2010. június 8. kedd

jún. 8
5:36
Évekig takarítják még az olajat (Kripto Akadémia)
Évekre lesz szükség ahhoz, hogy a Mexikói-öböl térségét megtisztítsák az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófája által okozott szennyeződéstől - közölte a parti őrség hétfőn.
jún. 8
5:38
Pirrhuszi győzelem (Kripto Akadémia)
Hajszálon múlott a vasárnapi szlovén népszavazás eredménye. Az egykori jugoszláv tagköztársaság választóinak mindössze 51 és fél százaléka támogatta a szlovén-horvát határvita lezárását célzó tavalyi megállapodást, amelyet a két állam miniszterelnöke írt alá. Ennek értelmében nemzetközi döntőbíróságra bízzák a tengeri határ kijelölésével kapcsolatos 19 élve húzódó vita rendezését.
jún. 8
5:54
Esélyt kaphat a magyar is az orosz mellékvizén (Kripto Akadémia)
Ukrajnában újabb szuverenitási parádé kezdődhet a nyelvhasználat terén, állapítja meg az orosz Nyezaviszimaja Gazeta című újság cikke annak kapcsán, hogy hamarosan hivatalos, egészen pontosan regionális státust kaphat az országban az orosz nyelv, s annak mellékvizén egyes régiókban még további tizenkét kisebbség nyelve, köztük Kárpátalján a magyar is.
jún. 8
5:56
Meciarékkal fog össze az ellenzék? (Kripto Akadémia)
Politológusok szerint a szombati szlovákiai parlamenti választáson mintegy 50-60 százalékos lehet a részvétel. Pavolo Haulík szociológus úgy véli, igen nehéz megjósolni a részvételi arányt.
jún. 8
6:27
Erdélyi adománygyűjtés a magyarországi árvízkárosultaknak (Kitekintő)
Adománygyűjtést szervez a magyarországi árvízkárosultak javára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Gondviselés Segélyszervezet.
jún. 8
6:36
Az eltűnt iráni atomtudósról mutatott be felvételt az iráni televízió (Infostart)
Az iráni állami televízió bemutatott hétfőn egy felvételt, amelyen állítása szerint a tavaly júniusban eltűnt iráni atomtudós látható. Teherán szerint Sahram Amirit tavalyi mekkai zarándokútján elrabolták, és az Egyesült Államokba szállították.
jún. 8
6:54
Nyilvános büntetés jár hétfőtől a Szingapúrban szemetelőknek (Infostart)
Szingapúr mától nyilvánosan bünteti az utcán szemetelőket, méghozzá úgy, hogy a renitenseket rikító narancssárga kukásöltözékbe bújtatva szemétszedésre kényszeríti a forgalmas városrészeken.
jún. 8
7:03
Románia 600 euró hitelt vesz fel másodpercenként (Kitekintő)
Románia az év kezdetétől számítva másodpercenként 600 euróval növeli államadósságát, ami napi 52 millió eurónak felel meg.
jún. 8
7:21
Csőd előtt a vajdasági médiumok többsége (Kitekintő)
Szerencsés Zsuzsanna médiaszakértő szerint a vajdasági médiumok 70 százaléka csőd előtt áll, s a szerbiai médiareform veszélyesen leragadt.
jún. 8
7:42
Beszólt a politikus: "Tudom, kinek kell szétrúgni a fenekét" (168 Óra Online)
Évekre lesz szükség ahhoz, hogy a Mexikói-öböl térségét megtisztítsák az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófája által okozott szennyeződéstől - közölte a parti őrség hétfőn. Barack Obama elnök közben kemény szavakkal illette a tragédia felelőseit.
jún. 8
8:36
Az állam szabályozza az internetet - Kínában (Kripto Akadémia)
A világháló társadalmi, gazdasági szerepét, és Kína szuverén jogát hangsúlyozza az internet szabályozására egyebek mellett a Pekingben kedden kiadott fehér könyv az ország internet-politikájáról.
jún. 8
8:51
Máris népszavazást tervez az új kormány (Kitekintő)
Magyarics Tamással készített interjúnk második része a brit belpolitika új irányairól, és a választási rendszer reformjáról.
jún. 8
8:53
Árvíz: tovább romlik a helyzet, újabb kitelepítések (Kitekintő)
Bár a hétvégi időjárásnak köszönhetően némileg javult az árvizi helyzet Kelet-Szlovákiában, a Nagymihályi járásban újra romlott a helyzet.
jún. 8
9:00
Hatalmas gázrobbanás Texasban (Infostart)
Felrobbant egy földgázvezeték az amerikai Texas államban hétfőn, aminek következtében egy ember meghalt, és legalább nyolc megsebesült.
jún. 8
9:02
Ki lopott a baleset helyszínén? (Infostart)
Értesülések szerint a hétfői orosz belügyi cáfolatok ellenére mégis őrizetbe vettek három személyt a Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségének egyik áldozatától ellopott hitelkártyával való visszaélés miatt: hétfőn későn este a fegyveres testületekhez tartozó forrásból két hírügynökség is úgy értesült, hogy a hír igaz, csak nem az OMON tagjairól, hanem sorkatonákról van szó.
jún. 8
9:06
Nem aggódnak a magyar gazdaság állapota miatt (Kitekintő)
Az Eurócsoport elnöke és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is cáfolta hétfőn, hogy bármilyen hasonlóság lenne a görög és a magyar gazdaság helyzete között.
jún. 8
9:12
Sorkatonák loptak, nem az OMON-osok? (Kripto Akadémia)
Értesülések szerint a hétfői orosz belügyi cáfolatok ellenére mégis őrizetbe vettek három személyt a Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségének egyik áldozatától ellopott hitelkártyával való visszaélés miatt: hétfőn későn este a fegyveres testületekhez tartozó forrásból két hírügynökség is úgy értesült, hogy a hír igaz, csak nem az OMON tagjairól, hanem sorkatonákról van szó.
jún. 8
9:18
Összedől a BP? (Napi)
jún. 8
9:24
A britek nem szívlelik az iszlámot (Kitekintő)
Egy friss felmérés szerint a britek több mint felének az iszlámról a terrorizmus jut eszébe.
jún. 8
10:00
Nőtt a GDP, de csak az export húzza (Kitekintő)
Kismértékben felfelé módosította ugyan az idei első negyedéves GDP-növekedésre adott korábbi becslését pénteken az Eurostat, de a részletes adatok közzététele alátámasztja azt az eddigi gyanút, hogy a belső kereslet lanyhasága várhatóan igen súlyos akadály lesz az érdemi fellendülés megindulása előtt. Biztató lehet azonban, hogy egy friss felmérés szerint az EU vonzó célpont a működőtőke-…
jún. 8
10:18
Az MKP-nek kampányol Markó (Kitekintő)
Szlovákiába érkezett, hogy támogassa a Magyar Koalíció Pártját Markó Béla, a román kormány alelnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.
jún. 8
10:48
Pokolgép robbant Isztambulban, többen megsebesültek (Infostart)
Pokolgép robbant kedden a törökországi Isztambulban egy rendőrségi busz mellett, többen megsebesültek - közölte az Anadolu hírügynökség.
jún. 8
10:54
Időseket fosztogató csalókat fogtak el (Kitekintő)
Csalókat leplezett le a rendőrség a szlovákiai Galgócon (Hlohovec) a múlt héten. Idős hölgyeket hívtek fel a városban, és a rokonuknak adták ki magukat. Pénzt kértek tőlük autóvásárláshoz.
jún. 8
10:56
Rendkívül kínos helyzetbe került a kormány (Kitekintő)
Kínos helyzetben találta magát Barack Obama az flottilla-támadás után. Kudarcot vallott az elnök szigorúbb Izrael-politikára tett kísérlete.
jún. 8
10:58
Végleges az eurózóna-féle mentőcsomag (Kitekintő)
A 16-tagú euróövezet pénzügyminiszterei hétfőn Luxembourgban aláírták az „európai pénzügyi stabilitási eszköz” létrehozásáról szóló megállapodást, amelynek alapján a tagállamok 440 milliárd eurós összeghatárig kétoldalú hiteleket nyújthatnak fizetési nehézségekkel küszködő partnereiknek. A pénzügyminiszterek egyúttal úgy döntöttek, hogy Észtország 2011. január 1-től 17-ik tagként csatlakozhat az…
jún. 8
11:06
Obama: én már kirúgtam volna a BP-vezért (Napi)
jún. 8
11:06
Csökken Fico népszerűsége (Infostart)
Csökkenőben van Robert Fico jelenlegi szlovák kormányfő népszerűsége, derül ki a Focus ügynökség legújabb felméréséből, amelyet az Új Szó című pozsonyi napilap ismertetett kedden, négy nappal a parlamenti választások előtt.
jún. 8
11:30
Szórvány Erdélyben – leépülés és építkezés párhuzamosan (Kitekintő)
Omladozó templomok, etnikai leépülés, vagy építkezés és életkedv: mi jellemzi jobban az erdélyi szórványmagyarságot?
jún. 8
11:48
Szomorkodnak a férfiak: férjhez ment a szépséges énekes (Kitekintő)
Férjhez ment Alanis Morissette, aki a hétvégén mondta ki a boldogító igent, nem sokkal harminchatodik születésnapja előtt.
jún. 8
12:06
Radikálisan csökkentenék a szegények számát (Kitekintő)
Megnyílhat az út az EU2020 stratégia valamennyi célszámának véglegesítése előtt, miután a tagországok foglalkoztatási és szociális miniszterei hétfőn Luxembourgban nagy többséggel elfogadásra ajánlották az állam- és kormányfőknek az Európai Bizottság által javasolt számítási módszert a szegénység szintjének megállapítására.
jún. 8
12:12
Pozsony hajlandó az alapszerződés átértékelésére (Kripto Akadémia)
A szlovák külügyminiszter nem ellenzi, hogy vitát nyissanak a szlovák-magyar alapszerződés átértékeléséről.
jún. 8
12:24
Amerikai nyomás Libanonra (Kitekintő)
Sajtóértesülések szerint Obama minden eszközzel megpróbálta rávenni Haririt, hogy forduljon Irán ellen az ENSZ BT-ben.
jún. 8
12:36
Ezek a cégek bukják a legtöbbet a példa nélküli megszorításokon (Napi)
jún. 8
12:48
"Szörnyű örökség" a briteknél (Kripto Akadémia)
Nagy-Britannia költségvetési gondjai súlyosabbak, mint várták - mondta tegnapi beszédében az új miniszterelnök. David Cameron a Londontól északra fekvő Milton Keynesben azt mondta, a választásokon vesztes munkáspárti kabinet "szörnyű örökséget" hagyott hátra, számos hibát követett el az elmúlt évtizedben, egyebek mellett hagyta elszaladni a költségvetési deficitet.
jún. 8
12:54
Benigno Aquino nyerte az elnökválasztást a Fülöp-szigeteken (Infostart)
Benigno Aquino nyerte meg a májusban tartott elnökválasztást a Fülöp-szigeteken a kedden bejelentett hivatalos végeredmény szerint.
jún. 8
12:56
Irakban június 14-én ül össze az új parlament (Infostart)
Június 14-re hívta össze az új parlamentet Dzsalal Talabani iraki államfő kedden, három hónappal a választásokat követően.
jún. 8
12:58
Román-magyar felsőoktatási fórum lesz Kolozsvárott (Infostart)
Román-magyar felsőoktatási fórumot tart Kolozsvárott a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pénteken, a tanácskozás napirendjén a két ország felsőoktatásának helyzete, továbbfejlesztésének lehetőségei szerepelnek - közölte a rektori konferencia.
jún. 8
13:00
Borzalmas baleset: fának rohant az autó (Kitekintő)
Lesodródott az útról, majd fának ütközött egy autó hétfőn Zsarnócán (Žarnovica), Szlovákiában.
jún. 8
13:02
Hét hónapos mélységben a tőzsde (Kitekintő)
Hét hónapja nem látott mély szinten zárt az S&P 500 index tegnap, köszönhetően az ipari és technológiai szektorok alulteljesítésének.
jún. 8
13:18
Újabb terhet vetnének ki a szenvedő gazdaságra (Kitekintő)
Folytatódik a decemberben eredménytelenül zárult klímavita: a világ vezetői Bonnban június 11-éig, majd' kéthetes tárgyalás keretében értékelik a tavalyi koppenhágai klímakonferencia eredményeit és felajánlásait. A légkör azóta mit sem változott.
jún. 8
13:36
Észak-Korea Szíriához közeledik (Kitekintő)
Kereskedelmi egyezmények Szíria és Észak-Korea között - a "gonosz tengelye" életre kel?
jún. 8
13:54
Nem hinnéd el, ki lett az ismert márka új reklámarca! (Kitekintő)
Újabb hírességet szerződtetett reklámarcának a Christian Dior parfümgyártó részlege.
jún. 8
13:56
Videotelefonálással robbanthat az iPhone (Kitekintő)
Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója a tegnapi napon bemutatta a közvéleménynek az iPhone negyedik generációs változatát, amely sok újítást hordoz a korábbi verziókhoz képest
jún. 8
14:18
Meghalt a nagy szökés utolsó túlélője (Metropol)
Elhunyt A nagy szökés című amerikai filmben megörökített II. világháborús fogolyakció feltehetően utolsó túlélője.
jún. 8
14:30
Cameron: rosszabb a helyzet, mint gondoltuk (Kitekintő)
Az új brit miniszterelnök pesszimistán nyilatkozott az ország gazdasági helyzetéről és fájdalmas, mindenkit érintő kiadáscsökkentéseket helyezett kilátásba.
jún. 8
14:36
Pedofilok ivartalanítását elrendelő törvény lépett hatályba (Kripto Akadémia)
Lengyelországban kedden hatályba lépett a pedofil és vérfertőző bűncselekmények elkövetőinek kötelező gyógyszeres ivartalanításáról szóló törvénymódosítás.
jún. 8
14:38
Az árvíz ellenére megtartják a lengyel elnökválasztást (Kripto Akadémia)
A lengyel kormány bejelentette kedden, hogy a pusztító árvizek ellenére megtartják a június 20-ra kitűzött elnökválasztást.
jún. 8
14:48
Egy kislány is megsérült a lövöldözésben (Kitekintő)
Összekapott az ócskavasgyűjtőkkel egy férfi Máriatölgyesen (Dubnica nad Váhom) vasárnap este, majd közéjük lőtt.
jún. 8
14:54
Még fűszereket sem engednek a Gázai övezetbe (Kripto Akadémia)
Mindössze 97 árucikk bevitelét engedélyezi Izrael a Gázai övezetbe, míg a blokád 2007-es bevezetése előtt még 4 ezer féle áru érkezhetett a térségbe - mutatott rá kedden közzétett jelentésében a Gisa nevű izraeli nonprofit szervezet.
jún. 8
15:06
Kedvezően nyilatkoztak az OTP helyzetéről (Kitekintő)
Egy ma reggel a Bloombergen megjelent közlemény szerint, a Morgan Stanley a korábbi ’alulsúlyozás’ ajánlását ’egyenlő súlyozás’-ra javította az OTP részvények esetében.

Keresés