2011. január 31. hétfő

jan. 31
5:12
Lélekőrlő színházi létbizonytalanság (Népszava)
Mindenképpen teátrum lesz a József Attila Színház helyén, jelentette ki lapunk megkeresésére Csomós Miklós, kulturális ügyekért felelős főpolgármester helyettes. Erre a látszólag magától értetődő nyilatkozatra azért volt szükség, mert a tervezetek szerint a fővárosi önkormányzat az idén a színház tavalyi költségvetésének 44%-t vonta volna el, jövőre pedig már egyetlen forint dotációt sem ígért,…
jan. 31
6:33
Polanski ismét forgat (Infostart)
Párizsban ismét forgatni kezd ma Roman Polanski. A francia-lengyel kettős állampolgárságú filmrendező a világhírű magyar származású francia írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című színdarabjának filmváltozatát készíti el, a főszerepeket Kate Winslet és Jodie Foster játssza.
jan. 31
6:42
Magyar filmügy a Berlinalén (Népszava)
Negyedik alkalommal rendez Cinema Total címmel speciális mozgóképes programokat a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) idén a Berlinalén.
jan. 31
6:44
Miért divat a vámpír? (Népszava)
Vámpír divat van szerte a világban. Tévé és mozifilmek, regények, novellák, zenék, klipek tucatjai születnek a tárgykörben. Nem meglepő, hogy a január elején Los Angelesben megtartott People's Choice díjátadón is a Twilight, azaz az Alkonyat című vámpírfilmek Napfogyatkozás című része tarolt, és a legjobb film, dráma, a legjobb színésznő díját is beseperte.
jan. 31
6:46
Vágó(tlanul) (Népszava)
A napokban láttam egy beszélgetést Vágó Istvánnal. Nem ő beszélgetett valakivel, hanem vele beszélgettek. Azzal a televíziós személyiséggel, aki még a közelmúltban is a legtöbb nézőt vonzotta a képernyő elé. Aki egyedülálló módon, a legszigorúbb licenc (szabadalmi) előírások közepette is, egyedivé tudta tenni a Legyen ön is milliomos! adásait.
jan. 31
6:48
Vidéki igazgatókeringő (Népszava)
A szakmát lealázza a politika: az elmúlt évek komolyabb visszhangot kiváltott vidéki színházi igazgatóválasztásai mögött legtöbbször ez a súlyos - és nem egyszer sértő - jelenség állt.
jan. 31
7:00
Elhunyt Rába György költő (Népszava)
Életének nyolcvanhetedik évében, január 29-én hajnalra virradóra elhunyt Rába György költő, műfordító, irodalomtörténész. A hazai irodalmi élet a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját gyászolja.
jan. 31
7:18
A polgármesteri hivatalba várják a diszkók üzemeltetőit (Zene)
A három áldozatot követelő budapesti diszkó tragédia után dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere egyeztető megbeszélésre hívta össze a városban lévő szórakozóhelyek ellenőrzését végző hatóságok szakembereit.   [Dátum: 2011.01.31. 07:00]
jan. 31
7:27
Milliárdos bevételt értek el a nagy aukciósházak 2010-ben (MaHu)
Rekordot jelentő éves bevételt, 3,3 milliárd fontot (1043 milliárd forintot) ért el 2010-ben a Christie's aukciósház, amelynek legfőbb riválisa, a Sotheby's is szépen keresett, 4,3 milliárd dollárt (851 milliárd forintot) kasszírozott.
jan. 31
8:12
Gyász! Elhunyt a kiváló zenész! (Zene)
A szintetizátor atyja 94 éves korában hunyt el. Milton Babbittet szombaton érte a halál egy princetoni kórházban. [Dátum: 2011.02.01. 17:51]
jan. 31
8:14
Az idén is keresik a Magyar Dal Fővárosát (Zene)
2011-ben is keresik azokat a magyar településeket, amelyek izgalmas, sokoldalú, átgondolt zenei programmal készülnek a Magyar Dal Napjára.  [Dátum: 2011.01.31. 08:00]
jan. 31
8:21
Világsztárok játsszák el a Rajk-pert? (HVG)
A hírek szerint a James Bondként is ismert Daniel Craig és Rachel Weisz is feltűnik majd abban a filmben, amelyet a magyar koncepciós perekről forgatnak majd.
jan. 31
8:39
A Facebookon gyűjt az auschwitzi emlékmúzeum (MaHu)
A Facebook közösségi portálon szervez gyűjtést az auschwitzi emlékmúzeum, amely 120 millió eurónyi adományt vár az egykori náci megsemmisítő tábor megőrzéséhez.
jan. 31
9:06
Schubert-maraton február 19-én Budapesten (Zene)
Csajkovszkij, Dvorák és Beethoven után a következõ maraton zeneszerzõje Franz Schubert lesz. A Fesztiválzenekar és a Mûvészetek Palotája közös rendezésében megvalósuló különleges, egésznapos sorozat 11, egyenként 45 perces hangversenyen mutatja be február 19-én, szombaton Schubert mûvészetét.  [Dátum: 2011.01.31. 09:00]
jan. 31
10:18
Meghalt John Barry, a filmslágerek zeneszerzője (Népszava)
Elhunyt a többszörös Oscar- és Grammy-díjas komponista, John Barry- közölte hétfőn a BBC. A brit állami média bejelentése szerint a filmvilág egyik legsikeresebb zeneszerzője szívrohamban halt meg.
jan. 31
10:18
Visszatér a The Killers (Zene)
A chile-i Lollapalooza fesztiválon adja első koncertjét a las vegas-i The Killers, akik 2010 februári ausztrál koncertjeik lemondása után vonultak vissza egy rövid időre.   [Dátum: 2011.01.31. 10:00]
jan. 31
10:20
Király Viktor 50 ezer ember előtt lép fel Pekingben - videóinterjú (Zene)
A pekingi Tavaszi Fesztiválon képviseli hazánkat - többek között - Király Viktor. A Megasztár-győztes napokon keresztül minden este közel ötvenezres tömegnek fog majd énekelni.   [Dátum: 2011.01.31. 10:01]
jan. 31
10:21
A Megamorv Petőfi Bizottság Egyesület állásfoglalása a Magyarok Világszövetsége által 2011.január 20-án állítólagosan megalakított Petőfi Bizottságával és… (sajtokozlemeny.com)
1.A Megamorv Petőfi Bizottság Egyesület írásban jelezte a Magyarok Világszövetsége elnökének, hogy nem tartja indokoltnak újabb Petőfi Bizottság létrehozását, mert a Petőfinek vélt földimaradványt már felkutatta és megtalálta. A tudományos azonosítás befejezés előtt áll. 2.Varga Béla, a Megamorv Petőfi Bizottság Egyesület régésze mint meghívott, magánemberként jelen volt a 2011.január 20-ai…
jan. 31
10:27
Tizenkét Oscar-jelölés és komoly viták A király beszéde körül (MaHu)
Komoly viták lángoltak fel Tom Hooper filmje, a magyarországi mozikban jövő héttől látható A király beszéde című, tizenkét Oscar-jelölést besöprő alkotás kapcsán, amelynek egyre többen kérdőjelezik meg történelmi hitelességét.
jan. 31
10:27
Titanic Filmfesztivál 2011 - Tizennyolcadik alkalommal áprilisban (Napvilág)
Filmbarátok, mozirajongók, figyelem! Elő a naptárakkal, ideje pirossal bekarikázni 2011. április 7-ét, hiszen ezen a napon veszi kezdetét a 18. Titanic Filmfesztivál, Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléje. Visszaszámlálás indul - 66 nap múlva itt a Titanic!
jan. 31
10:45
Colin Firth és Natalie Portman már kapja a díjakat (HVG)
Colin Firth és Natalie Portman kapta meg a legjobb színészeknek járó díjat az amerikai film-és televíziós művészek egyesületétől (Screen Actors Guild, azaz SAG).
jan. 31
11:30
Falra került a megmentett Csohány-mozaik (Népszava)
Csohány Kálmán megmentett mozaikjának utolsó darabjai is falra kerültek Pásztón. A kétszeres Munkácsy-díjas, érdemes művész alkotásából csaknem 90 négyzetméternyi látható a helyi gimnáziumban.
jan. 31
11:39
Elhunyt az ötszörös Oscar-díjas zeneszerző (Infostart)
Szívroham következtében elhunyt John Barry ötszörös Oscar-díjas brit zeneszerző, akinek nevéhez számos James Bond-film muzsikája is fűződött - jelentette a BBC.
jan. 31
11:57
Elhunyt a James Bond-filmek zeneszerzője, John Barry (HVG)
Szívroham következtében elhunyt John Barry ötszörös Oscar-díjas brit zeneszerző, akinek nevéhez számos James Bond-film muzsikája is fűződött - jelentette hétfőn az BBC. A zeneszerzőt 77 esztendős korában érte a halál.
jan. 31
12:15
Izgalmas filmnek ígérkezik: Jön a Limitless (MaHu)
A film magyar címét még nem ismerjük, de az alapötlet izgalmasnak ígérkezik, és persze ne feledkezzünk meg a remek színész gárdáról, akiket felvonultat a film.
jan. 31
12:24
Holnaptól látható a kassai aranykincs (Népszava)
Keddtől nézhetik meg az érdeklődők a kassai aranykincset. A 20. század egyik legszenzációsabb régészeti lelete most először látható Magyarországon. A csaknem háromezer érméből és egy aranyláncból álló gyűjtemény darabjai a 15-17. századból valók, és február 1-jétől március 20-ig lehet megtekinteni őket a Magyar Nemzeti Múzeumban - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Csaba kurátor.
jan. 31
12:24
Videóval! Biztonsági őrök menekítették ki Szíj Melindát (Zene)
Egyenesen megrohamozták rajongói az ex-Megasztárt szerbiai fellépésekor, az autogramért kiáltozó tömeg közepette az aranytorkú énekes alig győzte osztogatni az aláírásokat. A területet végül csak biztonságiak gyűrűjében tudta elhagyni.  [Dátum: 2011.01.31. 16:12]
jan. 31
13:18
Közösködik a magyar Anselmo Crew és a spanyol Che Sudaka (Zene)
A karneváli koncerthangulatot teremtő Anselmo Crew ezúttal az egyik legnépszerűbb barcelonai együttes, a Che Sudaka közreműködésével készítette el új számát, a Warriort. A dalhoz márciusban egy közösen forgatott videoklip is készül, sőt február 22-én Dunaújvárosban, február 23-án pedig Budapesten, az A38 hajón adnak közös koncertet. [Dátum: 2011.01.31. 13:06]
jan. 31
13:27
Natalie Portman és Colin Firth megint mindent vitt (MaHu)
Az Arany Glóbusz után a Screen Actors Guild díjátadóján is arattak A király beszéde és a Fekete hattyú főszereplői, tehát az eredmény nem meglepő.
jan. 31
13:29
Megnyílt a kémia nemzetközi éve (MaHu)
Hivatalosan is megnyitotta Párizsban a kémia nemzetközi évét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezete, ezzel egy időben rendeletet fogadtak el arról, hogy 2011 a tudományág jegyében zajló év, mivel száz éve kapott Nobel-díjat Marie Sklodowska-Curie.
jan. 31
13:36
A Golden Globe legjobb testét, hátát és vállát is megválasztották (Napvilág)
A múlt heti Golden Globe-díj átadásának újabb nyertesei vannak. Egy népszerű Los Angeles-i magazin ugyanis legújabb számában olvasói szavazatai alapján kiosztotta a díjátadó legjobb teste díjat. A két nyertes: Eva Longoria és Halle Berry. A legjobb test mellett a legszebb vállat, hátat és a legizmosabb kart is díjazták.
jan. 31
14:21
Jancsó Miklós: Ne a tömegigény vezérelje a filmművészetet! (MaHu)
Nem szabad a magyar művészfilmeket elhanyagolni, a hazai filmgyártást teljesen a tömegigényeknek alárendelni - véli Jancsó Miklós rendező a magyar filmfinanszírozással kapcsolatban.
jan. 31
14:39
Elhunyt Rába György (HVG)
Életének 87. évében szombaton elhunyt Rába György Kossuth-, Széchenyi- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, kritikus. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Rába György életművének jó ismerője szerint az egyik legnagyobb költő távozott az irodalmi életből.
jan. 31
14:48
Vicces finn banda az A38-on: I Was a Teenage Satan Worshipper (Zene)
Punkos, vicces, pimasz és kitűnő ifjú zenekarok adják egymásnak a stafétabotot ezen az estén jobbnál-jobb dalokkal és viccesebbnél-viccesebb szövegekkel. Az est külön vendége a tréfás finn indie-pop szintibanda felvidító produkciójával. [Dátum: 2011.01.31. 14:30]
jan. 31
15:06
Már szűri a torrent kifejezésekre adott találatokat a Google (Zene)
Elsőként az automatikus befejezések rendszerét szigorította meg a Google a decemberben bejelentett kalózkodás elleni intézkedések sorában. Néhány napja a kereső nem ajánl fel automatikus találati lehetőséget, ha a felhasználó a torrent kifejezést tartalmazó szavakat gépel be. - írja a http://www.hamisitasellen.hu.   [Dátum: 2011.01.31. 15:00]
jan. 31
15:15
Új igazgató a Nemzeti Balett élén (MaHu)
Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa szombaton Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává.
jan. 31
16:18
Ragyogás a bálon: szexi vagy fényűző ruhát válasszunk? (Zene)
Bár már jócskán benne vagyunk a báli szezonban, sokan még csak most indulnak el ruhát választani maguknak, pedig ezt nem szabadna az utolsó pillanatra hagyni - írja a Dunaújvárosi Hírlap. [Dátum: 2012.01.19. 02:09]
jan. 31
16:45
Henry Cavill James Bondként nem vált be, mégis ő lesz Superman (MaHu)
Henry Cavill brit színész kapta Superman szerepét Zack Snyder készülő filmjében.
jan. 31
18:15
Kiosztották díjaikat a filmkritikusok (Infostart)
Átadták a Magyar Filmkritikusok Díjait hétfőn Budapesten; a fődíjat, a magyar filmkritikusok B. Nagy László-díját Hajdu Szabolcs kapta a Bibliothéque Pascal című filmért, az életműdíjat több évtizedes kimagasló művészi teljesítményéért Mészáros Márta rendező vette át.
jan. 31
18:33
Elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző (MaHu)
Az ötszörös Oscar-díjjal jutalmazott John Barry több mint 100 filmalkotás zenéjét szerezte, nevéhez fűződik a James Bond filmek hangulatának megkomponálása is
jan. 31
20:48
Újabb botrány az Operában (Népszava)
Keveházi Gábor csütörtökön lemondott balettigazgatói pozíciójáról, és művészeti vetőként folytatta munkáját. Ám szombaton újabb csere történt: Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa.
jan. 31
23:12
Klipprömier! Sugarloaf: Dolce Vita (Zene)
Elkészült a videoklip a Sugarloaf Dolce Vita című dalához. Mi a véleményed?   [Dátum: 2011.02.01. 09:25]

Keresés