2020. június 18. csütörtök

jún. 18
0:06
Az igazi bankleépítés: egy városnyi embert küldenek el (Infostart)
Már korábban is tervezte, de most úgy tűnik, végre is hajtja 35 ezer dolgozóját érintő elbocsátási tervét az HSBC – számol be a hírről a Reuters.
jún. 18
0:06
Az euróval szemben erősödött a forint szerdán (Napi)
Vegyesen alakult a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
jún. 18
0:06
Nagy sebességgel közelít a román nettó áltagfizetés a magyarhoz, vásárlóerőben pedig lényegében utolértek (168 Óra Online)
A Privátbankár összegzése szerint tavaly átlagosan 9079 euró volt a hazavitt magyar havibér összege, ami 5,9%-nál magasabb a két évvel ezelőttihez képest.
jún. 18
0:06
Áder János elrendelte a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény kihirdetését (Növekedés)
.
jún. 18
0:10
"Támad" az 5G a Balatonnál (Infostart)
Júliustól olyan internet lesz a magyar tengernél, mint amilyen a budapesti mobilozók kezében sincs.
jún. 18
0:10
Új adók hűthetik majd a nagy optimizmust (Napi)
A pesszimizmus enyhült egy kicsit, de mindenki nagyon ideges és rettenetesen félnek egy esetleges második hullámtól a Bank of America alapkezelői felmérése szerint. Így minden adott a további emelkedéshez tőzsdéken. Rövidebb ellátási láncokat és új adókat várnak a járvány után.
jún. 18
0:10
"Mérlegen 10 év unortodox gazdaságpolitikája és a modern konzervatív polgári forradalom" (Növekedés)
2002-ben hazánk jó pozícióból indult, és súlyos gazdaságpolitikai hibák sorozata kellett ahhoz, hogy végül mégiscsak ez legyen Magyarország elszalasztott évtizede. A Mandineren megjelent elemzésében Schaller-Baross Ernő és Bánkuty Tamás József írt az utóbbi tíz év gazdaságpolitikájáról.
jún. 18
0:12
2022-re elkészülhet a Szeged-Szabadka vasútvonal (ProfitLine)
A járvány legyőzése után a gazdasági védekezés időszaka következik, és ezt sikertörténetek fogják jellemezni, amelyek az infrastrukturális fejlesztésekre és beruházásokra is vonatkoznak, ebbe kapcsolódik bele a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása, és annak 2022-es megnyitása - hangsúlyozta a magyar határhoz közeli Palicson Szijjártó Péter külgazd
jún. 18
0:14
Roham indult a munkahelymegtartó hitelért (Infostart)
Három hét alatt több mint nyolcezer vállalkozás érdeklődött a Kavosznál a válság hatásának enyhítésére, jelentős állami kamattámogatással indult Széchenyi munkahelymegtartó hitelről - mondta az InfoRádióban Krisán László, a programot koordináló cég vezérigazgatója.
jún. 18
0:18
Szentpéterváron is berendezkedik a Wizz Air (Infostart)
Ott nyit új bázist a magyar kötődésű Wizz Air diszkont légitársaság, ez lesz az első oroszországi központ.
jún. 18
0:22
Kemény lépésekre kényszerültek a közétkeztető cégek (Infostart)
A gazdaság és az egészségügy lassú újraindulásával éledezik a közétkeztetési piac is, a tavaszi durva leépítések nyomán pár cég már újra toborozna. Ugyanakkor tartanak a járvány újabb hullámától.
jún. 18
0:26
Évek óta nem láttunk ilyen árrekordot az élelmiszerpiacokon (Infostart)
Már márciusban megjelent a hazai szamóca a piacokon és egész június végéig eltarthat a szezon a tetemes áremelkedés ellenére is.
jún. 18
0:30
Rendkívüli helyzet volt a magyar utakon (Infostart)
Nemcsak az úthasználat, de az útdíjbevétel is a tavalyi forgalom töredékére esett a kijárási korlátozás alatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) tavaszi adatai szerint.
jún. 18
0:34
Tévedés azt hinni, minden visszaáll a március 11-e előtti kerékvágásba (Infostart)
A veszélyhelyzet megszűnése nem jelenti azt, hogy minden automatikusan visszatér a március 11-e előtti időszak rendjébe – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértője.
jún. 18
0:36
Újraindítja európai járatait a LOT (ProfitLine)
Július 1-jétől újraindítja a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett európai járatait a lengyel állami légitársaság, a LOT - jelentette szerdán a lengyel sajtó. Hétvégi járatok indulnak Budapest és Várna, illetve Budapest és Dubrovnik között is.
jún. 18
0:36
Új világ jön: megszűnt a veszélyhelyzet Magyarországon (Portfolio)
A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök által már aláírt törvény a veszélyhelyzet megszüntetéséről.
jún. 18
0:38
Voltaképp „olcsón megúszta” a DIGI a 100 milliós büntetéssel (Infostart)
Rekord mértékű, 100 millió forintos GDPR-bírságot kapott a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH).
jún. 18
1:06
Több ezer munkahely megszüntetését tervezi az Air France (ProfitLine)
Az Air France francia légitársaság több ezer munkahely megszüntetését tervezi a koronavírus-járvány következményeként lecsökkent tevékenységére hivatkozva - erősítették meg szerda este francia szakszervezeti források a Les Échos című vezető gazdasági lap értesülését.
jún. 18
1:36
Törökország nem tervezi a kijárási korlátozás ismételt bevezetését (ProfitLine)
A török vezetés nem tervezi a kijárási korlátozást ismételt bevezetését - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter, a tárca által létrehozott tudományos tanács szerdai értekezletét követő ankarai sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi néhány napban a május közepi szintre gyorsult vissza az országban a koronavírus-járvány
jún. 18
2:06
Négyéves mélypontra lassult az infláció az euróövezetben (ProfitLine)
Közel négyéves mélypontra lassult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben májusban, ami nagyrészt az energiaárak csökkenésére vezethető vissza.
jún. 18
2:36
Nagyszabású klíma- és környezetvédelmi terveket jelentett be az Unilever (ProfitLine)
Az Unilever új intézkedéseket és vállalásokat jelentett be, amelyek célja, hogy az eddigieknél is határozottabban cselekedjen a klímaváltozás-ellen, a környezet védelme és megújulása, valamint annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni a természeti erőforrásokat a jövő generációi számára. Ennek részeként a vállalat 2039-ig minden terméke esetében el a
jún. 18
2:42
Nagyszabású klíma- és környezetvédelmi terveket jelentett be az Unilever (Hírstart)
Az Unilever új intézkedéseket és vállalásokat jelentett be, amelyek célja, hogy az eddigieknél is határozottabban cselekedjen a klímaváltozás-ellen, a környezet védelme és megújulása, valamint annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni a természeti erőforrásokat a jövő generációi számára. Ennek részeként a vállalat 2039-ig minden terméke esetében el a
jún. 18
3:06
Új logisztikai központ épül Debrecenben (ProfitLine)
Tízezer négyzetméter alapterületű új logisztikai raktárközpont épül Debrecenben, amelynek alapkövét Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és a beruházó képviseletében Blága Zsolt, a BHS Trans senior logisztikai igazgatója helyezte el ünnepélyes keretek között. A debreceni raktár e
jún. 18
3:06
Új aranykor küszöbén? (Mandiner)
Amerika az utóbbi évtizedekben számos támadást intézett Európa ellen, hogy destabilizálja, ami a kontinens pozíciójának végleges gyengülését eredményezte – mondja Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az Usa és Kína vezette kétpólusú világrend újabb aranykort hozhat el Magyarország számára, ha hazánk lépést tart a technológiai váltá
jún. 18
3:30
MOL: volt olyan terület, ahol 97 százalékos volt a visszaesés (Növekedés)
Csoportszinten több mint 10 millió dollárba került a vírus elleni védekezés, ebből pedig viszonylag nagy tétel volt a dolgozók tesztelése - mondta el a növekedés.hu-nak Világi Oszkár, a MOL-csoport Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatója.
jún. 18
3:36
Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokat dolgozott ki Zöldségmag Kft. (ProfitLine)
Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokat dolgozott ki a budapesti székhelyű Zöldségmag Kft, a csaknem 535 millió forintos beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert, mintegy 294 millió forint támogatásból, 147 millió forint hitelből és több mint 93 millió forint önerőből finanszírozták - közölte a cég ügy
jún. 18
4:06
Waberer's elemzés (ProfitLine)
.
jún. 18
4:12
Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény (ProfitLine)
Megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben szerdán este.
jún. 18
4:12
Mit gondolnak valójában a cégek és a dolgozók a távmunkáról? (Növekedés)
A munkáltatók évente átlagosan mintegy 11 ezer dollárt (3,3 millió forintot) takaríthatnak meg minden olyan személy esetében, aki az idő felében otthonról dolgozik, sok vállalat mégis ragaszkodik a hagyományos munkavégzéshez - derül ki egy friss amerikai felmérésből.
jún. 18
4:36
Így reagált a magyar kkv-szektor a koronavírus járványra (ProfitLine)
A koronavírus és az általa okozott gazdasági hatások kevésbé érintették a tervezetten működtetett kis- és középvállalkozásokat. Az innovációs készséget viszont a járvány sem pörgette fel – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) friss, reprezentatív kutatásából.
jún. 18
4:42
Így reagált a magyar kkv-szektor a koronavírus járványra (Hírstart)
A koronavírus és az általa okozott gazdasági hatások kevésbé érintették a tervezetten működtetett kis- és középvállalkozásokat. Az innovációs készséget viszont a járvány sem pörgette fel – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) friss, reprezentatív kutatásából.
jún. 18
4:42
125 éves a New Holland Agriculture (Agrofórum)
Az elmúlt 125 év alatt a New Holland Agriculture a farmerek öt generációjának életét könnyítette és segítette a gazdálkodásukat hatékonyabbá és fenntarthatóvá tenni.
jún. 18
4:42
A kisvállalkozások hitelezése hozzájárul a fenntartható kifehérítéshez - Domokos László írása (Növekedés)
Az Állami Számvevőszék e hét pénteken teszi közzé „A kisvállalkozások hitelezésének hatása a gazdaság kifehérítésére”című elemzését, amelynek mottójául Széchenyi István 1830-ban megjelent „Hitel” című könyvének bevezetéséből származó mondatot választottuk, azért, mert alapgondolatai ma is érvényesek. Becsületesség nélkül nem tud a hitelezés fenntar
jún. 18
5:24
Most könnyebb bejutni szakorvoshoz, mint a járvány előtt (Hírstart)
Arra még várni kell, hogy a helyzet a korábbi legyen, de a hvg.hu tapasztalatai szerint egyelőre még nem rohamozták meg az intézményeket.
jún. 18
5:36
Új szintre emeljük partnereinket (New Technology)
Gyártósorok mozgatása és telepítése speciális eszközökkel, elektromos és autódarukkal A Megakrán Nyrt. a magyarországi emeléstechnikai piac egyik élenjáró vállalata, mely daruzási szolgáltatásokat nyújt autódaruival, komplett géptelepítési szolgáltatást biztosít termelő vállalatok számára, valamint kiegészítő tevékenységként személy és teheremelő g
jún. 18
5:39
Közel 3 milliárdot fialt a nyugdíjvagyon martaléka az államnak tavaly (Menedzsment Fórum)
Ez 1 milliárd forinttal több a 2018-asnál. Mégsem vesz ki egy fillért sem a nyugdíjvagyont kezelő Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. (NESZG) 2,8 milliárd forintos 2019-es adózott nyereségéből a cég egyedüli állami tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Szemben az egy évvel korábbival, amikor nemcsak a profitot, hanem az eredménytartalék
jún. 18
5:42
Álláskeresési térkép segíti a koronavírus miatt állás nélkül maradtakat (Hírstart)
Százezrek veszítették el állásukat Magyarországon a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben. Akivel ez megtörténik, azt nem csak anyagilag, de lelkileg is rendkívül megterheli a helyzet. A tavaszi kijárási korlátozások idején felére esett az új meghirdetett állások száma, miközben több ezren kezdtek új munkát keresni a koronavírus hatásai miat
jún. 18
5:42
A járvány hatásai (KKV Magazin)
A koronavírus és az általa okozott gazdasági hatások kevésbé érintették a tervezetten működtetett kis- és középvállalkozásokat. Az innovációs készséget viszont a járvány sem pörgette fel – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) közleményéből.
jún. 18
6:00
2023-ban Horvátország és Bulgária bevezetheti az eurót (Növekedés)
Horvátország és Bulgária még a 2020-as esztendőben csatlakozhat az euró bevezetésének előszobájához.
jún. 18
6:06
Svédország nagyon messze áll a nyájimmunitástól (Portfolio)
A svéd fővárosban meglepően alacsony, 14% az antitesttel rendelkezők száma, azaz az ország nagyon messze van a nyájimmunitástól egy friss jelentés szerint. Az olasz epicentrumnak minősülő Bergamo városában ugyanez az arány 57%.
jún. 18
6:08
Teljesen új világ vár a gazdagokra, 200 éves sikersztorit vágott padlóhoz a koronavírus (Portfolio)
Jelentősen felforgatták a 21. század újításai a 200 éve nagyjából ugyanabban a mederben folyó vagyonkezelést, a koronavírus pedig egészen új alapokra helyezi a gazdagok bankárainak munkáját. A BCG friss tanulmánya szerint három lehetséges forgatókönyv is szóba jöhet, ha a világ vagyonának alakulását nézzük a jövőben, de az biztos, hogy teljesen meg
jún. 18
6:12
Orbán Viktor a multikat tényleg nem hagyta egyedül - milliárdokat vittek haza (Privátbankár)
Kormányok jönnek-mennek, de egy valami biztos: a Strabag mindig, minden körülmények között hozza a formáját és milliárdos profitot utal az osztrák tulajdonosnak a magyarországi közbeszerzéseken elnyert munkák után.
jún. 18
6:24
Így reagáltak a magyar kkv-k a koronavírusra (Piac és Profit)
A koronavírus és az általa okozott gazdasági hatások kevésbé érintették a tervezetten működtetett kis- és középvállalkozásokat. Az innovációs készséget viszont a járvány sem pörgette fel.
jún. 18
6:30
A portékát el is kell adni (Demokrata)
Hazai szolgáltatás segíti a magyar kis- és középvállalkozások eredményesebb működését.
jún. 18
6:36
Ennyi volt: kihirdették a veszélyhelyzet végét (Privátbankár)
Megjelent a még március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet végéről is rendelkező Magyar Közlöny.
jún. 18
6:42
Megszűnik az idősek vásárlási idősávja (Startlap)
A kereskedelmi egységekben történő vásárlásokra egyéb előírást nem határoz meg a jogszabály.
jún. 18
6:42
Mennyit kereshetsz gépkezelőként? (TanfolyamOKJ)
Nem vagy megelégedve a jelenlegi munkahelyeddel? Régóta rágódsz már azon, hogy szakmát kellene váltanod, de nem mertél még lépni? Ha már egy ideje azon töröd a fejed, hogy szívesen dolgoznál gépkezelőként, akkor most megmutatjuk neked, milyen fizetésre számíthatsz ezen a területen. Mennyit keres egy targoncás? Cikkünkben a targoncavezető és az épít
jún. 18
6:42
Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény (Növekedés)
Megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben szerdán este.
jún. 18
6:48
Vége a rendeleti kormányzásnak – a járványügyi készültség marad (Menedzsment Fórum)
Megjelent a még március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet végéről is rendelkező Magyar Közlöny.
jún. 18
6:54
Leeresztett a gázkassza (Népszava)
Miközben tavaly feleződtek a piaci gázárak, a lakosság viszont még mindig a 2014-es díjakat fizeti, a tavalyi beszámolók tanúsága szerint az - egyre inkább állami - gáziparnak nem hogy nem lőtt ki a nyeresége, de még a tartalékok is apadtak.

Keresés