2019. február 19. kedd

febr. 19
1:06
Így emelik az üzemanyagok árát (ProfitLine)
A Mol bruttó 5-5 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.
febr. 19
1:36
Növelte népszerűségét és előnyét a szlovén miniszterelnök pártja (ProfitLine)
Marjan Sarec szlovén miniszterelnök balközép pártja (LMS) növelte népszerűségét és egyben előnyét is Janez Jansa volt miniszterelnök jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Pártjával (SDS) szemben - derült ki a szlovén közszolgálati televízió (RTS) és a Dnevnik című napilap hétfőn közétett felméréséből.
febr. 19
2:06
Javult az ápolok helyzete (ProfitLine)
Az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői az ápolók, és az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a kormány helyzetük javításáért - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten újságírók előtt.
febr. 19
2:36
Az amerikai kereskedelmi tárca nem hozza nyilvánosságra az autóipari védővámokról tett ajánlásait (ProfitLine)
Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánja nyilvánosságra hozni az autóipari védővámokról tett ajánlásait - közölte a tárca szóvivője.
febr. 19
3:06
Több sör fogyott a belföldi piacon (ProfitLine)
Hetvenhatezer hektoliterrel, 15 millió palackkal több, összesen 6,29 millió hektoliter sört értékesítettek tavaly az előző évhez képest a vezető sörgyárak a magyar piacon, 24 százalékkal nőtt a felsőkategóriás sörök eladása, emellett átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is - derült ki a Magyar Sörgyártók S
febr. 19
3:06
A britekkel kereskedsz? - Fontos figyelmeztetést adott ki az Európai Bizottság (Hírstart)
Mivel továbbra is bizonytalan, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépési megállapodását elfogadja-e a brit parlament, reális az esélye a megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvének március 30-án, ezért ma...
febr. 19
3:36
Ha ezt a gyömbért vette, ne fogyassza el! (ProfitLine)
Határérték feletti policiklikus aromás szénhidrogéneket (pah) mértek Kínából származó őrölt gyömbérben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
febr. 19
4:06
Mennyi nyugdíjra számíthat egy KATA-s vállalkozó? Kisadózók nyugdíjszámítása 2019 (ProfitLine)
A KATA adózás egyre és egyre népszerűbb a hazai vállalkozások között, olyannyira, hogy 2018 végén átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma. Várhatóan ez a szám 2019-ben is tovább fog nőni. De tisztában vannak a KATA adózást választók azzal, hogy mennyi nyugdíjat fognak kapni? Mi alapján számítják a KAT
febr. 19
4:24
Amerika diktálja a tempót az olajpiacon 2019-ben (NRGreport)
A globális olajpiaci keresletnek az OPEC kitermeléscsökkentése, valamint a venezuelai és az iráni szankciók kínálatot korlátozó hatása ellenére is nehéz lesz lépést tartania a kínálat elsősorban OPEC-en kívüli bővülésével 2019-ben - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentésében.
febr. 19
4:36
Új kulturális programokat indít a kormány (ProfitLine)
Lázár Ervin program néven az általános iskolások kulturális eseményeken való részvételét, Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában címmel pedig nagyprodukciók létrehozását támogatja a kormány, amely a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését segítő források biztosításáról is határozatot hozott.
febr. 19
5:00
Új kötelező felszerelés kell az autókba (Infostart)
Az automatikus vészfékező rendszert várhatóan 2022-től kötelezővé teszik az új autóknál.
febr. 19
5:06
Ennyit tettek félre a magyar háztartások (ProfitLine)
A magyar háztartások 2018-ban a GDP 5,9 százalékának megfelelő 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, amiből a tavalyi negyedik negyedévre 735 milliárd forint, a negyedévi GDP 6,3 százaléka esett - jelentette hétfőn a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
febr. 19
5:06
Ennyit tettek félre a magyar háztartások (Hírstart)
A magyar háztartások 2018-ban a GDP 5,9 százalékának megfelelő 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, amiből a tavalyi negyedik negyedévre 735 milliárd forint, a negyedévi GDP 6,3 százaléka esett - jelentette hétfőn a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
febr. 19
5:36
Dr. Kóka Gábor veszi át a Deloitte Private közép-európai régiójának vezetését (ProfitLine)
2019. február 1-től dr. Kóka Gábor, a magyarországi Deloitte Private vezető partnere veszi át a Deloitte Private vezetését a teljes közép-európai régióban. A szakember új pozíciója mellett továbbra is a magyarországi iroda adó- és jogi osztályának partnere marad.
febr. 19
5:42
A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül – jön a “molekuláris kávé”! (Agrofórum)
Különleges kávéval állt elő egy seattle-i startup. Termékük egy kicsit olyan, mint a hús nélküli húsok, vagy az állati tej nélküli tejek. Visszafejtették a kávékészítés folyamatát, az összetevőkről viszont nem hajlandók nyilatkozni. Egy csésze 40 százalékkal olcsóbb a hagyományos feketénél.
febr. 19
5:48
Családostul viszik külföldre a magyarokat: 600 ezres fizetés, diploma sem kell (Pénzcentrum)
Rengeteg magyar dolgozik külföldön, számuk továbbra sem csökken. Nem is csoda, hiszen a nyugati bérekkel a magyar munkaadók még mindig nem tudnak versenyre kelni. Aki eddig még nem indult útnak, azt jó eséllyel a családja tartotta vissza:...
febr. 19
5:54
Most akkor épp padlógázzal elhúz mellettünk Románia vagy a kanyarban előzünk? (Portfolio)
Ki húz el ki mellett? Már leelőztek a románok, vagy majd csak fognak? Tényleg jobb élni ma már a lesajnált Romániában? Egyre gyakrabban vetődik fel Magyarország és Románia gazdasági összehasonlítása, szomszédos országként adja magát...
febr. 19
6:06
Ennyi energiát termel a Paksi Atomerőmű (ProfitLine)
A Paksi Atomerőmű villamosenergia-termelése (2000-2018)
febr. 19
6:06
Az olajár zuhanása mellett is túlszárnyalhatta a célt a Mol (Portfolio)
Február 22-én pénteken hozza nyilvánosságra 2018. negyedik negyedéves eredményeit a Mol. Az iparágban kiemelten figyelt tisztított EBITDA mutató 20 százalékos emelkedést jelezhet az egy évvel korábbihoz képest, ezek alapján könnyedén...
febr. 19
6:12
Lassul a magyar munkaerő Ausztriába vándorlása? (Privátbankár)
Az előző hónapban 2177 fővel több magyart foglalkoztattak Ausztriában, mint decemberben, ami azonban kisebb növekedés az ilyenkor szezonálisan megszokottnál. Így nem dőlt meg az augusztusi rekord, pedig ilyenkor általában új csúcs szokott kialakulni. Mi lehet ennek az oka? Több is van.
febr. 19
6:24
Dúl a nyugdíjcsata a szomszédban (Napi)
Elvesztette az állam ellen indított perét az a nyugdíjas, aki szerint a kormány törvénytelenül csökkentette a járandóságát egy korábbi pénzügyi megszorítócsomag részeként. Az ítélet precedens lehet, ugyanakkor a nyugdíjasok képviselői készek Strasbourgig is elmenni jogorvoslatért.
febr. 19
6:36
Hihetetlen égi jelenséget fedeztek fel (Infostart)
A déli égboltot szinte teljesen elfoglaló úgynevezett csillagfolyamot fedeztek fel a Bécsi Egyetem tudósai.
febr. 19
6:42
Középvezetői kinevezések a Republic Groupnál (Márkamonitor)
A százfős reklámügynökségi csoport komoly szervezetfejlesztésen ment át. A Client Service Board tagjai: Rummel Gábor, Boér Anna, Pavuk Sophie és Pintarics Viktória. Jancsi Mátyás a head of art, Román Dávid pedig a head of copy pozíciót tölti be. A Republic Group 15 tagú client service csapatának és 20 fős kreatív csapatának strukturális átalakítása
febr. 19
6:42
A költési időszak előtt elvégzett munkákkal segíthetünk tollas barátainknak (Agrofórum)
Súlyos károkat okozhatnak a madaraknak, ha a költési időszakban végzik az épületfelújításokat, fa- és bokorkivágásokat, vagy éppen a vezetékhálózat-, illetve oszlopkarbantartásokat. Az ezredforduló óta kevesebb, mint felére esett a magyarországi fecskeállomány, többek között a fészkek tömeges leverése miatt.
febr. 19
6:48
Íme, egy való életből vett példa, hogy mitől okosak a városok (Napi)
Magyarországon is lehet találkozni olyan útmenti kijelzőkkel, amelyek javaslatot tesznek az autósoknak, hogy milyen sebességgel haladjanak, ha a következő zöld lámpát el szeretnék érni. Ezt valósították meg Las Vegasban, csak egy kicsit intelligensebb módon.
febr. 19
6:48
Mibe fektessek, hogy ne járjak pórul? (GazdaságPortál)
Manapság sokkal több ember szeretne valamilyen formában pénzt megtakarítani vagy befektetni, mint régen. Ez leginkább a jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhető. Befektetésnek számít bármilyen tranzakció, amelyben egy pénzösszeg egy bizonyos időre letétbe kerül, a futamidő lejártával pedig hozammal rendelkezhetünk. Nagyon sok különböző befektetési
febr. 19
6:48
Változik a tápszerek reklámozásának szabálya (Hírstart)
Február 22-től hatályba lép a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekre vonatkozó jogszabály, amely szerint nem tartalmazhat egészségre gyakorolt állítást a reklám.
febr. 19
6:54
Tilos lesz szörfözni a munkahelyi számítógépen (Hírstart)
Az Európai Unió adatvédelmi szabályozása miatt változik a törvény.
febr. 19
7:00
Kérdezze meg a jövő gyógyszerészét! (Hírstart)
Középiskolásokat tanítanak egészségtudatos életmódra és biztonságos gyógyszerhasználatra a Debreceni Egyetem gyógyszerész szakos hallgatói. Országszerte több mint 90 előadást tartanak majd.
febr. 19
7:12
Durvát léptek a németek, ilyenre még nem volt példa (Napi)
A német pénzügyi felügyelet hétfőn megtiltotta a Wirecard nevű cég részvényeire a short pozíciók nyitását, ilyenre egyedi részvény esetében még nem volt példa. A cég papírjai ősszel még a befektetők kedvencei voltak, azonban azóta több cikk is megjelent a Financial Times-ban a cégnél elkövetett könyvelési visszaélésekről és mélyrepülésbe kezdett az
febr. 19
7:12
Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt (G7)
Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.
febr. 19
7:18
Venezuela csak az illiberális országoktól fogad el segélyt (Portfolio)
Háromszáz tonna humanitárius gyógyszersegély érkezik Venezuelába február 20-án Oroszországból - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn az állami televízióban. Pontosabban, hogy ez mennyire segély, nagy kérdés, hiszen...
febr. 19
7:18
Példátlan lépés a német tőzsdén (Hírstart)
Példa nélküli lépésre készül a német pénzügyi felügyelet: két hónapra betiltja a Wirecard nevű cég részvényeinek shortolását. Az indoklás, hogy a papír árfolyamának közelmúltban tapasztalt volatilitása kockázatot jelent az egész...
febr. 19
7:24
Venezuela csak az illiberális országoktól fogad el segélyt (Hírstart)
Háromszáz tonna humanitárius gyógyszersegély érkezik Venezuelába február 20-án Oroszországból - jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök hétfőn az állami televízióban. Pontosabban, hogy ez mennyire segély, nagy kérdés, hiszen...
febr. 19
7:30
Csak a jen tudott ellenállni a forintnak (Napi)
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel: az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest erősödött, míg a japán jennel szemben gyengült.
febr. 19
7:36
Új eszközbeszerzésre pályázhatnak a kkv-k (ProfitLine)
A Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) szerdától adhatják be támogatási kérelmeiket a 4,5 milliárd keretösszegű eszközbeszerzéseket támogató pályázati felhívásra - nyilatkozta az MTI-nek Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn.
febr. 19
7:36
Prega 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás (Hírstart)
2019-ben is megrendezzük a PREGA Konferencia és Kiállítást, ahol vezető vállalatoktól, hazai és külföldi szakértő előadóktól kaphat precíziós gazdálkodási gyakorlati információkat és ismerheti meg a legfrissebb nemzetközi és hazai trendeket.
febr. 19
7:42
Az LG új okostelefonja a képernyő rezgetésével jelez (Márkamonitor)
Az LG Electronics (LG) a 2019-es MWC-n ismét demonstrálja vezető pozícióját az okostelefonos hangzás terén az új LG G8ThinQ készülékbe épített Crystal Sound OLED (CSO) kijelzőmegoldás bemutatásával. A forradalmi technológia a telefon OLED képernyőjét használja a hang felerősítésére. Mivel egyre több felhasználó számára válik filmnézés, játék és zen
febr. 19
7:48
422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van az országban (Menedzsment Fórum)
Csak idén már több mint 30 háziorvosi és 8 fogorvosi praxis üresedett meg.
febr. 19
7:48
Új fejezetek nyílnak a megújuló energiáknál - az egész világ megérzi (Napi)
Ha jövőre üzembe áll, az első olyan széndioxid-mentes erőmű lesz Ausztráliában, ahol vizet bontanak, hidrogént (és ammóniát is) nagy mennyiségben termelnek, de mindent helyben hasznosítanak.
febr. 19
7:48
422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van az országban (Privátbankár)
Csak idén már több mint 30 háziorvosi és 8 fogorvosi praxis üresedett meg.
febr. 19
8:00
Sosem lesz biztonságos a mezőgazdaság? (Agrofórum)
Érdekes és elgondolkodtató, hogy a munkavállalók gyakori fluktuációja mekkora nehézséget okoz a munkáltatónak. Nem csak azért, mert adott esetben akár háromhavonta újabb és újabb munkavállalókat kell betanítani adott munkafolyamatra, de az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzést is nagyon nehéz így garantálni. Lássuk az okokat!
febr. 19
8:06
Megjött a válaszcsapás Trumpnak - ezt nem teszi zsebre (Napi)
Több amerikai nagyvárosban tüntettek hétfőn a rendkívüli állapot bejelentése ellen.
febr. 19
8:06
Felvásárolta a Shell a sonnen céget (ProfitLine)
Felvásárolta a Shell a sonnen céget, amely vezető szerepet tölt be a háztartások számára biztosított intelligens energiatárolási rendszerek és innovatív energetikai szolgáltatások piacán - tájékoztatta a Shell Overseas Investment B.V. hétfőn az MTI-t.
febr. 19
8:06
Lassul a magyar munkaerő Ausztriába vándorlása? (Hírstart)
Az előző hónapban 2177 fővel több magyart foglalkoztattak Ausztriában, mint decemberben, ami azonban kisebb növekedés az ilyenkor szezonálisan megszokottnál. Így nem dőlt meg az augusztusi rekord, pedig ilyenkor általában új csúcs szokott kialakulni. Mi lehet ennek az oka? Több is van.
febr. 19
8:08
Felvásárolta a Shell a sonnen céget (Hírstart)
Felvásárolta a Shell a sonnen céget, amely vezető szerepet tölt be a háztartások számára biztosított intelligens energiatárolási rendszerek és innovatív energetikai szolgáltatások piacán - tájékoztatta a Shell Overseas Investment B.V. hétfőn az MTI-t.
febr. 19
8:12
Elképesztő, mennyivel drágult egy év alatt a burgonya (Infostart)
Afrikából is hozhatnak Magyarországra krumplit idén, hogy ne alakuljon ki itthon burgonyahiány - mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja. Ismert, egy év alatt 66 százalékkal drágult itthon a krumpli ára.
febr. 19
8:18
Iránykereséssel indulhat a nap az európai tőzsdéken (Portfolio)
Tegnap az amerikai tőzsdék zárva tartottak, így innen nem érkezett iránymutatás, és az ázsiai indexek, illetve az európai határidős indexek állása sem jelez határozott elmozdulásokat a reggeli órákban. A befektetők a kereskedelmi tárgyalások...
febr. 19
8:20
Most épp 318-nál fagyott be a forint, nehéz lesz innen kimozdulni (Portfolio)
Minimális elmozdulással kezdte a keddi napot a forint az euróval szemben, így 318 körül ingadozik a jegyzés. Egyelőre nem látszik olyan hatás, ami innen kimozdítaná a magyar devizát:a 315 túl erős ellenállás, a 320 felé viszont a jelek...
febr. 19
8:21
Az USA nem tudja eltiporni a Huaweit a cégalapító szerint (Menedzsment Fórum)
Zsen Cseng-fej azt mondja, az amerikai kormány legfeljebb azt érheti el, hogy a vállalata kicsit visszafogja magát, de eltűnni nem fognak, mert az embereknek szükségük van a termékeikre.

Keresés