtized csúcsnövekedését produkálhatta tavaly a gazdaság, de idén már lassulni fogunk (Menedzsment Fórum)
A magyar gazdasági növekedés 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékos volt, ami az EU-ban kiemelkedő mértéknek számít. A növekedési ciklus valószínűleg elérte csúcspontját, idén lassuló, 3,4 százalék körüli GDP-növekedés várható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisa szerint.
jan. 28
7:47
Csomagforgalmi rekordot szült a tavalyi év a Magyar Postánál (Menedzsment Fórum)
Több mint 41 millió küldeményt adtunk fel.
jan. 28
7:48
Megvan, ki búcsúztatja Andy Vajnát (Napi)
Andy Vajna csütörtöki temetésén régi jóbarátja, Arnold Schwarzenegger mond búcsúbeszédet a Fiumei úti sírkertben - értesült a Blikk.
jan. 28
7:54
Kínát sújtja, hogy orosz oligarcha iránt enyhültek meg az amerikaiak (Portfolio)
Feloldotta az amerikai pénzügyminisztérium az Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha érdekeltségeibe tartozó Rusal alumíniumipari óriáscég, annak anyavállalata, az En+ Group Plc és a JSC EuroSibEnergo energetikai cég elleni szankciókat. A büntetőintézkedések...
jan. 28
8:06
Már lehet szavazni Tarlós kihívóira (Napi)
Lezárult az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás első fordulójának ajánlóív-gyűjtési időszaka, Horváth Csaba, az MSZP és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje is megkapta a kellő mennyiségű ajánlást - tudta meg az InfoRádió.
jan. 28
8:06
Mit vegyünk most? OTP, MOL, Richter vagy van jobb? (ProfitLine)
Új hét, új lehetőségek a hazai részvénypiacon. Miben van most fantázia, mire érdemes figyelni? Hétindító elemzésünkben 6 magyar részvényt vettünk nagyító alá. Lássuk, hogyan látják az elemzők!
jan. 28
8:06
Elfogyott az OTP lendülete, a Mol emelkedése azonban folytatódhat (Hírstart)
Izgalmasan telt az elmúlt néhány nap a magyar tőzsdén, de az előttünk álló héten sem fogunk unatkozni, a hazai blue chipek grafikonjait áttekintve megnéztük, hogy mire érdemes majd figyelni az előttünk álló néhány nap folyamán. ...
jan. 28
8:12
Célárcsökkentés az OTP-re (Portfolio)
Átdolgozta modelljét a JP Morgan, az elemzőház mérsékelten csökkentette célárát az OTP-re. 14 700-ról 14 500 forintra csökkentette az OTP-célárát a JP Morgan. Az új célár még mindig 24 százalékkal magasabb, mint az OTP legutóbbi...
jan. 28
8:24
Vörösre számít Nyugat-Európa (Napi)
Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn.

Keresés