2011. január 11. kedd

jan. 11
4:42
Elavult buszok szállíthatják a turistákat a Várba (Napi)
jan. 11
4:42
Többé nem kell félni a fogfúrástól (ProfitLine)
A fogfúrás rettegett zaja hallatán kitörő félelmet elhessegető eszközt fejlesztett ki állítása szerint egy brit tudós.
jan. 11
4:57
Milliárdos magyar babák: 2010-ben is tarolt a sikertermék (Pénzcentrum)
Magyarországon tavaly novemberben nyitották meg a százezredik Start-számlát a bankok. A népszerű megtakarítási formában az öt éve alanyi jogon járó életkezdési támogatást (közismert nevén babakötvényt) gyarapíthatják a takarékos szülők. Az elmúlt öt évben a gyermekek 21,06%-ának nyitottak ilyen számlát, 2010-ben ez az arány 27,38%-ra emelkedett....
jan. 11
5:33
Most dől el az euró sorsa a jósprofesszor szerint (Portfolio)
Drága jövőt jósol a németeknek Nouriel Roubini, aki arról vált híressé, hogy előre figyelmeztetett a 2008-as pénzügyi válság kirobbanására. A Spiegelnek nyilatkozó közgazdász professzor úgy véli...
jan. 11
5:33
Segélypanel: 106 felnőtt lakóból csak egy dolgozik (Pénzcentrum)
Megdöbbentő foglalkoztatottsági statisztikát tett közzé a brit Daily Mail egy - külsőre nem is annyira lepukkant - birminghami panelház lakóiról. Az épületben élő 106 aktív korú lakó közül mindössze egyetlen egy rendelkezik bejelentett állással, a többiek különféle szociális ellátásokban részesülnek....
jan. 11
5:45
Kijelölték a volt Emfesz ügyfelek új szolgáltatóit (Népszava)
Legkésőbb holnap hivatalosan is közzé teszi a Magyar Energia Hivatal (MEH), hogy melyik hazai földgáz szolgáltató cégek vehetik át a lakossági ügyfeleket az Emfesz nevű gáztársaságtól, amelynek a hivatal csütörtöktől felfüggesztette működési engedélyét.
jan. 11
5:47
Rekord külkereskedelmi mérlegtöbblet (Népszava)
A külkereskedelmi mérleg 2010 novemberében 652 millió euró (179 milliárd forint) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 194 millió eurós (51 milliárd forintos) javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest.
jan. 11
5:48
Magyarország felkötheti a gatyát a portugálok miatt (ProfitLine)
”Mindössze néhány napja, hogy átvettük a soros EU elnökséget, máris úgy tűnik, hogy talán az elkövetkezendő félév legnehezebb feladata hárul ránk Portugália pénzügyi helyzetének megoldása miatt. Bár a portugál kormányfő egyelőre kitart amellett, hogy országának nincs szüksége az unió segítségére, amennyiben azonban ennek ellenére pénzügyi támogatásra szorul Portugália, a magyar elnökségnek…
jan. 11
5:49
Jó évre számít a Porsche (Népszava)
Minden idők legjobb évére számít az idén a Porsche.
jan. 11
5:51
Megint csúcsra jár az üzemanyagár (Népszava)
Újabb rekord szintre drágul holnaptól az üzemanyag idehaza. A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára literenként 3-3 forinttal növekszik. Így a benzin átlagára 365 forint körül lesz, a gázolajé pedig 355 forint közelébe emelkedik. Elemzők szerint az elkövetkező hetekben további árkorrekciók várhatóak, s a későbbiekben a literenként akár 400 forintot is fizethetünk a benzinért a kutaknál.
jan. 11
5:51
Szerdától rekord áron tankolhatunk (168 Óra Online)
A bioetanol (E85) átlagos ára 262 forint, autógázt (LPG) 213 forintos átlagos áron tankolhatunk. A legdrágábban 380 forintért tankolhatunk majd benzint, a legmagasabb gázolajár várhatóan 375 forint lesz szerdától.
jan. 11
5:53
Simor lemondását híresztelik (Népszava)
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya cáfolta azokat a sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint Simor András jegybankelnök 2011. márciusában távozna a posztjáról. A bankelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy mandátuma lejártáig, 2013 márciusáig marad. A márciusi időpont egyáltalán nem véletlen.
jan. 11
6:15
Mikor dönt a pénztárválasztásról az Alkotmánybíróság? (Napi)
jan. 11
6:21
170.000 éve ruházkodik az ember (ProfitLine)
Százhetvenezer éves múltra tekint vissza az emberi ruházkodás - erre a következtetésre jutottak a Floridai Egyetem genetikusai a ruhatetvek DNS-vizsgálata alapján.
jan. 11
6:51
Ha elkaszálnák a magánpénztári törvényt (FigyelőNet)
Eljátszottunk azzal a képtelen gondolattal, mi történne, ha a csorbított jogkörű Alkotmánybíróság helyt adna a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos valamelyik beadványnak. És, ha a kormány ezután is ragaszkodik a megtakarításokhoz?
jan. 11
6:53
Ráfizethetünk a frankhitel euróra váltására (FigyelőNet)
A pénzügyi felügyelet szerint érdemes átváltani a frankalapú hiteleket euróalapúra, a lapunk által megkérdezett elemzők szerint viszont korántsem egyértelmű, hogy ezzel jól járnának az adósok.
jan. 11
6:54
Messze várakozások feletti nyereségről számolt be az Alcoa (ProfitLine)
Megindult a negyedik negyedéves amerikai vállalati gyorsjelentési szezon, szokásosan az Alcoa alumíniumgyártó vállalat eredményének ismertetésével.
jan. 11
7:09
378 milliárd 45 millió 400 ezerből lesz nekünk új metrónk (Privátbankár)
A főváros 2011-ben összesen 260 milliárdból fog működni, ehhez képest tekintélyes összegnek számít az idén a 4-es metró munkálataira szánt közel 74 milliárd forint. A beruházásra még 2014-ben is 15 milliárd mehet el, ha a metrókocsikkal kapcsolatos problémát sikerült lezárni, akkor már elindulhat az első metrókocsi. A városháza szerint az egész projekt költsége elérheti a 378 milliárd forintot -…
jan. 11
7:12
Kész megvizsgálni a frankhitelek euró alapúra váltásának lehetőségét a Magyar Bankszövetség (Infostart)
Kész megvizsgálni a frankhitelek euró alapúra váltásának lehetőségét a Magyar Bankszövetség. A Világgazdaságnak Müller János, a szervezet vezető tanácsadója azt mondta: több napra van szükség a megalapozott szakmai vélemény kialakításához a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kéréséről, mert a kérdés nem egyszerű.
jan. 11
7:27
Átváltás: a Bankszövetség még számol, igaza van-e a PSZÁF-nak (Privátbankár)
A frankhitelek euróra váltását javasolta a bankoknak tegnap a PSZÁF. Ettől a hitelesek terhei nem csökkennek, de kiszámíthatóbbá válnának a törlesztők. A Bankszövetségnek eddig nem volt szokása véleményezni a PSZÁF körleveleit, most nekiálltak számolni
jan. 11
7:27
Frankhitelek euróalapúra váltásának lehetőségét vizsgálja a bankszövetség (ProfitLine)
A Magyar Bankszövetség eddig egyetlen alkalommal sem mondott véleményt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kibocsátott vezetői körlevelekről, a frankhitelek euróalapúra váltását javaslóval kapcsolatban azonban az érintettek jelentős száma miatt lehet, hogy kivételt tesz - ismerteti a keddi Világgazdaság.
jan. 11
7:30
Elosztották az EMFESZ ügyfeleit a szolgáltatók (HVG)
A Világgazdaság keddi számában azt írja: a Mol Energiakereskedő látja el január 13-ától fűtőanyaggal az EMFESZ Kft. nem lakossági fogyasztóit: ez több száz ipari fogyasztót és körülbelül hatezer kkv-t jelent.
jan. 11
7:45
Sokkal jobban kedveljük az EU-t (Privátbankár)
A magyar uniós csatlakozásban júliusban még 38% látott előnyt, mára már 46% - jelentősen javult tagságunk megítélése. Egy hónapja még a magyarok 55%-a nem tudta, hogy mi leszünk a soros elnökök
jan. 11
7:48
Stabilan tartja magát a forint (HVG)
A forint kedden kora reggel tartotta magát a nemzetközi piacon az euróval szemben: röviddel 7 óra előtt egy eurót 279,62 forinton jegyeztek a hétfő esti 279,34 forint után, de hétfőn napközben 280,50 forintig is erősödött az euró.
jan. 11
8:00
USA - Európa felől érkező hírek húzták lefelé az indexeket (ProfitLine)
A kezdeti veszteségeket a nap végére sikerült csökkenteniük az amerikai piacoknak, azonban ennek ellenére a Nasdaq kivételével még így is veszteséggel zártak.
jan. 11
8:02
Az Alcoa eredménye erőt adhat az európai piacoknak (ProfitLine)
A hétfői gyengülést követően kedden emelkedéssel nyithatnak a fontosabb nyugat-európai tőzsdék. Jó hatással lehet az európai kereskedésre, hogy az Amerikában elsőként jelentő Alcoa a vártnál jobb eredményekről számolt be a negyedik negyedévről.
jan. 11
8:03
A Bankszövetségnek tetszik a PSZÁF javaslata (FigyelőNet)
A Bankszövetség pozitívan fogadta a PSZÁF javaslatát arról, hogy a bankok váltsák euróra a svájci frank és más deviza alapú hiteleket - mondta Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója az MTV Este című műsorában.
jan. 11
8:04
BUX elemzés - esés jön, vagy csak megbicsaklás volt? (ProfitLine)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 117,61 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 22.153,63 ponton zárt hétfőn és ezzel jócskán felülteljesítőnek számít az európai részvénypiacokhoz képest. A részvénypiac forgalma 12,3 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.
jan. 11
8:05
Tartotta árfolyamát a forint (FigyelőNet)
A forint kedden kora reggel a nemzetközi piacon az euróval szemben tartotta az árfolyamát: röviddel 7 óra előtt egy eurót 279,62 forinton jegyeztek a hétfő esti 279,34 forint után, de hétfőn napközben 280,50 forintig is erősödött az euró.
jan. 11
8:06
Tartotta árfolyamát a forint kora reggel (MaHu)
Tartotta árfolyamát a forint kedden kora reggel a nemzetközi piacon az euróval szemben: röviddel 7 óra előtt egy eurót 279,62 forinton jegyeztek a hétfő esti 279,34 forint után, de hétfőn napközben 280,50 forintig is erősödött az euró.
jan. 11
8:15
Vizet prédikált, most bort iszik a Fidesz (168 Óra Online)
Szakértők szerint lehetne az üzemanyagok áfa tartalmát csökkenteni, de némi jövedékiadó-csökkentésre is lenne lehetőség. Szijjártó Péter ellenzékben még legalább 20 forintos literenkénti jövedékiadó-csökkentést javasolt.
jan. 11
8:21
72 milliárd dolláros IMF-hitelkeret kap Mexikó (HVG)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn közölte: rekordnagyságú, 72 milliárd dolláros rugalmas hitelkeretet nyújt Mexikónak. A közép-amerikai ország korábban 47 milliárd dolláros hitelkeretet kapott a szervezettől.
jan. 11
8:21
Tartotta árfolyamát a forint kora reggel (Infostart)
Tartotta árfolyamát a forint kedden kora reggel a nemzetközi piacon az euróval szemben: röviddel 7 óra előtt egy eurót 279,62 forinton jegyeztek a hétfő esti 279,34 forint után, de hétfőn napközben 280,50 forintig is erősödött az euró.
jan. 11
8:21
Este visszahozott valamit a forint a frankkal szemben (Privátbankár)
Erősödött a forint estére az euróval, illetve a svájci frankkal szemben délutánhoz képest. A forint a svájci frankkal szemben reggelhez viszonyítva is drágulni tudott a devizapiacon hétfőn. Rövidde...
jan. 11
8:33
Megmozdultak az intézmények - Jó jel a piacoknak? (Portfolio)
Eheti globális és európai stratégiájában az intézményi befektetők részvényvásárlásainak alakulását vizsgálta meg a Nomura, az elemzők a 2010 harmadik negyedéves adatok alapján azt tapasztalták, hogy...
jan. 11
8:33
Vegyesen alakulnak az ázsiai indexek (ProfitLine)
Vegyesen alakulnak az ázsiai részvénypiacok, ugyanis az exportőr vállalatok árfolyamát rontja a Portugália kapcsán ismét felszínre került európai adósságválság, ugyanakkor az energetikai vállalatok jegyzését viszont emeli a transzalaszkai kőolajvezeték elzárása miatt erősödő olajár.
jan. 11
8:35
15 milliárdot spórol az állam az informatikai kiadásokon (Portfolio)
Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár bejelentette: a kormányzati informatikai szerződések felülvizsgálatának eredményeként nagyságrendileg 15 milliárd forintot spórol meg az állam. ...
jan. 11
8:35
OTP részvény elemzés - segíthet az Alcoa? (ProfitLine)
A portugál adóssággal kapcsolatos félelmek miatt a tegnapi tőzsdei kereskedésben a nap elején többségbe kerültek az eladók. Ehhez képest a BUX mintegy fél százalékos gyengülése viszonylag jó teljesítménynek tekinthető. Az OTP részvények ára 61 forinttal, 1,15 százalékkal 5.229 forintra csökkent, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki. Nézzük, mire lehet számítani a folytatásban. OTP technikai…
jan. 11
8:37
Esett az Alcoa a gyorsjelentésre (2.) (Portfolio)
Nyereséggel zárta 2010 negyedik negyedévét az Alcoa - derül ki a társaság tegnap este közzétett gyorsjelentéséből. Az egy részvényre jutó eredmény szintjén a cég felül tudta teljesíteni a...
jan. 11
8:39
EU: Magyarország vezényli a forradalmi változást (Privátbankár)
Most debütál az EU-ban Van Rompuy egyik első "találmánya", az európai szemeszter. Brüsszel először szemlézi előzetesen a tagállami büdzséket - Magyarország vezényel
jan. 11
8:39
Nem sikerült pluszba kapaszkodni a tengerentúlon (Portfolio)
A negatív tartományban indították a hetet, és zárásra csak a Nasdaq indexnek sikerült pluszba kapaszkodnia a vezető amerikai tőzsdeindexek közül. A bizonytalan befektetői hangulat mögött látszólag...
jan. 11
8:41
Még várni kell a bankok álláspontjára a frankhitelek átváltása ügyében (Portfolio)
Néhány nap múlva várható, hogy a Magyar Bankszövetség véleményt nyilvánít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöki körlevelére, melyben Szász Károly elnök több okra hivatkozva...
jan. 11
8:51
Már nincs értelme euróra váltani a devizahiteleket? (Napi)
jan. 11
8:51
Szlovákia ellenzi a szorosabb európai integrációt (Portfolio)
A szlovák kormányfő piramisjátéknak nevezte a közös eurózóna kötvény kibocsátását, és elmondta, ellenzi a fiskális unió létrehozását. Iveta Radicová szerint az euróövezet fenntartása érdekében az...
jan. 11
8:51
Nem érkezik több turista hazánkba (Pénzcentrum)
A Központi Statisztikai Hivatal tegnap kiadott gyorsjelentéséből kiderül, hogy nagyjából változatlan volt a hazai kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma....
jan. 11
8:53
Rángatták éjszaka az eurót, stabilan kezd a forint (Portfolio)
A japán pénzügyminiszter éjszakai nyilatkozata átmeneti, de határozott euróerősödést okozott, ma reggelre azonban a hatás elmúlt. A forint eközben stabilan a hétfő esti szinteken kezdte a napot az...
jan. 11
8:55
Eltűnt 12,5 milliárd forintnyi különadó (Portfolio)
Összesen 12,5 milliárd forinttal fizettek be kevesebbet a különadóval sújtott vállalatok tavaly, mint amennyire a kormány számított. Az energiaszektor 6 milliárd forintos elmaradásáért a Népszabadság...
jan. 11
8:57
Tőzsde: Ázsiából aggodalommal szemlélik Európát (HVG)
Vegyes hangulatban zajlott a kereskedés Ázsiában, a befektetők aggodalommal szemlélik az európai adósságválsággal kapcsolatos fejleményeket, miközben az ausztráliai áradások okozta gazdasági károk hatással vannak az egész térség tőzsdéire.
jan. 11
8:57
Jól sikerült a tavalyi év az AAA Auto-nál (Portfolio)
Közzétette a negyedik negyedévre vonatkozó előzetes autóértékesítési adatait az AAA Auto, a használtautó eladások év/év alapon 24%-kal nőttek, ami azt jelenti, hogy a társaságnak sikerült...
jan. 11
8:59
Az elnök elengedi dél-Szudán adósságát (HVG)
A szudáni elnök a központi kormány nevében felajánlotta az ország déli részének, hogy - ha függetlenné válik, akkor - mentesíti minden tartozás alól, magára vállalva az ország 36 milliárd dolláros adósságát.

Keresés