2010. február 7. vasárnap

febr. 7
6:39
Rádiósnapló Magyarországon (FigyelőNet)
Tizenkét éve méri Magyarországon a nagy rádiók hallgatottságát az Ipsos és a Gfk Hungária. A pusztán egy szűk kör számára publikus adatokból a szakemberek minden hónapban megtudhatják, hogy a kiemelten fontos adók hány hallgatót érnek el.
febr. 7
7:21
Újabb csúcsra juthat a magyar vállalatok fizetésképtelensége (HVG)
Az idei évben újabb csúcsra kerülhet a magyar vállalatok fizetésképtelensége, azonban a cégek minősítésének romlási üteme már lelassult – áll a Dun and Bradstreet Hungária Kft. (DB) kockázatkezelési szakértő kedden eljuttatott elemzésében.
febr. 7
7:21
Lemaradt a Burger King - Már nagy a baj? (Pénzcentrum)
Gyengén muzsikál az értékesítés tekintetében a világ második legnagyobb hamburgerlánca, a Burger King. Legfőbb riválisához, a McDonald's-hoz képest eltérő stratégiával dolgozó gyorsétteremláncnál még csak most kezdődtek meg a változtatások....
febr. 7
7:23
Béren felüli juttatások: ki mennyit kap? (HVG)
A magyarországi munkavállalók 2009 utolsó három hónapjában kevesebb béren felüli juttatást kaptak, mint egy évvel korábban - derül ki a Merces.hu felméréséből. Bár a 13. havi fizetések és év végi jutalmak átlagos összege egyaránt nőtt, kevesebben részesültek benne, mint 2008 decemberében.
febr. 7
7:25
Mit kell megvizsgálni, ha külföldön akar terjeszkedni a magyar cég? (HVG)
Az időszakosan nehézségekkel küzdő külföldi cégek felvásárlása a magyar közepes vállalatoknak is új lehetőséget adhat a terjeszkedésre, új piacok megszerzésére. Ahhoz viszont, hogy a hazai feltörekvő középvállalatok ezeken az új – vagy legalábbis részben ismeretlen – vizeken is megőrizzék sikerességüket, a cégeknek be kell tartaniuk néhány alapvető óvatossági szabályt.
febr. 7
7:27
Mégsem a sörpláza lesz 2011 nagy dobása? (HVG)
A jövő év nagy dobásai - nemzetközi tanácsadók szerint - az olyan tematikus plázák lehetnek, amelyekben csak éttermek, kávézók, szendvicsbárok, sörözők vagy tejivók vannak. A hagyományos boltmixet kínáló bevásárlóközpontok ideje, azt állítják, hamarosan lejár - még ha ennek látható jelei egyelőre csak a cseh piacon vannak. Mi várható itthon és mit kedvelnek a magyar vásárlók?
febr. 7
7:29
Nem EU-konform a magyar közbeszerzési törvény (HVG)
Az Európai Bizottság hivatalos felszólításában kifogásolta a magyar közbeszerzési törvény több hatályos rendelkezését is, mivel ellentétben állnak a közösségi szabályozással. A szabálymódosításról az Országgyűlésnek kell döntenie, a kiíróknak és a cégeknek addig az uniós vélemény szerint problematikus rendelkezésekhez kell tartaniuk magukat.
febr. 7
7:31
Kevesebb cégnek kellett lehúznia a rolót (HVG)
Csökkent a cégfelszámolások száma januárban, de a tönkrement cégek száma, így is messze meghaladja a fellendülés éveiben tapasztalt mértéket - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből.
febr. 7
7:33
Lezárja a kiscégek vizsgálatát a PSZÁF (HVG)
Hamarosan befejeződik az a vizsgálatsorozat, amit pénzügyi vállalkozások körében tavaly indított a felügyelet azért, mert felmerült a gyanú: egyes kisebb hitelezők kifejezetten azért adnak kölcsönt bizonyos ügyfeleknek, hogy megszerezhessék a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant.
febr. 7
7:33
A román jegybank módosította az idei inflációs előrejelzését (HVG)
A román központi bank fölfele változtatta az idei inflációs előrejelzését, de a 2010-re vonatkozó inflációs célsávon nem módosított – jelentette be a bank vezetője pénteken.
febr. 7
7:35
Creditreform: vállalati csődhullám Európában (HVG)
Csődhullámot váltott ki tavaly Európában a gazdasági válság.
febr. 7
7:35
Korengedményes nyugdíj: hogyan változtak a feltételek 2010-ben? (HVG)
A múlt év végén kihirdették a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításról szóló rendeletet. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
febr. 7
7:37
Berei Mihály a legnagyobb magán, a KLK63 Kft. a legnagyobb céges adós (HVG)
Az APEH 2009 negyedik negyedévében 176 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt, a nagy adósok közül 107 vállalkozás, 69 pedig magánszemély.
febr. 7
7:37
Stabilra javította az észt kilátást a Fitch (HVG)
Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Észtország adósbesorolásainak kilátását pénteken a Fitch Ratings, a jövő januári észt eurócsatlakozás „növekvő valószínűségére” hivatkozva.
febr. 7
7:39
Offshore, ingatlan és adóalap-korrekció: mi változott? (HVG)
A társasági adó kulcsa 16-ról 19 százalékra emelkedett, s ezzel egyidejűleg megszűnt a 4 százalékos különadó. Változott az offshore és az ingatlan adózása és enyhültek az adóalap-korrekcióra vonatkozó szabályok. 2010 legfontosabb társasági adót érintő változásai.
febr. 7
7:39
Csak garantál hitellel folytathatja az autópálya-építést a Bechtel (HVG)
Az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai cég csak akkor tud akár egy kilométernyivel is továbbhaladni az építkezésben, ha a román állam által garantál hitelt kap – jelentette be Constantin Dascalu, a román szállítási és közlekedési minisztérium államtitkára.
febr. 7
7:41
Építményadó: pánikkeltés volt a bírság híre (HVG)
A zuglói lakosok január elsejétől csak akkor mentesülhetnek az építményadó megfizetése alól, ha életvitelszerűen lakják XIV. kerületi lakásukat, vagy nyugdíjasok. Az önkormányzat erről december 15-i rendeletében döntött, ahogy arról is, hogy adóbevallást annak is be kell adnia, aki mentességet élvez. A határidő elvileg január 31-e volt, de nem kell a bírságtól tartania annak sem, aki…
febr. 7
7:41
A Gazprom EBITDA-eredménye 34 milliárd dollár volt tavaly (HVG)
A Gazprom, a világ legnagyobb gázipar cége azzal számol, hogy 34 milliárd dollár volt a kamat- és adófizetés, valamint leírások előtt számolt pénzügyi eredménye (EBITDA) tavaly – közölték a Reuters által idézett források pénteken.
febr. 7
7:43
Korengedményes nyugdíj: hogyan változtak a feltételek 2010-ben? (HVG)
A múlt év végén kihirdették a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításról szóló rendeletet. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.
febr. 7
7:43
Erőteljes növekedést vár nyárra a Budapest Airport (HVG)
A tavalyi visszaesés után az idén már bővülést vár a Budapest Airport, az utasforgalom akár újra elérheti, vagy meghaladhatja a 2008-as 8,4 milliót, a januári forgalom 2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
febr. 7
7:45
Öt láda százéves whiskyt és brandyt találtak az Antarktiszon (HVG)
A várt két láda helyett végül öt láda 100 éves whiskyt és brandyt talált az Antarktiszon egy új-zélandi kutatócsoport.
febr. 7
7:45
Tovább folyik a harc a borászati marketingpozíciókért és pénzekért (HVG)
Együttműködésre van szükség bormarketingben ahhoz, hogy az évi több mint hárommillió hektoliter forgalmú magyar bor fennmaradjon – jelentette ki Tornai Tamás, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének (MSZBSZ) elnöke. Az újonnan alakult Közösségi Bormarketing Kft. bemutatása alkalmával az elnök hangsúlyozta: azért van szükség az együttműködésre a bormarketingben, mert ha a borimport eléri az 50…
febr. 7
7:47
Legfontosabb bevallási határidők februárban - APEH videó (HVG)
Februárban először kell bevallást beadni a vagyonadóról, illetve a tevékenységre jellemző kereset bevallani a járulékot. De fontos hónap ez az éves áfabevallóknak is. Nézze meg az APEH magyarázó videóját és hallgassa meg Varga Biller Katalin szakigazgató tanácsait.
febr. 7
7:47
A Gazprom növeli európai gázszállításait (HVG)
A Gazprom az idén 15 százalékkal 160,8 milliárd köbméterre növeli az Európai Unióba irányuló gázszállításait - közölte a cég pénteken. Az átlagár tavalyhoz képest 10 százalékkal magasabb lesz, ezer köbméterenként 326 dollár.
febr. 7
7:49
Több adót szeretne, ezért Brat PIT-et hívta segítségül Varsó (HVG)
A varsói vezetés meghívta Brat PIT-et (PIT Testvért), hogy segítsen a városnak a kedvezőtlen adózási szokások megváltozásában - olvasható a Lengyelország Ma blogon.
febr. 7
7:49
Legalább 250 millió forint értékben bocsát ki kötvényt az OTP (HVG)
Legalább 250 millió forint értékben bocsát ki egy éves lejáratú fix kamatozású kötvényt az OTP Bank.
febr. 7
7:51
A gyümölcslén, a csokoládén és az olajon spóroltunk tavaly (HVG)
Tavaly az átlag felett nőtt a húskészítmények, a kávé, a gyümölcsjoghurt és a kutyaeledel kiskereskedelmi eladása. Az élelmiszerek összforgalma értékben 2 százalékkal emelkedett, mennyiségben 1,5 százalékkal csökkent 2008 decembere és 2009 novembere között.
febr. 7
7:53
A Nabucco konzorcium hitelt kérne az EIB-től (HVG)
A Nabucco konzorcium megkereste az Európai Beruházási Bankot (EIB) egy esetleges 2 milliárd eurós hitel ügyében - közölte pénteken a bank alelnöke.
febr. 7
7:55
Rendkívül magas forgalom mellett zuhant a BUX (HVG)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 590,53 pontos, 2,84 százalékos csökkenéssel, 20.224,74 ponton zárt pénteken.
febr. 7
7:57
Az államháztartás többlete 31,3 milliárd (HVG)
Az államháztartás önkormányzatok nélküli többlete 31,3 milliárd forint volt januárban - közölte a Pénzügyminisztérium pénteken. Egy évvel korábban a szufficit 37,9 milliárd forint volt.
febr. 7
7:59
A német pénzügyminiszter szerint a svájci banktitok rendszere nem tartható fenn (HVG)
A legutóbbi adócsalási botrány nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a svájci banktitok-rendszer nem tartható fenn - hangsúlyozta ki a német pénzügyminiszter.
febr. 7
8:01
Több adót szeretne, ezért Brat PIT-et hívta segítségül Varsó (HVG)
A varsói vezetés meghívta Brat PIT-et (PIT Testvért), hogy segítsen a városnak a kedvezőtlen adózási szokások megváltozásában - olvasható a Lengyelország Ma blogon.
febr. 7
8:24
Ez ám a segítség! Törli Haiti adósságait a G7 (ProfitLine)
Az iparilag hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek hétvégi tanácskozásának a résztvevői szombaton megállapodtak abban, hogy törlik Haiti adósságait - közölte Jim Flaherty az értekezletnek otthont adó Kanada pénzügyminisztere. (MTI)
febr. 7
8:26
Export vagy halál! (ProfitLine)
Kevésbé ártott volna a német gazdaságnak a mostani válság, ha nem lett volna annyira ráutalva az exportra, és talán nem is baj, hogy Kína tavaly elhódította Németországtól a világ legnagyobb exportőrének rangját - mondják egyre gyakrabban német szakmai körökben. Angela Merkel kancellárnak azonban más a véleménye. A Bundestag január végi költségvetési vitájában ezt mondta: "A növekedés minősége…
febr. 7
8:45
Kifelé tartunk a gazdasági válságból? (ma.hu)
Az iparilag hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminiszterei és jegybankelnökei tanácskozásának a résztvevői szombaton arra következtetésre jutottak, hogy a világ kilábalóban van a gazdasági válságból - összegezte az elhangzottak Jim Flaherty az értekezletnek otthont adó Kanada pénzügyminisztere.
febr. 7
8:45
Más néven folytatja a bank Magyarországon (Portfolio)
Crédit Agricole Corporate and Investment Bank néven folytatja tevékenységét Magyarországon a Calyon Bank magyarországi fióktelepe - közölte a pénzintézet az MTI-vel. A francia bankóriás több mint...
febr. 7
8:47
Malév: napirenden a tőkehelyzet rendezése (ma.hu)
Kedden a tőkehelyzet rendezéséről dönthetnek a Malév részvényesei a légitársaság folytatódó közgyűlésén, ha addig megegyezés születik az ezzel kapcsolatos magyar-orosz tárgyalásokon.
febr. 7
8:47
Rekordbírság: 44 milliót kapott a nyakába a rettegett szélhámos (Portfolio)
A brit pénzügyi felügyelet minden idők második legnagyobb bírságát szabta ki egy alapkezelő menedzserére, az ok egyszerűen az volt, hogy a BlueBay Asset Management volt alkalmazottja meghamisította...
febr. 7
8:51
Jó üzlet: többszörösére emelkedhet a termőföld ára (Inforádió)
Bár a legutóbbi politikai megnyilatkozásokban még mindenki kiállt a magyar termőföld védelmében, kicsi az esélye, hogy az unió engedélyezi a földvásárlási moratórium meghosszabbítását. A foldbroker.hu oldalon a moratórium lejárta utáni időszakra egy-másfél milliós hektáronkénti árakkal számolnak.
febr. 7
9:03
Fellélegezhet Hosszúhetény (orientpress)
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében több mint 948 millió forintos uniós és hazai támogatással elkészült a 6541. jelű út Hosszúhetényt elkerülő csaknem 3 kilométeres szakasza. 2010. február 4-én az új útszakasz hivatalos átadásán részt vett Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
febr. 7
9:09
Milliós költségeket jelent a regisztrációs jegy (Inforádió)
Körülbelül 1-2 millió forintos pluszköltséggel számolnak a regisztrációs jegy március elsejei bevezetése miatt a Volán-társaságok és a vasúti cégek. Két Volán-vállalatnál kísérleti jelleggel már bevezették a rendszert, így februárban is kiválthatják a regisztrációs jegyet az ingyenes utazásra jogosultak.
febr. 7
9:11
A G7 országcsoport szerint a világ már kilábalóban van a gazdasági válságból (Inforádió)
Az iparilag hét legfejlettebb ország pénzügyminiszterei és jegybankelnökei Kanadában, az Északi sarkkörön túli Iqaluit kisvárosban tanácskoztak. A megbeszélés után Jim Flaherty kanadai pénzügyminiszter azt mondta: sok pozitív jel mutatkozik, de a világgazdaság válság utáni helyreállítása még nem áll szilárd lábakon.
febr. 7
9:30
Kifelé megyünk a válságból ! (ProfitLine)
Az iparilag hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminiszterei és jegybankelnökei tanácskozásának a résztvevői szombaton arra következtetésre jutottak, hogy a világ kilábalóban van a gazdasági válságból - összegezte az elhangzottak Jim Flaherty az értekezletnek otthont adó Kanada pénzügyminisztere.
febr. 7
9:39
Duplázódhat a földár egy év alatt (Portfolio)
Bár a legutóbbi politikai megnyilatkozásokban még mindenki kiállt a magyar termőföld védelmében, kicsi az esélye, hogy az unió engedélyezi a földvásárlási moratórium meghosszabbítását. A foldbroker...
febr. 7
9:45
Pozitív hatása is van a válságnak (Népszava)
Jóllehet a válság miatt tavaly elmaradtak a jelentős informatikai megrendelések és a nagy pályázatok, a krízis előnyökkel is járt, mivel több vállalat egyértelműen a nehéz gazdasági helyzet miatt fordult a költséghatékonyabb számítástechnikai megoldások felé.
febr. 7
9:57
Aggódnak a befektetők az áprilisi választások miatt (Financial Times) (Portfolio)
A görög, portugál és spanyol aggodalmak érzékeltették hatásukat a kelet-európai régió piacain is, ám az euróövezetből származó bajok a vártnál kisebb hatást okoztak - olvasható a Financial Times...
febr. 7
10:03
Pénzt keresne a tőzsdén? Fektessen gyógyszergyártókba! (Népszava)
A közép-kelet-európai gyógyszerrészvények számára az idén újra esély kínálkozik arra, hogy visszaszerezzék régi vonzerejüket, a térség gyógyszergyártó cégeitől továbbra is stabil üzleti eredmények várhatóak, bár a növekedés tempója lassúbb lesz, mint a válság előtt - állítják az Erste Csoport részvénypiaci elemzői.
febr. 7
10:12
Most végre kiderül a vaddisznó jogi lényege (HVG)
Több ponton módosul a vadászati törvény végrehajtási rendelete, így például szabályozza, hogy a szárnyasokból naponta hány darabot lehet lőni – a február 17-től hatályos módosítás a Magyar Közlönyben jelent meg.
febr. 7
10:15
Parragh: Az ország fejlődéséhez jövőkép, prioritások és célok kellenek (ma.hu)
Magyarországnak jelenleg nincs az egész országra kiterjedő fejlesztéspolitikája - mondta az MTI-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki jelenleg a Gazdasági és Szociális Tanács soros elnöke is.
febr. 7
10:21
G7: Már látszik a fény az alagút végén (Népszava)
Az iparilag hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminiszterei és jegybankelnökei tanácskozásának a résztvevői szombaton arra következtetésre jutottak, hogy a világ kilábalóban van a gazdasági válságból - összegezte az elhangzottak Jim Flaherty az értekezletnek otthont adó Kanada pénzügyminisztere.

Keresés