2012. február 7. kedd

febr. 7
5:30
Megbukott Boc kormánya (Kripto Akadémia)
Megbukott Emil Boc harmadik kormánya. A román miniszterelnök tegnap nyújtotta be kabinetje lemondását Traian Basescu államfőnek. Független miniszterelnökkel, politikus miniszterekkel új kormány alakul, az ellenzéknek nem sikerült előrehozott választást kieszközölnie. Az új kormányfő nevét lapzártánkig nem jelentették be.
febr. 7
5:48
Sarokba szorították a miniszterelnököt - lemondott (168 Óra Online)
Lemondott tisztségéről Emil Boc román miniszterelnök. Pászkán Zsolt, az Eurokom romániai sajtófigyelő politikai elemzője szerint a kormánypárt ezzel próbálja elkerülni a novemberi választásokon a teljes vereséget.
febr. 7
5:48
Patthelyzet alakult ki Szíriában (Kripto Akadémia)
Oroszország és Kína vétója miatt nem szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Szíriát elítélő határozatot. Pedig az országban elképesztő méreteket ölt az erőszak. Homsz városában hétvégén legalább négyszázan vesztették életüket a kormányerők akciója során.
febr. 7
5:50
Megalakulhat a palesztin egységkormány (Kripto Akadémia)
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke irányíthatja az új palesztin egységkormányt.
febr. 7
5:52
Konzervatív elnöke lesz Finnországnak (Kripto Akadémia)
Az előzetes jóslatoknak megfelelően a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltjét, a konzervatív Sauli Niinistőt választották meg az ország új elnökének a vasárnap este véget ért államfőválasztás második fordulójában. A nem hivatalos végeredmény szerint a voksok 62,6 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a Zöld Liga jelöltje, Pekka Haavisto 37,4 százalékot kapott. Így harminc év után nem szociáldemokrata…
febr. 7
5:54
Meglepetésre számít Rick Santorum (Kripto Akadémia)
Coloradóban és Minnesotában mérkőznek ma meg a republikánus elnökjelöltségre pályázó politikusok, mindkét államban jelöltállító gyűléseket, caucusokat tartanak.
febr. 7
5:56
"Ebből lesz otthon baj neki" (Kripto Akadémia)
Néhány hete - az 1981. december 13.-i katonai szükségállapot bevezetésének évfordulója kapcsán - felidéztük a lengyel Szolidaritás történetét. Az eseménytörténet a '80-as évek végi tárgyalásos átmenettel zárult, amelynek nyomán 1989 őszén megszületett az új demokratikus Lengyelország. Ebben az írásban kollégánk idézi fel személyes, a lengyel eseményekhez szorosan kötődő emlékeit.
febr. 7
5:58
Hat évtizede a trónon (Kripto Akadémia)
Gyémántjubileumát ünnepli idén II. Erzsébet. A brit uralkodó 25 éves volt, amikor hatvan évvel ezelőtt, kenyai utazásán értesült arról, hogy elhalálozott apja, VI. György király.
febr. 7
6:00
Aki a Gorilla-ügyet kirobbantotta (Kripto Akadémia)
Tom Nicholson, kanadai származású szlovák újságíró pörgette fel a Gorilla-ügyet. Már 2009-ben hozzájutott az állítólagos titkosszolgálati átirathoz, amely politikusok és pénzügyi illetékesek összefonódó ügyeit taglalja. A publicista könyvet készül kiadni a Gorilláról, ebben azonban váratlanul megakadályozta őt a pozsonyi I. számú járásbíróság. Nicholsonnal a pénteki Gorilla-ellenes tüntetésen…
febr. 7
6:03
Amerika ma is "nagy keddet" tart (Infostart)
Colorado és Minnesota államban jelöltállító gyűlésen, Missouriban pedig egy pusztán erőfelmérő előválasztáson szavaznak kedden arról a republikánus választók, hogy ki legyen pártjuk elnökjelöltje.
febr. 7
6:21
Magyarország és új adók: erről volt szó a héten (Kitekintő)
Magyarország, Tobin-adó és bébiételek: erről volt szó a héten az Európai Parlamentben.
febr. 7
6:39
Miért óvja Moszkva a brutális szíriai rezsimet? (Infostart)
Szíriában tavaly március óta tart az Aszad-rezsim elleni felkelés. A biztonsági erők egyre brutálisabban lépnek fel a tüntetőkkel szemben, ám a vérontás leállítását célzó diplomáciai erőfeszítések eddig rendre meghiúsultak Damaszkusz ellenállásán, illetve a Biztonsági Tanácsban ülő orosz és kínai nagykövet vétóján.
febr. 7
7:15
Mégsem csökkentené a tranzakciós adó a GDP-t (Kitekintő)
Egy friss tanulmány azt sugallja, hogy a pénzügyi tranzakciós adó bevezetése hosszabb távon minimum 0,25 százalékkal növelné az uniós GDP-t és nem csökkentené, ahogy azt az eddigi kutatások tudni vélték.
febr. 7
7:17
Lelkesen támogatják az orosz ellenzéket (Kitekintő)
A szavak szintjén lelkesen támogatják az EP pártjai az orosz ellenzéket, azonban a konkrét teendőkről már nem feltétlenül van egyetértés a brüsszeli döntéshozók között.
febr. 7
7:33
Újabb katasztrófa Japánban (Infostart)
Beszakadt egy japán olajfinomító egyik tenger alatti alagútja kedden helyi idő szerint a déli órákban - közöltek japán tömegtájékoztatási eszközök.
febr. 7
7:36
Fukuyama: régi politikai kultúra éled újra Magyarországon (Kripto Akadémia)
Blogbejegyzésben válaszolt hétfőn a The American Interest folyóirat internetes kiadásában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár olvasói levelére Francis Fukuyama amerikai politológus és közgazdász, a Stanford Egyetem professzora.
febr. 7
7:51
Az ország titkos reménysége: ő még Bajnait is felülmúlhatja (Kitekintő)
Új miniszterelnöke lehet Romániának, miután hétfőn reggel a pozíciót 2008 óta betöltő Emil Boc lemondott, és vele együtt távozott az egész kormány.
febr. 7
7:54
Beszakadt egy olajfinomító tenger alatti alagútja (Metropol)
Beszakadt egy japán olajfinomító egyik tenger alatti alagútja kedden helyi idő szerint a déli órákban - közöltek japán tömegtájékoztatási eszközök.
febr. 7
7:56
Elfogták a magyarok gyilkosait Etiópiában (Metropol)
Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden. A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.
febr. 7
8:27
Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában (Infostart)
Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.
febr. 7
8:27
Döcögve indul a hivatali magyar Szlovákiában (Kitekintő)
A kétnyelvű ügymenetről tavaly decemberben elfogadott kormányrendelet értelmében januártól a közigazgatási hivatalok kötelesek pontosan és érthetően tájékoztatni a kisebbségi nyelvű ügyintézés feltételeiről.
febr. 7
8:30
Jódizotópot észleltek az osztrák légtérben (Metropol)
Jód 131-es izotópot észleltek alacsony, az egészségre nem ártalmas mennyiségben az osztrák légtérben - közölték hétfőn este osztrák illetékesek.
febr. 7
8:32
Fukuyama válasza Kovács Zoltán levelére (Metropol)
Blogbejegyzésben válaszolt hétfőn a The American Interest folyóirat internetes kiadásában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár olvasói levelére Francis Fukuyama amerikai politológus és közgazdász, a Stanford Egyetem professzora.
febr. 7
9:03
Kína bojkottálná az uniós kibocsátáskereskedelmet (Kitekintő)
A pekingi kormány engedélye nélkül nem vehetnek részt kínai légitársaságok az EU széndioxid-kvótakereskedelmi rendszerében (ETS) – jelentette be a kabinet hétfő reggel. Kína szerint az ETS jelentős, és méltánytalan anyagi többletterhet jelentene az EU-n kívüli társaságoknak. Az Európai Bizottság kitart amellett, hogy az uniónak igenis joga van emissziós felárat kérni azoktól a külföldi cégektől,…
febr. 7
9:21
Kieshet a kormánypárt a parlamentből (Kitekintő)
Gondjai lehetnek a parlamentbe kerüléssel a Mikuláš Dzurinda vezette SDKÚ-nak.
febr. 7
10:15
Gašparovič idén nem fogja Ficoékat ajánlani (Kitekintő)
A szlovák köztársasági elnök a márciusi választások előtt nem fog konkrét pártot ajánlani a választópolgároknak, de azért utal arra, hogy Szlovákiának a Smer-re van szüksége.
febr. 7
10:36
Lemondott az elnök a Maldív-szigeteken (Metropol)
Lemondott tisztségéről Mohamed Nasíd maldív-szigeteki elnök, miután a három hete tartó ellenzéki tüntetés a rendőrség zendülésébe váltott át.
febr. 7
11:09
Az orosz piac húzta fel a Richtert (Kitekintő)
Az új gyógyszerek támogatták az értékesítéseket: az orosz piacra bevezetett gyógyszerek mellett kiemelkedően jól szerepelt az európai és a FÁK-régió piaca is, így nem meglepő, hogy a portfolio.hu által várt konszenzustól pozitív irányba tértek el a számok.
febr. 7
11:12
Enyhítenek a Mianmar elleni szankciókon (Metropol)
Feloldotta a nemzetközi pénzügyi szervezetek mianmari tevékenységére vonatkozó szankciókat az Egyesült Államok; a Hillary Clinton külügyminiszter által vasárnap foganatosított rendelkezés hétfőn lépett életbe.
febr. 7
11:27
Erről megint lecsúszott az Orbán-kormány (Kitekintő)
Magyarország nem tanult az elmúlt évek hibáiból. Az évtizedeken át nevelgetett horvát „gyümölcsöt” most más szakítja le helyettünk.
febr. 7
11:29
Szerbia: Jogszabályok magyar nyelven (Kitekintő)
2012. február 6-ától bizonyos hatályos jogszabályok magyar nyelven is elérhetővé válnak Szerbiában.
febr. 7
11:45
Külföldről irányítják a miniszterelnököt? (Kitekintő)
Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton Bulgáriában járt, hivatalos szófiai látogatása során egyeztetett a szíriai helyzetről, a palagáz kitermeléséről és a cigányok helyzetéről az országban.
febr. 7
11:48
Orbánnal és cigányokkal kampányol a Szlovák Nemzeti Párt (Kripto Akadémia)
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) az óvatosabb kezdés után tejes fokozatra kapcsolt választási kampányában. Legújabb hirdetéseiken megjelentek a rasszista, nacionalista és magyarellenes jellegű üzenetek.
febr. 7
12:21
Kolozsvárra emigrálnak a magyarországi diákok? (Kitekintő)
„A beiratkozástól a diplomaosztásig, a gólyabáltól a ballagásig minden magyarul történik a legtöbb szakon, így egy magyarországinak nem nehéz a beilleszkedés."
febr. 7
12:24
Húsz éve írták alá a Maastrichti Szerződést (Metropol)
Húsz éve, 1992. február 7-én írták alá a hollandiai Maastrichtban az Európai Közösségek külügy- és pénzügyminiszterei az 1993. november 1-jén megalakult és az EK-t felváltó Európai Unió alapszerződését.
febr. 7
12:26
Kardszárnyú delfinek ügyét tárgyalta egy amerikai bíróság (Metropol)
Kardszárnyú delfinek nevében indított ügyről tartott meghallgatást hétfőn egy San Diegó-i bíróság, amelytől a "felpereseket" képviselő állatvédők az emberekével megegyező alkotmányos védelmet kérnek "ügyfeleik" számára.
febr. 7
12:57
Újabb megszorításokkal számol idén Orbán Viktor (Kitekintő)
Szakszervezetekkel és más pártokkal tárgyal a miniszterelnök az újabb megszorító intézkedések bevezetésének lehetőségéről, párhuzamosan az IMF hitelmegállapodás részleteinek kialakításával.
febr. 7
13:15
Az Egyesült Államok kivonja diplomatáit Szíriából (Kitekintő)
A szombati megvétózott ENSZ BT határozatot követően a szír hadsereg Homsz városát bombázza, az Egyesült Államok pedig kivonja diplomatáit.
febr. 7
13:18
A román sajtó szerint megtervezett volt Emil Boc lemondása (Kripto Akadémia)
Megtervezett volt Emil Boc lemondása, az eddigi román miniszterelnök már jó ideje előkészítette távozását hivatalából - írta kedden a román sajtó.
febr. 7
13:36
A maldív-szigeteki alelnök lett az új államfő (Metropol)
A Maldív-szigeteken a kedden lemondott elnök helyett Mohamed Vahíd Haszan Manik alelnököt ruházták fel az államfői tisztséggel a rendőrök lázadását és az ellenzéki tüntetők több hetes megmozdulásait követően - vált ismertté hivatalos forrásokból
febr. 7
13:38
Francia tévéseket vettek őrizetbe Nigériában (Metropol)
Nigériai katonák őrizetbe vették, majd távozásra kényszerítették a TF1 francia tévécsatorna két munkatársát és egy helyi kísérőjüket a keresztények és muszlimok közti erőszak sújtotta Jos városában.
febr. 7
14:09
Mindenkit megölnek, akinek mobilja van (Kitekintő)
Dél-Koreát okolja Phenjan a párbeszéd megszakadásáért és előfeltételekhez köti a két ország közeledését. Mindeközben Észak-Koreában zajlik az új vezető hatalmának konszolidációja, amelynek érdekében a rezsim semmitől sem riad vissza.
febr. 7
14:12
Aszad, a család és a milliárdok (Metropol)
Mint az a diktátorok esetében lenni szokott, óriási kíváncsiság övezi azt, hogy vajon mekkora vagyon felett őrködik Bassár el-Aszad szíriai elnök és kiterjedt rokonsága: vannak két millió dollárról és 40 milliárdról szóló találgatások is.
febr. 7
14:27
Véres merényletben csapott le a FARC (Kitekintő)
A kolumbiai elnök és országa újabb leckét kapott a már jó 50 éve tevékenykedő gerilláktól, amikor azok vezetőjük korábbi megölése után most a héten egy jól összehangolt támadássorozat képében újra hallatták hangjukat. Sikerül-e ezek után valaha is pontot tenni a kolumbiai kormány és a gerillák közötti konfliktus végére?
febr. 7
15:03
Most kell bankrészvényt venni? (Kitekintő)
Remek vételi alkalom körvonalazódik a UBS részvényeiben: a bankház ma 393 millió svájci frankos nettó eredményt tett közzé 2011 utolsó negyedévére vonatkozóan.
febr. 7
15:21
Szlovákia: Szétesnek az Egyszerű Emberek? (Kitekintő)
A szétesés veszélye fenyegeti az Egyszerű Emberek pártformációt, még mielőtt igazán összeállhattak volna.
febr. 7
15:57
Sorra távoznak Damaszkuszból a nagykövetek (Infostart)
Három nagy EU-tagállam kedden konzultációkra hazahívta nagykövetét Szíriából. Madrid, Párizs és Róma az arab országban fokozódó erőszakkal indokolta a lépést. Az Öböl Menti Együttműködési Tanácshoz tartozó hat ország is visszarendelte damaszkuszi nagykövetét, és azonnali távozásra szólította fel a szíriai diplomáciai képviselet vezetőjét, válaszul a szíriai ellenzékkel szembeni erőszak…
febr. 7
16:15
Meglepő bejelentés: ütődöttnek nevezték a volt miniszterelnököt (Kitekintő)
Silvio Berlusconi megerősítette, hogy a 2013-as választásokon nem fog indulni a kormányfői posztért, és támogatásáról biztosította a Monti-kormányt. Az Északi Liga erre válaszul szakítással fenyegette meg a volt miniszterelnököt.
febr. 7
16:17
Orbánnal és cigányokkal kampányol a Szlovák Nemzeti Párt (Kitekintő)
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) az óvatosabb kezdés után tejes fokozatra kapcsolt választási kampányában.
febr. 7
16:36
Elfogták az idős nőt kirabló négy lányt (Metropol)
Három fiatalkorú és egy gyermekkorú lány rabolt ki egy 90 éves asszonyt a napokban Miskolcon, a támadókat néhány óra alatt elfogták.

Keresés