2011. január 26. szerda

jan. 26
7:00
Leviszik az első húsz sor fejét (Népszava)
Vége a Hobo Blues Bandnek, mindjárt itt a búcsúkoncert. Lehetne ezt tovább csinálni - mondja Földes László -, de a forma kifulladt, ismételni pedig nem szeretnék magukat. A magyar poptörténet meghatározó alakulat 33 év után teszi lesz ebben a formában a lantot előbb február 11-én, majd 12-én a Papp László Sportarénában. Hobo azt mondja: sokkal többet értek el, mint amire valaha is számítani…
jan. 26
7:02
Vita a Larsson-örökség felett (Népszava)
Folytatódik az újságíróból világhírű krimiszerzővé avanzsált, tragikus hirtelenséggel elhunyt Stieg Larsson hagyatéka feletti vita. Pár napja Stieg fivére, Joakim Larsson bejelentette, hogy apjával a testvére könyveiből befolyó mintegy 250 millió koronás (közel nyolc milliárd forintnyi) bevétel nagy részét jótékony célra ajánlják fel.
jan. 26
7:04
Közbevetve (Népszava)
Hogy milyen kutyául meg tudja az ember szenvedni a válást, azt csak az tudja, aki maga már túl van rajta. Aki saját tapasztalataitól függetlenül szeretné közelről megfigyelni, milyen belső bugyrokat jár meg egy értelmes, sikeres nő a válása miatt, annak érdemes megnéznie egy szerény külsővel, de meghökkentő tartalommal megjelent könyvet.
jan. 26
7:06
Két keréken Afrikában (Népszava)
Volt egyszer egy lengyel utazó, aki 80 évvel ezelőtt, öt éven át tartó afrikai barangolásra indult. Kazimierz Nowak, az ismeretlen földrészt bejárva több mint 40 ezer kilométert tett meg kerékpáron, lóháton és csónakon. E történetet most Budapesten meséli ismét az a több tucatnyi fantasztikus fotó, amelyből holnaptól látható kiállítás a Lengyel Intézetben.
jan. 26
7:08
Oscar-jelölés: a sok sztár között nincsen magyar (Népszava)
Tizenkét jelöléssel A király beszéde viszi a pálmát a tegnap nyilvánosságra hozott Oscar-jelöltek között, A félszemű is tíz jelölést gyűjtött.
jan. 26
7:27
Előadás Láng Annamáriával: Made in China (MaHu)
Láng Annamáriával és alkotótársaival együttműködésben a Krétakör mutatta be a Made in China című előadást, amit februárban ismét megnézhetünk.
jan. 26
7:36
Párizsban is bemutatkozik a Szépművészeti (Népszava)
Szerdától Párizsban mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeum remekművei. A francia főváros egyik leglátogatottabb kiállítóhelyén, a Pinacoth`eque de Paris-ban a múzeum gyűjteményének alapjául szolgáló, a magyar állam által 1870-ben megvásárolt Esterházy-kollekció ötven festményével találkozhat a francia nagyközönség.
jan. 26
8:12
A nap képe Takács Nikolasról, Király L. Norbiról és Vastag Tamásról (Zene)
Takács Nikolas, Király L. Norbi és Vastag Tamás közreműködésével nyílt meg az egyik budapesti bevásárlóközpont tetőteraszán az ingyenes műjégpálya.  [Dátum: 2011.01.26. 08:02]
jan. 26
8:57
Könyv jelent meg a zeneszerző műveiről (MaHu)
A kötetben a legfrissebb kutatások, köztük a fiatal zenetudósok által Weimarban végzett tanulmányok eredményei is olvashatók
jan. 26
9:06
Egy remek könyv igaz magyar sztárokról (Zene)
Koncz Dezső: Sztárok és Sztorik könyve valódi sztárokról, akik sokat tettek a hazai zenei életért, mindenki örömére. [Dátum: 2011.01.26. 08:56]
jan. 26
10:09
Premierek a Katonában (szinhaz.hu)
A vasárnap óta fűtetlen Katona József Színházban töretlenül készülnek a pénteki bemutatóra a társulat tagjai. A mizantróp című darab premierjét a zord körülmények ellenére megtartják. A társulat pokrócokkal, forró teával várja pénteken a kitartó nézőket. A Kamrában szerencsére nem ilyen szélsőséges a helyzet, ott összkomfortban készülnek a szombati Szirénének ősbemutatójára.
jan. 26
10:27
Kulturális rendezvénysorozat Brüsszelben (MaHu)
Magyarország fókuszban címmel több hónapos, számos művészeti ágra kiterjedő kulturális rendezvénysorozat kezdődik Brüsszelben.
jan. 26
10:45
Bartók és Puskás mellett hazánk büszkeségei a pornósztárok! (MaHu)
Eddig azt hihettük, hogy a világban a legismertebb magyar ember, akiről konkrétan tudják, hogy magyar az Puskás Ferenc. Ám friss adatok szerint (a wikipedia kattintásai alapján) a legismertebb magyarok többsége pornósztár.
jan. 26
10:54
Megtisztelő elismerést kapott Budapest (Népszava)
Egy francia magazin beválasztotta Budapestet a tíz ajánlott európai kulturális hétvége közé. A havonta megjelenő Pleine Vie februári számában megjelent listán csupa olyan nagyvárosok szerepelnek, amelyek érdekes kiállításokat, zenei programokat kínálnak - közölte a Magyar Turizmus Zrt.
jan. 26
11:39
Alfred Hitchcock bőrébe bújhat Anthony Hopkins (HVG)
Híres honfitársa, Alfred Hitchcock bőrébe bújhat Anthony Hopkins brit színész az Alfred Hitchcock and the Making of Psycho című filmben.
jan. 26
11:57
Tragédia: Szívrohamban meghalt Bernd Eichinger (MaHu)
Váratlanul elhunyt Bernd Eichinger német filmproducer, akinek olyan filmek fűződtek a nevéhez, mint A rózsa neve, A bukás vagy A kaptár. Halálhíre megrázta a német filmszakmát.
jan. 26
11:59
8,69 milliárdból gazdálkodhat idén a kulturális alap (MaHu)
Az idei esztendőben legalább 8,69 milliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), de ez a keret remélhetőleg nőni fog - mondta el kedden Budapesten az NKA Bizottságának elnöke.
jan. 26
13:18
A trip-hop legenda Portishead is fellép az idei Exit fesztiválon (Zene)
A júliusi újvidéki Exit fesztivál eddig bejelentett fellépőinek sorába, az Arcade Fire, Hadouken!, Tiga, James Zabiela és Gramophonedzie mellé új előadó került a napokban, a legendás bristoli trip-hop csapat, a Portishead. [Dátum: 2011.01.26. 13:02]
jan. 26
13:27
Szőcs Géza: az Európai Örökség Cím megvalósítása a cél (MaHu)
A magyar kormány mindenképpen le akarja zárni féléves uniós elnöksége alatt az Európai Örökség Cím létrehozásához szükséges folyamatot.
jan. 26
13:54
Bonobo a Dürer Kertben (Zene)
Az utolsó téli héten hatalmas buli mozgósítja majd táncizmainkat a Dürer Kertben: újra Magyarországon Simon Green, a szerelmes majmok leghíresebbje, alias Bonobo, valamint kedvenc magyar partizenekarunk az Erik Sumo Band, és DJ-ink ősatyja, Palotai is gondoskodik a felejthetetlen élményről. [Dátum: 2011.01.26. 13:40]
jan. 26
14:03
Anthony Hopkins Alfred Hitchcock bőrbe bújhat (MaHu)
Híres honfitársának, Alfred Hitchcocknak a bőrébe bújhat Anthony Hopkins brit színész.
jan. 26
14:12
Egy lemezen az idei Grammy-jelöltek dalai (Zene)
Az egyedülálló, 19 dalt tartalmazó kollekció január 24-én kerütl a boltokba, és az 53. Grammy-díjátadó jelöltjeinek felvételeit tartalmazza. [Dátum: 2011.01.26. 14:03]
jan. 26
14:57
A K. V. Társulat bemutatja: Ünnepeink (MaHu)
Magyarország az EU soros elnöke! Ám kevesen tudják, hogy a gazdasági és politikai feladatok mellett milyen fontos kulturális szerepvállalást jelent ez.
jan. 26
15:06
Csúcsra tör az angol duó (Zene)
A Hurts stílusosan fejezte be a 2010-es évet, hiszen két fontos, rajongók által megszavazott brit listának is az élén végzett: az NME és a Popjustice olvasói is a „Happiness” című albumot szavazták meg Az Év #1 Albumának, ráadásul a „Wonderful Life” és a „Better Than Love” című dalok klipjei is az első két helyen végeztek az NME olvasók körében megtartott „az év kedvenc videoklipje” szavazáson.…
jan. 26
15:15
Londonban Liszt Ferencet ünneplik (HVG)
Világhírű magyar előadóművészek fellépéseivel folytatódik a héten a Liszt-bicentenáriumi rendezvénysorozat Londonban.
jan. 26
15:24
Morcvadászat Kaposváron (szinhaz.hu)
Biztosan Veled is volt már ilyen. Mikor semmihez sincs kedved. Se fára mászni, se sárkányt legyőzni, se megtudni, micsoda szerzet lakhat a százéves fa odvában. Csak kakaót inni, és foszlós kalácsot enni. De nem lehet mindig csak kakaót inni, meg foszlós kalácsot enni. Hova megy az ember kedve? Meg kell keresni!
jan. 26
15:33
Így reagáltak az Oscar-díj jelöltjei (HVG)
Colin Firth "a föld felett lebegett", Darren Aronofsky a fiával legózott, David O. Russellt pedig a kutyája ébresztette: az Amerikai Filmakadémia 120 jelölt előtt nyitotta meg az utat az Oscar-díjak felé jelöltlistájának keddi közzétételével.
jan. 26
15:42
Fia született Penelope Cruznak (Népszava)
Megszületett Penelope Cruz első gyermeke - közölte szerdán a spanyol média. A Hola! Nevű spanyol celebmagazin internetes oldala szerint a kisfiú múlt szombaton jött világra a Beverly Hills-i Cedars Sinai klinikán.
jan. 26
16:09
Van élet a botrányos brüsszeli szőnyeg után (HVG)
EU-elnökségünk fél éve alatt lehetőséget kap az ország, hogy kulturális fronton javítson imázsán, és bár a kultúrtörténeti szőnyeg csúszósra sikerült, a milliárdos büdzséből futja politikamentes programokra is. Megnéztük, mit kínálunk Brüsszelben és idehaza.
jan. 26
16:45
Dollárpapa – Kormánybiztos a filmgyártás élén (HVG)
Kiemelt területként kezeli az Orbán-kabinet a filmipart, olyannyira, hogy a jobb években 50 milliárd forint forgalmú szektor átszervezésére kormánybiztost nevezett ki. A HVG Andrew G. Vajna felkarolásának járt utána.
jan. 26
16:45
Magyar fotós képei Brüsszelben (MaHu)
Az élet egy-egy szelete elevenedik meg a brüsszeli Hilton Hotelben. Minden egyes tekintet egy újabb, önálló történetet hordoz. A napokban nyílt meg Schild Tamás portfólió fotókiállítása.
jan. 26
17:21
Palotai a Noise Night Live-ról: a legkártékonyabb brigád az elmúlt 21 évben (HVG)
Palotai Zsolt, aki maga is játszott a három fiatal lány halálával végződő Noise Night Live bulin, most először szólalt meg, s adott interjút a Quart.hu-nak. Beszélt a szervezőkről, a tinédzserközönségről, a média felelősségéről, a WB tulajdonosáról és arról is, mi várhat Budapestre.
jan. 26
17:39
Molière vígjáték Zalaegerszegen (MaHu)
Minden lény boldogságra törekszik. Még az is, aki önfeláldozással másokért él, mert őt ez teszi boldoggá.
jan. 26
18:15
Az Oscar-esélyes Félszemű főszereplője nem bírja meztelen feneket! (MaHu)
Az amerikai színész nem érti, miért pakolják fel egyesek a Twitterre a meztelen fenekükről készített fotókat.
jan. 26
18:24
Az X-Faktoros Jennifer papa a Crazy Mamában zúz a Rockzone-nal… (Zene)
…és még két kiváló rockbandával. Fantasztikusnak ígérkező buli készül a hazai rock egyik főhadiszállásán, a Crazy Mama rock klubban.   [Dátum: 2011.01.26. 16:59]
jan. 26
18:51
Gábor Zsazsa árulja villáját, hogy fedezze orvosi költségeit (HVG)
A megnövekedett orvosi költségek fedezése céljából kénytelen áruba bocsátani 28-szobás Los Angeles-i luxusvilláját Gábor Zsazsa magyar származású amerikai filmdíva, akin január 14-én hajtottak végre lábamputációt
jan. 26
18:51
Afroamerikai múzeum 500 millió dollárból (MaHu)
Egy ősi nyugat-afrikai királyság művészetét felelevenítő, 500 millió dollárból megvalósuló épület lesz az otthona a washingtoni National Mall nemzeti parkban épülő Afroamerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeumának.
jan. 26
19:45
Feltámasztják az egykori hidat a Dunán (MaHu)
Csaknem két évezredet áthidaló hídtervvel álltak elő szerb archeológusok és mérnökök: hologramot vetítenek a Dunára, amely három dimenzióban "feltámasztja", térben láttatja majd Traianus római császár (i.sz. 53-117) egykori hídját.

Keresés