2012. február 17. péntek

febr. 17
5:48
Három év után érdemes elfelejteni az árfolyamrögzítést? (Pénzcentrum)
Három év után lehet elsőként kiszállni az új árfolyamrögzítésből. Mivel az idővel csökken az elengedett kamattörlesztő nagysága és nő a gyűjtőszámlán halmozódó pénz, amit kamatostól kell visszafizetni, érdemes elgondolkodnunk azon a lehetőségen, hogy nem 60 hónapig törlesztünk fix árfolyamon. Mikor érdemes kilépni a rendszerből, erre keresi a választ a Pénzcentrum.hu elemzése. A kalkulátorunk…
febr. 17
6:27
Az autóhiteleseket is próbálják menteni a bankok (Infostart)
Az elmúlt hónapok gyenge forintárfolyama, a válság és a végtörlesztés az autóhitelekre is hatást gyakorolt - mondta a Budapest Autó vezérigazgatója. Révész Tamás hozzátette: csakúgy, mint a lakáshiteleknél, az autóhiteleknél is adnak segítséget a bankok, a leggyakoribb és leghatásosabb megoldás a törlesztőrészlet csökkenése, ami futamidő hosszabbodással jár.
febr. 17
7:00
Mire figyeljünk az egyes jogviszonyok utáni közteherfizetésnél? (Adózóna)
2012-től ugyanazon jogviszony után eltérő logikájú közteherfizetési szabályok vonatkoznak a kifizetőre/foglalkoztatóra és az egyénre/biztosítottra. Cikksorozatunk célja, hogy felhívjuk a jogalkalmazók figyelmét ezekre az eltérésekre annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a téves jogértelmezések.
febr. 17
7:00
Végzetes tévedés, avagy az ikonikus bankár bukása (Portfolio)
A legrégebben alapított svájci privátbank, a Wegelin vesszőfutása folytatódik, miután pénteken sem a bank képviselői, sem az ügyvédeik nem jelentek meg a New York-i bíróságon, ahol az adócsalással...
febr. 17
7:30
A német cégeknél nem nő jelentősen a női vezetők aránya (ProfitLine)
A német csúcscégeknél továbbra is alacsony a női vezetők aránya az állandó figyelemkeltés és az erre irányuló határozott törekvések ellenére.
febr. 17
7:32
Bernanke: lassú a kilábalás, nehezen áll helyre a profittermelő hitelezés (ProfitLine)
A lassú ütemű gazdasági kilábalás megnehezíti a profittermelő hitelezés visszatérését az Egyesült Államokban, de a kisebb pénzintézetek pénzügyi feltételei is szilárdulni látszanak - jelentette ki Ben Bernanke, az amerikai Fed elnöke csütörtökön, egy banki konferencián.
febr. 17
7:33
Az Erzsébet-utalvány sem EU-konform? (Piac és Profit)
A cafeteria juttatások egyik új elemét is vizsgálja az Európai Bizottság a BruxInfo értesülései szerint. A havi 5 ezer forintos nagyságban adható Erzsébet-utalvány ellen az lehet a kifogás, hogy az kiszorítja a piacról a korábban az étkezési utalványokat forgalmazó cégeket. A három francia vállalaton túl valószínűleg a multinacionális áruházláncok sem örülnek az új juttatásnak. Az állami kibocsátó…
febr. 17
7:33
Példátlan kiadási ellenőrzés lehet a görög mentőcsomag ára (Privátbankár)
A görög kormány kiadásainak példátlan ellenőrzése lenne a Görögország számára nyújtandó új, 130 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag ára. A Financial Times információi szerint egy állandó külföldi megfigyelő csoport figyelné a görög kormány kiadási döntéseit, ugyanakkor Németország továbbra is megosztott abban a kérdésben, hogy adjanak-e új segélycsomagot Görögországnak, vagy hagyják csődbe menni…
febr. 17
7:34
FT: 'példátlan kiadási ellenőrzés az új görög mentőcsomag ára' (ProfitLine)
A görög kormány kiadásainak "példátlan" ellenőrzése lenne a Görögország számára nyújtandó új, 130 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag ára - írta bennfentes forrásait idézve a pénteki Financial Times.
febr. 17
7:36
Kijelölték a kiemelt adózókat (ProfitLine)
A nemzetgazdasági miniszter rendelkezett a kiemelt adózók kijelöléséről, valamint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók körének megállapításáról - hívja fel a figyelmet a Deloitte.
febr. 17
7:38
Erős tőzsdezárás az USA-ban a görög hírekre és a jó makroadatokra (ProfitLine)
Nyereséggel zártak a New York-i értéktőzsde vezető mutatói csütörtökön, részben a jó amerikai munkanélküliségi adat, részben pedig annak hatására, hogy immár elérhető közelségbe került az újabb görög mentőcsomag jóváhagyása. Az S&P 500-as mutató kilenc hónapos csúcspontjára emelkedett.
febr. 17
7:51
Kijelölte az NGM a kiemelt adózókat (Privátbankár)
A nemzetgazdasági miniszter rendelkezett a kiemelt adózók kijelöléséről, valamint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók körének megállapításáról. A rendelet értelmében kiemelt adózónak számít többek között a részvénytársaságként működő hitelintézetek és biztosítók, valamint a költségvetési szervek.
febr. 17
7:54
Kijelölték a kiemelt adózókat (HR Portál)
A nemzetgazdasági miniszter rendelkezett a kiemelt adózók kijelöléséről, valamint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók körének megállapításáról - hívja fel a figyelmet a Deloitte.
febr. 17
8:03
Virágzik a luxustermékek on-line kereskedelme Kínában (ProfitLine)
Csaknem 70 százalékkal nőtt a luxuscikkek internetes kereskedelme 2011-ben Kínában, a következő években, éves szinten 30 százalékos bővülés várható.
febr. 17
8:05
A forint erősödött a legjobban a térségben (ProfitLine)
Nagyot erősödött a forint péntek reggelre a csütörtökön napközben elszenvedett veszteség után. A térségbeli fontosabb devizák közül a magyar fizetőeszköz erősödött a legnagyobb mértékben az euróval szemben a tavalyi év utolsó napja óta.
febr. 17
8:07
A régiós versenytársak alatt maradt a magyarországi szállodák teljesítménye (ProfitLine)
A közép-kelet-európai régióban a magyarországi szállodák teljesítményének változása 2011-ben elmaradt a versenytárs országok teljesítményének fejlődésétől, Szlovákiát kivéve, ezzel szemben 2011 decemberében a magyar szállodák teljesítményének növekedése kiemelkedő volt a versenytársakhoz képest.
febr. 17
8:09
Bernanke: a lassú kilábalás korlátozza a nyereséges hitelezést (Privátbankár)
Ben Bernanke, az amerikai Fed elnöke egy banki konferencián elmondta, hogy a lassú ütemű gazdasági kilábalás megnehezíti a profittermelő hitelezés visszatérését az Egyesült Államokban, de a kisebb pénzintézetek pénzügyi feltételei is szilárdulni látszanak.
febr. 17
8:12
Lendületet kaptak az amerikai tőzsdék (Portfolio)
Az emelkedést választották tegnap az amerikai indexek, főként a vártnál jobb makroadatoknak köszönhetően. A Moody's negatív véleménye ellenére a pénzügyi szektor felfelé vette az irányt ma az...
febr. 17
8:27
Kevés pénz maradt a Malév-dolgozók bérére (Privátbankár)
A Malév számláján egymilliárd forintnál kevesebb van, míg a munkavállalók követelése és munkabére kilencmilliárd forintot tesz ki. A bérgarancia-alapból 700-800 millió forint folyhat be, így ha a számlákon lévő teljes összeggel együtt kifizetik a munkavállalók követeléseit, akkor is csak a dolgozói járandóságok negyede teljesíthető.
febr. 17
8:27
Meg lehet-e élni 47 ezer forintból? - vitázott Pintér és Vona (HR Portál)
Közmunkáról, közbiztonságról és a rendőrségről vitázott Pintér Sándor belügyminiszter és Vona Gábor Jobbik-elnök a Tárcatükör csütörtöki rendezvényén Budapesten.
febr. 17
8:29
Több mint tízezer orvos távozott Romániából (HR Portál)
Románia európai uniós csatlakozása óta több mint tízezer orvos távozott Romániából - jelentette ki csütörtökön Vasile Astarastoaie, a román orvosi kamara elnöke.
febr. 17
8:31
Az új tűzvédelmi szabályzat tízezer feletti munkahely megszűnését hozhatja (HR Portál)
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) legutóbbi módosítása korlátozza a logisztikai épületek raktározási magasságát, rendkívül hátrányosan érinti a már válságban lévő ipari szektort, éves szinten akár 1,5 milliárd forint bevételkiesést jelenthet az önkormányzatoknak és több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet - állítja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Logisztikai…
febr. 17
8:33
Munkaerő-piaci képzéseket indítanak Szabolcsban (HR Portál)
Mintegy ezer ember bevonásával munkaerő-piaci képzések indulnak az álláskeresők számára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Rezsőfi István, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön, Nyíregyházán.
febr. 17
8:36
4000 utas járt pórul a csődbe ment Air Australia miatt (ProfitLine)
Több ezer utas rekedt pénteken Hawaii szigetén és Thaiföldön, miután csődvédelmet kért az Air Australia diszkont légitársaság.
febr. 17
8:38
Közlemény - Rendkívül hátrányosan érinti az ipari szektort az új tűzvédelmi szabályzat (ProfitLine)
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) legutóbbi módosítása korlátozza a logisztikai épületek raktározási magasságát, rendkívül hátrányosan érinti a már válságban lévő ipari szektort, éves szinten akár 1,5 milliárd forint bevételkiesést jelenthet az önkormányzatoknak és több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet - állítja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Logisztikai…
febr. 17
8:40
Erősödő indexekkel nyithat Európa (ProfitLine)
Emelkedéssel kezdhetik a kereskedést a vezető európai tőzsdeindexek pénteken annak köszönhetően, hogy elérhető közelségbe került a megállapodás Görögország és a nemzetközi hitelezők között az újabb mentőcsomagról.
febr. 17
8:45
Járatok törölve: becsődölt az Air Australia (Privátbankár)
A Brisbane központú légitársaság minden járatát törölte, mert már a napi működésre sem maradt pénze. Az Air Australia diszkont légitársaság csődje miatt több ezer utas rekedt pénteken Hawaii szigetén és Thaiföldön.
febr. 17
8:48
Példátlan kiadási ellenőrzés lenne az új görög mentőcsomag ára (Portfolio)
A görög kormány kiadásainak "példátlan" ellenőrzése lenne a Görögország számára nyújtandó új, 130 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag ára - írta bennfentes forrásait idézve a pénteki Financial Times...
febr. 17
8:48
Hamarosan igényelhető lesz a szocpol (Pénzcentrum)
Hamarosan elérhető lesz a január elsejétől újraindult lakáscélú szociálpolitikai támogatás....
febr. 17
8:50
Kiderült, mekkora az államadósság (Portfolio)
Tavaly év végén 80,3% volt a GDP-arányos államadósság Magyarországon - derül ki a pénzügyi számlák ma megjelent előzetes adataiból. A harmadik negyedév végén (egy jelentős ugrást követően) 82,6%-os...
febr. 17
8:52
Ázsiára is átragadt a jó amerikai hangulat (Portfolio)
A pozitív amerikai befektetői hangulat Ázsiába is átgyűrűzött, a régió tőzsdéinek többsége emelkedni tudott a hét utolsó kereskedési napján. Legnagyobb mértékben a japán tőzsde került feljebb, ahol a...
febr. 17
8:54
Könnyített eljárásban újul meg a Kossuth tér (Portfolio)
Alapvető nemzetbiztonsági érdek miatt a közösségi beszerzések szabályainak alkalmazása nélkül, könnyített eljárásban valósulhat meg a fővárosi Kossuth Lajos tér újjáépítése - közölte a Közigazgatási...
febr. 17
8:56
Vizsgálat alatt a Malév és a Budapest Airport privatizációja (Portfolio)
Tíztagú parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Malév és a Budapest Airport (BA) privatizációja, valamint a légitársaság visszaállamosítása...
febr. 17
8:58
Arab alap az UniCredit legnagyobb tulajdonosa (Portfolio)
Egy Abu Dhabiban székelő alap lett az UniCredit legnagyobb tulajdonosa a januári 7,5 milliárd eurós részvénykibocsátást követően. Részesedése ugyanis több mint 6% - írja a Wall Street Journal. Az...
febr. 17
9:06
Újra 290 alatti euró jöhet (Portfolio)
A csütörtöki határozott forintgyengülés estére megfordult a külföldi hangulati fordulattal párhuzamosan, amely ma reggelig is kitartott. Ez segíthet abban, hogy ma ismét megnézze a 290 alatti...
febr. 17
9:08
Folytatódik az Opel vesszőfutása (Portfolio)
A tavalyi évben soha nem látott mértékű nettó profitot ért el a General Motors, az európai üzletágak továbbra is szenvednek. Az egyik amerikai lap ennek kapcsán azt írta, a társaság kezdi elveszíteni...
febr. 17
9:09
Alig van pénz a Malév-dolgozók bérére (ProfitLine)
Kevés pénz maradt a Malév-dolgozók bérére: 1 milliárd forintnál kevesebb van a cég számláin, a munkavállalók követelése és munkabére pedig 9 milliárd forintot tesz ki - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.
febr. 17
9:10
Nem találja a fonalat a piac (Portfolio)
Nem tudnak két egymást követő napon ugyanabba az irányba menni a piacok, így továbbra is az iránykereséssel telhet a hét utolsó napja - véli Szatmári Tamás a Raiffeisen üzletkötője. Bár a görög...
febr. 17
9:11
Emelkedtek a vezet ő tőzsdemutatők Ázsiában (ProfitLine)
Emelkedtek Ázsiában a vezető tőzsdemutatók pénteken elsősorban annak köszönhetően, hogy közel a megállapodás Görögország és nemzetközi hitelezői között az újabb mentőcsomagról. Részvényvásárlásra késztette a befektetőket az is, hogy az Egyesült Államokból a vártnál jobb makroadat érkezett a munkanélküli segélyekre vonatkozóan.
febr. 17
9:12
Ezekben a kérdésekben lesznek vitáink Brüsszelben (Portfolio)
A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban további vitákra lehet számítani az Európai Unióval - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Balatonfüreden az MTI-nek. ...
febr. 17
9:14
Semleges ajánlással kezdte meg a MOL követését a Citi (Portfolio)
Semleges ajánlással kezdte meg hosszú idő után újra a MOL követését a Citi, melynek elemzője 20 000 Ft-os célárfolyamot határozott meg a papírokra. Az elemzés kiemeli, hogy a MOL finomítók az...
febr. 17
9:21
Pluszban nyitott a tőzsde (Infostart)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 268,28 pontos emelkedéssel, 19.018,04 ponton nyitott pénteken.
febr. 17
9:21
Akár 80-90 százalékkal is kevesebb lehet a fűtés (Piac és Profit)
Noha 80-90 százalékkal is csökkenthető a fűtési számla egy passzívház esetében, a passzívház technológiával épülő ingatlanok száma az elmúlt években összesen nem éri el az egy százalékot. Nyolc év múlva már minden új épületnek passzívház jellegűnek kell lenni az uniós direktíva szerint, Magyarországon eddig mintegy száz épület közelíti meg ezt a színvonalat.
febr. 17
9:21
Megjött az adat: a GDP 80,3 százaléka az államadósság (Privátbankár)
Az MNB adatai szerint az államháztartás adóssága 2011 végén a GDP 80,3 százalékát, 22 649 milliárd forintot ért el. Az államadósságot a negyedik negyedévben a forint gyengülése 765 milliárd forinttal növelte meg. Tavaly a harmadik negyedében jelentősen, a GDP 82,6 százalékára ugrott fel az államadósság a forint gyengülése miatt.
febr. 17
9:24
Ezekben a kérdésekben lesznek vitáink az EU-val (Portfolio)
A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban további vitákra lehet számítani az Európai Unióval - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Balatonfüreden az MTI-nek. ...
febr. 17
9:24
Kevés nyugdíjpénztári tag jelezte a visszalépést (Pénzcentrum)
December óta csak néhány pénztári tag jelezte, hogy visszalép az állami nyugdíjkasszába − írja a Napi Gazdaság. A pénztárak adataiból kiderül, hogy van olyan intézmény, ahol a 11 200-ból mindössze 25-en távoznak....
febr. 17
9:26
15 havi mélyponton a kávé, hanyatlott a réz is (Portfolio)
Az árupiacokat a görög mentőcsomaggal kapcsolatos döntés halogatása befolyásolta leginkább, a dollár erősödése ellenére azonban így is összességében emelkedtek a nyersanyagárak. A nap vesztesei az...
febr. 17
9:28
Baljós jelek - Végéhez közeledik a tőzsdei rali? (Portfolio)
Az egyik legrégebbi, a részvényárfolyamok előrejelzését szolgáló elmélet szerint a befektetőknek nem lehet okuk optimizmusra, a négy hónapja tartó tőzsdei rali ugyanis a végéhez közeledik - írja a...
febr. 17
9:30
OMV céláremelés az Erstétől (Portfolio)
37 euróra emelte az OMV részvények célárát az Erste elemzője, aki továbbra is vételre javasolja az osztrák olajcég papírjait. A célár emelésére azért került sor, mert az elemző növelte a következő...
febr. 17
9:33
A közszférára is kiterjesztik az általános nyugdíjkorhatárt (HR Portál)
Amint Navracsics Tibor is jelezte, a kormány a bírák nyugdíjazásának kérdését az általános nyugdíjreform részének tekinti. Ennek keretében tervezi az általános nyugdíjkorhatár általánossá tételét a jövőben a közszférában. Jelenleg ezen tervek koncepciójának előkészítése zajlik” -– közölték a Bors megkeresésére a minisztériumban.

Keresés