2024. január 20. szombat

jan. 20
0:12
Dörzsölheti a tenyerét a Wizz Air (Infostart)
A Wizz Air 2023-ban megdöntötte korábbi utasforgalmi rekordját, múlt évben több mint 60,3 millió utast szállított, amely mintegy 32 százalékos növekedés 2022-höz képest; Magyarországon ez 5,2 millió utast, és 29 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.
jan. 20
0:12
Akár folytatólagosan is igénybe vehetők az szja-kedvezmények (Adózóna)
Már a januári fizetésük is magasabb lehet azoknak, akik a a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által közzétett adóelőleg-nyilatkozatokat időben kitöltik. Ezek benyújtásával lehet ugyanis a munkavállalóknak rendelkezniük számos kedvezmény érvényesítéséről, így például a családi kedvezmény igénybevételének módjáról, vagy a 25 éven aluliak, illetve a 30
jan. 20
0:12
Csökkentek a német termelői árak decemberben (ProfitLine)
Németországban a termelői árak éves szinten 8,6 százalékkal csökkentek decemberben, nagyobb mértékben a 8 százalékos piaci várakozásnál és jelentősebben a novemberi 7,9 százalék esésnél - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
jan. 20
0:12
Kulcsterületek kerültek egy új államtitkárhoz - megvan a védelempolitika és a haderőfejlesztés gazdája (vg.hu)
Kutnyánszky Zsolt az új védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár.
jan. 20
0:12
Infláció, forint, kamatok: ezt várják 2024-ben a szakértők (Bank360 blog)
A bankok és brókercégek közül már több is közzétette 2024-re. Csökkenő inflációval, gyorsan mérséklődő alapkamattal és stabil forintárfolyammal számol a piac. Ha a jóslataik bejönnek, akkor többet érhetnek az év eleji fizetésemelések és olcsóbbá válhatnak a hitelek.
jan. 20
0:12
Egyre több az adós - a követeléskezelői piacot is elérte az infláció hatása (Növekedés)
A követeléskezelői piacot is elérte az infláció hatása: egyre több adós, egyre nagyobb közüzemi számlával tartozik a szolgáltatóknak - fejti ki Bódizs Kornél a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége, a MAKISZ elnöke. Hozzátéve: a követeléskezelők a kisebb összegű követeléseknél különösen nagy energiát fordítanak arra,
jan. 20
0:12
Ha ennyire várták a Bitcoin ETF jóváhagyását – miért esik most a BTC ára? (BitcoinBázis)
Az amerikai felügyelet egy héttel ezelőtti Bitcoin ETF jóváhagyását követően mintegy 10 milliárd dollár áramlott a spot bitcoin ETF-ekbe. Ezzel
jan. 20
0:12
Szigorú vendégmunkás-kvótával és "negatív listával" védi a kormány a magyar munkahelyeket (Üzletem)
65 ezerben maximalizálja a kormány a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát, és meghatározta azt a mintegy 300 foglalkozást, amelyekben vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel nem foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár.
jan. 20
0:12
A Wall Street széttrollkodásával berobbant Reddit most meghódítaná a Wall Streetet (Telex)
Az 52 millió felhasználóval bíró oldal története sok furcsa fordulattal és botránnyal van tele, de úgy tűnik, 2024-re beérett 18 év munkája. Kétéves várakozás után végre tőzsdére léphet a világ legnagyobb fóruma, aminek már Magyarországon is több százezres tábora van.
jan. 20
0:16
Az LMP reklámtilalmat rendelne el (Infostart)
Az LMP szeretné elérni, hogy 2027. január 1-jétől ne lehessen reklámozni azt, ami egészségtelen, az ellenzéki párt ezért határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek az ultrafeldolgozott élelmiszerekről.
jan. 20
0:16
6 év 9 hónap a leghosszabb hazai várólista az állami egészségügyben – az államtitkár elégedett (Adózóna)
Az egészségügyi államtitkár szerint politikai termék lett a várólisták hosszából, de ennek rövidesen vége, olyan jelentős a csökkenés. Az államtitkár elégedett, a Válaszonline viszont úgy találta: van olyan ellátás, amelyre ezekben a napokban a hivatalos nyilvántartás szerint 6 évet és 9 hónapot kell várni. Egész régiók ellátásánál tapasztalható ko
jan. 20
0:16
Tovább bővülhet a baromfipiac, de ebbe belerondíthat a madárinfluenza és az ukrán import (vg.hu)
Közelíti tízmilliót a madárinfluenza miatt 2021 ősze óta elpusztított szárnyasok száma.
jan. 20
0:16
Sokkal könnyebb lesz német állampolgárságot szerezni (Növekedés)
.
jan. 20
0:16
Otthon Centrum: óvatos derűlátás az ingatlanpiacon (Üzletem)
A tranzakciószám visszaesése az év végére megállt, az idei év kilátásai pedig a korábbinál biztatóbbak – állapította meg az Otthon Centrum elemzési vezetője.
jan. 20
0:18
Az OPEC erőteljes olajkereslet-növekedést vár 2025-re (NRGreport)
Az OPEC január 17-én kitartott a globális olajkereslet viszonylag erős növekedésére vonatkozó 2024-es előrejelzése mellett, és egy meglepően korai előrejelzésében azt mondta, hogy 2025-ben a kőolajfelhasználás erőteljes növekedése várható, Kína és a Közel-Kelet vezetésével.
jan. 20
0:20
Hogyan igényelhető már várandósan Babaváró hitel és CSOK Plusz? (Adózóna)
A szigorított, de egyben némileg fel is turbózott babaváró támogatás és a CSOK Plusz hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése. De vajon igényelhetők úgy, hogy már úton van a baba, illetve a konstrukciók kedvezményei ebben az esetben is kihasználhatók? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.
jan. 20
0:20
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Unió tavaszig egymillió lövedéket szállít Ukrajnának (vg.hu)
Újabb ígéretet tett az Unió. Breton európai biztos szerint, az EU tavaszig 1 millió darab lőszert állít elő Ukrajna számára.
jan. 20
0:20
Háború: Az ukránok orosz olajtárolót robbantottak fel (Növekedés)
Pénteken Ukrajna dróncsapást mért orosz olajtartályokra a határtól 50 km-re. Az ukránok szerint a csapás arányos az ő infrastruktúrájukra mért orosz csapásokkal.
jan. 20
0:20
Vidékfejlesztési Program: 14,75 milliárd forint támogatásról született döntés (Üzletem)
284 kérelem vonatkozásában, 14,75 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket "az elmúlt napokban" az Agrárminisztérium; a megvalósítani kívánt fejlesztések elsősorban az öntözést és a tanyák infrastrukturális beruházásait érintik.
jan. 20
0:24
5,7 milliárd forint állami támogatást kapnak a startupokat segítő inkubátorok (Adózóna)
Döntés született a technológiai startup cégek fejlesztését, inkubációját támogató, októberben meghirdetett Startup Factory pályázati programban: országszerte 12 technológiai inkubátor kapta meg a lehetőséget arra, hogy saját tőkéjét állami forrással kiegészítve fektethessen be általa kiválasztott ígéretes startupokba és azokat a tőkejuttatás mellet
jan. 20
0:24
A legújabb okoseszközök lesöpörnék a telefonokat a piacról (vg.hu)
Az okostelefon-gyártók az új készülékeikbe telepített MI-alkalmazásokkal akarják távol tartani az új start-up szereplőket a távközlési piactól.
jan. 20
0:24
"Nem megengedhető, hogy a Hamász irányítsa a Közel-Kelet térségét" (Növekedés)
Partnernek a Palesztin Nemzeti Hatóság számít, nem a Hamász, amelynek nem engedhető meg, hogy a Közel-Keletnek ezt a térségét kormányozza - jelentette ki Antonio Tajani külügyminiszter.
jan. 20
0:24
Uniós megállapodás a tehergépkocsik, az autóbuszok és a pótkocsik szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről (Üzletem)
A Tanács és az Európai Parlament ideiglenes politikai megállapodásra jutott a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátási előírásainak szigorításáról.
jan. 20
0:28
Vezető beosztású orvos ellen emeltek vádat vesztegetés miatt (Adózóna)
Vesztegetés miatt emeltek vádat egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa és a vele együttműködő betegszállító ellen – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.
jan. 20
0:28
A terrorszervezetek támogatóit is listázzák (vg.hu)
Nem marad rejtve a pénzbeni támogatók kiléte sem.
jan. 20
0:28
Új történelmi csúcsot döntött a budapesti tőzsde (Növekedés)
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 1009,05 pontos, 1,59 százalékos emelkedéssel 64 580,87 pontos történelmi csúcson zárt pénteken.
jan. 20
0:28
Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: közzétette a Nébih részletes eredményeket (Üzletem)
Több mint 1300 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyelők a téli szezonális ellenőrzéssorozat alkalmával 2023 decemberében.
jan. 20
0:32
NAV információs füzet az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalókról (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) információs füzetet adott ki az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalókról.
jan. 20
0:32
Debrecenben a legdrágábbak a panelok, Miskolc a középmezőnyben (vg.hu)
Drasztikus drágulás nemvárható, a csok plusz viszont növeli majd a keresletet.
jan. 20
0:32
A NATO-tól ijesztő jóslat érkezett: óriási háború törhet ki az oroszokkal (Növekedés)
.
jan. 20
0:32
Duna House: átlagosan 3 százalékkal csökkent tavaly a budapesti panellakások ára (Üzletem)
A vásárlók 701 ezer forintot fizettek átlagosan Budapesten egy négyzetméter panellakásért, ami átlagosan 37,8 millió forint összegű ráfordítást igényelt a Duna House adatai szerint.
jan. 20
0:36
A magyar helyzet miatt hoztak egy új uniós médiatörvényt (Adózóna)
A tagállamok uniós nagykövetei jóváhagyták a Tanács és az Európai Parlament tárgyalói között decemberben létrejött ideiglenes megállapodást a médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról, valamint a médiaszabadság, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség védelméről szóló új uniós törvényről. Csak Magyarország nem támogatta a jogszabá
jan. 20
0:36
Terroristák áldozatainak szánták, sikkasztás áldozatává vált több száz millió dollár (vg.hu)
Irakban az Iszlám Állam áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak szánt, 760 millió dollárnak megfelelő összeg tűnt el.
jan. 20
0:36
Moszkvában járt a Hamász (Növekedés)
.
jan. 20
0:36
Már a negyedik kút is termel a békési gázmezőn (Üzletem)
A tervezett ütemezésnek megfelelően január 18-án üzembe helyezték a negyedik kutat a Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyen.
jan. 20
0:40
Optimistábbak a vezérigazgatók, de cégük hosszú távú fennmaradása miatt aggódnak (Adózóna)
Az előző évhez képest több mint kétszeresére, 18-ról 38 százalékra nőtt azoknak a vezérigazgatóknak az aránya, akik a globális gazdaság növekedését várják a következő 12 hónapban, ugyanakkor a fokozódó technológiai és éghajlati nyomás miatt a vezetők 45 százaléka aggódik vállalata hosszú távú fennmaradása miatt - derül ki a PwC 27. Globális vezérig
jan. 20
0:40
Ukrajnai háború: Ismét körbeaknázták a zaporizzsjai atomerőművet (vg.hu)
A NAÜ figyelmeztetett, hogy a szakemberek így nem tudják elvégezni a szükséges karbantartásokat.
jan. 20
0:40
Vállalati e-autó beszerzés: fontos változásra hívták fel a figyelmet (Növekedés)
Kismértékben módosult a vállalati e-autó beszerzéseket támogató pályázati kiírás - olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.
jan. 20
0:40
Használtautó-piac: 821 ezer kocsi cserélt tulajdonost 2023-ban (Üzletem)
A belföldi használtautó-piacon tavaly is hat márka autói tették ki a teljes forgalom felét.
jan. 20
0:44
Hétfőtől figyelmeztető sztrájkba kezdenek a bírák és az ügyészek Horvátországban (Adózóna)
Hétfőtől tíznapos figyelmeztető sztrájkba kezdenek a bírák és az ügyészek Horvátországban, miután nem sikerült megállapodásra jutniuk az illetékes minisztériummal a béremelésekről – közölte pénteken a Horvát Bírók Egyesülete (UHS), tájékoztatott az MTI.
jan. 20
0:44
Zöldben zárta a hetet az amerikai tőzsde (vg.hu)
.
jan. 20
0:44
Energiaszuverenitás: már a negyedik kút is termel a békési gázmezőn (Növekedés)
A tervezett ütemezésnek megfelelően tegnap üzembe helyezték a negyedik kutat a Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhelyen. A tavaly február óta működő első után így decemberben és januárban összesen három új kút állt termelésbe Sarkad térségében. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és
jan. 20
0:44
Kismértékben módosult a vállalati e-autó beszerzéseket támogató pályázati kiírás (Üzletem)
Bővült a lehetséges pályázók köre; a benyújtás 2024. február 5-én belül délután öt órakor kezdődik.
jan. 20
0:48
Alaptörvény-ellenes a "kastélytörvény" több pontja (Adózóna)
Alaptörvény-ellenes a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény több pontja – tartalmazza az Alkotmánybíróság (Ab) honlapján pénteken közzétett határozat, közölte az MTI.
jan. 20
0:48
Előző évhez képest harminc százalékkal nőtt tavaly a prágai Václav Havel repülőtér utasforgalma (ProfitLine)
Mintegy 13,8 millióra nőtt az utasok száma tavaly a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtéren, ez 30 százalékkal haladja meg az előző évit, de továbbra is elmarad a koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019. forgalmától - közölte Klára Divísková, a repülőtér szóvivője pénteken Prágában.
jan. 20
0:48
Kellemetlen percek: Karácsony Gergely élő adásban tagadta le a budapesti járatritkítást, de aztán a fejéhez kapott (vg.hu)
Ami az elmúlt két napban történt a fővárosban, az kétség kívül botrányos. A főpolgármester most bement a tévéstúdióba és egészen különös módját választotta a helyzet kezelésének.
jan. 20
0:48
Börtönbe kerülhet Trump (Növekedés)
Alex Soros szerint a volt amerikai elnök nem nyugszik, amíg börtönbe nem kerül vagy újra elnök nem lesz.
jan. 20
0:48
Insura: tavaly csökkenni kezdett a lakásbiztosítások átlagdíja (Üzletem)
Az új szerződések közel harmada már minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás.
jan. 20
1:18
Úgy vesszük a kriptókat, mintha nem lenne holnap (ProfitLine)
A Bitcoin (BTC) árfolyama az elmúlt hét során majdnem 10%-ot esett. Ám mostanában voltak ettől sokkal szebb napjai is, hiszen a spot BTC tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) amerikai jóváhagyására való várakozás közben, és a január 10-ei bejelentést követően némiképp emelkedett a token ára.
jan. 20
1:54
Állami támogatásban részesülnek a startupokat segítő inkubátorok (ProfitLine)
Döntés született a technológiai startup cégek fejlesztését, inkubációját támogató, októberben meghirdetett Startup Factory pályázati programban: országszerte 12 technológiai inkubátor kapta meg a lehetőséget arra, hogy saját tőkéjét állami forrással kiegészítve fektethessen be általa kiválasztott ígéretes startupokba és azokat a tőkejuttatás mellet

Keresés