2012. február 29. szerda

febr. 29
6:09
Washington aggodalma (Kripto Akadémia)
Növelni akarja a Szíriára gyakorolt nemzetközi nyomást az ENSZ emberi jogi tanácsa, amely tegnap tanácskozott Genfben. A szervezet olyan listát kíván összeállítani, amelyeken feltüntetik a politikai élet, valamint a hadvezetés azon szereplőinek nevét, akik emberiség elleni bűntetteket követtek el. Közben az Egyesült Államok attól tart, hogy Damaszkusz tömegpusztító fegyvereket vet be a konfliktus…
febr. 29
6:11
Szerbia egy lépéssel közelebb az EU-hoz (Kripto Akadémia)
Uniós tagjelölti státust kapott Szerbia - jelentették be tegnap az EU-s külügyminiszterek brüsszeli tanácsülésének második napján, hosszú, több órás tárgyalásokat követően. A döntés azért született meg a vártnál jóval nehezebben, mert az uniós partnerek megdöbbenésére Románia szinte az utolsó pillanatban próbálta megakadályozni, hogy Belgrád egy lépéssel közelebb kerüljön az EU kapujához.
febr. 29
6:13
Két államban csaptak össze a republikánusok (Kripto Akadémia)
Két hét kihagyás után tegnap Arizona és Michigan államban tartottak előválasztást, mára derül ki a végeredmény. Még mindig négyen hadakoznak a republikánus elnökjelöltségért: Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor fej-fej mellett, Newt Gingrich volt házelnök és Ron Paul veterán texasi képviselő jócskán lemaradva.
febr. 29
6:15
Bezárták a tábort (Kripto Akadémia)
Rohamrendőrök számolták fel keddre virradóra az Occupy London mozgalom táborát a Szent Pál katedrális előtt. Az akció jórészt békésen zajlott, mintegy húsz tüntetőt letartóztattak. A székesegyház jóváhagyta a londoni City fellépését, s engedélyezte, hogy a rendőrök a templom lépcsőjéről is eltávolítsák a tiltakozókat.
febr. 29
6:21
A görög parlament újabb megszigorításokat szavazott meg (Infostart)
Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól.
febr. 29
6:39
Romney újabb győzelme (Infostart)
Mitt Romney biztosan megnyerte kedden az arizonai republikánus előválasztást, Michiganben pedig 40 százalékon áll a 36 százalékot szerzett Rick Santorummal szemben a leadott szavazatok 70 százalékának összesítése alapján.
febr. 29
7:33
Peking támogatja, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába (Infostart)
Kína támogatja az arra irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába - közölte szerdán Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter.
febr. 29
7:57
Ingyenes horgászatot és gazdag országot ígérnek (Kitekintő)
Modern, tudásalapú gazdaság, társadalmi igazságosság és jólét. Röviden így lehetne összefoglalni az orosz elnökjelöltek gazdasági célkitűzéseit. A programokban azonban furcsább ígéretek is napvilágot láttak,
febr. 29
7:57
Demokratikus disznóvágás - szavazás interneten a halálba küldendő sertésre (Kripto Akadémia)
Demokratikus disznóvágást vezetett be egy gazda Németországban biogazdaságában: a világhálón megismerhetők disznai, és szavazással döntheti el az emberiség, hogy melyik sertés a "legennivalóbb".
febr. 29
7:59
Japán és kínai hajók újabb kakaskodása a Kelet-kínai-tengeren (Kripto Akadémia)
Japán rendkívül sajnálatosnak nevezte és ismételten tiltakozott az ellen, hogy Kína felszólította: parti őrsége állítsa le a tengeri kutatást Kumejima szigete közelében - derül ki szerdai híradásokból.
febr. 29
8:15
"Új Trianon nem lesz" (Kitekintő)
A Most-Híd vegyespárt törvényt szeretne elfogadtatni a kisebbségek jogállásáról Szlovákiában.
febr. 29
8:15
A fukusimai törmelék hamarosan eléri Hawaiit (Metropol)
Csaknem ötezer kilométert megtéve átsodródott a Csendes-óceán felén a tavalyi fukusimai szökőárral tengerbe került hatalmas mennyiségű törmelék. Igazgatója szerint még mindig veszélyes az atomerőmű. Kétszer több cézium került a levegőbe, mint eredetileg gondolták.
febr. 29
8:15
Lövöldözés Ohióban - meghalt a harmadik áldozat (Kripto Akadémia)
Belehalt sérüléseibe kedden a harmadik is abból az öt diákból, akiket egy diáktársuk sebesített meg, amikor tüzet nyitott rájuk az ohiói Chardonban. A tettes, aki kedden megjelent a bíróság előtt, kijelentette, hogy vaktában tüzelt.
febr. 29
8:33
Peking támogatja, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába (Kripto Akadémia)
Kína támogatja az arra irányuló nemzetközi erőfeszítéseket, hogy humanitárius segélyt szállítsanak Szíriába - közölte Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter az Arab Liga főtitkárával.
febr. 29
8:51
Belarusz visszahívta a brüsszeli és a lengyel nagyköveteit (Kitekintő)
Belarusz visszahívta a brüsszeli és lengyelországi nagyköveteit, és megkérte az EU és Lengyelország fehéroroszországi nagyköveteit a távozásra.
febr. 29
8:51
Több tucatnyian a felrobbant kínai vegyi üzem romjai alatt (Kripto Akadémia)
Tizenhatra emelkedett a kínai vegyi üzemben történt keddi robbanás halálos áldozatainak száma, s több tucatnyi munkást még keresnek a romok alatt - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség szerdán.
febr. 29
9:09
Lesz-e változás a Fidesz határon túli politikájában? (Kitekintő)
A véletlenek összjátékának eredményeképpen úgy alakult, hogy 2012-ben választásokat tartanak mind a négy nagyobb lélekszámú határon túli magyar közösségnek otthont adó országban. Ez jó lehetőséget teremthet a magyar kormányak arra, hogy újraértékelje határon túli politikáját. Már ha egyáltalán van erre igénye.
febr. 29
9:27
Egymillió román állampolgár szenved ritka betegségben (Kitekintő)
Genetikai betegségek okozzák a legtöbb olyan egészségkárosodást, amit nehéz azonosítani. Az érintettek 75 százaléka gyermek.
febr. 29
9:27
EU: román vétó Szerbia ellen (Metropol)
Sűrű napja volt az Európai Uniónak tegnap: Szerbia tagjelölti státusáról tárgyaltak a külügyminiszterek, kiderült, hogy mégsem lesz pénteken euróövezeti csúcstalálkozó, és szigorította szankcióit Fehéroroszországgal szemben a szervezet. Közben a Standard & Poor’s tovább rontotta Görögország minősítését.
febr. 29
10:03
14 millió eurót kap Magyarország (Kitekintő)
Az Európai Bizottság kedden döntött a legrászorultabb társadalmi rétegeknek idén élelmiszersegély céljából nyújtandó 500 millió euró tagállamok közötti elosztásáról. A szükségben élő magyar állampolgárokra 13,7 millió euró jut majd közösségi forrásból.
febr. 29
10:03
Mitt Romney két újabb győzelme (Metropol)
Mitt Romney Arizonában fölényesen, Michiganben pedig kemény küzdelemben győzött kedden a republikánusok előválasztásán, amelyen a párt szimpatizánsai arról szavaztak, hogy a novemberi elnökválasztáson ki legyen Barack Obama hivatalos kihívója.
febr. 29
10:21
Nőrokonaikat gyilkolták le az őrült család tagjai (Kitekintő)
A bíróság bűnösnek találta a Montréalban élő afgán házaspárt és legidősebb fiúkat, akiket azzal vádoltak, hogy meggyilkolták négy családtagjukat, akik szerintük megsértették a család becsületét.
febr. 29
10:39
Hamarosan felállhat a Kárpát-medencei jogsegélyszolgálat (Kitekintő)
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint tavasz végére, nyár elejére felállhat a Kárpát-medencei jogsegély szolgálat,  az ügyben a szükséges egyeztetések már megkezdődtek.
febr. 29
10:51
Több mint 60 ezerrel csökkent tíz év alatt a magyarság lélekszáma Szlovákiában (Infostart)
Közel 62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma Szlovákiában tíz év alatt - derült ki a 2011. májusi népszámlálás végleges adataiból, amelyeket szerdán ismertetett a szlovák statisztikai hivatal.
febr. 29
10:57
Kirakatszavazás? Elfogadták az új alkotmányt Szíriában (Kitekintő)
A szír belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a nép elsöprő többséggel fogadta el az új alkotmányt. Számos kritika érte magát a szavazást és az alkotmány szövegét is.
febr. 29
11:27
Sztrájkok lehetnek a londoni olimpia idején (Infostart)
Sztrájkokat helyezett kilátásba a nyári londoni olimpiai játékok idejére a legnagyobb brit szakszervezet vezetője a közalkalmazottakat sújtó kormányzati megszorító intézkedések miatt.
febr. 29
11:33
Pontosítanák az autonómia fogalmát (Kitekintő)
Rudolf Chmel emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes ma bemutatta a Híd választási programjának nemzeti kisebbségeket érintő pontjait.
febr. 29
11:51
Magyarok vitáztak a magyar médiáról Brüsszelben (Kitekintő)
Nemzetközi újságíró és civil szervezetek bírálták a magyar médiaszabályozás több elemét a médiapolitikával foglalkozó frakcióközi EP-munkacsoport brüsszeli meghallgatásán.
febr. 29
11:51
Egy ismert énekesnő lehet a jövendő kínai „first lady” (Metropol)
Amennyiben a kínai belpolitikai menetrend az előre érzékeltetett módon alakul és Hu Csin-tao (Hu Jintao) helyébe a következő pártkongresszuson valóban a jelenlegi második ember lép a hierarchia csúcsára, a következő kínai „first lady” egy hazájában általánosan ismert énekesnő lesz - jelentette Pekingből a párizsi Le Monde tudósítója.
febr. 29
12:03
Tunézia menedéket nyújtana a szír elnöknek (Infostart)
Tunézia a szíriai válság tárgyalásos úton történő rendezésének részeként kész menedéket nyújtani Bassár el-Aszad szíriai elnöknek - adta hírül szerdán a gulfnews.com hírportál.
febr. 29
12:09
Újabb per Szlovákia ellen (Kitekintő)
Szlovákiát 20 millió eurós perrel fenyegetik azok a holland társaságok, amelyek a tajvani AU Optronics cég letelepedése miatt annak ellenére sem vehettek részt a trencséni ipari park építésén, hogy erről a város már korábban megkötötte velük a szerződést.
febr. 29
12:09
Tunézia menedéket nyújtana Aszadnak (Metropol)
Tunézia a szíriai válság tárgyalásos úton történő rendezésének részeként kész menedéket nyújtani Bassár el-Aszad szíriai elnöknek - adta hírül szerdán a gulfnews.com hírportál.
febr. 29
12:27
50 holttestet találtak egy mexikói tömegsírban (Kitekintő)
A Durangó állambeli Cristóbal Colón falu mellett 50 holttestet találtak a mexikói hatóságok egy tömegsírban. Ezzel 301-re emelkedett a durangói titkos temetőkben talált halottak száma.
febr. 29
13:03
Válaszolt Martonyinak a román külügyminiszter (Kitekintő)
Romániát a régiók átszervezése erősítheti meg – válaszolta Cristian Diaconescu a magyar külügyminiszternek.
febr. 29
13:03
Kártérítést kell fizetnie a Jat Airwaysnek, mert nemzetiségi alapon zaklatták egyik pilótáját (Kripto Akadémia)
A Jat Airways szerb nemzeti légitársaságot a bíróság 38 ezer eurónak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte, mert alkalmazottai az egyik pilótájával szemben diszkriminatív módon viselkedtek, és folyamatosan zaklatták, kigúnyolták.
febr. 29
13:21
Fordulat: vége az emberrablásoknak (Kitekintő)
A FARC gerillái a jövőben lemondanak az emberrablás eszközéről, mely az egyik legfőbb bevételi forrást jelentette a szervezetnek. Az ország vezetése azonban ezt kevésnek tartja a párbeszéd újraindításához.
febr. 29
13:39
Késik a Costa Allegra kikötése (Metropol)
Az Indiai-óceánon meghibásodott olasz hajó, a Costa Allegra a szerda estére tervezett partot érés helyett csütörtök reggel érkezik a Seychelles-szigetekre - jelentette be a Costa Crociere genovai hajótársaság, melynek műszaki szakértői már a hajón vizsgálják a hétfőn keletkezett tűz okait.
febr. 29
13:57
Végleges az Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációja (Kitekintő)
Megszavazta a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását kedden a bukaresti képviselőház.
febr. 29
13:57
Szlovákia: 62 ezerrel kevesebb magyar (Metropol)
Közel 62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma Szlovákiában tíz év alatt - derült ki a 2011. májusi népszámlálás végleges adataiból, amelyeket szerdán ismertetett a szlovák statisztikai hivatal.
febr. 29
14:33
Több ezer megfigyelő az orosz választásokon (Metropol)
Körülbelül 600 nemzetközi megfigyelőt akkreditált az orosz központi választási bizottság a vasárnapi elnökválasztásra - közölte szerdán a testület titkára.
febr. 29
15:27
Csehország nem csatlakozik a fiskális unióhoz (Metropol)
Csehország egyelőre nem csatlakozik az új európai uniós fiskális szerződéshez - döntött szerdán a cseh kormány.
febr. 29
15:45
Offenzíva Homsz lázadó kerülete ellen (Metropol)
Offenzívát indított a szíriai hadsereg Homsz város lázadó negyede, Bába-Amr ellen 25 napi tüzérségi előkészítés után - közölték ellenzéki aktivisták és katonai források szerdán.
febr. 29
15:57
Megkapja tiszteletdíját a német államfő lemondása után (Infostart)
Az alig 20 hónapi hivatali idő után lemondott német államfő élete végéig tiszteletdíjat fog kapni - közölte szerdán a szövetségi elnöki hivatal, amely érdemben nem foglalkozott az ellátmány csökkentését követelő beadványokkal.
febr. 29
16:03
Magyar harcművészet és politika (Kitekintő)
A VIA NOVA ICS hétfőn este Dunaszerdahelyen mutatta be választási programját.
febr. 29
16:21
Segítséget kér a miniszterelnök (Kitekintő)
„Megkérjük az ír népet, hogy adjon felhatalmazást az európai stabilitási megállapodás ratifikálásához" – jelentette be Enda Kenny ír miniszterelnök a dublini parlament alsóházának keddi ülésén. Ezzel biztossá vált, hogy várhatóan késő tavasszal népszavazás lesz Írországban az Európai Unió új fiskális paktumáról.
febr. 29
16:39
Békeegyezmény Dél-Szudán és lázadók egy csoportja közt (Kitekintő)
Hivatalos fórumokon fontos lépésként értékelték a megállapodást, Dél-Szudán létét ugyanis komolyan veszélyezteti a különböző lázadók tevékenysége.
febr. 29
16:57
Megkapja tiszteletdíját a bukott német államfő (Metropol)
Az alig 20 hónapi hivatali idő után lemondott német államfő élete végéig tiszteletdíjat fog kapni - közölte szerdán a szövetségi elnöki hivatal, amely érdemben nem foglalkozott az ellátmány csökkentését követelő beadványokkal.
febr. 29
17:15
Romneyé lett Arizona és Michigan is (Kitekintő)
Mindkét keddi előválasztást Mitt Romney nyerte bebiztosítva ezzel vezető helyét a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Michiganben egy hajszállal, Arizonában pedig magabiztosan győzött a volt massachusettsi kormányzó.
febr. 29
17:33
Vizsgálják a szerencsétlenül járt vonat fekete dobozát (Kitekintő)
A vasárnap délután Toronto felé tartó szerelvény végzetes balesetét akár vandalizmus is okozhatta.
febr. 29
17:51
Román akadály a szerbek előtt (Kitekintő)
Románia ellenállása miatt nem mondták ki az utolsó szót Szerbia tagjelöltségéről kedden az uniós tagállamok európai ügyi miniszterei, akik ugyanakkor ilyen tartalmú ajánlással a csütörtökön és pénteken összeülő EU-csúcs elé utalták a kérdés eldöntését.

Keresés