2012. március 1. csütörtök

márc. 1
5:51
Abbászt is elsöpri az arab tavasz? (Kripto Akadémia)
Miközben a palesztin kérdés nemzetközi képviseletének teljes súlya, az izraeli-palesztin béketárgyalások felelősségével egyetemben Mahmúd Abbász vállára nehezedik, addig riválisai gyűjtik a jó pontokat a választók előtt és építik kapcsolataikat az átalakuló arab világban. Az már nem kérdés, hogy Arafat utódját elsöpri az arab tavasz, csupán az, hogy mikor és ki jön utána.
márc. 1
6:09
Végső ostrom Szíriában (Kripto Akadémia)
Végső ostromba kezdtek tegnap a szír biztonsági erők, házról házra járva "tisztítják meg" Homsz város Amr Baba negyedét, állítják szíriai tisztviselők a brit BBC szerint. "A hadsereg épületről épületre ellenőrzi a kerületet. Minden alagsort, alagútat, folyosót, lakást és zugot átnéznek fegyverek és terroristák után kutatva" - mondta el névtelenül a szír tiszt.
márc. 1
6:11
Weiss: csak válaszoltunk (Kripto Akadémia)
Azzal a szlovák törvénnyel, mely szerint meg lehet vonni az állampolgárságot attól, aki felveszi egy másik országét, csupán reagáltunk a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényre. Lépésünk egyoldalú válasz volt egy egyoldalú magyar lépésre.
márc. 1
6:13
Gorilla-ellenes akció a pozsonyi Házban (Kripto Akadémia)
Újabb tüntetést tartottak tegnap Pozsonyban a Gorilla-akta ellen. A tiltakozók ezúttal egyenesen a törvényhozó testületet célozták meg. Néhány percre fél is beszakadt a parlament ülése, ugyanis az elégedetlenkedő polgárok mintegy 10-15 fős csoportja a ház karzatáról kiabált le a politikusokra.
márc. 1
6:15
Csak ritkán tesz jót a gazdaságnak a háború (Kripto Akadémia)
Régi tévhitet döntött meg az Economics & Peace (IEP) intézet, amely az Egyesült Államok által vezetett háborúkat vizsgálta a II. világháború óta. Eszerint csak rövidtávon lendítheti fel a gazdaságot egy háború, hosszabb távon viszont jelentősen árt a GDP-nek. Így beigazolódtak Henry Ford iparmágnás, a róla elnevezett gépkocsi alapítójának szavai, aki már 1923-ban úgy látta, hogy "ma már a háborúk…
márc. 1
6:17
Minszki félelmek (Kripto Akadémia)
Visszahívták nagyköveteiket az uniós tagországok Fehéroroszországból. Fehérorosz ellenzékiek ezért attól tartanak, hogy a szomszédos Oroszország még nagyobb befolyást gyakorolhat az államra. Hivatalos minszki álláspont szerint azonban még "pozitív hatásai" is lehetnek az uniós nagykövetek távozásának.
márc. 1
6:21
Aláírják a fiskális paktumot a csúcson (Infostart)
A 27 tagállamból 25-en alá fogják írni a fiskális paktumot a csütörtök-pénteki csúcstalálkozón - véli Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár.
márc. 1
6:45
USA: Fel tudjuk robbantani nehézség nélkül (168 Óra Online)
Amerikai katonai szakértők szerint az iráni hatóságok állításával ellentétben nem áthatolhatatlanok az észak-iráni föld alatti atomlétesítmények – írta internetes oldalán szerdán a The Washington Post című amerikai napilap.
márc. 1
6:57
Durván drágul a parkolás Bécsben (Infostart)
Emelkednek a parkolási díjak és a büntetések március elsejétől Bécsben.
márc. 1
7:21
A kondorkeselyű újra szányal (Metropol)
"Fogadjátok legodaadóbb szeretetemet! Élni fogunk és meggyógyulunk! Itt vagyok, szárnyalok, mint a kondorkeselyű" - üzente az 57 éves Hugo Chávez venezuelai elnök Havannából küldött Twitteres üzenetében.
márc. 1
7:39
Meghalt a legidősebb Castro (Metropol)
Angela Castro haláláról az Univision spanyol nyelvű amerikai tévé adott hírt egy másik Castro-lánytestvérre, Juanitára hivatkozva, aki 1966-ban hagyta el Kubát, és Miamiban él.
márc. 1
7:39
Házasságra felkészítő tanfolyam indul (Kripto Akadémia)
Rómában nemcsak a plébániákon, hanem az önkormányzati hivatalokban is házasságrafelkészítő tanfolyamokat rendeznek a házasulandók és válságba jutott kapcsolatban élők segítésére.
márc. 1
7:57
Hétköznapi India I. (Kitekintő)
Nézzen szét galériánkban és fedezze fel Delhi hétköznapi pillanatait!
márc. 1
7:57
„Tunéziában nem történt változás” (Metropol)
Az arab tavasz eseményei lelkesedéssel töltötték el a tunéziaiakat, azonban a forradalomról blogján tudósító Lina Ben Mhenni szerint a gyakorlatban semmi sem változott Ben Ali idejéhez képest. Egy tunéziai ellenzéki bloggerrel beszél­getett kolléga­nőnk.
márc. 1
7:57
Halálhír Kubában: gyászol a Castro-család (168 Óra Online)
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Fidel és Raúl Castro legidősebb nővére, Angela Castro.
márc. 1
7:59
Fordulat: csalással gyanúsítják a kormányt (Kitekintő)
A Választók Ligája nevű szervezet levélben kérte az orosz elnökjelöltektől, hogy lépjenek vissza a jelöltségtől, ezzel meghiúsítva az elnökválasztást.
márc. 1
8:15
Slota egyenes adásban hagyta faképnél Matovičot (Kitekintő)
Vulgárisan összeszólalkozott a Szlovák Televízió vitaműsorában Ján Slota és Igor Matovič. Az SNS elnöke végül a vita felénél demonstratívan felállt, és elhagyta a stúdiót.
márc. 1
8:15
Kire szavaznak a pásztorok? (Metropol)
Már a vasárnapi orosz elnökválasztás előtt, március 3-áig leadhatják voksukat a tundrán élő rénszarvaspásztorok és a szavazás idején már távoli vizeken hajózó tengerészek.
márc. 1
8:33
„Putyin úgy távozik majd, mint Mubarak” (Metropol)
Ilja Jasin, az orosz Szolidarnyoszt ellenzéki mozgalom egyik vezetője karizmatikus, iskolázott, bátor, és még csak huszonnyolc éves. Nem meglepő, hogy az orosz ellenzék arca lett.
márc. 1
8:35
Uniós biztos a görögöknek (Metropol)
Külön uniós biztos kinevezését javasolja az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) vezetője a görögországi gazdaság szerkezetváltásának támogatására.
márc. 1
8:51
Halálos túszmentő akció Szomália partjainál (Kitekintő)
Két túsz halálával zárult a dán mentőakció, amivel bajba jutott társaikat akarták kiszabadítani a szomáli kalózok fogságából.
márc. 1
9:09
Ennyien vagyunk – hogyan tovább? (Kitekintő)
SZLOVÁKIA | A lakosság 8,5 százaléka. A nemzetiségüket bevallók 9,4 százaléka. Az otthoni nyelvhasználatot feltüntetők 10,1%-a. Ennyi a magyar a népszámlálás szerint. Akármelyik adatot vesszük is figyelembe, egy dolgot világosan láthatunk: kevesebben vagyunk.
márc. 1
9:27
Lassú növekedést jósolnak Magyarországnak (Kitekintő)
Viszonylag lassú gazdasági növekedést jelez előre Magyarországnak az Európai Gazdasági Tanácsadó Csoport (EEAG) friss tanulmánya, amit a hét elején mutattak be Brüsszelben.
márc. 1
9:27
Kikötött a Costa Allegra (Metropol)
Az ezer főt fedélzetén szállító óceánjárót egy francia halászhajó vontatta be a a seychelle-szigeteki Victoria kikötőjébe, ahol mentőautók, a vöröskereszt orvoscsoportja és számos kisbusz várta érkezését.
márc. 1
9:27
DNS-adatbank segíti az elrabolt gyerekek hazakerülését Kínában (Kripto Akadémia)
Mintegy 2000 elrabolt kínai gyerek került vissza otthonába a közbiztonsági minisztérium DNS-adatbankja segítségével - számolt be a kínai média csütörtökön.
márc. 1
9:29
Pokolgép robbant Isztambulban (Metropol)
Három ember megsebesült csütörtökön egy robbanásban a török nagyvárosban, Isztambulban - közölte az Anadolu állami hírügynökség.
márc. 1
10:03
Szlovák népszámlálás: eredmények és vélemények (Kitekintő)
Gyurgyík László szociológus úgy véli, a szlovákiai magyarok körében most kimutatott létszámcsökkenést három tényező befolyásolta. Berényi József, az MKP elnöke is három okot lát.
márc. 1
10:21
Külpolitikai harcot indított a kormány (Kitekintő)
A balkáni állam élete rövid történelmének legnagyobb külpolitikai harcát indította el. Célja idén bevenni Chicagót. Májusban csatlakozni kellene a NATO-hoz, ennek hiányában minden más kimenetel vereséget jelentene Macedónia számára.
márc. 1
10:39
Csökken a magyar oktatás presztízse (Kitekintő)
A kárpátaljai szórványvidék iskoláiban magyarul oktató pedagógusok számára tartottak háromnapos konferenciát a napokban Beregszászon, a tanácskozáson fő témaként a szókincsfejlesztés és identitáserősítés szerepelt.
márc. 1
10:39
Február 29-én született mindhárom gyerekük (Metropol)
Egyedülálló a világon az a norvég család, amelyben mindhárom gyerek február 29-én született. A kicsik már meglehetősen nagyok, mivel 1960-ban, 64-ben és 68-ban jöttek a világra, napra pontosan négyévente, de nem precízen megvalósított családtervezés, hanem a véletlen okán.
márc. 1
10:57
Tavaszváró hangulat a ma kezdődő EU-csúcson (Kitekintő)
Az előzőeknél várhatóan kevésbé drámai EU-csúcsra készülnek csütörtökön és pénteken az állam- és kormányfők, akik folytatják a korábban megkezdett vitát a gazdasági és növekedési stratégiáról. Külön eurócsúcsot a pénzügyi tűzfal megerősítéséről való konszenzus hiányában végül mégsem tartanak.
márc. 1
10:57
Újabb kalóztámadás történt Nigéria partjainál (Metropol)
Pár nap leforgása alatt már a második alkalommal intéztek támadást kalózok Nigéria partjainál; ezúttal egy tanker volt a célpont, az akció azonban kudarcba fulladt - adta hírül csütörtökön a hajózás biztonságát felügyelő Nemzetközi Tengerészeti Hivatal.
márc. 1
10:59
Pokolgép robbant Isztambulban (Metropol)
Nagy erejű pokolgéprobbanásban megsebesült 15 rendőr és egy polgári személy csütörtökön Isztambulban, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza és az iszlamista irányultságú Müsiad vállalkozói szövetség irodáinak közelében, a Sütlüce kerületben - közölte a török rendőrség.
márc. 1
11:15
Új vezető a Babes Bolyai magyar tagozatának élén (Kitekintő)
Új vezetőt választottak a Babeş Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának élére. A magyar oktatók és diákszenátorok Soós Anna, matematikus és egyetemi docens mellett tették le voksukat.
márc. 1
11:15
Lelőttek két NATO-katonát Afganisztánban (Metropol)
Lelőttek két NATO-katonát csütörtökön Afganisztán déli részén - jelentette az ázsiai országban állomásozó nemzetközi biztonsági erő (ISAF).
márc. 1
11:33
"Magyarország élen jár a reformokban" (Kitekintő)
Magyarország a valutaövezeten kívüli államként nem támaszkodhatott az Európai Központi Bank segítségére a kötvényhozamok csökkentésében, ezért kell más megoldásokat, így az IMF által nyújtott védőhálót keresni – jelentette ki az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt az NGM államtitkára, aki bízik abban, hogy a Bizottság válaszait követően megkezdődhetnek a hiteltárgyalások.
márc. 1
11:33
Végső leszámolásra készülnek Homszban (Metropol)
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtöki határozatában elítélte Szíriát a polgári lakossággal szemben elkövetett „kiterjedt és módszeres jogsértések” miatt. A szíriai hadsereg közben a homszi lázadókkal való végső leszámolásra készül. A lázadók kivonulnak Homsz ostromlott negyedéből. Az ellenzék katonai irodát hozott létre.
márc. 1
11:51
Slota: Orbán is elrabolt területnek tartja Szlovákiát (168 Óra Online)
Orbán Viktor ugyanúgy elrabolt területnek tartja Szlovákiát, mint a Jobbik politikusai, és arra törekszik, hogy megváltoztassa a trianoni békeszerződést, amely a Szlovák Köztársaság létének alapját jelenti, Ján Slota mindezt pártja, az SNS trencséni kampányrendezvényét követően mondta – számolt be az Új Szó Online.
márc. 1
12:09
Második kör jön Szenegálban (Kitekintő)
Nincs azonnali győztese a szenegáli elnökválasztásnak, ami az agg elnök politikai pályájának végét is jelentheti. Ha össze tud fogni az ellenzék.
márc. 1
12:11
Hoffmann Rózsa beadja a derekát Brüsszelnek (Kitekintő)
Apróbb módosításokra hajlandó a magyar kormány a köznevelési és a felsőoktatási törvényen – mondta az oktatási államtitkár Brüsszelben, miután találkozott az Európai Bizottság oktatásért felelős tagjával.
márc. 1
12:27
Nemzetmegtartás, mint legfőbb cél (Kitekintő)
A felvidéki magyarságot érintő legfontosabb kérdések kerültek megvitatásra a Csemadok idei első ülésén, melyen a kultúra és a nemzeti értékek megtartása mellet a politika is fontos szerepet kapott.
márc. 1
12:27
Kényszerkirándultatta unokáit a kegyetlen nagypapa (Metropol)
Börtön vár egy nagypapára unokái kényszerkirándultatásáért az Egyesült Államokban. A férfi a Grand Canyon környékén túráztatta 8, 9 és 12 éves fiúunokáit tavaly augusztusban.
márc. 1
12:45
"Bízunk választópolgáraink hűségében" (Kitekintő)
Interjú Berényi Józseffel, az MKP elnökével.
márc. 1
13:21
Ingatlanadó: még ők sem ússzák meg (Kitekintő)
Kiterjesztette az olasz kormány az ingatlanadót az egyházi tulajdonokra is, így 2013-tól az egyház is fizeti az adót, kivéve az iskolákat
márc. 1
13:21
Szűkült a képviselők mentelmi joga Szlovákiában (Kripto Akadémia)
Csütörtöktől lépett hatályba Szlovákiában a parlamenti képviselők mentelmi jogát szabályozó törvény módosítása, amely nemcsak a törvényhozók, hanem az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét is megszünteti.
márc. 1
13:39
Három tényező hatott a magyarság fogyására (Kitekintő)
Gyurgyík László szociológus szerint a természetes fogyás mellett a déli régiók leszakadása miatti elvándorlás és az asszimiláció voltak a legfőbb okai annak, hogy tíz év alatt a hivatalos adatok szerint 62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma.
márc. 1
13:39
Szűkül a szlovákiai képviselők mentelmi joga (Metropol)
Csütörtöktől lépett hatályba Szlovákiában a parlamenti képviselők mentelmi jogát szabályozó törvény módosítása, amely nemcsak a törvényhozók, hanem az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét is megszünteti.
márc. 1
13:57
Szerb csatlakozás: Románia a kisebbségek védelmezője (Kitekintő)
Románia a nemzeti kisebbségek védelmezőjeként fellépve majdnem megakadályozta a szerb tagjelöltség elfogadását. Ez végül nem sikerült, de számunkra is fontos eredmény született.
márc. 1
14:15
Katonák miatt tiltakozó levelet írt Peru Chiléhez (Kitekintő)
Heves esőzések miatt veszélyessé vált taposóaknák ártalmatlanítása érdekében a chilei katonaság átlépte a Peruval közös határvonalat, mely miatt a szomszédos állam - egyettműködésének felajánlása mellett - nemtetszését is kifejezte.
márc. 1
14:15
Lemondott fizetéséről a görög miniszterelnök (Metropol)
Az országát sújtó adósságválságra való tekintettel lemondott a fizetéséről Lukasz Papademosz görög miniszterelnök. Kormányzati források szerint Papademosz lépése "személyes elhatározás" volt, tervét a bejelentést megelőzően még legközelebbi munkatársaival sem osztotta meg.

Keresés