2012. február 19. vasárnap

febr. 19
6:21
A kormány vitt is ajándékot Brüsszelbe, meg nem is (Kitekintő)
Több mint százoldalnyi dokumentáció formájában pénteken határidőre megérkezett a magyar kormány hivatalos válasza a Magyarországgal szemben egy hónapja indított három kötelezettségszegési eljárásra, továbbá a bírói rendszer függetlenségére és a médiatörvényre vonatkozó információkérésekre.
febr. 19
6:57
Csökkent az esély az eurózóna összeomlására (Kitekintő)
Enyhült a piaci feszültség az euróövezetben annak hatására, hogy az eurójegybank (EKB) csaknem félezer milliárd eurónyi friss likviditást juttatott a tagállamok bankrendszereibe, és ennek nyomán csökkent az esélye a valutaunió összeomlásának is - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
febr. 19
7:15
Szudán: nekilátnak a közös határ rögzítéséhez (Kitekintő)
Újabb előrelépés születhet a két ország közötti feszültségekkel terhes kérdések rendezésében.
febr. 19
7:36
Börtön várhat a gyerekét iskolába gyalogoltató anyára (Kripto Akadémia)
Börtönbe kerülhet egy anya az Egyesült Államokban, mert büntetésből 7 kilométert gyalogoltatta volna 10 éves fiát az iskolába.
febr. 19
8:27
Igen, magyarul tessék! (Kitekintő)
Hamarosan a Mol erdélyi benzinkútjainál is feltűnnek az Igen, tessék! feliratú matricák, amelyek azt jelölik, hogy a betérők bátran fordulhatnak magyarul is a kiszolgáló személyzethez. Kolozsváron már 90 vállalkozás csatlakozott a tavaly indított kezdeményezéshez.
febr. 19
8:48
Újabb szerzetesnő gyújtotta fel magát (168 Óra Online)
Kína elismerte egy fiatal tibeti szerzetesnő halálát, aki felgyújtotta magát – számolt be a BBC. Emberi jogi csoportok szerint a mindössze 19 éves Tenzin Csödron Kína-ellenes jelszavakat skandált, majd testét lángba borította szombaton a Szecsuán tartománybeli Apa megyében.
febr. 19
9:03
Gauck a legnépszerűbb német államfőjelölt (Metropol)
A németek többsége Joachim Gauck korábbi keletnémet polgárjogi harcost látná szívesen a Christian Wulff lemondásával megüresedett államfői poszton - derült ki felmérésekből.
febr. 19
9:21
Ez tényleg sok: már megint egy új adót akarnak bevezetni (Kitekintő)
A gyermektelen felnőttek megadóztatásának ötletével borzolja a kedélyeket fiatal konzervatív képviselők egy csoportja, akik javaslatukkal a csökkenő gyerekszám okozta demográfiai problémákat kívánják orvosolni.
febr. 19
9:23
Svájci-lengyel barátkozási kísérlet (Kitekintő)
A svájci pénzügyminiszter, Johann Schneider-Ammann a héten háromnapos lengyelországi körúton vett részt, ahol a két ország gazdasági kapcsolatait igyekeztek megszilárdítani.
febr. 19
9:42
Rendkívüli lavinaveszély (168 Óra Online)
Több szlovákiai hegységben is nagy a lavinaveszély.
febr. 19
10:15
Fából vaskarika: Közgyűlési határozat Szíria ellen (Kitekintő)
Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön határozatában elítélte Szíriát és felszólította az elnököt, Bashar al-Asszádot a lemondásra. Bár a dokumentum nem kikényszeríthető, ez a nemzetközi szervezet első határozott fellépése a szír kérdést illetően.
febr. 19
10:36
650 ezer eurót vesztenek hat ember miatt (168 Óra Online)
Hatszázötven ezer eurós adójáruléktól esik el Privigye városa, mert a Statisztikai Hivatal szerint csak 49 994 lakosa volt 2011 január elején. Pont nem kerültek be az ötvenezresnél nagyobb városok közé.
febr. 19
10:36
Lettország: nem hivatalos nyelv az orosz (Kripto Akadémia)
Az orosz nyelv hivatalossá tételének nagyarányú elutasítása ellenére sikernek értékelte a lettországi népszavazást vasárnapi nyilatkozatában az orosz törvényhozás alsóháza, az Állami Duma külügyi bizottságának első alelnöke.
febr. 19
10:38
Iráni titkos atombombától tart a Nyugat (Kripto Akadémia)
Lehetséges, hogy atomprogramjának bővítésére készül Irán egy Kom város közelében lévő föld alatti létesítményben - mondta egy Bécsben dolgozó diplomata vasárnap a BBC-nek.
febr. 19
11:09
Nem lesz hivatalos nyelv az orosz Lettországban (Metropol)
A szavazók háromnegyede elutasította szombaton Lettországban népszavazáson, hogy az orosz a balti ország második hivatalos nyelve legyen - derült ki a választási bizottság által közölt, nem végleges eredményekből.
febr. 19
11:11
Vizsgálja az EU az Erzsébet-utalványt (Metropol)
A szolgáltatásnyújtás teljes szabadságának érvényesülését vizsgálja az Európai Bizottság az újonnan bevezetett magyar étkezési jeggyel, az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban. Magyar sajtóértesülések szerint az európai uniós végrehajtó testülethez egyes piaci szereplőktől érkezett panasz.
febr. 19
11:27
170 milliárd dollárba kerülnek Putyin választási ígéretei (Kitekintő)
Közel 170 milliárd dollárba fognak kerülni az orosz költségvetésnek Vlagyimir Putyin választási ígéretei, amelyek elemzők szerint a jelen gazdasági helyzetben egyáltalán nem reálisak.
febr. 19
12:21
Az egész világ értetlenül áll a kormány legújabb húzása előtt (Kitekintő)
Csütörtökön az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a nem kötelező erejű határozatot, amely a szír hatóságokat emberi jogok megsértése miatt vonja felelősségre, és távozásra szólítja fel Bassár el-Aszad elnököt.
febr. 19
12:21
Robbanások egy máramarosszigeti klubban (Metropol)
Feltehetőleg az utcai gázvezetékből szivárgott be a földgáz és az okozta azt a két robbanást, amely - nem sokkal egymás után - vasárnap hajnalban, illetve reggel következett be az erdélyi Máramarossziget egyik éjszakai mulatóhelyén: az elsőben fiatal lányok szereztek súlyos sérüléseket, a második robbanásban a helyszínelést végző rendőrök, tűzoltók, és a gáz- és áramszolgáltató vállalat…
febr. 19
12:39
Robbanások egy máramarosszigeti éjszakai szórakozóhelyen (Infostart)
Két robbanás következett be - röviddel egymás után - vasárnap hajnalban az erdélyi Máramarossziget egyik éjszakai mulatóhelyén: az elsőben hat lány súlyosan megsebesült, a második detonációban további tíz ember sérült meg.
febr. 19
12:42
Le Monde: Schmitt lemond-e? (Kripto Akadémia)
Christian Wulff német elnök lemondása kapcsán számolt be Schmitt Pál köztársasági elnök állítólagos plágiumügyéről a Le Monde című francia napilap hétvégi számában.
febr. 19
12:44
Reding: rövid idő alatt megvizsgálja az Európai Bizottság a magyar választ (Kripto Akadémia)
Gyors, jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke egy vasárnapi osztrák napilapnak.
febr. 19
12:57
Gauck a legnépszerűbb jelölt (Infostart)
Németországban a megkérdezettek többsége Joachim Gauck korábbi keletnémet polgárjogi harcost látná szívesen a Christian Wulff lemondásával megüresedett államfői poszton.
febr. 19
12:57
Komoly összeget fizet a kormány a legújabb befektetőnek (Kitekintő)
A Kolozs Megyei Tanács megkötötte a szerződést a Bosch céggel. Az okmány szerint a német cég 21 és fél hektár területet használhat a Tetarom 3-as Ipari Parkban.
febr. 19
13:15
Görögország március 8-án indítaná az adósságcserét (Infostart)
Március 8-án indítaná és március 11-én le is zárná a magánhitelezők adósságcseréjét a görög kormány a hétvégén született megállapodás szerint.
febr. 19
13:15
Hónapokig a hó fogságában egy svéd férfi (Metropol)
Élve mentettek ki behavazott autójából Észak-Svédországban egy férfit, aki a rendőrség szerint hónapokat töltött a hó fogságába esett járművében egy erdő mélyén - írja hétvégi számában a The Telegraph című londoni lap.
febr. 19
13:33
Elefántcsontpart államfője az ECOWAS élén (Kitekintő)
Annak az országnak államfője került a szervezet élére, amelynek az elnöki választások után kirobbant polgárháborúja nemrég még komoly fejtörést okozott az ECOWAS-nak.
febr. 19
13:54
Telefonhívások, e-mailek, sms-ek adatainak tárolását írná elő a brit kormány (Kripto Akadémia)
Minden egyes lakossági telefonhívás, szöveges üzenet, e-mail és felkeresett internetes honlap adatait tárolniuk kell a jövőben a brit szolgáltatóknak a kormány által tervezett terrorellenes szigorítási tervek alapján - írta a The Sunday Telegraph.
febr. 19
14:09
Gyorsan válaszol az Európai Bizottság (Infostart)
Gyors, jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke egy vasárnapi osztrák napilapnak.
febr. 19
14:09
Öngyilkos merénylet a bagdadi rendőrakadémia ellen (Metropol)
Legkevesebb tizennyolcan vesztették életüket vasárnap Bagdadban az iraki főváros rendőrakadémiája ellen végrehajtott öngyilkos merényletben - közölték helyi biztonsági források.
febr. 19
14:27
Líbia ünnepel (Kitekintő)
Egy éve kezdődtek Moammer Kadhafi megbuktatásával és halálával végződő líbiai események, az évforduló kapcsán az ország számos városában ünnepséget rendeztek.
febr. 19
14:30
A fővárosi szállodák kitiltották a szélsőjobbosokat (168 Óra Online)
Új helyszínt keresnek – kényszerűségből – a Bécsi Korporációs Bál (WKB) szervezői. A Hofburg rendezvényszervező kft.-je – hat nagy bécsi szálloda és a Casino Austria egyesülése – jövőre már nem fogadja be a szélsőjobboldali diákegyesületek táncmulatságát, amelyen évről évre megjelenik az európai radikálisok színe-java. SZÁSZI JÚLIA bécsi helyzetjelentése.
febr. 19
14:45
Ezért vizsgálja az unió az Erzsébet-utalványokat (Infostart)
A szolgáltatásnyújtás szabadságának érvényesülését vizsgálja az Európai Bizottság az Erzsébet-utalványoknál.
febr. 19
15:21
Armageddon és államcsőd: tényleg ez vár az országra? (Kitekintő)
Gazdasági armageddon avagy gyors felépülés? Mi várhat Görögországra és az Európai Unióra, ha a balkáni állam kilépne a zónából?
febr. 19
15:23
A „ragyogó csillag napja” (Kitekintő)
Kim Dzsongil csütörtökön töltötte volna be 70. születésnapját, amit az új dél-koreai vezetés hatalmas csinnadrattával ünnepelt. Posztumusz kitüntetést is kapott a decemberben elhunyt diktátor.
febr. 19
15:39
Kalózoknak nézték és lelőtték az indiai halászokat (Metropol)
Az indiai rendőrség közlése szerint vasárnap őrizetbe vettek két olasz állampolgárt, akik állítólag lelőttek két indiai halászt Kerala államban.
febr. 19
15:57
Irán leállította a brit és francia olajszállítást (Metropol)
Az iszlám ország olajügyi minisztériumának honlapjára vasárnap az került fel a tárca szóvivőjét idézve, hogy "Irán leállította a nyersolaj exportját a francia és a brit cégeknek... Irán más országoknak ad majd el".
febr. 19
16:00
Az RMDSZ főtitkára bírálja a magyar kormány támogatáspolitikáját (Kripto Akadémia)
Az RMDSZ főtitkára szerint továbbra is "igen ködös", hogy a magyar kormány az idén mekkora összeget kíván fordítani az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos intézmények támogatására, és nem kiszámíthatóak, kézzelfoghatóak azok a kritériumok sem, amelyek alapján eldöntik, ki jogosult támogatásra és ki nem.
febr. 19
16:15
Irán leállította az olajszállítást francia és brit cégeknek (Infostart)
Irán leállította a nyersolaj eladását francia és brit cégeknek - közölte a teheráni olajügyi minisztérium holnapja. Elemzők szerint a lépés válasz az Európai Unió év eleji döntésére, amely szerint a közösség júliustól megszünteti az iráni olaj importját.
febr. 19
16:33
Malawi: börtön az elnök bírálójának (Kitekintő)
Malawiban nem csak a gazdaság, de a demokrácia is romokban hever: börtönbüntetést kapott egy jogász, aki kritikával merte illetni az elnököt.
febr. 19
17:12
Francia elnökválasztás - Megfenyegették a baloldali jelöltet (Kripto Akadémia)
Előzetes eljárást indított a párizsi ügyészség annak a levélnek az ügyében, amelyben Francois Hollande-ot, a francia elnökválasztás baloldali jelöltjét életveszélyesen megfenyegették - erősítették meg vasárnap a Le Parisien című fővárosi napilap értesülését igazságügyi források.
febr. 19
17:27
Nem bántak kesztyűs kézzel a diáktüntetőkkel Szudánban (Kitekintő)
Az éj leple alatt rohamozták meg az egyetem diákszállóit Kartúmban a rendőrök, és több száz diákot bántalmaztak, valamint tartóztattak le.
febr. 19
17:27
Tüntetések a spanyol nagyvárosokban (Metropol)
Több százezren tüntettek vasárnap Spanyolország nagyvárosaiban a munkaügyi reform ellen, amely a korábbinál jóval hátrányosabb helyzetbe hozta a dolgozókat.
febr. 19
18:03
Börtönlázadás Mexikóban (Infostart)
Észak-Mexikóban egy börtönlázadásban, a rivalizáló fegyencek összecsapásaiban mintegy negyven ember halt meg vasárnap - közölték hivatalos források.
febr. 19
18:03
Egy gyermek és egy férfi halt meg (Metropol)
Lakástűzben Komáromban.
febr. 19
18:06
Újabb bírálat a magyar kormánynak a homályos kritériumrendszer miatt (168 Óra Online)
Remélem, nem politikai alapon osztják a keretet, de nagyon komolyan felmerül a gyanú - mondta Kovács Péter.
febr. 19
18:21
Ezt most ügyesen csinálták: rengeteg új munkahelyet teremt a kormány (Kitekintő)
Nicolas Sarkozy francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök február 17-i párizsi csúcstalálkozóján megállapodás született a polgári nukleáris együttműködésről.
febr. 19
18:21
Börtönlázadás Mexikóban, közel 40 halott (Metropol)
Észak-Mexikóban egy börtönlázadásban, a rivalizáló fegyencek összecsapásaiban mintegy negyven ember halt meg vasárnap - közölték hivatalos források.
febr. 19
18:57
Drágulni fognak a gyógyszerek (Kitekintő)
2012-ben a gyógyszerek 15 %-kal fognak drágulni Ukrajnában – jelentette ki Oleg Orlik, a Farmkonsalting projekt vezetője.
febr. 19
19:15
Hol húzódik a felmelegedés végső határa? (Kitekintő)
A NASA klímaváltozást kutató csoportja, a Goddard Institute for Space Studies (GISS) paleoklímával kapcsolatos új kutatást tett közzé, melyben a hőmérséklet növekedés lehetséges hatásairól számolnak be, amennyiben nem sikerül mérsékelni a globális felmelegedést.

Keresés