2024. január 4. csütörtök

jan. 4
0:12
Óvatos optimizmus a turizmusban: lesznek nyertesei a 2024-es évnek (Infostart)
2023-ban sikerült megközelíteni a turizmusban a járvány, a háború és az energiaválság előtti utolsó év teljesítményét. A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke szerint az utazni vágyók "ütésállóvá" váltak, és bátrabban indulnak útnak, mint néhány évvel ezelőtt.
jan. 4
0:12
Több száz millió dollár értékben fog bitcoint vásárolni Michael Saylor, ezúttal saját részre (Kripto Akadémia)
A MicroStrategy ügyvezető elnöke, Michael Saylor ismét jelentős pénzügyi lépésre szánta el magát, megkezdte a cégben lévő részvényeinek az eladását, amely jelenleg 215 millió dollár értékű. Saylor MSTR részvényeladását az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott 2024. január eleji bejelentésében hozta nyilvánosságra.  A
jan. 4
0:12
Egyszázalékos rendelkezés: itt vannak a listák (Adózóna)
Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról legkésőbb 2024. május 21-éig, az szja-bevallástól függetlenül is – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
jan. 4
0:12
Válságban a védőnői rendszer (HR Portál)
A hungarikumnak is besorolt hazai védőnői rendszer szervezeti és finanszírozási anomáliákkal küzdött a korábbi években. Idén nyáron államosították ezt a szektort is, önkormányzati helyett központi, kórházi irányítás alá került a védőnők túlnyomó része. Az átszervezés hátterének szakmai oldala egyre kevésbé látszik - írja részletes beszámolójában a
jan. 4
0:12
A Hezbollah vezetője óva intette Izraelt egy Libanon elleni háborútól (vg.hu)
A határon átnyúló erőszak kezdete óta százhetvenen haltak meg Libanonban.
jan. 4
0:12
A BYD több mint 3 millió elektromos járművet szállított 2023-ban, a negyedik negyedévben a Teslát is megelőzte (NRGreport)
Hibrid autóinak köszönhetően a BYD bekerült az eladások alapján a világ 10 legnagyobb autógyártója közé, és 2024-ben az elektromos autók eladásában is megelőzheti a Teslát.
jan. 4
0:12
Egy sor utazási iroda törölte kínálatából a Ryanair járatait, a cég nem számít profitcsökkenésre (Telex)
A légitársaság több nagy nemzetközi utazásszervezőt nem tart becsületesnek és átláthatónak.
jan. 4
0:12
Újra megdöntené saját világrekordját a Széchenyi István Egyetem sikercsapata (Gyártástrend)
A Szenergy Team májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a Shell-Eco Marathont. A Széchenyi István Egyetem csapata ennek megfelelően a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél nem kevesebb jövőre, mint a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekordda
jan. 4
0:16
Rekordbevételt értek el a bitcoinbányászok 2023 decemberében (Kripto Akadémia)
2023 decemberében a bitcoinbányászok bevételei nagymértékben megugrottak, ami még a májusi éves csúcsot is megdöntötte. Az elmúlt év utolsó hónapjában több mint 1,51 milliárd dollárt szedtek össze a bányászok. Az összesített bevétel magába foglalja az on-chain tranzakciós díjakból származó, szintén rekordot jelentő 324,8 millió dollárt is. Ez nemcs
jan. 4
0:16
Így válasszunk nyugdíjpénztári portfóliót! (Adózóna)
Ma Magyarországon több mint egymillióan tagjai önkéntes nyugdíjpénztárnak és további közel 52 ezren magánnyugdíjpénztárnak. A tagok jelentős része nem feltétlenül választ tudatosan vagy egyáltalán nem is választ portfóliót. Pedig a szektor által kezelt közel kétezer milliárd forint jó befektetése minden pénztártag saját érdeke. Fontos tehát, hogy e
jan. 4
0:16
Jakab Roland lett a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója (HR Portál)
Jakab Rolandot nevezte ki a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatójává január 1-jei hatállyal Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
jan. 4
0:16
Sajnálatos listára került fel Szoboszlai Dominik (vg.hu)
Még nem tudni, mikorra épülhet fel a magyar válogatott csapatkapitánya.
jan. 4
0:16
Precíz hőmérséklet-szabályozás (Gyártástrend)
Vadonatúj megoldások az Autonics termékválasztékában. Bizonyított minőségű vezérlők és modulok.
jan. 4
0:20
Átlagosan 79 500 forinttal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére januártól (Adózóna)
Január elsejétől átlagosan 79 500 forinttal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában szerdán.
jan. 4
0:20
Infláció kezelése és közösségépítés: ilyen volt 2023 a Bosch HR osztályán (HR Portál)
Az infláció kezelését, a közösségépítést emelte ki egyebek mellett 2023-ból Somogyi András, a Bosch Csoport HR igazgatója. Idén pedig céljai között szerepel az AI technológia esélyeinek és veszélyeinek megismerése illetve és a fiatalok gondolkodásmódjának megértése.
jan. 4
0:20
Újabb kijózanító nap az amerikai tőzsdéken (vg.hu)
Esős napjuk volt a tengerentúli vezető indexeknek.
jan. 4
0:24
Ekkor van heti karbantartás a NAV informatikai rendszerén (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatja az online pénztárgépeket üzemeltetőket, szervizelőket, gyártókat és forgalmazókat, hogy a NAV informatikai rendszerének heti gyakoriságú karbantartására szerda 18 óra és csütörtök 0 óra között kerül sor – írja honlapján a NAV.
jan. 4
0:24
A Fed jegyzőkönyvei azt sugallják, hogy a kamatemeléseknek vége, de nem kínálnak menetrendet a kamatvágásra (vg.hu)
A jegybankárok úgy vélték a tavaly decemberi ülésen, hogy a vártnál magasabb infláció kockázata csökkent, de nagy volt a bizonytalanság, hogy meddig kell magas szinten maradnia az irányadó rátának.
jan. 4
0:28
Kevesebb bank ad jóváírást 2024-ben a babaváró hitelnél (Adózóna)
2024-től megújuló feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás: egyrészt 11 millió forintra nőtt a felvehető hitel maximuma, másrészt viszont leszűkült a jogosultak köre. Ezzel együtt továbbra sem mindegy, hogy a fiatal házasok hol igénylik a kölcsönt, ugyanis a hitelbírálati gyakorlat bankonként eltérő. A Bankmonitor szakértői szerint a választá
jan. 4
0:42
Gyengültek a New York-i tőzsde mutatói (ProfitLine)
Gyengüléssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
jan. 4
1:12
Kétéves csúcson a Bitcoin - Merre tovább? (ProfitLine)
Bár 2023 utolsó hónapja fantasztikus hozamot biztosított a BTC befektetőinek, úgy látszik a legnépszerűbb kriptó szerelmesei ezzel nem elégedtek meg.
jan. 4
1:12
Ennél furcsább videót még nem láttunk Tesláról (NRGreport)
2023 végén több videó kezdett terjedni TikTokon, amelyeken az egyik legbizarrabb dolog látható, amit valaha is láttunk egy Tesláról, és ez nem túlzás. A felvételek Texasban készültek, és egy fehér Model Y-t mutatnak, amint egy hatalmas utánfutót vontat a közutakon, olyan látványt nyújtva, ami valóban megdöbbentő.
jan. 4
1:24
Szociális és rehabilitációs szakgondozó szakma leírása (Szakmát Szerzek)
A szociális és rehabilitációs szakgondozó tervezi, szervezi, és irányítja a gondozási és ápolási feladatokat, valamint a rehabilitációs tevékenységeket. Fő feladatai közé tartozik a szociálisan hátrányos helyzetben lévő emberek, mint például idősek és fogyatékossággal élők gondozásának és ápolásának szervezése, valamint a szükséges foglalkozások és
jan. 4
2:24
Alternatív járműhajtási technikus szakma leírása (Szakmát Szerzek)
Az alternatív járműhajtási technikus szakember mélyrehatóan ismeri az alternatív járműhajtásokat, beleértve a hibrid, tiszta elektromos, LPG és CNG rendszereket is. Feladatai kiterjednek a gépészet, a villamos és elektronikus rendszerek karbantartására, a műszaki állapotvizsgálatokra és hibaelhárításra mind belső égésű, mind alternatív hajtással re
jan. 4
3:12
Több mint 1,6 millió látogató kereste fel az auschwitzi múzeumot (ProfitLine)
Tavaly 1 millió 670 ezer látogató kereste fel az auschwitzi náci német haláltábor helyén létesített lengyelországi emlékmúzeumot, ami a látogatottság lassú növekedését jelzi a koronavírus-járványt követően - közöte szerdán az intézmény.
jan. 4
3:30
Chipek helyettesíthetik az állatkísérleteket (Magyar Mezőgazdaság)
Az Edinburgh-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy 3D-nyomtatott laborchipet, amelynek segítségével könnyebben tesztelhető az egyes hatóanyagok eloszlása anélkül, hogy állatokat kellene bevonni kíséreltekbe.
jan. 4
3:42
Ez lett az év madara 2024-ben (ProfitLine)
A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben - közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.
jan. 4
4:12
Két különböző évben születtek ikrek Horvátországban (ProfitLine)
Két perc eltéréssel, de két különböző évben jött világra egy ikerpár a horvátországi Splitben: egyikük még tavaly, az év utolsó napján éjfél előtt egy perccel, másikuk már az új évben, egy perccel éjfél után született - közölte a horvát közszolgálati televízió szerdán.
jan. 4
4:12
Minden a falusi Csok módosításairól (KKV Magazin)
Megjelent a Magyar Közlönyben a falusi Csok-ról szóló rendelet, amely a 2024-re vonatkozó szabályokat véglegesíti. A legfontosabb módosítással a meglévő ingatlanjukat korszerűsítő, bővítő igénylők nyernek több millió forintot - derül ki a Bank360.hu új szabályokat ismertető összefoglalójából.
jan. 4
4:18
Fát ültetnek, üzletet virágoztatnak – cargo-partnerrel az égig! (okosipar.hu)
A nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szolgáltató faültetési és egyéb innovatív projektek támogatásával is erősíti elkötelezettségét a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt. A törekvésük célja a vállalat szénlábnyomának csökkentése és a globális újraerdősítés támogatása. Átfogó ESG-stratégiáját és alapértékét – „we take it personally”
jan. 4
4:18
5 ok arra, miért fogyasszuk a tél kedvelt szuperélelmiszerét, a szezámmagot (Magyar Mezőgazdaság)
A téli hidegben jólesnek a melegséget adó ételek, melyeket a szezámmag tökéletesen kiegészít. Nem csak, hogy az íze kellemes, de szervezetünk is meghálálja, ha beépítjük étkezésünkbe az apró magokat.
jan. 4
4:24
Mezőgazdasági gépésztechnikus szakma – modern mezőgazdaság motorja (Szakmát Szerzek)
A mezőgazdaság és technológia egyesülése új, izgalmas lehetőségeket teremt a fiatalok számára. Ha kíváncsi vagy, hogyan válhatsz a modern mezőgazdaság motorjává, akkor a mezőgazdasági gépésztechnikus szakma neked szól! Ne csak figyelj, hanem irányítsd a jövőt, és ismerd meg ezt a dinamikus és kihívásokkal teli szakmát. Miért a mezőgazdasági gépészt
jan. 4
4:30
Elkezdhet aggódni a Wise és a Revolut? (FinTechRadar)
Az HSBC új alkalmazást vezet be Zing néven, amit a Revolut és a Wise versenytársaként pozícionál.
jan. 4
4:42
A Gi Group Holding felvásárolja a kelly európai Staffing üzletágát (ProfitLine)
A 130 millió eurós tranzakció jelentős lépés a Gi Group Holding HR-szolgáltatások terén betöltött globális vezető szerepének megerősítésében.
jan. 4
4:48
Miként lehet már télen saját hóvirágunk? (Agrofórum)
Lehetséges, hogy már januárban is hóvirágokban gyönyörködhessem? Ha igen, akkor hogyan lehet ezt megvalósítani?
jan. 4
4:48
Az új Emerson nagy átfolyású mágnesszelep növeli az üzem megbízhatóságát és működési hatékonyságát (New Technology)
Az ASCO 327C sorozatú mágnesszelep közvetlen működésű, nagy átfolyású kialakítással rendelkezik a kiváló áramlásszabályozási teljesítmény és a működési biztonság érdekében. Az Emerson bemutatta az új ASCO™ 327C sorozat mágnesszelepet, amely közvetlen működésű, nagy átfolyású kialakítással rendelkezik, amely a hasonló szelepekhez képest kiváló áraml
jan. 4
4:48
A madárinfluenza elleni oltásnak nem szabad befolyásolnia a kereskedelmet (Magyar Mezőgazdaság)
Itt az ideje, hogy a vakcinázást egy átfogó betegségstratégia részének tekintsük, hogy megakadályozzuk a további terjedést – szorgalmazza az Állategészségügyi Világszervezet.
jan. 4
4:54
Így jut most többletpénzhez rengeteg magyar nyugdíjas (Infostart)
Csaknem 135 ezerre nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik a nyugdíjkorhatár betöltését követően még dolgoztak, a 65-74 éves korcsoportból pedig minden tizedik magyar még aktív volt 2023-ban.
jan. 4
5:00
Emelkedik a nyelvvizsga-támogatás (Szakmát Szerzek)
Január elsejétől közel 9 ezer forinttal emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege, így a sikeres vizsga esetén akár 66 700 forint is visszaigényelhető.  A nyelvvizsga bizonyítvány megszerzését 2018. januártól támogatja a kormány, amelyet eddig már több mint 170 ezer nyelvvizsgázó igényelt, csaknem hatmilliárd forint értékben. Kinek jár a nyelvvizsg
jan. 4
5:12
Egyesült a WTS Klient és a Finacont (ProfitLine)
2024. január 1-jével lezárult a magyar számviteli és adótanácsadói piac két meghatározó szereplőjének – a 25. születésnapját nemrég ünneplő WTS Klient és a Finacont – egyesülése. A közel 300 szakértővel és 4,5 milliárd forintos összesített árbevétellel rendelkező új cég WTS Klient Gazdasági Tanácsadó Kft. néven működik tovább.
jan. 4
5:12
Szórádi László Cső-Lavina Kft: „Örülök, hogy a fiam továbbviszi az ügyeket” (KKV Magazin)
A győri Cső-Lavina Kft. tulajdonosa, Szórádi László azidén a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől Országos Év Vállalkozója elismerést kapott. A víz-gáz-központi fűtés, megújuló energiák, ipari és saválló szerelvények kereskedelmével foglalkozó családi vállalkozás ugyan győri, de hamar kiderül, a tulajdonos a Rábaközből hozta a muníciót
jan. 4
5:18
Időjárás: még néhány nap, és jön az igazi tél (Agroinform)
Addig viszont kifejezetten melegünk lesz.
jan. 4
5:18
Hidrogénüzemű Mercedes teherautókat tesztel az Amazon és a Holcim (okosipar.hu)
A Daimler Truck tehergépkocsi-gyártó bejelentette, hogy útnak indítja az első hidrogén üzemanyagcellás, Mercedes-Benz GenH2 tehergépkocsikból álló, kísérleti flottáját. A szén-dioxid- kibocsátástól mentes szállítójárművek tesztelésében olyan prominens partnerek közreműködnek, mint az Amazon, az Air Products, az Ineos, a Holcim és a Wiedmann & Winz
jan. 4
5:18
Szénkénegezéssel a filoxéra ellen (Magyar Mezőgazdaság)
A filoxéra, más néven szőlőgyökértetű Amerikából behurcolt kártevő, ami Európában először 1863-ban Franciaországban jelent meg. Mintegy 30 év alatt elpusztította a kontinens kötött talajokra telepített, termő szőlőültetvényeinek közel kétharmadát.
jan. 4
5:18
A pénzügyi innovációk dicsérete (Fintech)
A XXI. század első évtizedében soha nem látott innovációs robbanás zajlott le a pénzügyekben. Az újító megoldások azóta is folyamatosan szaporodnak és fejlődnek. Pénzügyeink intézését jelentősen megkönnyítették. Cikkünkben a pénzügyi szektorban zajló innovációs folyamatot elemezzük.  Pénzügyek és újítások A pénz megjelenése maga is innováció volt.
jan. 4
5:24
Így készülj az év eleji teljesítményértékelésre 3 lépésben (Karrier Trend)
Az év eleje remek alkalom arra, hogy a főnököddel átbeszéljétek az elmúlt időszakot, számvetést tartsatok és kitűzzétek a jövőbeni célokat. Ha nálatok is a napokban esedékes az év eleji nagy
jan. 4
5:30
Tapasztó Orsi: Azzal, amit cipelünk, sokszor nem lehet önerőből belső nyugalmat elérni (Forbes)
Tapasztó Orsi kutatófizikus, mentálhigiénés szakember, influenszer, podcaster, anya, feleség – na és az RTL Az Árulók – Gyilkosság a kastélyban című krimi-realityjének egyik győztese. Portré.
jan. 4
5:36
Felmérés: erre számítanak a családi cégek a saját helyzetüket illetően (HR Portál)
A makrogazdaságban a vállalatok 38 százaléka a jelenlegi ütemnél nagyobb növekedésre számít.
jan. 4
5:39
Kevesebb lesz a profit, pesszimisták a családi vállalkozások (Piac és Profit)
Az előző negyedévi jelentős javulást követően év végére mérséklődött a hazai családi cégek hangulata, a K&H családi vállalatok index 0 ponton áll. Ennek oka, hogy a cégek jóval kisebb árbevétel-növekedést és nagyobb profitcsökkenést valószínűsítenek 2024-ben, ami a beruházási és foglalkoztatási szándékot is visszahúzta. A gazdaság alakulását te
jan. 4
5:48
A HMS Networks felvásárolja a Red Lion Controls vállalatot, és jelentősen bővíti jelenlétét Észak-Amerikában (New Technology)
A HMS Networks AB (publ) („HMS”), az ipari információs és kommunikációs technológia globális szolgáltatója a mai napon kötelező erejű megállapodást kötött a Spectris Group Holdings Limited társasággal a jól ismert amerikai szolgáltató Red Lion Controls üzletág megvásárlásáról. A Red Lion Controls Inc. és a Red Lion Europe GmbH részvényeinek 100 szá

Keresés