2024. január 13. szombat

jan. 13
0:06
Alsós tanítók már oktathatnak felsősöket, középfokú képzettséggel is lehet valaki óvodapedagógus (Adózóna)
Egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni – vette észre a Népszava.
jan. 13
0:09
Jó hírt kaptak a kisbefektetők: így emelkednek az állampapírok kamatai az idén (Bank360 blog)
Aki jól bevásárolt az elmúlt években az inflációt követő állampapírokból, az idén különösen jól jár. A közzétett hivatalos 2023-as inflációs adat alapján 18-19 százalékos kamatot fizet majd a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A kamatfordulóknál érdemes odafigyelni, mert a kifizetett kamatot nem fektetik be automatikusan, arról nekünk kell dönteni.
jan. 13
0:09
Több év késéssel, NAV- és OLAF-vizsgálat után, de elkészült a badacsonytomaji Tátika felújítása (Telex)
2018-ban 2,4 milliárdot kapott rá az önkormányzat, 2020-ra kellett volna készen lenniük, de 2022-ben is csak a bontásnál tartottak. Több önkormányzati dolgozónak milliókat fizettek, aztán kicsavarták a kezükből az egész projektet.
jan. 13
0:10
Itt a NAV elérhetősége, ha kérdése merül fel az eÁfa használata során (Adózóna)
2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elindította az elektronikus áfarendszert (eÁfa). A szolgáltatáscsomag célja, hogy az adóhatóságnál rendelkezésre álló adatok felhasználásával egyszerűsítse az áfabevallást. Ha kérdése van a rendszer használatával kapcsolatban, keresse a NAV-ot, segítenek – írja honlapján az adóhivatal.
jan. 13
0:14
Sztrájk – a kgfb drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak harmadik napja Romániában (Adózóna)
Romániában munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonuló gazdák, illetve fuvarozók előre nem bejelentett tüntetései okoztak fennakadásokat a közlekedésben Bukarest körgyűrűjén és más nagyvárosok környékén pénteken – közölte az MTI.
jan. 13
0:15
Új Renault Twingo: Minden, amit tudunk az elektromos formában visszatérő kisautóról (NRGreport)
A Renault a megfizethető európai elektromosautó-szegmenst célozza meg a Twingo közelgő negyedik generációjával, amely az eredeti modell szellemét viszi át a modern korba, és 20 000 euró (kb. 7.5 millió forint) alatti induló árat ígér.
jan. 13
0:18
NAV: megújult webes felülettel indul az idei eSZJA-szezon (Adózóna)
A 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások tervezetét idén is elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), de akik maguk készítik el a dokumentumot, már hozzáférhetnek a korábbinál logikusabb és a kitöltést segítő új funkciókkal kibővített webes kitöltő programhoz – hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteki közleményében, közölte az MTI
jan. 13
0:22
NMHH-kutatás: jelentősen változott a nyomtatott lapok olvasóközönsége (Adózóna)
A nyomtatott lapok jelentősége a tájékozódás piacán évről évre csökken – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel.
jan. 13
0:26
A Duna House idén 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanpiacon (Adózóna)
A Duna House idén 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanpiacon, ahol tavaly éves szinten a tranzakciók száma a 90-110 ezres sávot érte el – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
jan. 13
0:30
A vártnál nagyobb ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye novemberben (Adózóna)
Havi összevetésben számolva 0,3 százalékkal nőtt Nagy-Britannia – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság – hazai összterméke (GDP) tavaly novemberben a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki beszámolója szerint – közölte az MTI.
jan. 13
0:33
Az RTL nemrég leváltott egyik fontos igazgatójával készítteti a Fidesz-kedvenc vállalkozó a Puskás Öcsiről szóló sorozatot (Media1)
Herman Péter (Pierre) néhány hónapja még az RTL-nél volt a drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgató, most viszont ő felel a Sarka Kata férjeként és a kormánykedvenc Valton vezetőjeként is ismert Bessenyei István tavaly alapított produkciós cégénél a Puskás Ferencről állami támogatásból készülő sorozatért.
jan. 13
1:12
Kicsi a bors, de erős - 5 kripto érme, melyeket érdemes bevenni a portfóliódba (ProfitLine)
Az egészen kis kapitalizációval rendelkező kriptók ugyan kockázatosabbak, mint a nagyobb tőkeértékű társaik, de nem ezért szeretjük őket. A kriptopiacokon ugyanis a legjobb hozamokat az előértékesítési fázisban lévő, azaz a piacra még nem került, illetve a frissen listázott érmék hozzák, ezek képesek a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtani.
jan. 13
1:42
Hová utazott a legtöbb magyar ember Karácsonykor? (ProfitLine)
Az óév utolsó napjaiban erőteljeset hajrázott a turizmus, így az előzetes várakozásokhoz képest is magasabb szinten alakult a szálláshelyek forgalma. Karácsonykor 21%-kal, és szilveszterkor is 20%-kal múlták felül az előző év végi vendégéjszaka-számokat a szálláshelyek. Az utolsó pillanatokban is többen, főként külföldről döntöttek úgy, hogy Magyar
jan. 13
2:12
Hivatalos! Ezeknek az autó modelleknek befellegzett Magyarországon (ProfitLine)
Számos olyan mindenki által kedvelt autómodell van, amelyet 2024-től nem fogunk többet látni a hazai újautó-kereskedésekben. A helyzet az, hogy ezek a népszerű márkák vagy végleg leállítják a gyártást, vagy fokozatosan kivonják autóikat a piacról - derült ki a Pénzcetrum.hu összefoglalójából, melyet a Daily Mail listája alapján készített el. Mely a
jan. 13
2:21
Kik a legboldogabbak Európában az Eurostat szerint? (Szakmát Szerzek)
Az EU statisztikai hivatalának friss adatai szerint az Ausztriában élők a legboldogabbak a 27 tagállam közül, szemben a bolgárokkal, akik a legelégedetlenebbek. Magyarország a 22. helyen szerepel az Eurostat felmérése alapján. Bulgária kivételével minden országban 6 fölött volt az átlagos elégedettségi szint Az Eurostat tagállamokban végzett felmér
jan. 13
3:12
Változik a Nők 40 nyugdíj és mutatjuk még a nyugdíjjal kapcsolatos egyéb változásokat (ProfitLine)
A nyugdíjakat érintő legfontosabb változásokról beszélt az InfoRádióban Farkas András nyugdíjszakértő. Nézzük mik változnak és mire érdemes figyelni 2024-ben!
jan. 13
3:15
Emésztési gondok, puffadás? Ez a 7 konyhai alapanyag segít legyőzni őket (Magyar Mezőgazdaság)
Konyhánk a természetes gyógymódok tárháza, igazi kincseskamra. Szinte biztos, hogy megtaláljuk otthonunk polcain ezt a 7 fűszert, melyek segítségünkre lehetnek, ha emésztési gondokkal küzdünk.
jan. 13
4:12
A magyar nyugdíjak megőrizték a reálértéküket 2023-ban (ProfitLine)
A péntek reggel megjelent adatok szerint 2023 decemberben 5,5% volt az éves infláció, míg a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció 5,3%-ot mutatott. Ez alapján a 2023-as éves átlagos infláció 17,6% lett, a nyugdíjas infláció pedig valamivel magasabb, 18,3%. Jó hír azonban, hogy a tavaly alkalmazott nyugdíjemelés elérte a 18,5%-ot, te
jan. 13
4:15
Nemzetközi feladatot kapott a Schneider Electricnél Siliga Tünde (okosipar.hu)
Tavaly december elsejétől Siliga Tünde tölti be a Schneider Electric ellátási láncokért felelős részlege (GSC) európai Talent Director pozícióját. A szakember eddig a vállalat gyöngyösi üzemét vezette, új posztján a Schneider Electric európai szervezetében, üzemeiben és logisztikai központjaiban felel a tehetséggondozásért. Siliga Tünde 9 éve csatl
jan. 13
4:21
A kínai hódítás vége. A franciák visszaveszik a bordeaux-i szőlőültetvényeket (Magyar Mezőgazdaság)
Több mint egy évtizede, hogy a kínaiak több híres szőlőültetvényt vásároltak fel a franciaországi Bordeaux régióban. Most viszont a kínai cégek kivonulnak ezekből a beruházásokból, a francia termelők pedig átveszik az ültetvényeket.
jan. 13
4:21
Kvíz: Felismered ezeket az állatokat? 3. (Szakmát Szerzek)
Újabb állatos kvízzel készültünk nektek, amiben felmérhetitek, hogy mennyire ismertek fel képről az állatokat. Tedd próbára tudásod a kvíz feladványaival! A Földön nagyon sok állatfaj létezik, így vannak olyanok is, amiket egyes helyeken kevésbé ismernek. Emellett pedig sokukat könnyen össze lehet keverni egymással. Most egy újabb kvízzel készültün
jan. 13
4:33
Új területen terjeszkedik a Revolut (FinTechRadar)
A Revolut a napokban adta hírül, hogy bővíti az emberi erőforrások kezelésére szolgáló platformját, a Revolut People-t, amelyet már több mint 300 cég fizetett elő.
jan. 13
4:45
Összefog a Siemens az AWS-szel és a SONY-val (New Technology)
Közös fejlesztések mellett döntött a mesterséges intelligencia, valamint a metaverzum és a virtuális valóság (VR) technológiák ipari felhasználásának területén a Siemens, az Amazon Web Services-zel és a SONY-val együttműködve. A két kezdeményezést a CES-en, a Las Vegas-ban tartott legnagyobb konzumertechnológiai kiállításon és konferencián jelentet
jan. 13
4:51
Elő lehet valahogy segíteni a bromélia virágzását? (Agrofórum)
A képen látható szobanövény évek óta nem virágzik. Elő lehet valahogy segíteni virágzását? Minden évben új sarjakat fejleszt, melyeket rendszerint át is ültetek.
jan. 13
5:15
3D nyomtatott szervmodell jelentheti az állatkísérletek végét? (okosipar.hu)
Az additív gyártás fejlődésének köszönhetően egy etikusabb gyógyszerkísérleti módszer válthatja fel az állatokon végzett kísérleteket. Az edinburghi egyetem tudósai kifejlesztettek egy 3D nyomtatott body-on chipet, amely lemodellezi a gyógyszer útját az emberi szervezetben, vizsgálhatóvá téve annak hatását, új távlatokat nyitva ezzel a különböző tí
jan. 13
5:18
Lassan érkezik az enyhülés. Nagyon lassan! (Agroinform)
Vasárnap napközben már +7 fok is lehet.
jan. 13
5:21
Fontos szabályok a cinkék etetéskor (Magyar Mezőgazdaság)
Miközben a tél fagyos ölelésbe borítja a tájat, tollas barátaink, köztük a széncinege, az eurázsiai kékcinege, a fenyvescinege és rokonaik számára a hideg időszak túlélése megfelelő táplálékforrás híján óriási kihívást jelent.
jan. 13
5:21
Ha a kormány jóváhagyja akkor, akár 350 ezres napelemes rendszert is telepíthetünk (Öko-drive)
Hamarosan, akár 350 ezer forintos napelemes rendszert is telepíthetünk.
jan. 13
5:39
Földrengésszerű átalakulások a magyar sajtópiacon (Piac és Profit)
A nyomtatott lapok jelentősége a tájékozódás piacán évről évre csökken – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából. A jelentés szerint a printhetilapok vesztették el legnagyobb mértékben az olvasóikat, mivel ezen a területen a fogyasztás 25,2 százalékos visszaesését regisztrálták. A havonta vagy időszakosan megjelenő perio
jan. 13
5:45
Minden rendetlenség mögött új lehetőség rejlik – ez a fő üzenete az Ikea legújabb kampányának (Márkamonitor)
A legfrissebb magyarországi "Élet otthon" jelentésből kiderült, a válaszadók fele érzi úgy, hogy otthoni konfliktusaik hátterében a rendetlenség áll. Az Ikea célja, hogy ezt a problémát elérhető és egyszerű megoldásokkal segítsen kezelni, megmutatva a vásárlóknak, hogy a kaotikus otthon okozta felesleges stressz akár pár apró lépéssel megszüntethet
jan. 13
5:45
1900 autónyi károsanyag-kibocsátást csökkent a TransLink (New Technology)
A kanadai TransLink közlekedés vállalat a zöld forradalom egyik úttörőjévé vált azzal, hogy még az újév beköszönte előtt megújuló dízelüzemanyagra állítja át teljes buszflottáját. Ez komoly lépést jelent a fenntarthatóbb jövő felé, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80 százalékos csökkentését eredményezi – közölte az intelligenttransport.com.
jan. 13
5:45
A lehordó hevederes pótkocsik előnyei (Agrárágazat)
A lehordó hevederes pótkocsik több előnyös tulajdonsággal bírnak, és nem nehéz megjósolni, hogy térhódításuk a következő években fokozódik.
jan. 13
5:45
A felhagyott, lezáratlan kutak veszélyei (Mezőhír)
Vízbázisaink aktív védelme elengedhetetlen feladat.
jan. 13
5:45
A Kia innovációja már 2025-ben jár (Transpack)
A Kia leleplezte a 2025-ös elektromos kisteherautó modelljeit, amelyek új korszakot nyithatnak a városi áruszállításban.
jan. 13
5:48
A madárinfluenzában elhullott több ezer daru teteme óriási veszélyt jelent +Videó (Agroinform)
Ott fekszenek az iszapban, a víz alatt, a nádasban és a gyepen, és fertőzik a vízi madarakat és a ragadozókat.
jan. 13
5:51
Csermely Ákos: „A mai fiatalok 147 karakteren szocializálódnak” (Digital Hungary)
A közösségi médiafelületek a teljes piacot átrendezték, és nem biztos, hogy ebben bárki nyertes rajtuk kívül. De mennyire erős a felhasználói kontroll napjainkban? Valóban mi irányítanánk? És hogyan hat mindez a fiatalokra? Csermely Ákos, a Digital Hungary ügyvezetője a régi idők tanújaként maga is részese volt az analógból indult átalakulásnak, íg
jan. 13
5:54
Szegény magyar autósokra most rájár majd a rúd (Menedzsment Fórum)
Nem sok jóra számíthatnak a magyar autósok a következő napokban, a nemzetközi piacokon is kedvezőtlen irányú ármozgás látható, ráadásul a januári második adóemelés miatt is drágulás jön a benzinkutakon, derül ki az Mfor Üzemanyagár-figyelő sorozatának újabb írásából.
jan. 13
5:54
5 milliós napelemes ingyen pénzre pályázhat hétfőtől (Alternatív Energia)
Hétfőn 10 órakor indul a napelemes pályázatra az előregisztráció.
jan. 13
6:18
NAV: megújult webes felülettel indul az idei eSZJA-szezon (HR Portál)
A 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások tervezetét idén is elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), de akik maguk készítik el a dokumentumot, már hozzáférhetnek a korábbinál logikusabb és a kitöltést segítő új funkciókkal kibővített webes kitöltő programhoz - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteki közleményében.
jan. 13
6:21
Új választási műsorral jelentkezik január 15-től az ATV (Márkamonitor)
Az Egyenes Beszéd – Voks 2024 Szöllősi Györgyi és Rónai Egon műsorvezetőkkel minden hétköznap 17.55-től az idén júniusban esedékes európai parlamenti és önkormányzati választásokra, a voksoláson induló pártok és jelöltjeik programjára fókuszál.   Az Atv a hagyományaihoz híven idén is önálló választási műsort sugároz, mert százezrek által nézett hír
jan. 13
6:21
A DS Smith fenntartható ipari csomagolása díjat nyert a globális WorldStar Awardson (okosipar.hu)
DS Smith, a fenntartható csomagolási megoldások vezető szállítója a világ legjobbjai között. A vállalat a Csomagolási Világszövetség által életre hívott WorldStar Awardson tranzit kategóriában nyert díjat ipari csomagolásáért, a szervezet elismerése még inkább alátámasztja, hogy a fenntartható csomagolások záloga a jövőben a papíralapú megoldásokba
jan. 13
6:21
Így csökkentsd az újévi szorongásod azonnal! (Forbes)
Sokan érzik úgy, hogy picit minden sötétebb januárban, és nemcsak az ünnepi időszakhoz képest. Az év eleje könnyen felerősítheti a jövővel kapcsolatos félelmeket, vagy a jelen megoldatlan problémáit, az előttünk tornyosuló kihívások okozta stresszt. Mutatunk néhány konkrét szorongásoldó tippet az új évre.
jan. 13
6:21
Mémüstökös jelent meg a kriptoszektor egén – Kispadra kerülhet a dogwifhat? (BitcoinBázis)
A Solana hálózat támogatói minden bizonnyal már hetek óta a fellegekben járnak, hála a SOL elképesztő népszerűségének. A hálózaton nem
jan. 13
6:21
2024-Es Munkaerőpiaci Trendek (Karrier Trend)
A 2024-es munkaerőpiaci trendek komoly feladat elé állítják idén is a szereplőket. Ebben az évben is elmondható lesz, hogy a külföldi munkavállalók, új technológiák és különböző „taktikák” fogják formálni és
jan. 13
6:24
Wise: belföldi pénzforgalmi számla vagy sem? (Adózóna)
Pénzforgalmi számlának minősül-e a Wise számlája, elfogadható-e pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó bankszámlájának? Olvasói kérdésre dr. Juhász Péter jogász-adószakértő, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. munkatársa válaszolt.
jan. 13
6:27
Miért folyik ki a pénz a kezeim közül, és mit tehetek ellene? (Bank360 blog)
Sokan vannak, akik nem jönnek ki a havi fizetésükből, pedig nem keresnek rosszul. A családon belül is sok vita forrása, hogy ki mire szórta el a pénzt, és mennyivel járult hozzá a közös kiadásokhoz. A Pénzkérdés szakértői most abban segítenek, hogyan lehet nyomon követni a költségeket, és igazságosan fizetni a közös számlákat.
jan. 13
6:27
Mikor volt utoljára fogorvosnál a lovad? (Magyar Mezőgazdaság)
Nemcsak lóvásárlás vagy ajándékozás előtt, de minden lovasnak ajánlott rendszeresen ellenőriztetni állatuk fogazatát. A lovak szájüregi vizsgálata során ugyanis várt és váratlan "meglepetések" is érhetnek bennünket!
jan. 13
6:45
A Publicis Groupe személyes köszöntőfilmet készített minden munkavállalója számára (Márkamonitor)
Egy olyan év után, ahol a Publicis több területen is elsőséget ért el mint minden alkalommal, most is kollégáit teszi első helyre, akiknek egytől-egyig köszöni az #1 hely megszerzéséhez nyújtott 2023-as segítségét – írják.   2024-et ezért nem csak egy, hanem egyből százezer újévi “jókívánság-videóval" indították be: minden munkatárs kapott egy önál
jan. 13
6:45
A Gebrüder Weiss a Mars-misszió nélkülözhetetlen partnere lett (New Technology)
A nemzetközi logisztikai vállalat már második alkalommal támogatja az Osztrák Űrfórum (OeWF) Mars Analog küldetésének (Amadee-24) munkáit, így hivatalos partnere lett az érzékeny űrkutatási berendezések biztonságos szállításának. A rakományt Innsbruckból viszik a tavasszal induló küldetés helyszínére, Örményországba. A Mars majdani kolonizációját e
jan. 13
6:48
Nem ültetted el ősszel a virághagymákat? Eláruljuk, mit tehetsz! (Agroinform)
Te tudod, hogy a lasagne nem csak egy finom étel, és hogy mi köze van a virághagymákhoz? Eláruljuk!

Keresés