2024. január 5. péntek

jan. 5
0:12
Jó pár szomszédos országban olcsóbb lesz a tankolás, mint itthon - körkép (Infostart)
Minden környező országban olcsóbb lesz az üzemanyag január közepétől, mint Magyarországon. A Mol itthon két lépésben emeli a jövedéki adót, az év eleji 20 forintos módosítást két hét múlva hasonló követi.
jan. 5
0:12
Ez történt ma | a Goldman Sachs is akar egy szeletet a közelgő spot Bitcoin Etf-ből (Kripto Akadémia)
Goldman Sachs: új játékos a kriptoarénában A Goldman Sachs állítólag tárgyalásokat folytat arról, hogy a BlackRock és a Grayscale által javasolt Bitcoin ETF-ek engedélyezett résztvevőjévé váljon. Bennfentes információk szerint, ráadásul a Goldman Sachs, úgy pozícionálja magát, hogy kulcsszerepet játsszon a BlackRock és a Grayscale által javasolt kö
jan. 5
0:12
A vendégéjszakák száma 7,5, a vendégeké 13 százalékkal nőtt 2022 novemberéhez képest (Adózóna)
2023 novemberében a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,0 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el, közölte honlapján a KSH. A vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a külföldivendég-éjszak
jan. 5
0:12
Hazánk az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik Szijjártó Péter szerint (hirado.hu)
A magyar gazdaság az elmúlt években folyamatosan beruházási rekordokat döntött – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.
jan. 5
0:12
További 63 kút átvételével folytatja az Orlen a magyarországi növekedést – 2023-as energetikai körkép, 9. rész (NRGreport)
Az energetikai szektor tavalyi történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk kilencedik részében az ORLEN Magyarország ügyvezet
jan. 5
0:12
Szűkül a piac - Ingünk, gatyánk rámehet az albérletre (Növekedés)
A fővárosban 2022 decembere és 2023 decembere között 19 százalékkal drágultak átlagosan az albérletek, idén pedig várhatóan 10 százalék körül növekedhetnek átlagosan az árak - közölte a Rentingo.com közösségi albérletkereső, bérbeadó platform.
jan. 5
0:12
Az egyik legnagyobb francia boltlánc úgy berágott a Pepsire, hogy nem árulja többet a termékeit (Telex)
A Carrefour szerint az üdítőgyártó elfogadhatatlan mértékben emeli a termékek árát, ezért nem hajlandó többet forgalmazni azokat.
jan. 5
0:16
Hiányra számítanak, kilőhet az egyik nyersanyag árfolyama (Infostart)
Jelentősen emelkedhet a réz árfolyama. Az elemzők szerint a következő két évben a kitermelési problémák, a dollár gyengülése és a megújuló energia térnyerése is erősíteni fogja a folyamatot.
jan. 5
0:16
Hatodával csökkent tavaly a használtautó-import (Adózóna)
2023-ban 105 662 import használt személyautó kapott hazai rendszámot a DataHouse adatai szerint. Ez a szám 16,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől. A behozott használt autók száma egész évben a havi 9 ezres átlagos szint körül mozgott, ami jelentősen elmarad az előző évek havi 10-11 ezres behozatali átlagától. Az elmúlt hónapban ped
jan. 5
0:16
Az oroszok védtelenek az ukrán támadásokkal szemben – a határnál nagy a baj (Növekedés)
Amikor az ukrán bombázás pár napja megindult az oroszországi Belgorodban az emberek nem tudtak elvonulni az óvóhelyekre.
jan. 5
0:20
Megváltoztatták az új lakossági napelemes pályázat szabályait (Infostart)
Jórészt a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában érvényesített pontosításokat, változtatásokat.
jan. 5
0:20
Fogyasztóvédelem: jogérvényesítés, csoportos perek, kapuőrök, webáruházak felelőssége (Adózóna)
Az elmúlt időszak számos jogszabályi változást hozott, különösen a fogyasztóvédelem területén. Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője összegyűjtötte azokat a főbb jogszabályi fejleményeket és érdekességeket, amelyek meghatározzák az idei évet.
jan. 5
0:20
BÉT: Egy cég vitte el a hátán a mai napot (Növekedés)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 153,19 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel, 60 838,30 ponton zárt csütörtökön.
jan. 5
0:24
Bekeményít az EU, retteghetnek a divatcégek (Infostart)
Az Európai Unió üldözni kezdi az olcsó, műanyagalapanyagokból készült terméket a klímavédelmi célok elérése miatt.
jan. 5
0:24
Csökkent a külkereskedelmi termékforgalom, javult az egyenleg (Adózóna)
2023. novemberben az export euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,2 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,0 százalékkal nőtt, míg az importoldalon 5,0 százalékkal csökkent – k
jan. 5
0:24
4 nap alatt megkeresték a dolgozók éves bérét a top brit vállalatvezetők és még így sem elégedettek (Növekedés)
A csütörtökön ismertetett szakértői számítások szerint a brit nagyvállalati vezetők az év eleje óta máris többet kerestek alkalmazottaik idei egész éves bérénél.
jan. 5
0:28
Varga Mihály a költségvetésről (Adózóna)
Az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
jan. 5
0:28
Észak-koreai ballisztikus rakétákat is bevethettek az oroszok Ukrajnában (Növekedés)
Az Egyesült Államok információi szerint Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszország számára, amelyeket az orosz haderő már bevetett Ukrajna ellen - közölte a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.
jan. 5
0:32
A mesterséges intelligencia kockázatait elemzi a GVH (Adózóna)
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzés keretében vizsgálja a mesterséges intelligencia hatásait a piaci versenyre és a fogyasztók ügyleti döntésére. Az új technológia robbanásszerű terjedése torzíthatja a versenyt a digitális ágazatokban és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozhatja a fogyasztókat, ezért a nemzeti versenyhatóság előre feltérképezi
jan. 5
0:32
Amerikai hadihajók mellett robbant fel a huszik fegyere (Növekedés)
A jemeni húszi lázadók által indított felfegyverzett, legénység nélküli vízi jármű robbant fel néhány mérföldre a Vörös-tengeren közlekedő amerikai hadihajóktól és kereskedelmi hajóktól - közölte csütörtökön az amerikai haditengerészet közel-keleti műveleteinek parancsnoka.
jan. 5
0:36
Ukrán kiberbiztonsági vezető: súlyos károkat okozott a legnagyobb ukrán távközlési cég ellen tavaly indított orosz hackertámadás (Adózóna)
Katasztrofális károkat okozott és feltehetően már több hónapja teljes hozzáféréssel bírt a legnagyobb ukrán távközlési vállalat, a Kyivstar rendszerében egy orosz hackercsoport, amelynek december 12-én végrehajtott túlterheléses kibertámadása több napra leállította a mintegy 24 millió előfizetőt kiszolgáló cég szolgáltatásait – mondta Ilja Vityjuk,
jan. 5
0:40
Hasít a világpiacon a BYD (Adózóna)
Több mint hárommillió alternatív hajtású járművet (NEV: New Energy Vehicle) értékesített világszerte a BYD, ezzel a NEV-piac világszintű vezetője 2022 után 2023-ban is – közölte az MTI-vel a vállalat csütörtökön.
jan. 5
0:44
Bírák és ügyészek sztrájkoltak Szlovéniában (Adózóna)
A bírák és ügyészek egy órára felfüggesztették a munkát csütörtökön Szlovéniában, tiltakozásul az ellen, hogy a kormány és a parlament nem hajtotta végre határidőre az alkotmánybíróság döntését a bírák illetményének emeléséről – közölte a szlovén közszolgálati televízió.
jan. 5
1:12
Svédországban üzembe helyezik a világ legmagasabb fából készült szélerőművét (NRGreport)
A szélenergia a hálózat szén-dioxid-mentesítésének egyik fontos eleme. Az óriási építmények azonban általában szén-dioxid-intenzív anyagokra, például acélra épülnek. Ez a svéd start-up cég fából készít szélerőműveket, így csökkenti a CO2-kibocsátást.
jan. 5
1:18
Gépjármű-mechatronikus szakma leírása (Szakmát Szerzek)
A gépjármű-mechatronikus szakember kiemelkedő szerepet játszik a gép- és járműgyártás területén, ahol a modern autók fejlett mechanikai és elektronikus rendszereinek összetettsége miatt elengedhetetlen a magas szintű technikai ismeretek birtoklása. A feladatai közé tartozik a gyártósorról lekerülő járművek minőségellenőrzése és az esetleges hibák k
jan. 5
2:12
Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolog jött helyette (ProfitLine)
A hazai adatok - melyek rendelkezésünkre állnak - alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Ez hatalmas szám! Ön vajon hányat adott fel például a tavalyi évben? És vajon mennyi időt töltött emiatt sorban állással a Postán?
jan. 5
2:16
Fogyasztóvédelmi aktualitások: mire számítsunk 2024-ben? (ProfitLine)
Az elmúlt időszak számos jogszabályi változást hozott, különösen a fogyasztóvédelem területén. Marosi Zoltán, a DLA Piper Hungary versenyjogi csoportjának társvezetője összegyűjtötte azokat a főbb jogszabályi fejleményeket és érdekességeket, amelyek meghatározzák az idei évet.
jan. 5
2:18
Szociális ápoló és gondozó szakma leírása (Szakmát Szerzek)
A szociális ápoló és gondozó kulcsszerepet játszik az életkoruk, egészségi vagy mentális állapotuk miatt segítségre szoruló emberek ellátásában. Munkáját bentlakást vagy nappali ellátást biztosító szociális intézményekben, illetve az ellátást igénylő otthoni környezetében, gondozói munkakörben végzi. Főbb feladatai közé tartozik a személyes higiéni
jan. 5
3:12
Ki dönti el, hogy a nyugdíjat mennyivel emeljék meg 2024-ben? (ProfitLine)
Szeretné megérteni, hogyan dől el az aktuális (jelenleg a 2024 évi) nyugdíjemelés mértéke? Akkor jó helyen jár, mert most érthetően elmagyarázzuk Önnek.
jan. 5
3:18
Melyek a legkeresettebb hiányszakmák Európában? (Szakmát Szerzek)
Az Európai Munkaügyi Hatóság 29 országban vizsgálta a munkaerőpiaci egyensúlyt. A felmérésben közel negyven szakmát azonosítottak, amelyben jelentős munkaerőhiány mutatkozik szerte Európában. A hiányszakmák tekintetében nem történt nagy változás. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is nagy gondot jelent az egészségügyi és az építőipari ágazat üres
jan. 5
3:30
Az aloe vera a gyógyászatból kikopott, de akkumulátorként még jó lehet (Magyar Mezőgazdaság)
Az e-plant (e-növény) néven futó alternatív energiatárolási kísérletek egyik legújabb eredményéről számolt be a New Scientist. Kutatók szerint az aloe vera növények különböző részeiből szuperkondenzátorként ismert akkumulátorszerű eszköz készíthető.
jan. 5
3:54
Palack visszaváltó automaták az országban - 1800 visszaváltó automatát telepítenek (ProfitLine)
Országosan több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepített a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. január elejére, a boltokban fokozatosan jelennek meg azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
jan. 5
4:12
Jöhet az olcsó lakáshitel? Rég láttunk ilyen számokat! (ProfitLine)
Erősen kezdték az évet a lakáshiteleket kínáló bankok, többen is bőven 7 százalék alatti kamattal jelentek meg a piacon. A legjobb ajánlatok pedig már inkább a 6 százalékos szintet közelítik – derül ki a money.hu összeállításából, amely szerint az államilag támogatottaknál is van kamatplafon alatti lakáshitel.
jan. 5
4:18
rekordmennyiségű kárbejelentés az éghajlatváltozás következtében (KKV Magazin)
A globális felmelegedés napjainkban már a mindennapi életünkre is kihat: az elmúlt években egyre gyakrabban szembesülhetünk szélsőséges időjárási eseményekkel és az ezek által okozott károkkal. Az előző évekhez hasonlóan tavaly is komoly viharok sújtották hazánkat, melynek eredményeként a Generali Biztosító 2023 január-december közepe között több,
jan. 5
4:18
A Bosch generatív mesterséges intelligenciát alkalmaz a gyártásban (okosipar.hu)
A Bosch a generatív mesterséges intelligencia (AI) és az ún. alapmodellek (Foundation Model; FM) alkalmazását teszteli a gyártási folyamataiban. A vállalatcsoport két németországi üzemében már elindította első olyan projektjeit, amelyek során a generatív mesterséges intelligencia alkot szintetikus képeket. Hogy ezek segítségével optikai vizsgálatok
jan. 5
4:24
Pau Roca, az OIV főigazgatója december 7-én hosszú betegség után elhunyt (Magyar Mezőgazdaság)
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet mély fájdalommal tudatja, hogy 65 éves korában elhunyt Pau Roca, akit az OIV 2018-as uruguayi közgyűlésén öt évre választottak meg az OIV élére.
jan. 5
4:24
A jövő gépészei: Az ipari gépész szakma (Szakmát Szerzek)
Ahogy a technológia fejlődik, új és izgalmas lehetőségek nyílnak meg előttünk. Az ipari gépész szakma egy olyan terület, ahol a fiataloknak lehetőségük van a mechanikai újítások megalkotására és a gépek működésének optimalizálására. Ha szereted a kihívásokat, a kézi munkát, és érdeklődést mutatsz a gépek iránt, az ipari gépész szakma lehet az, amit
jan. 5
4:24
Jobban fogja érezni magát az egyik csillagjegy! (Karrier Trend)
Az Oroszlánnak óriási lehetőségei lesznek, a Bak pedig ne habozzon! Karrier horoszkóp: 2024.01.05. Kos Előfordulhat, hogy ma egy felettesed megvet, amiért szundikálsz a munkában. Ne hagyd, hogy bárki meglássa a
jan. 5
4:30
Egyre több amerikai fordul el a hitelkártyáktól (FinTechRadar)
Az amerikai megélhetési válság hatására egyre többen kezdenek fizetésről-fizetésre élni.
jan. 5
4:42
Az új fizetési móddal egyszerűen magán kórházi ellátáshoz juthatunk (KKV Magazin)
Az Emineo Magánkórház forradalmi újdonsággal rukkol elő: a piacon elsőként vezet be teljesen online, halasztott fizetési módot, amely műtéti beavatkozások esetén nyújt lehetőséget 3-6 részletben történő kamatmentes fizetésre. Az új fizetési mód akár 7 perc alatt elérhető vészhelyzet esetén is.
jan. 5
4:48
Új év, új teher: itt a globális minimumadó (Márkamonitor)
Idén januárban lépett hatályba a globális minimumadót szabályozó uniós irányelv, amely célja, hogy minden 750 millió eurós árbevétel fölötti vállalatcsoport tényleges adóterhe elérje a 15 százalékot. A minimumadó alapját csökkentő és növelő tételek megállapítása, illetve a megfizetendő kiegészítő adóteher kiszámítása hatalmas adminisztratív és jogi
jan. 5
4:48
Mitől függ, hogy életben marad-e a gyökeres karácsonyfa? (Agrofórum)
Évek óta gyökeres karácsonyfánk van, és az ünnepek után kiültetem őket a kertbe. Eredésük változó, van, amikor megerednek, vannak évek, amikor az első évükben elszáradnak. Mitől függ a fák életben maradása?
jan. 5
4:48
Lendületes fejlődés 2023-ban is – mérföldkövek a debreceni BMW gyár életében (New Technology)
2025-ben új fejezet nyílik Debrecen és a BMW Group történetében is: felépül és megkezdi a termelést a bajor prémiummárka teljes értékű járműgyára, mely több mint 1500 munkavállalót foglalkoztat majd. Közreműködésükkel a mintegy 400 hektáros területen elterülő üzemben kezdetét veszi – a világon elsőként – a BMW forradalmi, tisztán elektromos modellg
jan. 5
4:48
Szabó Zsófi: lovas álmok egy életen át (Magyar Mezőgazdaság)
A nemzet színésze, Szabó Gyula legkisebb lánya, Zsófi fiatal kora óta él-hal a lovakért. Ugyan Budapesten nőtt fel, de mégis élete részét képezik mind a mai napig.
jan. 5
5:18
3 napos időjárás-előrejelzés: durva lehűlés! Havazás, ónos eső! (Agroinform)
Az enyhe, tavaszias időt hirtelen váltja fel a zord tél. Szombaton többfelé eső lehet, vasárnap már fagyott eső, esetleg ónos eső, havazás is lehet.
jan. 5
5:18
Nem várt hatását fedezték fel az úszó naperőműveknek (Öko-drive)
Az úszó napelemparkokhoz tartozó mesterséges környezet sok faj számára kedvező.
jan. 5
5:18
Legyünk óvatosak a “vásárolj most, fizess később” típusú fizetéssel (Fintech)
A “vásárolj most, fizess később” egy praktikus és ingyenes módja annak, hogy optimalizáljuk fogyasztásunkat.
jan. 5
5:20
Bankot vásárolna a HSBC (Fintech)
A HSBC az 5 millió ügyféllel rendelkező Tesco Bankot vásárolná fel, akiknek értesülések szerint már ajánlatot is benyújtottak.
jan. 5
5:24
Egyre gyakoribbak lesznek az áradások (Magyar Mezőgazdaság)
Németországi hidrológusok jelezték a német közszolgálati rádióban, hogy az éghajlatváltozás miatt megváltozik az árvizek lefolyása, és várhatóan a jövőben más típusú árvizek lesznek, ezért globálisan át kell alakítani az árvízvédelmi stratégiákat.
jan. 5
5:24
3 dolog, amit semmiképpen se tegyél, ha kirúgtak (Karrier Trend)
A kirúgás minden bizonnyal egy traumatikus élmény, pláne azért, mert erre általában nem számít az ember. Ilyenkor normális, ha egy kicsit sokkot kapsz, szomorúságot, aggodalmat, félelmet vagy éppen haragot érzel,

Keresés