2011. január 11. kedd

jan. 11
3:39
Torokszorító felvétel! Meglepetést szerzett Janicsák Veca (Zene)
Az X-Faktor énekese egyszer csak rányitott a kerekesszékben ülő rajongójára. A találkozás mindkét lány lelkét megérintette.  [Dátum: 2011.01.11. 03:30]
jan. 11
6:39
Animációs robbanás (Népszava)
Néhány évvel ezelőtt kis csapatot hozott létre Macskássy Katalin (rajta kívül Féjja Sándor és jómagam voltam a triász tagja), mert felkérést kapott az UNESCO-tól. Állítson össze egy tizenkét címből álló listát a legjobb magyar animációs filmekből.
jan. 11
6:57
Egy híres motívum nyomában (Népszava)
A nyolcvanas évek óta nem volt idehaza kiállítása Biró Mihálynak. Az osztrákok azonban úgy tűnik jobban a magukénak érzik a művészt, a bécsi Iparművészeti Múzeum most zárt tárlata a művész, a Népszava számára rajzolt, vörös kalapácsos emberének motívumárára épült.
jan. 11
6:59
Új igazgatók érkeznek a közlekedési és az irodalmi múzeumba (Népszava)
Egyszerre írta ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) és Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói pályázatát. Az MMKM legutóbbi, még Hiller István által kiírt pályázata eredménytelenül végződött, a jelentkezők nem feleltek meg a kiírás követelményeinek, ekkor a tárca a jelenlegi vezető, Kócziánné Szentpéteri Erzsébet mandátumát meghosszabbította.
jan. 11
7:01
Megelőzte Szabó Magdát Esterházy Péter (Népszava)
Esterházy Péter Termelési-regénye vezeti az Osztrák Televízió és Rádió (ORF) irodalmi Top-10-es listáját januárban. A Kossuth-díjas magyar író megelőzte az osztrák Thomas Bernhard-ot, a japán Haruki Murakamit, az orosz Jurij Trifonovot, a német Martin Mosebach-ot, és Szabó Magdát is.
jan. 11
7:03
Elhunyt Peter Yates (Népszava)
Hosszú betegség után 82 éves korában elhunyt Peter Yates, négyszeres Oscar-jelölt brit rendező - adta hírül egy filmes blog nyomán az origo.hu. Leghíresebb filmje a San Franciscó-i zsaru volt.
jan. 11
7:24
Kvartett a Nemzeti Színházban (MaHu)
A Nemzeti Színházban három különleges eseménnyel kezdődik a 2011-es év. Január 8-án Gergye Krisztián Társulatával együttműködésben mutatták be Heiner Müller: Kvartett című darabját.
jan. 11
8:00
Album egy igazi zenei kaméleontól (MaHu)
10 éves karrierjét összegzi a portugál származású kanadai énekesnő. Évtizedes karrierje alatt 3 angol és legutóbb egy spanyol nyelvű albummal lepte meg rajongóit.
jan. 11
9:30
Újra képernyőre kerül a Mindentudás Egyeteme (MaHu)
Újra lesz Mindentudás Egyeteme a tévében: csaknem kétévnyi huzavona után immár folyik a műsorok gyártásának előkészítése, és a program még ebben a hónapban adásba kerülhet.
jan. 11
10:06
Eszenyi Enikő 50 éves: „Nem volt könnyű az indulás” (HVG)
Ma ünnepli 50. születésnapját Eszenyi Enikő színésznő, a Vígszínház igazgatója, aki múlt héten debütált Yasmina Reza Az öldöklés istene című vígjátékában. Az MTI-nek adott interjújában a művésznő beszélt a kezdetekről, pályatársairól, terveiről és a Megasztárról is.
jan. 11
10:24
Ötleteket vár az m2 intendánsa (HVG)
Medveczky Balázs a Magyar Televízió vezérigazgatója az m1 vezetőjévé Rákay Philipet, az m2 intendánsává pedig Süveges Gergőt nevezte ki.
jan. 11
10:24
Egypercesek olvasmányosan: A feledés enciklopédiája (MaHu)
Ungvári Tamás történelmi egypercesei a számkivetettekért, a feledésre ítéltekért perelnek.
jan. 11
11:09
Király L. Norbi százezreket lepett meg! Az előadó ezzel folytatta az élő show-kat! (Zene)
Új sorozatunkban felidézzük az X-faktor harmadik helyezettjének az élő műsorokban előadott produkcióit. Jöjjön Király L. Norbi második "fellépése", a Lady.   [Dátum: 2011.01.11. 10:59]
jan. 11
11:36
Kulturális intézetek: New Yorktól Varsóig várják a pályázatokat – január 18-ra (HVG)
Az eddigi igazgatók megbízatása a külföldi magyar kulturális intézetek élén valamennyi meghirdetett poszton lejárt - erősítette meg Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy a múlt hét végén nyolc hely vezetésére írtak ki pályázatot.
jan. 11
11:54
Groó Diana: összefogásra van szükség a filmszakmában (MaHu)
Két filmterve is van a tavaly számos díjat nyert rendezőnőnek, Groó Dianának, ám a Magyar Mozgókép Közalapítvány körüli bizonytalanságok miatt egyelőre "jegeli" mindkettőt. Összefogásra van szükség a filmszakmában - mondta.
jan. 11
12:03
Klipprömier! The Toxtrott - Simply Addicted (Zene)
Elkészült a videoklip a The Toxtrott - Simply Addicted című dalához. Mi a véleményed?   [Dátum: 2011.01.11. 11:48]
jan. 11
12:30
Eszenyi ötven (MaHu)
Két éve igazgatja a Vígszínházat és ma is aktív színész. Rendezőként a Rómeó és Júliát állítja színpadra, Júlia pedig még soha nem volt...
jan. 11
12:39
Játssza a Neo FM - neked bejön? (Zene)
Új rovatunkban naponta egy-egy dalt választunk ki a Neo FM kínálatából. Ezt egy céllal tesszük, hogy lehetőséget adjunk, hogy meghallgasd kedvenc dalodat és értékeld a hallottakat.  [Dátum: 2011.01.11. 12:16]
jan. 11
12:57
Videóinterjú! Mi köze van Vastag Csabának az Első Emelethez? Íme a válasz! (Zene)
Az Első Emelet az X-Faktor december 19-i döntőjében lépett fel és hódította meg a mai fiatal generáció tízezreit. A zenekar hosszú évek után új lemezzel kedveskedett a rajongóknak és biztosra vehetjük, hogy hamarosan újabb dalok is születnek. Azonban Vastag Csabának is van némi köze a zenekarhoz, hiszen már korábban dolgoztak együtt.   [Dátum: 2011.01.11. 21:18]
jan. 11
13:15
Műemlék lett a The Beatles zebrája (Zene)
41 évvel a The Beatles legendás "Abbey Road" című lemezének megjelenése után a brit örökségvédelmi miniszter műemlékké nyilvánította az album borítójáról is jól ismert zebrát. A gyalogosátkelő eddig is turistalátványosság volt, védettségét pedig Sir Paul McCartney is üdvözölte. [Dátum: 2011.01.11. 13:02]
jan. 11
13:24
A legkülönlegesebb magyar igék (HVG)
Vannak a magyarban bizonyos igék, amiknek meglehetősen fejtörő a felszólító, illetve a feltételes módú változata. Akkor hogy van a helyes forma? A Nyelvisztán blog megmondja a választ.
jan. 11
13:24
Henri Cartier-Bresson fotói az Art Show keretében (MaHu)
Henri Cartier-Bresson korábban sosem látott képeit is bemutatják Los Angelesben a január 19-23-a között megrendezésre kerülő Art Show keretében.
jan. 11
13:42
Coelho tudatta: betiltották Iránban (HVG)
Az iráni kulturális minisztérium betiltotta Paulo Coelho világhírű brazil író könyveit.
jan. 11
14:00
Betiltották Iránban Paulo Coelho könyveit (MaHu)
Az iráni kulturális minisztérium betiltotta Paulo Coelho világhírű brazil író könyveit.
jan. 11
14:09
Megvannak az újvidéki Exit Fesztivál első fellépői! (Zene)
Az idén júliusban a szupersztár kanadai indie-rockbanda, az Arcade Fire már biztosan fellép az újvidéki erőd falai között, de visszaigazolta a bulit az elektro DJ Tiga, az Exit visszatérő sztárja, James Zabiela és a helyi zenei szcéna slágergyárosa, Gramophonedzie is. A new-rave hívei pedig meghallgathatják a Hadouken! legújabb albumát – természetesen élőben! [Dátum: 2011.01.11. 14:04]
jan. 11
14:42
Izgalmas előadások az egri Gárdonyi Géza Színházban (Napvilág)
A Mester és Margarita Mihail Bulgakov méltán világhírű, fő műve, amelyet a szerző - az önéletrajzi motívumok révén - maga is annak tartott. Az egri Gárdonyi Géza Színház Csizmadia Tibor rendezésében január 11-én 15 órától és 12-én 19 órától játssza az előadást.
jan. 11
14:54
Élő válogatáslemez a Pearl Jam-től (MaHu)
2011. január 17-én "Live On Ten Legs" címmel élő anyaggal kezdi fennállásának 20. évét a nagysikerű "Eat, Pray, Love" zenéjét is jegyző Eddie Vedder vezette Pearl Jam.
jan. 11
14:54
Botero a Szépművészeti Múzeumnak adta milliókat érő önarcképét (HVG)
Fernando Botero kolumbiai festő a budapesti Szépművészeti Múzeumnak adományozta egyik alkotását, amelyet a festő műveiből szeptember végén nyílt tárlaton is megtekinthetett a közönség. A kép értéke mintegy egymillió euró.
jan. 11
14:57
MGP: Fejes-felújítás (szinhaz.hu)
1962-ben Szőllősi Györgyöt halálra ítélték, felakasztották gyilkosságért. A bírósági és rendőrségi iratokat áttanulmányozta Fejes Endre Jó estét nyár, jó estét szerelem című poétikus publicisztikájához.
jan. 11
15:21
Balogh Kálmán és a Rendhagyó Prímástalálkozó a világ legjobbjai között (Zene)
A legrangosabb világzenei szaklap, a Londonban megjelenő Songlines közzétette a world music műfaj legfontosabb elismeréseként számon tartott Songlines Music Awards ez évi jelöltjeinek listáját, amelyen a Legjobb együttes kategóriában a magyar népzene supergroupja, a Rendhagyó Prímástalálkozó és a két világhírű cimbalomművész, Balogh Kálmán és Lukács Miklós is szerepel. [Dátum: 2011.01.11. 15:10]
jan. 11
15:23
Meglepetéssel készül a VIVA! Január 14-én debütál Bruno Mars új klipje (Zene)
A 2010-es év legnagyobb popzenei ígéretének kikiáltott Bruno Mars január 14-én az Interaktívba is megérkezik legújabb dobásával, a Grenade című dal klipjével. A magyarországi televíziós klippremier mellett ráadásul VJ Eszti és Zola még a megjelenés előtt megajándékozza a szerencsés nézőket a csodagyerek első szólóalbumával.  [Dátum: 2011.01.11. 15:14]
jan. 11
16:42
Elhunyt a híres filmrendező (MaHu)
Elhunyt Peter Yates brit filmrendező; a San Franciscó-i zsaru és más nagy sikerű filmek alkotója 81 éves volt.
jan. 11
16:48
Lady Gaga februárban új dallal érkezik, májusban pedig itt a lemez is (Napvilág)
A pályafutását szövegíróként kezdő Grammy-díjas énekesnő, akinek első albuma a The Fame 2008-ban látott napvilágot, és azóta töretlen sikerrel hódít, nemrég bejelentette, hogy hamarosan új dallal örvendezteti meg rajongóit, sőt, néhány hónapon belül megérkezik az új lemeze is.
jan. 11
17:54
Gerendai Károly: Büntetni akarja a főváros a Sziget fesztivált (Infostart)
A Sziget Szervezőiroda vezetője értetlenül áll a Fővárosi Önkormányzat által a fesztiválra kiróni tervezett közterület-használati díj bevezetése előtt. Gerendai Károly úgy tudja, javaslatként 2,5 milliárd forintos összeget kérne a Óbudai-szigetért Budapest vezetése, ami nagyjából megegyezik a fesztivál összköltségvetésével.
jan. 11
17:54
A világ első háromdimenziós operaközvetítésére készülnek (MaHu)
Élő háromdimenziós operaközvetítésre készül a londoni Angol Nemzeti Opera, amely Donizetti művét, a Lucrezia Borgia című darabot mutatja be világpremiert jelentő közvetítés keretében.
jan. 11
18:30
Eszenyi Enikő: Nekem az életem a színház (Infostart)
Tizennyolc évesen felvették a Színművészeti Főiskolára, és azóta is a színházról szól az ötvenedik születésnapját kedden ünneplő Eszenyi Enikő élete: játszik, rendez, és két éve sikeresen vezeti a legnagyobb magyar prózai színházat, a Vígszínházat.
jan. 11
18:30
Hamarosan bemutatják a playmate életéről szóló operát (MaHu)
A kábítószer-túladagolásban elhunyt Anna Nicole Smith életéről készült opera premierje februárban lesz a londoni Királyi Operaházban.
jan. 11
18:54
Műemlékké nyilvánították a The Beatles zebráját (Napvilág)
Eddig is valódi turistalátványosság volt a londoni Abbey Road-on található zebra, amely a The Beatles utolsó stúdiólemezének borítója kapcsán híresült el, ezen fényképezkedett ugyanis John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr, mikor az album borítója készült.
jan. 11
19:42
A héten a mozikban: a Zöld Darázs (MaHu)
A Zöld Darázs karaktere már igen idős, és azon a maszkos igazságosztók közé tartozik, akik először nem képregényként látták meg a napvilágot.
jan. 11
20:18
Fotókiállítás mutatja be Közép-Európa emberi arcát (Infostart)
Kihirdették a magyar Országgyűlés által kiírt "Együtt-lét" című nemzetközi fotópályázat nyerteseit. A díjazott felvételekből február elején kiállítás nyílik az Európai Parlamentben, míg a legjobb közel 100 fotóból márciustól a Kossuth téren rendeznek szabadtéri kiállítást.
jan. 11
20:20
Elhunyt Hofer Miklós Ybl- és Széchenyi-díjas építész (Infostart)
Életének 80. évében hétfőn Budapesten súlyos betegségben elhunyt Hofer Miklós Ybl- és Széchenyi-díjas építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora - tudatta a család.
jan. 11
20:36
Eggyel kevesebb titkot őriz Mona Lisa? (Infostart)
Titkos jeleket rejtett el kedves festményén, Mona Lisa portréján Leonardo da Vinci, amelyek segítségével megfejthető, mi látható annak hátterében. Egy olasz művészettörténész szerint a talányos mosolyú nő mögött Bobbio városának környéke látható.
jan. 11
20:54
Russell Crowe a feleségéért harcol (MaHu)
John Brennan (Russell Crowe) és felesége, Lara (Elizabeth Banks) tökéletes házasságban élnek. A férfi egyetemi tanár, a nő sikeres üzletasszony, van egy aranyos kisfiuk, az idill tökéletes.
jan. 11
21:00
A sztár felépülni látszik a halálos betegségből (Napvilág)
Tavaly nyáron mindenkit sokkolt a hír: Michael Douglas-nél gégerákot diagnosztizáltak, és egyúttal azt is közölték, hogy a színész a végső stádiumban van. Most azonban Douglas úgy nyilatkozott, a kemoterápia segítségével valószínűleg felülkerekedett a betegségén.
jan. 11
21:21
Világszenzáció Budapesten (Zene)
3D-s vizuális technikát alkalmazó színpadi operabemutatóra készül a Magyar Állami Operaház. [Dátum: 2011.01.11. 21:08]

Keresés