2020. augusztus 8. szombat

aug. 8
0:03
A várakozásokat magasan túlszárnyalva nőtt Kína exportja júliusban (Növekedés)
A várakozásokat magasan túlszárnyalva növekedett Kína exportja júliusban, az import azonban csökkent.
aug. 8
0:06
81 százalékkal maradt el Ferihegy utasforgalma a tavaly júliusitól (444)
Mindössze 301 ezer induló és érkező utast regisztrálta.
aug. 8
0:07
Az OTP nagyon jó második negyedévet zárt a járvány ellenére is (Növekedés)
Az OTP-csoport az idei második negyedévet 78,67 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséggel zárta, az előző negyedév 4 milliárd forintos vesztesége után, így a féléves nyeresége 74,6 milliárd forint lett. A második negyedévi nyereség 25 százalékkal, a féléves 58 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakának nyereségénél.
aug. 8
0:11
Zöld, sárga vagy piros: így néz ki most az európai országok besorolása a koronavírus-járvány súlyossága és az utazás szempontjából (Növekedés)
Az országok besorolása a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján: súlyos, kevésbé súlyos és alacsony a fertőzöttség mértéke
aug. 8
0:12
Szépen nőtt a német ipar termelése (ProfitLine)
Jelentősen, a vártnál erősebben nőtt az ipari termelés Németországban júniusban az előző hónaphoz képest, párhuzamosan az új koronavírus által okozott járvány terjedését fékező intézkedések lazításával.
aug. 8
0:15
A járványhelyzet miatt a közbeszerzések értéke mintegy ötödével csökkent 2020 első félévben (Növekedés)
A Közbeszerzési Hatóság az idei év első félévére vonatkozó gyorsjelentést adott ki a magyar közbeszerzési piac legfontosabb mutatóit összegezve. Az elemzés rávilágít, hogy a járványhelyzet miatt a közbeszerzési eljárások értéke mintegy ötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest. Lényeges megállapítás továbbá, hogy az elmúlt évek trendj
aug. 8
0:19
Nagyon sok hazai kkv-nál marad a távmunka és a csökkentett munkaidő (Növekedés)
A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is - derült ki a K&H Bank júniusi felméréséből.
aug. 8
0:23
Csak álca volt a külföldi életvitel a letartóztatott magyar milliárdosnál (Növekedés)
Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Debrecenben - tájékoztatta a távirati irodát a hatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense, Simon Béla.
aug. 8
0:27
A ferihegyi repülőtér utasforgalma több mint 80 százalékkal maradt el júliusban a tavalyitól (Növekedés)
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér utasforgalma több mint 80 százalékkal maradt el júliusban az egy évvel korábbitól, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva már háromszor annyian repültek.
aug. 8
0:31
Havi bruttó 290 ezret kerestek az építőiparban tavaly (Növekedés)
Tavaly a magyar építőipari termelés teljesítménye az ország GDP-növekedés egyötödét adta, az építési beruházások pedig a beruházások 58 százalékát tették ki az ITM adatai szerint. A foglalkoztatottak közel nyolc százaléka dolgozik az építőiparban.
aug. 8
0:35
Libanoni elnök: Nem kizárt, hogy rakéta vagy bomba okozta a bejrúti robbanást (Növekedés)
Egyáltalán nem kizárt, hogy "külső beavatkozásra" történt a bejrúti kikötői robbanás: ki kell vizsgálni, bomba vagy más külső tényező hatására robbant fel a kikötőben tárolt hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát - jelentette be pénteken Michel Aoun libanoni elnök - értesült a Reuters. A robbanásnak eddig 154 áldozata és több mint 5000 sérültje van.
aug. 8
0:39
Biztató a BÉT három legnagyobb cégének második negyedéve (Növekedés)
A piac toleráns a második negyedéves adatokkal a tőzsdéken Virág Ferenc, a Random Capital tulajdonosa és tanácsadója szerint, aki a Trend FM Prémium kategória műsorában elemezte a negyedévet, különös tekintettel a BÉT blue chipjeire.
aug. 8
3:39
Hány év alatt lettek milliárdosok a világ leggazdagabb emberei? (Növekedés)
Átlagosan 21 évbe telik, míg valaki megszerzi az első dollármilliárdját. Még senki sem lett gyorsabban milliárdos Pierre Omidyar, az eBay alapítójánál, akinek elég volt mindössze három év ahhoz, hogy az első milliárd dollárt megkeresse az online aukciós ház létrehozását követően.
aug. 8
4:06
A nyugdíj korhatár törvényi emelkedése így történik hazánkban (ProfitLine)
Törvény rögzíti (az 1997. évi Lxxxi törvény) Magyarországon a hivatalos öregségi nyugdíj korhatárt. Ha fellapozzuk a törvény szövegét, akkor a 18. § alatt találjuk meg a nyugdíj korhatárra és annak emelkedésére vonatkozó szabályokat. Nézzük, pontosan hogyan is emelkedik hazánkban a nyugdíj korhatára!
aug. 8
4:39
Idén ezekre a szabadstrandokra mehetünk Balatonon (Növekedés)
A járvány miatt idén nyáron sokan inkább belföld felé veszik az irányt, és a nyári főszezonban amúgy is népszerű Balatont választják. Az úticél kiválasztásakor fontos szempont lehet, hogy hol lehet ingyenesen strandolni.
aug. 8
5:06
Megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő a kkv-k körében (ProfitLine)
A gazdaság részleges újraéledésével a cégek várakozásai is javultak az idei évre, ugyanis a K&H júniusi felmérése alapján a hazai kis- és középvállalkozások közel fele optimista saját helyzetét tekintve. Mivel a vírus miatt bevezetett intézkedések – mint például a csökkentett munkaidő és a home office – sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyul
aug. 8
5:24
Vannak ügynökök, akiket házasságtörésre képeznek (Növekedés)
Egy hivatalos csábító a szolgálataiért átváltva akár 6 millió forintot is elkérhet.
aug. 8
5:26
Képes megváltozni az emberiség, vagy jön a Mad Max világa? (Növekedés)
A valódi fenntarthatóság gyors, komoly és radikális döntések eredményeként jöhet létre – állítja Köves Alexandra. Az ökológiai közgazdász szerint nem szabad belenyugodni a Mad Max-et idéző disztópiákba, ám egy élhetőbb jövőért a fogyasztóknak éppen úgy felelősséget kell vállalniuk, ahogyan a döntéshozóknak is. Ha a gondolkodásmódváltozás terén krit
aug. 8
5:28
Jövő héten nagyon fontos dolog derül ki Magyarországról (Növekedés)
Megtudhatjuk, mekkorát zuhant a magyar gazdaság a második negyedévben.
aug. 8
5:48
Egyre hosszabb a plázák halállistája az USA-ban, nálunk még nincs közvetlen veszély (Menedzsment Fórum)
Egyre több klasszikus bevásárlóközpont kerül a bezárás szélére az Egyesült Államokban. Európa sincs biztonságban és bár Magyarországon még nincs közvetlen veszély, de egyre több áruházlánc kerül padlóközeli állapotba, megnehezítve a plázák üzemeltetőinek helyzetét is.
aug. 8
6:06
A vártnál erősebben nőtt a francia ipar termelése (ProfitLine)
Jelentősen, a vártnál erősebben nőtt az ipari termelés Franciaországban júniusban az előző hónaphoz képest, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti szinttől továbbra is messze áll.
aug. 8
6:12
Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait (Privátbankár)
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak.
aug. 8
6:42
Rosszul járhat Európában a hitelminősítő, ha nem mond igazat (FinTechRadar)
A Noyb a GDPR-re hivatkozva kért eljárást egy nagy hitelminősítő ellen. A cég mindenféle adat nélkül adott kedvezőtlen értékelést egy ügyfélről.
aug. 8
6:54
Nagy horderejű változás jön a kölcsönöknél - Ezt most nem teszik ki az ablakba a magyar bankok (Portfolio)
Tízből kilenc bank jelenleg elérhető személyi kölcsöne megbukna a vizsgán már a kamata alapján is, ha most kellene az MNB feltételeinek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt adni a minimálbérnél alig jobban kereső ügyfeleknek – mutatja a Portfolio gyűjtése. Az 500 ezer forintnál nagyobb hitelt felvevő alacsony jövedelmű ügyfelek akár
aug. 8
6:54
Joe Biden megint kínos helyzetbe hozta magát elszólása miatt (Hírstart)
Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje ismét magyarázkodásra kényszerült az afroamerikaiakra tett megjegyzése miatt.
aug. 8
7:06
Visszaesett Csehország turizmusa (ProfitLine)
A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.
aug. 8
7:12
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé tette egy balatoni üdülőközpont felújítását a kormány (Portfolio)
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették az Appeninn egyik leghangsúlyosabb balatoni turisztikai fejlesztését, a balatonvilágosi Club Aliga megújítását – írja közleményében az Appeninn.
aug. 8
7:12
Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon (G7)
Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.
aug. 8
7:18
Szeptember 7-ig meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket Olaszország (Portfolio)
Olaszországban szeptember 7-ig meghosszabbították a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket.
aug. 8
7:18
Meghaladta az 1300 milliárd forintot a közbeszerzések értéke az első fél évben (GazdaságPortál)
Összesen 1346 milliárd forint értékben 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon 2020 első hat hónapjában, azonban jól látható a koronavírus járvány gazdasági aktivitásra kifejtett negatív hatása, hiszen a közbeszerzések száma körülbelül a negyedével, az értéke mintegy az ötödével elmarad a 2019 első fél évitől – közölte a Közbeszerz
aug. 8
7:30
Megszakadtak az egyeztetések az új, hatalmas amerikai mentőcsomagról (Portfolio)
Pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban, elemzők arra számítanak, hogy Donald Trump amerikai elnök rendelettel orvosolhatja a helyzetet.
aug. 8
7:30
Szeptember 7-ig meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket Olaszország (Hírstart)
Olaszországban szeptember 7-ig meghosszabbították a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket.
aug. 8
7:32
Koronavírus: India gyárthatja majd a vakcinát a szegényebb országok számára (Portfolio)
Az Indiai Oltóanyag Intézet (SII) gyártaná a koronavírus elleni vakcinát a szegényebb országok számára - közölte a genfi székhelyű Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) pénteken.
aug. 8
7:36
Megszakadtak az egyeztetések az új, hatalmas amerikai mentőcsomagról (Hírstart)
Pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban, elemzők arra számítanak, hogy Donald Trump amerikai elnök rendelettel orvosolhatja a helyzetet.
aug. 8
7:38
Volánbusz: folytatódik az állami autóbuszpark megújulása (Hírstart)
Augusztustól szállítja az utasokat az a 29 új, magas komfortfokozatú, Neoplan Tourliner típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról még februárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel.
aug. 8
7:40
Koronavírus: India gyárthatja majd a vakcinát a szegényebb országok számára (Hírstart)
Az Indiai Oltóanyag Intézet (SII) gyártaná a koronavírus elleni vakcinát a szegényebb országok számára - közölte a genfi székhelyű Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (GAVI) pénteken.
aug. 8
7:54
Megválasztották 2020 Legsikeresebb Női Vállalkozóját – interjú a győztessel (Piac és Profit)
A "bükki füvesember", Szabó Gyuri bácsi egy időben egyszemélyes intézmény volt. Szedte, válogatta, szárította a gyógyhatású növényeket gyomorbántalomra, magas vérnyomásra, vesére, prosztatára, és még sok minden másra. Ahhoz azonban, hogy a kezdeményezés egy jól működő vállalkozássá fejlődjön lánya,  Lopes-Szabó Zsuzsanna is kellett, akivel közösen
aug. 8
8:06
Túlszárnyata a várakozásokat Kína exportja (ProfitLine)
A várakozásokat magasan túlszárnyalva növekedett Kína exportja júliusban, az import azonban csökkent.
aug. 8
8:12
Tényleg igaz, hogy nem csak sport a labdarúgás, befektetés is (Portfolio)
Ha a futball kerül szóba, akkor sokaknak egyből a szurkolók üdvrivalgása, a gólok és általánosságban a sport közösségépítő ereje jut eszébe. A sport globális vonzereje tagadhatatlan, és a rajongók erős támogatása indikálta a növekedést, mely során a futball egy több milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát.
aug. 8
8:12
A várakozásokat magasan túlszárnyalva nőtt Kína exportja júliusban (Hírstart)
A várakozásokat magasan túlszárnyalva növekedett Kína exportja júliusban, az import azonban csökkent.
aug. 8
8:14
Koronavírus: Több mint 19 millió fertőzött, közel 12 millióan már meggyógyultak (Portfolio)
A világon 19 296 761 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 720 074, a gyógyultaké pedig 11 682 733 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.
aug. 8
8:14
A Facebook is meghagyja dolgozóinak a távmunka lehetőségét jövő nyárig (Hírstart)
A vállalat fejenként ezer dollárral megtámogatja az otthoni irodák berendezését is.
aug. 8
8:18
Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket (Privátbankár)
Szeptember 7-ig.
aug. 8
8:18
Jó fej a Facebook, jövő nyárig engedi a távmunkát (Hírstart)
A vállalat fejenként ezer dollárral megtámogatja az otthoni irodák berendezését is.
aug. 8
8:20
A fertőzöttek számának hirtelen robbanása után meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Olaszországban (Hírstart)
Szeptember 7-ig.
aug. 8
8:24
A fertőzöttek számának hirtelen robbanása után meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Olaszországban (Menedzsment Fórum)
Szeptember 7-ig.
aug. 8
8:33
Amerikában már kész a halállista, nálunk még le lehet kerülni róla (Népszava)
Az Egyesült Államok plázaiparát végzetesen roncsolja a vírus, a magyar bevásárlóközpontok egyelőre még képesek kisebb-nagyobb veszteséggel ellentartani a járvány hatásainak.
aug. 8
8:36
Volánbusz: folytatódik az állami autóbuszpark megújulása (Hírstart)
Augusztustól szállítja az utasokat az a 29 új, magas komfortfokozatú, Neoplan Tourliner típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról még februárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel.
aug. 8
8:42
Újabb Tesla-konkurens megy tőzsdére (Portfolio)
Június végén a Li Auto, most pedig az X Peng vezetné be részvényeit az amerikai tőzsdére. A kizárólag elektromos autókat gyártó X Peng legalább 100 millió dollárt vonna be az IPO-ból.
aug. 8
8:54
Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán (Privátbankár)
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.

Keresés