2024. január 21. vasárnap

jan. 21
0:12
Orosz kötődésű hekkerek feltörték a Microsoft egyes vezetőinek fiókjait (Adózóna)
Egy, az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport feltörte a Microsoft magas rangú vezetőinek néhány e-mail-fiókját – jelentette be az amerikai vállalat szombaton, közölte az MTI.
jan. 21
0:12
Puff neki! A panel lakás lufi is kipukkadt!? (ProfitLine)
A fővárosi panellakások árai négyzetméterenként 2023-ban átlagosan 3 százalékkal mérséklődtek, a 2022-ben tapasztalt 32 százalékos emelkedés után - közölte saját adatai alapján a Duna House az MTI-vel.
jan. 21
0:12
Rekordévet zárt tavaly a tízéves MÁVDIREKT (Növekedés)
Több mint 750 ezer hívást bonyolított 2023-ban a MÁV-START telefonos ügyfélszolgálata a MÁVDIREKT, soha ennyi hívást nem kezeltek a szervezet tízéves fennállása alatt - közölte szombaton az MTI-vel a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága.
jan. 21
0:12
NAV: ellenőrzés nélkül idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén (Üzletem)
A Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik.
jan. 21
0:16
NAV tájékoztató a jövedéki termékek meghatározásáról (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jövedéki termékek meghatározásáról szóló tájékoztatót tett közzé 2024. január 19-én honlapján.
jan. 21
0:16
A napelemre rákaptak a magyarok (Növekedés)
Jól startolt a Napenergia Plusz Program, folytatódhat a megújuló energia térnyerése Magyarországon - mondta az index.hu hírportálon szombaton közzétett interjúban az energiaügyi miniszter.
jan. 21
0:16
Hamarosan lejár a nem állami laboratóriumok éves tevékenységének bevallási határideje (Üzletem)
Eddig a bevallásra kötelezett laboratóriumok 25 százaléka küldte be megfelelően az előző évi tevékenységéről szóló táblázatot.
jan. 21
0:18
Az IEA emelte a 2024-es olajkereslet előrejelzését, de elmarad az OPEC véleményétől (NRGreport)
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ismét megemelte a 2024-es globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését, bár az továbbra is alacsonyabb az OPEC várakozásainál, és azt állítja, hogy a piac jól ellátottnak tűnik a termelői csoporton kívüli erős növekedés miatt.
jan. 21
0:20
Milyen árfolyamot vegyen alapul az adószámos magánszemély szálláshely-szolgáltatása elszámolásakor? (Adózóna)
Adószámos magánszemély szálláshely-szolgáltatása során a vendég felé euróban számláz. Felmerült benne a kérdés, hogy milyen árfolyamot vegyen alapul az egyes tételek elszámolásánál. Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.
jan. 21
0:20
Itthon túl nagy az élelmiszerpazarlás (Növekedés)
Tovább kell csökkenteni az élelmiszerpazarlást - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-nek küldött közleményében.
jan. 21
0:24
NAV: idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül (Adózóna)
Idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül, közúton, vízen és a vasúti forgalomban is fokozottan figyelik a gabonát szállító járműveket – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.
jan. 21
0:42
Szíjjártó hisz a magyar-vietnami kapcsolatban - Miért? (ProfitLine)
A jelenlegi viharos időszakban különösen felértékelődik az olyan kiszámítható és kölcsönös tiszteletre alapuló kétoldalú együttműködések jelentősége, amilyen Magyarország és Vietnám együttműködése - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
jan. 21
1:18
A Pepe jogosan félhet új vetélytársától, a Sponge V2 érmétől? (ProfitLine)
Érdemes jól megvizsgálni a mém érmék helyzetét, hiszen egy ideje már a kriptopiac fókuszában tartózkodnak, sőt, több token szárnyalt 100% fölé. Ráadásul ez még csak a kezdet, sokkal nagyobb nyereségek is várhatók.
jan. 21
2:12
Rengeteg magyar kertesház-tulaj kaphat bírságot az udvaron lévő fémek miatt (ProfitLine)
A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is, melyről nagyon sok családi ház tulajdonos nem is tud, így akár több százezer forintos bírság is lehet a vége.
jan. 21
2:30
Téli egészség – mit tehetünk télen az egészségünkért? (Szakmát Szerzek)
Az egészségünkre mindig fontos vigyáznunk, de talán az egyik legnehezebb dolgunk a téli hónapokban van. Mégis mit tehetünk télen az egészségünkért? Téli immunrendszer erősítés a szabadban A téli hónapokban valószínűleg kevésbé vonzó a szabadban tartózkodás, de ennek ellenére kulcsfontosságú a friss levegőn eltöltött idő. A szabadban végzett mozgás
jan. 21
3:12
Itt a világ 10 legjobb filmje ami valaha készült - Hányat láttál belőle? (ProfitLine)
A világ legjobb filmjének vagy a történelem legkiemelkedőbb alkotásainak meghatározása mindig szubjektív feladatnak tűnik, hiszen mindenki saját egyedi ízléssel rendelkezik. Mégis, felmerül a kérdés: mely filmek ragadták magukkal a legtöbb embert az évek során? Ezt a kihívást vállalva érdemes elmerülni azokban a filmművészeti remekművekben, melyek
jan. 21
3:18
Kvíz: Népies és tájnyelvi szavak – Te tudod, melyik mit jelent? (Szakmát Szerzek)
Ahogy mondani szokták: „Ahány ház, annyi szokás“. Így van ez a magyar nyelvvel is. Minden tájegységben találhatunk olyan szavakat, amik hallatán mások csak tátott szájjal néznek. Te mennyire ismered ezeket a kifejezéseket? A kvíz kitöltésével megtudhatod. A kérdéseket a Start gombbal indíthatod. Ha végeztél, kattints a Befejezés gombra! Felismered
jan. 21
3:48
Ha palántanevelésbe kezd, ne dobja el a tojástartókat (Magyar Mezőgazdaság)
A kidobásra ítélt papír tojástartó lehet a titkos fegyver a sikeres palántaneveléshez.
jan. 21
4:18
Jön a szinkrontolmács mobil – így oldják meg a valós idejű fordítást (okosipar.hu)
A Samsung hamarosan megjelenő Galaxy S24 okostelefonja a Nikkei riportja szerint már hívás közben képes lesz valós idejű nyelvi fordításra – a telefonba integrált AI-processzornak és egy forradalmi nyelvi modellnek köszönhetően. Az „AI Live Translate Call” funkció a Samsung Gauss generatív mesterségesintelligencia-modelljén és saját fejlesztésű pro
jan. 21
4:24
A védelem ellenére is nagy számban pusztul az ikonikus tengeri ragadozó (Magyar Mezőgazdaság)
A cápák száma drasztikusan csökken annak ellenére is, hogy világszinten igyekeznek visszaszorítani a lemészárlásukat pusztán az uszonyaikért.
jan. 21
4:24
Ai A Toborzásban – 2024 (Karrier Trend)
A 2024-es munkaerőpiaci trendek komoly feladat elé állítják idén is a szereplőket. Ebben az évben is elmondható lesz, hogy a külföldi munkavállalók, új technológiák és különböző „taktikák” fogják formálni és
jan. 21
4:36
A Quantinuum elérte az 5 milliárd dolláros értékelést (FinTechRadar)
A kvantumszámítógép-ipar területén úttörő szerepet betöltő Quantinuum cég értéke egy nemrég lezajlott 300 millió dolláros tőkebevonási kör után elérte az 5 milliárd dollárt.
jan. 21
4:48
Az online vásárlás evolúciója – Gyorsak és népszerűek az applikációk (KKV Magazin)
A világjárvány alatt a webáruházak a virágkorukat élték, a bolttulajdonosoknak az elmúlt másfél évben az okozott fejtörést, hogyan tartsák meg a vevőiket, és miként tűnjenek ki a sok versenytárs közül. A gyors e-vásárlás és az 1-2 napos kiszállítás alapkövetelmény lett, így az applikációs webshopok előnyhöz jutnak.
jan. 21
4:54
Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül? (Agrofórum)
A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.
jan. 21
5:12
Az Opel-t keresik a legjobban a használtautó piacon és még a... (ProfitLine)
Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon közel 821 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2023-ban. Ez az érték mindössze 0,5 százalékkal marad el a tavaly mért rekordértéktől: 2022-ben 825 ezer volt a belföldi átírások száma.
jan. 21
5:18
Kiberbiztonsági mesterszakot indít a Széchenyi István Egyetem (okosipar.hu)
A győri Széchenyi István Egyetem hiánypótló képzést, „modern technológiák és kiberbiztonság joga” mesterszakot indít magyar és angol nyelven szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni. Akik elvégzik, olyan informatikai, mérnöki és jogi tudást sajátítanak el, amellyel korunk egyik nagy kihívására válaszolni tudó szakemberekké válnak. A k
jan. 21
5:24
Utolsó esély, hogy 5 milliós napelemes támogatásra pályázzon (Öko-drive)
A napelemes pályázatra még jelentkezhet.
jan. 21
5:45
Ki kaphat özvegyi nyugdíjat? (Piac és Profit)
Főszabály, hogy a házastársaknak jár özvegyi nyugdíj. Élettársnak akkor jár, ha van közös gyerek és egy éve egy háztartásban él a pár, illetve, ha nincs gyerek, akkor legalább 10 éve együtt vannak. A Nyugdíjszerviz című műsorunkban elhangzottakat foglaljuk össze.
jan. 21
5:48
Olcsó energiatárolót mutattak be az erkélynapelemhez (Alternatív Energia)
Hamarosan, akár hazánkban is telepíthetünk erkélynapelemet.
jan. 21
5:48
Öntőgépszerviz Kft. „2008-ra kinőttük az országot” (KKV Magazin)
Az anyagbeszerzéstől az üzletkötésen át a számlaírásig éveken át mindent maga intézett, ám amikor a dolgozói létszám elérte a huszonötöt, úgy érezte, egyedül már nem tarthatja kézben a céget, mert romlani fog a hatékonyság. Selmeczi Imre szerint vezetőként nagyon fontos, hogy szakmailag is topon legyen az ember, emellett legyen jó kapcsolatépítő és
jan. 21
5:48
Nagy formátumú 3D nyomtatás granulátumból (New Technology)
A németországi Weber a világszerte népszerű, kiváló minőségű gépeiről híres. Közel 60 évnyi műanyag extrudálási tapasztalatukra támaszkodva 2019 óta nagy építési térfogatú, granulátumos additív rendszereket is fejlesztenek és gyártanak. A Weber additive üzletág a karteziánus rendszerű 3D nyomtatóktól, a robotrendszereken át a hibrid technológiáig k
jan. 21
5:48
November végén változott az élelmiszer-kistermelői szabályozás (Mezőhír)
Élelmiszer-előállítással és forgalmazással csak olyan személy foglalkozhat, akinek egészségi állapota erre orvosilag megfelelő.
jan. 21
5:48
Kifogások vagy félelmek: mi szólhat még mindig a tápoldatozás ellen? (Agrárágazat)
Az intenzív öntözéssel könnyen elmoshatjuk a tápanyagokat, elsősorban a nitrogént, kalciumot, magnéziumot.
jan. 21
5:48
Újdonságok Ausztráliából (Magyar Mezőgazdaság)
Queensland tartományában Levon Cookson öt éve folytat paprikanemesítést azzal a céllal, hogy "csokoládépaprika" szülessen. Szintén itt találtak rá 25 évvel ezelőtt egy különlegességre, egy trópusi gyümölcs­ültetvény egyetlen fáján.
jan. 21
6:12
Fejlesztések indulnak uniós forrásból Keszthelyen (ProfitLine)
A Keszthelynek elkülönített TOP Plusz pályázati forrásból 8,7 milliárd forintból valósulhatnak meg fejlesztések a közeljövőben - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
jan. 21
6:15
Az újabb nemzetközi konfliktus hozza vissza a pusztító áremelkedést a boltokba? (Portfolio)
Már a gazdaságban is komoly fennakadásokat okoz a jemeni húszi lázadók tevékenysége a Vörös-tengeren, hiszen egyre több cég számol be szállítási nehézségekről és átmeneti leállásokról. Közben a konfliktus miatt a szállítmányozási költségek jelentősen emelkedtek az elmúlt hetekben. A helyzet kezd hasonlítani 2021-hez, amikor a globális logisztika sz
jan. 21
6:18
Feltalálták az önállóan hőt termelő jégmentesítő filmréteget (okosipar.hu)
A dél-koreai KAIST-ben kifejlesztettek egy forradalmi jegesedésgátló és jégmentesítő bevonatot. A Nature-ben közzétett tanulmány szerint a filmréteg képes hasznosítani az arany nanorészecskék fototermikus hatását anélkül, hogy fűtőszálakra vagy időszakos permetezésre lenne szükség. A Hyoungsoo Kim és Dong Ki Yoon professzorok vezette csoport különb
jan. 21
6:24
Rndr vagy LPX? Ezek most a legjobb AI kriptók (BitcoinBázis)
A tavalyi évet egyértelműen a mesterséges intelligencia térhódítása jellemezte. Kezdve a művészetektől az orvostudományon keresztül egészen az űrkutatásig, számos területen
jan. 21
6:30
Kártérítés munkahelyi baleset esetén – jelent-e adókötelezettséget a munkáltatónak és a munkavállalónak? (Adózóna)
Munkahelyi balesetet követően a munkáltatót az egészségbiztosítási ellátások megfizetésére kötelezték. Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy ez milyen adófizetési kötelezettséget jelent ez a munkáltatónak. A kérdésre Hunyadné Szűcs Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt, a szakértői válaszból azt is megtudhatja, hogy a munkavállalóna
jan. 21
6:30
Fokföldi ibolya és kankalin (Magyar Mezőgazdaság)
Télen beszorulunk a szobába, ahol az egyik kedvenc virágunk lehet a fokföldi ibolya, mert hatalmas színválasztékban kapható, könnyen tartható, szaporítható és megfelelő gondozás mellett szinte egész évben virágzik.
jan. 21
6:48
60 millió forint felett kevesen keresnek lakást a vevők (KKV Magazin)
Az idei nagyobb lakáspiaci kereslet 70 százaléka továbbra is a 60 millió forintnál alacsonyabb áron kínált ingatlanokra koncentrálódik tavalyhoz hasonlóan Ez pedig arra utal, hogy a lakások továbbra sem drágultak jelentősen. A különböző árkategóriákba tartozó lakások iránti érdeklődésekből is az látszik, hogy az ingatlanárak alig drágultak, ami a v
jan. 21
6:48
Ennyivel csökken a karbonkibocsátás AI és robotika alkalmazásával (New Technology)
Ha csak a világ infrastruktúrájának fenntarthatósága a szempont, akkor nem marad egyetlenegy érv sem a mesterséges intelligencia és a robotizálás ellen – állapíthatjuk meg a Gecko Robotics és a Rho Impact vezető hatáselemző cég riportja láttán. A vállalatok paradigmaváltó eredményeket mutattak be arról, hogy a digitalizáció, az AI és a robotika kri
jan. 21
6:54
Megszólal a szemtanú: kalandosan mentették meg Magyarország aranyát (Növekedés)
Tóth Ferencné Stark Máriával képzeletben felültünk az Aranyvonatra, amely 79 éve, 1945. január 23-án indult útnak Ausztria felé a fertőbozi vasútállomásról. Mária nem csak tárgyi emlékekkel járult hozzá az Aranyvonattal kapcsolatos tisztánlátáshoz, de a emlékeivel is.
jan. 21
7:12
A Wizz Air több mint hatvanmillió utast szállított tavaly (ProfitLine)
A Wizz Air 2023-ban megdöntötte korábbi utasforgalmi rekordját, múlt évben több mint 60,3 millió utast szállított, amely mintegy 32 százalékos növekedés 2022-höz képest; Magyarországon ez 5,2 millió utast, és 29 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
jan. 21
7:12
Ise 2024 kiállítás előzetes - Magyar kiállítók a világ vezető AV seregszemléjén Barcelonában (audiovizualishirek.hu)
Öt magyar cég jelenik meg standdal az Ise 2024 kiállításon a barcelonai vásárközpontban január 30 február 2. között, hogy bemutassák legújabb termékeiket és megoldásaikat a pro av iparág résztvevői számára. Összegyűjtöttük olvasóinknak ezeket a cégeket, hogy könnyedén megtalálják standjukat a kiállításon. Lightware Visual Engineering 25. évforduló
jan. 21
7:15
Íme az idei év kihagyhatatlan utazási élményei (Portfolio)
Napjainkban már nem elég egyszerűen csak elutazni egy helyre: egyre többen szeretnének a kikapcsolódós mellett többet is megtudni az adott helyről. A Virtuoso luxusutazási vállalat éppen ezért most 20 000 tanácsadó részvételével készített egy listát, melyből kiderül, melyek a 2024-es év kihagyhatatlan utazási élményei. Lássuk.
jan. 21
7:18
Igazgyöngy: emberéleteket követelt, évszázadok alatt sem veszített az értékéből (vg.hu)
Emlékhelyet kapott egy arab emírségben az igazgyöngy-halászat.
jan. 21
7:24
Milyen zöld legyen a levél, hogy a növény jól fejlődjön? (Agroinform)
Az optimális levélsűrűség és -szín meghatározásán dolgoznak kutatók.
jan. 21
7:30
Izraeli konfliktus: amerikai katonákra is lecsaptak (Növekedés)
Amerikai katonák is megsebesültek Irakban, amikor rakétatámadás érte bázisukat - közölték amerikai katonai illetékesek szombaton. A támadás elkövetőjeként az iraki Iszlám Ellenállás nevű, Irán által támogatott milícia jelentkezett, amely a rakétatámadást megtorlásnak minősítette a Gázai övezetben Izrael által folytatott hadműveletekért.
jan. 21
7:30
Évekig csak égette a pénzt a Kifli.hu, de mostanra bejött a stratégiájuk (Telex)
A cég az alapítás után vastagon veszteséges volt, két évben is ötmilliárd forint körüli mínuszt csinált, de most már nyereséges. Hogyan próbálják meg elkerülni a késéseket, és miért jár jutalom vagy büntetés a futároknak? Utánajártunk, hogy működik Magyarország legnagyobb élelmiszer-házhozszállítója.

Keresés