2020. december 30. szerda

dec. 30
0:03
Súlyos bírságot kaphatnak a társasházak (Infostart)
2022-től lépnek életbe az energetikai felülvizsgálat szabályai, de már most érdemes tisztában lenni a részletekkel.
dec. 30
0:06
Drágulás, szinte mindenütt (Napi)
Pluszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest. Budapest is emelkedéssel nyitott.
dec. 30
0:06
2020 TOP 15 eseménye az energiaszektorban (NRGreport)
Mozgalmas évet zár a hazai energiaszektor. Fertőtlenítőszer gyártásba kezdett a MOL, átalakult az árampiac, átvette az MVM a Mátrai Erőművet. 2020 legmeghatározóbb eseményei.
dec. 30
0:06
Már el is fogadták az EU tagállamok a Brexit megállapodást (Növekedés)
Az uniós tagállamokat tömörítő Tanács kedden írásbeli eljárás útján elfogadta a múlt csütörtökön az Európai Unió és Egyesült Királyság között létrejött kereskedelmi egyezmény aláírásáról és annak 2021. január 1-jétől történő ideiglenes alkalmazásáról szóló határozatot - áll a brüsszeli testület kedd esti közleményében.
dec. 30
0:10
Picit drágább lett a magyar adósság (Napi)
Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
dec. 30
0:12
Egyre többen kérik az oltást (ProfitLine)
Tovább nőtt, 598 ezerre a koronavírus elleni oltásra regisztrálók száma - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a közösségi oldalán kedden.
dec. 30
0:14
Andy Vajna örökségére spekuláltak: súlyos büntetés lett a vége (Napi)
Az MNB összesen 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre a bennfentes kereskedelem, illetve bennfentes információk jogosulatlan közzétételének tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A magánszemélyek az Est Media (jelenleg Delta Technologies) és az OTT1 részvényeire spekuláltak.
dec. 30
0:18
Megjelent a rendelet: régi számlával is visszaigényelhető a lakásáfa (Napi)
A preferált településeken már a 2018 első napjától kiállított számla alapján is visszaigényelhető a lakásépítési áfa - egyebek mellett ez is szerepel a részleteket tartalmazó kormányrendeletben.
dec. 30
0:18
Nem áll le a kormány az év végi költekezéssel (Portfolio)
A kormány keddi határozatával 44 milliárd forinttal csapolta meg az amúgy már rég kimerített Gazdaságvédelmi Alapot.
dec. 30
0:22
Kijózanodást hozhat az első félév a piacon (Napi)
A neves technikai elemző, Tom DeMark szerint ugyan van még erő felfelé az amerikai részvénypiacban, azonban az első félévben inkább korrekció jöhet. Nem lesz összeomlás, de egy 5-10 százalékos esésre fel lehet készülni.
dec. 30
0:26
Legek az ingatlanpiacon: valaki 400 millióért vett lakást (Napi)
Az Otthon Centrum közvetítésével értékesített ingatlanok közül a legtöbbet, 400 millió forintot egy fővárosi, II. kerületében található villa magasföldszinti 12 szobás lakásáért fizettek az idén - közölte az ingatlanközvetítő hálózat az MTI-vel.
dec. 30
0:30
A kormányzati ajándék: kibővítették a falusi csokot (Napi)
Tovább bővíti a kormány a falusi csokkal érintett települések listáját, így januártól már 2678 településen - Magyarország ötezer lakos alatti településeinek több mint 93 százalékán - lesz elérhető a támogatás - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
dec. 30
0:34
Az év végén is jut milliárdos állami megrendelés a 4iG-nek (Napi)
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) verseny újranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát nyertesként hirdették ki - közölte az informatikai társaság az MTI-vel.
dec. 30
0:38
Megúszta a Mol a horvát földrengést (Napi)
A földrengés csak kisebb károkat okozott az INA sziszeki telephelyének épületeiben, a rijekai finomító pedig kívül esett a rengés hatósugarán - közölte a Mol Zrt. a horvátországi érdekeltségeivel kapcsolatban az MTI-vel.
dec. 30
2:06
Nagy összegű közbeszerzést nyert a 4iG Nyrt. (ProfitLine)
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (Áeek) verseny újranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát nyertesként hirdették ki - közölte az informatikai társaság kedden az MTI-vel.
dec. 30
3:30
Lesz-e jövőre komolyabb fordulat a hazai pénzpolitikában? (Növekedés)
Milyen irányt vehet 2021-ben a hazai monetáris politika, milyen szinteken alakulhat az alapkamat és az egyhetes betéti kamatláb? Fokozza-e a jegybank a célzott, támogató intézkedéseit? Erről kérdeztük az UniCredit Bank és a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzőit.
dec. 30
4:00
Bátraké a szerencse! - Covid alatt is érdemes beruházni (Növekedés)
Azoknak a vállalatvezetőknek egy része is elégedetten dőlhet hátra az év végén, akik a leghangosabban méltatlankodtak a járvány kitörésekor. A fejlesztési források hatalmas lökést adtak azoknak a cégeknek, amelyek szembementek az árral, és voltak elég bátrak ahhoz, hogy előre meneküljenek.
dec. 30
4:06
A nyugdíjról sosem mondták ezt el Önnek (ProfitLine)
A nyugdíj, és a nyugdíjprobléma témáról egyre többen beszélgetnek az utcán is, mert az emberek érzik, hogy valami nincs rendben. Ezzel kapcsolatban számos olyan tévhit, és ki nem mondott tény kering, ami félreértésre adhat okot. Íme, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amiket nem, vagy nem egyértelműen mondanak el a nyugdíjról.
dec. 30
4:42
Szeptemberben kezdhetik árusítani a Lordstown elektromos pick-upját (Agrofórum)
A Lordstown Motors Corp. Ohio állam egyik északkeleti faluja alapján kapta a nevét, ahol az Endurance típusnevű pick-up modellek megépítését tervezik. Az Egyesült Államokban működő startup 2019-ben vásárolta meg a General Motors egykori gyárát Lordstownban, miután a Gm úgy döntött, hogy felhagy a termeléssel az üzemben, ahol korábban Chevy Cruze sz
dec. 30
4:48
Exatlon Hungary: megsemmisült a Bajnokok taktikája – a Kihívók húzták be a győztes pontot (Márkamonitor)
Az második adásában Bajnokok előre jól átgondolt tervvel és titkos kis jelekkel igyekeztek előnyt szerezni, azonban a Hirtelen halál során ismét a kékek kerekedtek felül.   ÖSSZEFOGLALÓ CIKK Megsemmisült a Bajnokok taktikája: A Kihívók húzták be a győztes pontot https://tv2.hu/exatlon/356980_exatlon-hungary—3.-evad-2.-ada.html   ADÁSBÓL KIMARADT Mo
dec. 30
4:54
Mivel kereshettünk a legtöbbet 2020-ban? (Növekedés)
Mely részvénypiacok emelkedtek a legtöbbet 2020-ban? Mi váltotta ki a történelem leggyorsabb és legnagyobb részvénypiaci szárnyalását? A márciusi mélypontról a BUX index 40 százalékot, a német DAX index 60 százalékot, az amerikai S&P 500 index pedig közel 70 százalékot emelkedett karácsonyig.
dec. 30
5:00
Koronavírus: kiderült, mikor oltatja be magát Orbán Viktor (Portfolio)
A koronavírus-vakcinák hazai elfogadottságáról készített riportot az RTL Klub híradója. Nemzetközi példákon keresztül mutatták be, hogy egyes országokban a vezető politikusok példát mutatnak azzal, hogy az elsők között kapják meg a védőoltást.
dec. 30
5:12
ValóVilág10 powered by Big Brother: Féltékenységi rohamot kapott VV Renátó (Márkamonitor)
Az előző Összefoglalóban új párosok alakultak, akiknek összebilincselve kell élniük. Gina nagy ellenfelével, Bálinttal került párba, és óhatatlanul a közelgő Párbajra terelődött a szó. Aztán a párosok végre kaptak egy szabad órát, amikor levehették a bilincseket, így újra jöttek a kavarások. A büntetésben lévő Gináékon kívül a párosok versenyekben
dec. 30
5:12
A DMG MORI gyártási folyamata 2021. januártól teljesen CO2 semlegessé válik (okosipar.hu)
A fenntarthatóság és a mindenre kiterjedő szabályozás melletti kiállás a környezetvédelemért a DMG MORI számára is kiemelten fontos, ezért bejelentették: 2021-től minden gépük gyártása teljesen klímasemleges lesz, a nyersanyagok felhasználásától a szállításig. A DMG MORI emellett biztosítja a legmagasabb fokú energiahatékonyságot az ügyfelei számár
dec. 30
5:36
Nagy újításra készül a kormány a szűrővizsgálatoknál (Portfolio)
A kormány a keddi közlönyben megjelent döntése szerint a szűrővizsgálatok új rendszeréről, valamint a céllakosság átszűrtségének növelését célzó intézkedésekről határozott.
dec. 30
5:36
Okosóra helyett itt az öngyógyító e-bőr (New Technology)
Az amerikai egyetem kutatói, Jianliang Xiao és Wei Zhang olyan öngyógyító mesterséges bőrt fejlesztenek, amely például a testhő adatait elemezve számlálja a lépéseket, írja a Colorado Egyetem hírére hivatkozva az eeNews Europe. Az okosórákban és fitneszkarkötőkben is alapvető alkalmazásnak számító lépésszámláló nyilván csak egy a jövőben lehetséges
dec. 30
5:36
A gyerekek nem kis felnőttek (Növekedés)
A felnőttkori krónikus betegségek nagyon jelentős része gyermekkorra vezethető vissza, ezért nagyon fontos, hogy az országban legyen elegendő jól felkészült házi gyermekorvos - állítja Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének nemrég megválasztott elnöke.
dec. 30
5:36
A tárcsás lazítók alkalmazásának előnyei és konstrukciós kínálatuk (Mezőhír)
Sokan nem feltételeznék, de már kicsivel több min 40 éve vannak jelen a hazai gazdaságokban a tárcsás lazítók.
dec. 30
5:36
Gépi orr szagolja ki a romlott húst (Transpack)
Jó ez a hús, vagy romlott? Bízd a digitális eszközre, megmutatja a címkén!
dec. 30
5:42
Térdig érő virtuális víz, atomerőmű - idén is nagyot álmodtak Kisvárdán (Menedzsment Fórum)
Tévedés lenne azt gondolni, hogy az elmúlt évek elképesztő ötleteit, ne lehetne túlszárnyalni Kisvárdán. A némiképp szokatlan turista-látványosságok sorának nincs még vége, 2020-ban újabb projekteket álmodtak meg a városvezetők.
dec. 30
5:42
Sokat jelent a nagy ügyvédi irodák támogatása a családon belüli erőszak ellen küzdő szervezeteknek (Márkamonitor)
A társadalmi ügyek jogi vonatkozásaira fókuszáló nemzetközi szervezet, a PILnet a Baker McKenzie ügyvédi iroda közreműködésével rendezte meg a European Pro Bono Week eseménysorozat magyarországi állomását egy online konferencia keretében. A szakemberek megvitatták a járványhelyzetben látványosan növekvő családon belüli erőszak jelenségének jogi kép
dec. 30
5:51
Messi lő, az álközönség ünnepel – így olvad össze fikció és valóság (Privátbankár)
Szokatlan helyzet elé állítottak minket, tévénézőket az európai topligák a Covid-járvány miatt: a közvetítések alatt nem létező szurkolókat látunk és hallunk. A valóságba beszivárog a fikció, így a médiaesemény félig fake lesz. De miért fontos ez nekünk, és miért veszélyes a jövőre nézve?
dec. 30
5:51
Legalább a beruházásokat nem gyűrte le a koronavírus (Piac és Profit)
A járvány dacára komolyan felpörögtek a beruházások és a gyáravatások idehaza. Hány helyen fordult meg Szijjártó Péter? Az év utolsó hónapjainak mérlege.
dec. 30
5:54
A klímaváltozás növeli az állati betegségek kockázatát (Agrofórum)
Az éghajlatváltozás növelheti az állatok fertőző betegségének kockázatát, állapították meg a kutatók. A jelenség nagy veszélyt hordoz, ugyanis ezek átterjedhetnek az emberekre is.
dec. 30
5:54
Milyen most az osztrák gazdaság helyzete? (Növekedés)
Az osztrák gazdaságot is megviselte a koronavírus, de a kormány nagyvonalúan segíti a vállalkozásokat. Az alapok stabilak, legalább 175 olyan cég van az országban, amely saját területén belül piacvezető a világban.
dec. 30
6:06
Ezek voltak a 2020-as év legfontosabb pénzügyi eseményei (ProfitLine)
A pénzügyi szektorban meglehetősen aktívan telt a 2020-as év. Elindult az azonnali fizetési rendszer, rendkívüli intézkedések, mentőcsomagok jöttek a koronavírus-járvány miatt, négy év után pedig változott a jegybanki alapkamat. A Bank360.hu elemzői az év legfontosabb pénzügyi eseményeit foglalták össze, és tették idővonalra.
dec. 30
6:06
Megnyekkent a hotelpiac - Mikor lesz már tele megint a Deák tér külföldiekkel? (Portfolio)
Homályosan, de talán még fel tudjuk idézni azt, amikor a sok turista miatt nem lehetett asztalhoz jutni sehol a belvárosban, és amikor lasszóval kergették a szállodákba a munkaerőt. Talán azt sem felejtettük el teljesen, hogy havi 120 ezer forintért másfél szobás felújított lakást nemhogy a belvárosban, de még a peremkerületekben sem lehetett bérel
dec. 30
6:06
Az Év Traktora 2021 finalistái (GépMax)
Népes traktortábor pályázik az „Év traktora 2021” díjjért. Cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük őket, egy rövid bemutatás erejéig.
dec. 30
6:12
Kevéssé ismert tények a Föld szélsőséges időjárásáról (Márkamonitor)
Az emberiséget az időjárás évezredek óta foglalkoztatja. Szeretünk belőle messzemenő következtetéseket levonni, hogy megfelelő döntéseket hozzunk, legyen szó egy kinti programról vagy a mezőgazdasági munkákról. „Az előző évszázadokban csak a népi megfigyelésekre lehetett hagyatkozni, az időjárás állomások személyében viszont most már olyan modern t
dec. 30
6:42
2020 a pénzügyek digitalizációjának éve (Márkamonitor)
A koronavírus-világjárvány hatásai miatt 2020 a pénzügyek digitalizációjának éve lett. Új korosztályok jelentek meg az elektronikus fizetési megoldások és megtakarítások világában. Magyarországon az online kasszát használó kereskedőket januártól törvény is kötelezi arra, hogy a készpénz mellett valamilyen digitális fizetési lehetőséget is biztosíts
dec. 30
6:42
Ahol váltani érdemes - kinek éri meg a revolut? (KKV Magazin)
A Revolut már nem annyira olcsó, mint régebben volt, de még mindig praktikus, ha valaki sokat költ külföldön, vagy gyakran küld másoknak pénzt. A szolgáltatások bővülnek, bitcointól részvényekig, megtakarítási számláig, vállalati Revolutig egyre több van a listán. Kockázatok azonban szintén akadnak.
dec. 30
6:42
Nagy felbontású röntgenfelvétel 5G-n (New Technology)
A távdiagnosztika az egyik kiemelt terület, amelyet az 5G hálózat pontosabbá és gyorsabbá tesz. A vezeték nélküli kapcsolattal a teljes munkafolyamat megváltozik, egyszerűvé és intuitívvá válik. Magyarországon 2020. november 24-én adott hírt az MTI arról, hogy Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója hazánkban először továbbított n
dec. 30
7:06
Emelkedett a gázolaj ára (Portfolio)
Változott szerdán az üzemanyagok ára a hazai kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a gázolaj literenkénti átlagára 2 forinttal nőtt, míg a benzin ára változatlan maradt.
dec. 30
7:09
Nagyon megszaladt egy mindennapi élelmiszer-alapanyag ára 2020-ban (Infostart)
A búzáért és a kukoricáért az egy évvel korábbinál 25-27 százalékkal kell többet fizetniük a felvásárlóknak, de drágult a szója, a napraforgó és az előbbieknél csekélyebb mértékben a repce is.
dec. 30
7:12
Ezek lesznek a 2021-es adókönnyítések (ProfitLine)
A 2021-ben hatályba életbe lépő adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
dec. 30
7:12
Nem várt kihívások 2020-ban, halvány reménysugár 2021-re – évértékelés és latolgatás a belvárosi ingatlanpiacról (Márkamonitor)
Egy évvel ezelőtt egy kicsit stagnáló, de biztonsággal működő piaccal lépett be az ingatlanos szakma 2019-ből az újesztendőbe. 2020 első két hónapjában pedig az évszaknak megfelelő intenzitással zajlott az adásvétel, a belvárosi ingatlanpiac keresleti és kínálati viszonyait tekintve mindenképpen, ahogyan a terület specialistája, a Central Home érté
dec. 30
7:12
Még soha nem volt ilyen egyszerű energiát vinni az alkalmazásaiba (okosipar.hu)
A modern automatizálás-technika és a hozzá tartozó berendezések sok áramot igényelnek. Ezenkívül az egyre bonyolultabb telepítési koncepciókkal nő a készülékek száma is és egyre több olyan komponenst alkalmaznak, mint az E-/A-modulok, szenzorok vagy vezérlőmodulok. Az Ipar 4.0 és az IIoT emellett növekvő igényt generálnak a folyamatirányítási techn
dec. 30
7:18
Több mint kétmillió ember lakik ott, ahol aránytalanul sújt le a kormány karácsonyi csomagja (G7)
Nem hagyott kétséget a kormány afelől, hogy a kkv-k számára bejelentetett helyi iparűzési adó kedvezmény nem szól másról, mint az ellenzéki vezetésű nagyvárosok ellehetetlenítéséről.
dec. 30
7:24
Jön a magyar koronavírus-védőoltás (Portfolio)
Magyarországon is zajlik a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése, erre 2 milliárd forintot különít el az idei költségvetésből a kormány – derül ki a Magyar Közlönyből.
dec. 30
7:30
Kiderült: Vuhanban 10-szer több koronavírusos volt (Portfolio)
Nem ötvenezer, hanem feltehetően félmillió, vagyis a korábbiakban közölteknél tízszer több fertőzött volt Vuhan városában, ahonnan elindult világjárványt okozó koronavírus - állapította meg a kínai betegségmegelőzési központ (CDC), amely jelentését idézte szerdán a CNN hírtelevízió.

Keresés