2020. július 30. csütörtök

júl. 30
0:00
Műholdak kólásdobozban – az első magyarországi CanSat verseny (Hírstart)
Idén augusztus 15-én lesz az első, de a CanSat Hungary versenyt a jövőben évente szeretnék megrendezni.
júl. 30
0:03
Jó hír az autósoknak, péntektől csökkennek az üzemanyagárak (168 Óra Online)
Július utolsó napján tovább csökkenek a hazai üzemanyagárak.
júl. 30
0:06
Nem a koronavírus-járvány a fő baj az építőipar szereplői szerint (Infostart)
Az első öt hónapban 5,6 százalékkal volt gyengébb az építőipar teljesítménye a tavalyi év azonos időszakához képest – ismertette az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, aki szerint az önkormányzatok megrendelései hiányoznak a legjobban.
júl. 30
0:06
CanSat műholdépítő versenyt rendeznek augusztusban (Hírstart)
Augusztusban lesz az első magyarországi CanSat-verseny, amelyen a résztvevő középiskolás csapatoknak egy üditős fémdoboz méretű műholdutánzatot kell elkészíteniük, amivel különböző küldetéseket hajthatnak végre. A CanSat Hungary versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Egyetemi Kozmosz Kör a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) támogatásával sze
júl. 30
0:06
214 ezer embernek nem volt munkája a második negyedévben - Százezerrel dolgoztak kevesebben (Növekedés)
Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban megjelennek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
júl. 30
0:07
Sok hitel törlesztőrészlete akár 3 százalékkal is csökkenhet augusztustól az alacsonyabb alapkamat hatására (168 Óra Online)
A Magyar Nemzeti Bank egy hete 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél a Bankmonitor.hu számításai szerint. Mint írták,
júl. 30
0:09
Putyin szerint mindkét irányba billenhet a járványhelyzet (ProfitLine)
A Covid-19-fertőzöttek száma csökken ugyan Oroszországban, de a járványhelyzet komoly, és még bármely irányba billenhet - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a védekezésről a kormány illetékeseinek bevonásával szerdán megtartott videokonferencián.
júl. 30
0:10
Másfél millió adózó kap fontos értesítőt az adóhatóságtól (Infostart)
A napokban megkezdték azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van.
júl. 30
0:10
Tapasztalt mentorok támogatásával pályázhatnak jelentős uniós forrásokra hazai kkv-k (Növekedés)
A kormány a lehető legtöbb segítséget megadja a magyar vállalatoknak ahhoz, hogy sikerrel pályázzanak közvetlenül is uniós forrásra, ezért újraindítjuk – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével – a kkv-knak szóló mentorprogramunkat, amelynek keretében térítésmentesen kaphatnak gyakorlatorientált felkészítést a
júl. 30
0:14
Bizonyos szempontból még most is nyereséges a Wizz Air (Infostart)
Június 30-cal lezárt adatai vannak a fapados légitársaságnak.
júl. 30
0:14
Forbes: ismét az Apple a legértékesebb világmárka (Növekedés)
Tavalyhoz hasonlóan idén is az Apple vezeti a Forbes legértékesebb világmárkáit rangsoroló 100-as listáját.
júl. 30
0:18
Fontos hír zöldségfrontról az idei évet illetően (Infostart)
Az idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatott zöldségeket pedig 3500 hektáron. A termésről is van adat.
júl. 30
0:18
Így lehet feldobni a panelházak homlokzatát (Növekedés)
Hazánkban a lakóépületek 13%-a ipari panel technológiával készült a 60-as és 80-as évek között. Azon túl, hogy a bennük lakó több mint 1,1 millió ember mindennapi hangulatára is hatással vannak a felhasznált homlokzati színek, az országszerte több mint 530 ezer panelháznak kiemelt szerep jut a városképek kialakításában. De vajon milyen szempontok a
júl. 30
0:22
Belépett a román piacra a Sotheby’s - Helyi luxusingatlanokat kínálnak majd külföldieknek (Növekedés)
A világ egyik vezető műkincskereskedője, a Sotheby’s Romániában is megkezdi üzleti tevékenységét, olvasható a romaniajournal.ro hírportálon. A Romania Shotheby’s International Realty nevet kapott vállalkozás a helyi Artmark Historical Estate céggel együttműködve lép a román piacra.
júl. 30
0:26
ESG befektetések: szakmai fórumot tartott a BÉT (Növekedés)
Július 16-án nyilvános szakmai fórumot tartott a Budapesti Értéktőzsde, amelynek középpontjában az ESG befektetések és a fenntartható pénzügyek álltak. Az online formában megrendezett előadássorozat a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődésének katalizálását célozta a BÉT ösztönzésével, a fenntarthatósági célok mentén. A digitális konferencia a hazai
júl. 30
0:30
Megkezdődött az adószámla-értesítők kiküldése (Növekedés)
Közel másfél millió magánszemélyt és egyéni vállalkozót értesít a NAV elmúlt évi adó-, illetve vámtartozásáról vagy túlfizetéséről - közölte a NAV honlapján.
júl. 30
0:34
Megnyílt Bullás József Fényrétegek című kiállítása (Növekedés)
Bullás József Munkácsy-díjas festőművész, a Pécsi Egyetem Művészeti Kara mesterének kiállítása augusztus 30-áig látogatható az Ybl Budai Kreatív Házban. A tárlat olyan válogatást mutat be az életműből, amelynek különleges nézőpontját maga az alkotó határozta meg.
júl. 30
0:38
Csontos Zoltán lett a Delta Technologies Nyrt. új igazgatósági elnöke (Növekedés)
A Delta Technologies igazgatósági elnöki pozícióját a mai naptól kezdve Csontos Zoltán tölti be – született meg a döntés a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég rendkívüli közgyűlését követően. Csontos Zoltán a Delta csoport négyfős vezetőségének tagja és a vállalat társtulajdonosa. A közgyűlés elfogadta a Delta Technologies Nyrt. igazgatóságának, va
júl. 30
1:03
Növekedett a fertőzöttek száma Ausztriában (ProfitLine)
Az elmúlt 24 órában 173 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában, a legtöbben Bécsben (81 fő) kapták el a fertőzést az osztrák Egészségügyi Minisztérium szerdai jelentése szerint.
júl. 30
2:03
Megkezdte az adószámla-értesítők kiküldésését az adóhatóság (ProfitLine)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van. Közel másfél millió adózó számíthat adószámla-értesítőre - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a honlapján.
júl. 30
4:00
Most akkor Putyin segítette Trump elnökké válását vagy ősellenségei egymásnak? (Növekedés)
Vélhetően a világ még sohasem volt ilyen közel egy, az atomnagyhatalmak közti nukleáris fegyverekkel megvívandó konfliktushoz, mint ma. A hidegháború 2.0 változatot éljük meg, amely sok tekintetben veszélyesebb, kiszámíthatatlanabb a korábbinál. Kína nagyhatalommá válásával akár még ésszerűnek is mondható, hogy Trump egyre több atomegyezményt mond
júl. 30
4:09
Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól (ProfitLine)
Az MNB az alapkamatot július 22-én 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint összegű forintosított devizahitel törlesztőrészlete például a kamatvágás miatt akár 2-3 százalékkal is csökkenhet.
júl. 30
4:18
Európa közel vagy távol? 12 magyar közgazdász gondolatai (Növekedés)
Andor László, Berend T. Iván, Csaba László, Halmai Péter, Herman János, Jeszenszky Géza, Győrffy Dóra, Kovács Árpád, Losoncz Miklós, Mihályi Péter, Szelényi Iván, Tóth Tihamér. Igen szerteágazó és nívós szerzőgárda biztosítja az olvasót, hogy az Éghajlat Kiadó: Közel, távol Európa című könyvét olvasva nem fog unatkozni.
júl. 30
4:48
Jelentősen megnőtt a jegybankok szerepe a válságkezelésben (Növekedés)
A Financial Times írásában rávilágít, hogy néhány hét leforgása alatt a legtöbb nemzetközileg meghatározó központi bank a GDP 7-16 százalékával növelte a mérlegfőösszegét. Ez az összeg meghaladja a 2008-as globális pénzügyi válságot követő két évben bejelentett eszközvásárlások mennyiségét. A befektetők számára a „ne harcolj a Fed-el” kifejezés egy
júl. 30
5:00
ITM: Több mint 260 ezer ember munkahelyét mentette meg a kormány (Hírstart)
A munkahelyvédelmi bértámogatások 200 ezer, a munkahelyteremtő bértámogatások pedig több mint 40 ezer embernek segítettek.
júl. 30
5:03
Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed (ProfitLine)
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, összhangban az elemzői várakozásokkal.
júl. 30
5:06
Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed (Hírstart)
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, összhangban az elemzői várakozásokkal.
júl. 30
5:12
Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed (GazdaságPortál)
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, összhangban az elemzői várakozásokkal. A nyíltpiaci bizottság (Fomc) szerdán végződő, kétnapos ülésén egyhangú döntéssel hagyta a március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sáv
júl. 30
5:18
Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed (Hírstart)
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, összhangban az elemzői várakozásokkal. A nyíltpiaci bizottság (Fomc) szerdán végződő, kétnapos ülésén egyhangú döntéssel hagyta a március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sáv
júl. 30
5:33
Orbán Viktor édesapja nem emel Mészáros Lőrinc bérleti díján, inkább viseli a veszteséget (Menedzsment Fórum)
Az ország legnagyobb taglétszámú golfközpontja tavaly cserélt gazdát, a Csányi-családtól Orbán Viktor szűk környezetébe került az alcsútdobozi létesítmény. A pályákat bérbeadó cég számain ennek nyoma még nem látszik meg.
júl. 30
5:33
Feltárták a SARS-CoV-2 evolúciós történetét (ProfitLine)
Az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely feltárta a SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét.
júl. 30
5:48
A hazai egészségügy legnagyobb problémái (Hírstart)
A magyar lakosság egészségi állapota hatékonysági, termelékenységi és növekedési tartalékot jelent a gazdaság számára, aminek javításához a megelőzés, az egészségtudatosság erősítése és az egészségügyi intézményrendszer hatékonyabbá tétele járulhat hozzá - érvel átfogó Versenyképességi jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. Más szóval megfogalmazva: a
júl. 30
5:54
Eurós hatások: egyenlőtlenségek, reálárfolyamok, politikai motivációk - Dobozi István írása (Növekedés)
Nagy érdeklődéssel olvastam Palánkai Tibor Legyen vagy ne legyen euró Magyarországon? című, nagy lélegzetű írását, amely a magyar eurócsatlakozási vita kapcsán az európai közös valuta szinte valamennyi releváns metszetével foglalkozik. A szerzőt tartom a regionális integrációs elmélet és az Európai Unió legavatottabb hazai ismerőjének és kutatójána
júl. 30
6:03
Kinyitnak a borospincék Hajóson az augusztus 20-i hétvégén (ProfitLine)
Izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló hajósi pincefalu az augusztus 20-i hétvégén. A romantikus településen helyi borászok kínálják italaikat házi finomságokkal, aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, könnyen találhat szállást valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. Az államalapítás ünnepén
júl. 30
6:06
A legnépszerűbb harminc magyar településből kilenc gyógyfürdőhely (Infostart)
A KSH interaktív térképe szerint a balatoni pihenőhelyek sem állnak rosszul a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmát tekintve. Bognár Gergely KSH-szóvivő mondta el a részleteket az InfoRádió Statisztikai percek című műsorában.
júl. 30
6:06
Kinyitnak a borospincék Hajóson (Hírstart)
Hajóson, a romantikus településen izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló pincefalu az augusztus 20-i hétvégén.
júl. 30
6:09
Ahogy beütött a járvány, hirtelen mindenkinek pénzre lett szüksége – Megrohanták a piacot az országok (Portfolio)
Az év első öt hónapjában közel hetven százalékkal több állampapírt bocsátottak ki a tagállamok, mint az elmúlt öt évben átlagosan – állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán megjelent elemzése. A járvány okozta költségvetési lyukak betömködése a korábban vártnál lényegesen magasabb államadósságot hoz majd vilá
júl. 30
6:12
Kinyitnak a borospincék Hajóson az augusztus 20-i hétvégén (Hírstart)
Izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló hajósi pincefalu az augusztus 20-i hétvégén. A romantikus településen helyi borászok kínálják italaikat házi finomságokkal, aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, könnyen találhat szállást valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. Az államalapítás ünnepén
júl. 30
6:18
A bolgár kormány támogatást ad a turistákat szállító charterjáratoknak (Növekedés)
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy célzott támogatást kaphassanak a turisztikai ügynökségek által szervezett, Bulgáriába irányuló charter repülőutak, olvasható a novinite.com hírportálon.
júl. 30
6:24
Beindult a tolongás a Malév GH helyéért Ferihegyen? (Menedzsment Fórum)
Miután felvásárolta a BHS Handling Kft.-t, beléphet a repülőgépek és a légi utasok teljes körű kiszolgálásának piacára Magyarországon a Goldair csoport. Ezzel a ferihegyi földi kiszolgálás ismét négyszereplősre bővülhet - csakhogy egy ötödik szereplő is kopogtat.
júl. 30
6:24
Fellendítette az online rendeléseket a járvány (Piac és Profit)
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idejé
júl. 30
6:30
Beindult a tolongás a Malév GH helyéért Ferihegyen? (Hírstart)
Miután felvásárolta a BHS Handling Kft.-t, beléphet a repülőgépek és a légi utasok teljes körű kiszolgálásának piacára Magyarországon a Goldair csoport. Ezzel a ferihegyi földi kiszolgálás ismét négyszereplősre bővülhet - csakhogy egy ötödik szereplő is kopogtat.
júl. 30
6:33
Nagyon rossz hírt kapott a Mol (Startlap)
A közel 50 százalékos tulajdonában lévő horvát INA olaj- és gázipari társaságnak közel 45 milliárd forintnyi vesztesége keletkezett az idei első fél évben. Részletek.
júl. 30
6:33
20 millió forintos versenyhivatali eljárási bírság a DIGI-re (ProfitLine)
A Gazdasági Versenyhivatal módosította a DIGI-Invitel fúziót jóváhagyó tavasszal iadott határozatát és egyúttal eljárási bírságot szabott ki a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft-re ismételten hibás információ-szolgáltatás miatt. Az eljárás alá vont vállalkozás újfent nem tájékoztatta a hatóságot a valós helyzetről, mely azoban utólag kiderült.
júl. 30
6:39
Megszorongatták a techóriások vezéreit szerdán a kongresszusban (Portfolio)
Az amerikai törvényhozók úgy gondolják, hogy túl nagy a hatalomra és befolyásra tett szert a négy legnagyobb amerikai internetes cég - az Amazon, az Apple, az Alphabet és a Facebook -, legalábbis több amerikai törvényhozó osztotta ezt a vélelményt a vállalatvezetők szerdai képviselőházi meghallgatásán.
júl. 30
6:42
Honnan került elő a koronavírus? Egyre tisztább a kép (Menedzsment Fórum)
Az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely feltárta a SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét.
júl. 30
6:42
Egy laborban állították elő vagy a denevérekből származik? Újabb bizonyítékok a koronavírus eredetéről (Privátbankár)
Az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely feltárta a SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét.
júl. 30
6:42
Megdőlni látszik a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elmélet (Hírstart)
Az embereket is fertőzni képes koronavírus évtizedeken át terjedhetett észrevétlenül denevérekben egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely feltárta a SARS-CoV-2 vírus evolúciós történetét - adta hírül az MTI. A denevérekben élő vírusnak és a új típusú koronavírusnak azonos őse lehetett. Úgy tűnik, nem laborban készült az új vírus.
júl. 30
6:45
Megnyitották Brazília határait, miközben tombol a koronavírus (Portfolio)
Brazília engedélyezte szerdán a külföldi turisták beutazását az országba légi úton, holott továbbra is súlyos a járványhelyzet, a napi fertőzések és halálesetek száma ismét rekordot döntött szerdán.
júl. 30
6:48
Megnyitották Brazília határait, miközben tombol a koronavírus (Hírstart)
Brazília engedélyezte szerdán a külföldi turisták beutazását az országba légi úton, holott továbbra is súlyos a járványhelyzet, a napi fertőzések és halálesetek száma ismét rekordot döntött szerdán.

Keresés