2019. február 26. kedd

febr. 26
1:03
Határon túli programok forrásairól döntött a kormány (ProfitLine)
A kárpátaljai magyar bázisiskolák fejlesztési programja, valamint a nemzeti jelentőségű vajdasági magyar intézmények programjai és megkezdett beruházásai megvalósításához szükséges forrás biztosításáról döntött a kormány. Az ezekről szóló kormányhatározatok a Magyar Közlöny hétfői számában jelentek meg.
febr. 26
1:15
Hamarosan sokkal hatékonyabban termelheted az áramot a tetődön (NRGreport)
A mai átlagos napelemek 15-19 százalékos hatékonysággal tudják elektromos árammá alakítani a napból jövő energiát. Egy ilyen panel már elég olcsó ahhoz, hogy a lakosság körében is népszerű lehessen, és a teljesítménye is kellően magas ahhoz, hogy érdemes legyen a tetőre szerelni. A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szinte
febr. 26
1:33
Tavaly csökkent a munkavédelmi szabálytalanságot elkövető munkaadók aránya (ProfitLine)
Az ellenőrzött munkáltatók 72,8 százalékánál tapasztaltak a munkavédelmi hatóságok tavaly szabálytalanságot, ez az arány 4,4 százalékponttal alacsonyabb a 2017. évi 77,2 százalékhoz képest - olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztályának jelentésében, amelyet a tárca honlapján tettek közzé.
febr. 26
2:15
Összehajtottam egy mobilt. Hűha! (Portfolio)
Tényleg, nem sokat ér most már egy mobilgyártó, amelyik nem képes legalább egy összehajtható mobilt piacra dobni, vagy legalább az ígéretével előállni. Bőven elég, ha egy prototípust összerak, nem kell más, csak az ígérete annak...
febr. 26
2:33
Átadták a Titkok Házát Székesfehérváron (ProfitLine)
Titkok Háza néven tudományos élményközpontot avattak hétfőn Székesfehérváron.
febr. 26
2:57
Megbukott a Nike új szupercipője (Hírstart)
A cipőbe egy kis motort építettek, amely összehúzza, illetve kilazítja a cipőbe épített szalagokat. A Nike a Vissza a jövőbe filmek ikonikus önbefűző cipőjét alkotta meg, kisebb hibával.
febr. 26
3:03
Folytatódik a rekordsorozat a hazai lakáspiacon (ProfitLine)
Folytatódik a rekordsorozat a hazai lakáspiacon, nyolc éve nem épült annyi lakás, mint 2018-ban - mondta Balogh László, az ingatlan.com piaci portál vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatorna és Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában hétfőn.
febr. 26
4:33
Rekordösszegű eredményt ért el az Allianz 2018-ban (ProfitLine)
A belső bevétel 6,1 százalékkal nőtt, a működési eredmény pedig 11,5 milliárd eurót tett ki 2018-ban. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 9,7 százalékkal emelkedett és elérte a 7,5 milliárd eurót. Részvényenként 9 eurós osztalék kifizetését javasolja az Igazgatóság, ez 12,5 százalékkal haladja meg az előző évi összeget. A 2018. év ut
febr. 26
4:39
Az agrárkár-enyhítési rendszer múltja és jelene (Agrofórum)
Tizenkét éve már, hogy agrárkár-enyhítési rendszer működik Magyarországon. Az intézkedéscsomag bevezetését a szükség hozta: korábban évről évre eseti intézkedésekkel igyekezett az agrártárca enyhíteni a problémákon, ha az időjárási körülmények beavatkozást igénylő súlyos károkat okoztak. A helyzet azonban átfogó megoldást igényelt, hiszen a nem ter
febr. 26
5:03
Felmérés készül a munkaerőpiacról a szőlő-bor ágazatban (ProfitLine)
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) on-line felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit - közölte az HNT hétfőn az MTI-vel.
febr. 26
5:27
Annyit keresnek most a szabolcsiak, mint 2009-ben a budapestiek (Menedzsment Fórum)
Elképesztő mértékben ketté van szakadva az ország az átlagos nettó keresetek mentén. A szakadék olyan mély lett, hogy a Szabolcs megyei dolgozók átlagfizetése tavaly annyi volt, mint amennyit a fővárosiak tudhattak magukénak 2009-ben.
febr. 26
5:45
Van amit már vethet, de lehet palántázni is (Agrofórum)
Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.
febr. 26
5:51
Már nem rohanunk mindenáron az államhoz a pénzünkkel - Hogy lesz így meg a duplázás? (Portfolio)
Alig 28 milliárd forinttal emelkedett januárban a lakossági állampapírok állománya, ami eltörpül az egész évre tervezett 800 milliárdos bővülés mellett - derül ki a csütörtökön megjelent részletes államháztartási tájékoztatóból....
febr. 26
5:57
Miért szaporodnak el a zuzmók a fákon? (Agrofórum)
Soma kérdése: A fákon elszaporodtak a zuzmók. Lehet-e ellenük védekezni, ha igen mikor, mivel és hogyan?
febr. 26
6:03
Ennyi ápoló dolgozik a magyar egészségügyben - ábrán mutatjuk (ProfitLine)
Alapnyilvántartásban szereplő ápolók száma (fő)
febr. 26
6:09
Százhúsz éve nem látott rossz éve volt a nyugdíjpénztáraknak (Infostart)
Csaknem 120 éve a 2018-as volt a legrosszabb év a negatív hozamot produkáló befektetési eszközök arányában, ami megmagyarázza a hazai nyugdíjpénztári alapok gyenge teljesítményét is.
febr. 26
6:27
Vidéken is előfordult 115 százalékos lakásár-emelkedés (Infostart)
Jobban emelkedtek a lakásárak 2014 és 2018 között azokon a megyeszékhelyeken, ahol nagyobb volumenű iroda-, ipariingatlan- és oktatási beruházások készültek el – derült ki a TAKARÉK Index elemzőinek vizsgálatából. A legnagyobb mértékben, átlagosan 115 százalékkal, Tatabányán drágultak a lakóingatlanok, míg Salgótarjánban csak kevesebb mint 27 száza
febr. 26
6:33
Egy éven belül mérséklődhet a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajterhelés (ProfitLine)
Tarlós István egy éven belül érzékelhető eredményt kíván elérni abban, hogy mérséklődjön a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajterhelés, a rövid távú javaslatok között szerepel az éjszakai repülési tilalom bevezetése.
febr. 26
6:33
Vidombáki repülőtér: jövő év végén már működhet (Hírstart)
Optimista számítások szerint akár már jövő év végén felszállhatnak az első repülőgépek a Brassó határában, Vidombák közelében megépülő korszerű légikikötőből.
febr. 26
6:39
Első alkalommal adták át a Szeleczky Zita-díjakat (Márkamonitor)
Dévai Nagy Kamilla előadóművész, Topolcsányi Laura író és Vásári Mónika színművész vehette át február 22-én, pénteken a Szeleczky Zita-díjat. Az 1930-as, 1940-es évek egyik legismertebb előadóművésze szellemi hagyatékának ápolásáért járó elismeréseket ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Józsa Judit Galériában. Az erdélyi származású Józsa
febr. 26
6:39
Mindent a hunyorról (Agrofórum)
Akármikor eszembe jut, látom valahol vagy olvasok róla, mindig úgy érzem, körüllengi valami titokzatosság, valami varázslat ezt a növényt. Pár éve jött divatba, tudatosan keressük a kertészetekben, virágüzletekben. De mennyit tudunk róla pontosan? Íme a páratlan hunyor!
febr. 26
7:03
Kétmillió forint egyórás sétáért - csúcsra járatták az uniós pénzek leszívását (G7)
A kamusportnapokkal lebukó alapítványhoz kötődik egy szintén 450 milliót elnyerő alapítvány. Sétát szerveztettek 100 ezerért, amelyre 2 millió támogatás járt.
febr. 26
7:27
India légicsapást mért Pakisztánra (Hírstart)
A két ország között fokozódik a feszültség, miután február 14-én Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén megölték egy félkatonai szervezet 40 tagját.
febr. 26
7:33
Fémdarabot találtak egy bio kukorica ostyában (ProfitLine)
Fémdarabot találtak a Rossmann cég puffasztott kukorica ostyájában, emiatt kivonták a forgalomból a Magyarországon is árusított enerBIO márkájú terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.
febr. 26
7:33
K&H;: Jöhet a béremelés a fiatalok szerint, kevesen elégedettek az oktatási rendszerrel (Hírstart)
A dolgozó fiatalok 69 százaléka számít kisebb vagy nagyobb fizetésemelésre – derül ki a K&H 2018 harmadik negyedéves ifjúsági indexéből. Az érintettek 43 százaléka saját bevallása szerint könnyen találna magának új munkát, ami rekordmagas érték a felmérés történetében.
febr. 26
7:35
A felminősítés után rángatják a forintot Matolcsy Györgyék holnapi nagy döntése előtt (Hírstart)
Hirtelen erősödéssel indította a napot a forint, az euróval szembeni árfolyam a 318-as szintről 317,3 közelébe süllyedt. A hét legfontosabb eseménye a hazai fizetőeszköz szempontjából a holnapi MNB kamatdöntő ülés lesz. Az euró-dollár...
febr. 26
7:39
Rengeteg pénzt akar még tőlünk az állam - de nem adjuk (Portfolio)
Alig 28 milliárd forinttal emelkedett januárban a lakossági állampapírok állománya, ami eltörpül az egész évre tervezett 800 milliárdos bővülés mellett - derül ki a csütörtökön megjelent részletes államháztartási tájékoztatóból....
febr. 26
7:45
Már osztják a tüzelőtámogatási utalványokat (Privátbankár)
A hivatalok mintegy tizede átvállalja a kiszállítás költségeit, ami a fa árának mintegy ötöde.
febr. 26
7:45
Három Oscart kapott a Lexus szuperhősfilmje (Márkamonitor)
Hét Oscar-jelöléséből hármat díjra váltva minden előzetes várakozást felülmúlóan szerepelt az idei díjszezonban a Fekete Párduc – az „egyszerű környezetbarát, high-tech luxusautó-márkából” igazi prémium életmódmárkává avanzsáló Lexus eddigi legsikeresebb filmes együttműködése. A gyakorlatilag azonnal kultfilmmé váló mozi annyi rangos szakmai elisme
febr. 26
7:51
Friss hírek a magyar euró bevezetéséről (Infostart)
Idén két évtizede annak, hogy a közös európai fizetőeszköz megjelent az öreg kontinens elszámolási forgalmában.
febr. 26
7:51
Már osztják a tüzelőtámogatási utalványokat (Menedzsment Fórum)
A hivatalok mintegy tizede átvállalja a kiszállítás költségeit, ami a fa árának mintegy ötöde.
febr. 26
7:57
Amputált lábakban mérhető az érsebészhiány (Hírstart)
A Népszava szerint gyenge válasz az érsebészetek centralizációja a szakorvosok hiányára.
febr. 26
8:03
Nagy változás jöhet a tankolásnál (Infostart)
Minél előbb kötelezővé kellene tenni Magyarországon, hogy a forgalmazott motorbenzin 10 százaléka bioetanol legyen - hívta fel a Világgazdaság figyelmét a Magyar Bioetanol Szövetség.
febr. 26
8:03
Nagy változás jöhet a tankolásnál (Hírstart)
Minél előbb kötelezővé kellene tenni Magyarországon, hogy a forgalmazott motorbenzin 10 százaléka bioetanol legyen - hívta fel a Világgazdaság figyelmét a Magyar Bioetanol Szövetség.
febr. 26
8:09
Tőzsdenyitás előtt – Gyenge kezdés várható Európában (GazdaságPortál)
Veszteséges kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a hétfői nyereséges zárás után. A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdéken, a londoni, frankfurti és párizsi értékpapírpiacokon 0,5-0,6 százalékos indexcsökkenéssel várható a nyitás. Hétfőn emelkedéssel fejezték be a kereskedést a főbb piacok, az euróövezeti Euro
febr. 26
8:09
Erősödéssel zártak az amerikai tőzsdék (Hírstart)
A főbb tengerentúli tőzsdeindexek emelkedéssel fejezték be a hétfőt, azonban napon belüli csúcsaikról zárásra jelentősen lejjebb ereszkedtek. Az Egyesült Államok részvénypiaci befektetői - csakúgy, mint ázsiai és európai társaik...
febr. 26
8:21
Fellép a multik adóelkerülése ellen a kormány (Portfolio)
Olyan szabályrendszer kialakítását vette tervbe a pénzügyi kormányzat, amely megakadályozza, hogy a multinacionális vállalatok kivonják magukat a magyar közteherviselés alól - mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért...
febr. 26
8:21
Erősödött kissé a forint (GazdaságPortál)
Erősödött kissé a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben keddre virradóra a nemzetközi devizapiacon. Az eurót kedden reggel hét óra után 317,84 forinton jegyezték az előző este hét órai 317,96 forint után. A dollár és a svájci frank jegyzése is csökkent kissé, a dolláré 280,15-ről 279,88 forintra, a svájci franké 279,95 forintról 279,79 forintra.
febr. 26
8:21
Friss prognózis: 2020-ban akadozhat a földgázellátás (NRGreport)
A globális cseppfolyósított földgáz (LNG) kereskedelem az idén várhatóan 11 százalékkal emelkedik és eléri a 340 millió tonnát - írja a Royal Dutch Shell hétfőn közétett éves jelentése.
febr. 26
8:27
Kilencven százalékban újrahasznosíthatók az építési hulladékok (Hírstart)
Magyarországon évente tízmillió tonnánál is több építési hulladék keletkezik.
febr. 26
8:33
Az utóbbi években a megyeszékhelyek közül Győrbe érkezett a legtöbb fejlesztés (ProfitLine)
A megyeszékhelyekhez köthető, 2014 és 2018 között befejezett, lakás-, szálloda-, iroda-, és ipariingatlan-fejlesztések, valamint az oktatási és kutatás-fejlesztési célú projektek összértéke megközelítette a 880 milliárd forintot, az egész országra vonatkozó összeg 44 százalékát, amelyből a legnagyobb mértékben (19 százalékkal) Győr részesedett - d
febr. 26
8:33
Profitrealizálással indulhat a keddi kereskedés Európában (Portfolio)
Mérsékelt erősödéssel zárult a hét első napja a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos pozitív hírekre figyeltek, miután az amerikai elnök a hétvégén bejelentette, hogy a két...
febr. 26
8:33
Az amerikai közgazdászok fele recessziót vár 2020-ig az USA-ban (Hírstart)
Emelkedést mutatnak hétfőn a vezető részvénypiaci indexek, ugyanis Trump hivatalosan is bejelentette, hogy ki fogja tolni a kereskedelmi tárgyalások a március 1-jei határidejét.
febr. 26
8:35
Felvételi nélkül mehetne egyetemre, aki technikumot végez (Portfolio)
Az ötéves technikusi képzést az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett azzal is vonzóbbá akarja tenni a kormány, hogy az ide járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi...
febr. 26
8:35
Az ügyfélszolgálatosok is retteghetnek a robotoktól (Hírstart)
A mesterséges intelligencia térhódítása miatt több ezer állás szűnhet meg a vállalatok szolgáltatási területein, például a vállalatok ügyfélszolgálatan - írja az origo.
febr. 26
8:39
Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra (Privátbankár)
Az Öt Csillag Mozgalom egy évtized alatt felforgatta az olasz politikát: a nulláról indulva kormányra került, és leváltotta a politikai elitet. A protesztpárt sikere akár példaként is szolgálhat más országok számára, ahol a hatalom bástyái bevehetetlennek tűnnek. Az amerikai Wired magazin nemrég maratoni hosszúságú riportban mutatta be, mi volt a s
febr. 26
8:39
Örökre eltűnik a Merrill Lynch (Portfolio)
A Bank of America több üzletágának nevéből is kikerül a Merrill Lynch, illetve ahol marad, ott is Merrillre rövidítik, miután a bank egyszerűsíteni szeretné az imidzsét - írja a Financial Times. Szinte a Bank of America összes befektetési...
febr. 26
8:39
Profitrealizálással indulhat a keddi kereskedés Európában (Hírstart)
Mérsékelt erősödéssel zárult a hét első napja a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos pozitív hírekre figyeltek, miután az amerikai elnök a hétvégén bejelentette, hogy a két...
febr. 26
8:41
Felvételi nélkül mehetne egyetemre, aki technikumot végez (Hírstart)
Az ötéves technikusi képzést az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett azzal is vonzóbbá akarja tenni a kormány, hogy az ide járó diákok felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi...
febr. 26
8:45
Szárnyal a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. (Márkamonitor)
17,2 milliárd forint számlázott árbevétellel zárta a tavalyi évet a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft., amely közel 10 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A vállalat szentkirályi telephelyén tavaly átadott palackozó gépsorával megkétszerezte termelőkapacitását, hogy kielégíthesse a növekvő keresletet. Értékesítési rekordot döntött és tov

Keresés