2012. február 7. kedd

febr. 7
5:30
Megbukott Boc kormánya (Kripto Akadémia)
Megbukott Emil Boc harmadik kormánya. A román miniszterelnök tegnap nyújtotta be kabinetje lemondását Traian Basescu államfőnek. Független miniszterelnökkel, politikus miniszterekkel új kormány alakul, az ellenzéknek nem sikerült előrehozott választást kieszközölnie. Az új kormányfő nevét lapzártánkig nem jelentették be.
febr. 7
5:48
Patthelyzet alakult ki Szíriában (Kripto Akadémia)
Oroszország és Kína vétója miatt nem szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Szíriát elítélő határozatot. Pedig az országban elképesztő méreteket ölt az erőszak. Homsz városában hétvégén legalább négyszázan vesztették életüket a kormányerők akciója során.
febr. 7
5:50
Megalakulhat a palesztin egységkormány (Kripto Akadémia)
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke irányíthatja az új palesztin egységkormányt.
febr. 7
5:52
Konzervatív elnöke lesz Finnországnak (Kripto Akadémia)
Az előzetes jóslatoknak megfelelően a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltjét, a konzervatív Sauli Niinistőt választották meg az ország új elnökének a vasárnap este véget ért államfőválasztás második fordulójában. A nem hivatalos végeredmény szerint a voksok 62,6 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a Zöld Liga jelöltje, Pekka Haavisto 37,4 százalékot kapott. Így harminc év után nem szociáldemokrata…
febr. 7
5:54
Meglepetésre számít Rick Santorum (Kripto Akadémia)
Coloradóban és Minnesotában mérkőznek ma meg a republikánus elnökjelöltségre pályázó politikusok, mindkét államban jelöltállító gyűléseket, caucusokat tartanak.
febr. 7
5:56
"Ebből lesz otthon baj neki" (Kripto Akadémia)
Néhány hete - az 1981. december 13.-i katonai szükségállapot bevezetésének évfordulója kapcsán - felidéztük a lengyel Szolidaritás történetét. Az eseménytörténet a '80-as évek végi tárgyalásos átmenettel zárult, amelynek nyomán 1989 őszén megszületett az új demokratikus Lengyelország. Ebben az írásban kollégánk idézi fel személyes, a lengyel eseményekhez szorosan kötődő emlékeit.
febr. 7
5:58
Hat évtizede a trónon (Kripto Akadémia)
Gyémántjubileumát ünnepli idén II. Erzsébet. A brit uralkodó 25 éves volt, amikor hatvan évvel ezelőtt, kenyai utazásán értesült arról, hogy elhalálozott apja, VI. György király.
febr. 7
6:00
Aki a Gorilla-ügyet kirobbantotta (Kripto Akadémia)
Tom Nicholson, kanadai származású szlovák újságíró pörgette fel a Gorilla-ügyet. Már 2009-ben hozzájutott az állítólagos titkosszolgálati átirathoz, amely politikusok és pénzügyi illetékesek összefonódó ügyeit taglalja. A publicista könyvet készül kiadni a Gorilláról, ebben azonban váratlanul megakadályozta őt a pozsonyi I. számú járásbíróság. Nicholsonnal a pénteki Gorilla-ellenes tüntetésen…
febr. 7
6:03
Amerika ma is "nagy keddet" tart (Infostart)
Colorado és Minnesota államban jelöltállító gyűlésen, Missouriban pedig egy pusztán erőfelmérő előválasztáson szavaznak kedden arról a republikánus választók, hogy ki legyen pártjuk elnökjelöltje.
febr. 7
6:39
Miért óvja Moszkva a brutális szíriai rezsimet? (Infostart)
Szíriában tavaly március óta tart az Aszad-rezsim elleni felkelés. A biztonsági erők egyre brutálisabban lépnek fel a tüntetőkkel szemben, ám a vérontás leállítását célzó diplomáciai erőfeszítések eddig rendre meghiúsultak Damaszkusz ellenállásán, illetve a Biztonsági Tanácsban ülő orosz és kínai nagykövet vétóján.
febr. 7
7:33
Újabb katasztrófa Japánban (Infostart)
Beszakadt egy japán olajfinomító egyik tenger alatti alagútja kedden helyi idő szerint a déli órákban - közöltek japán tömegtájékoztatási eszközök.
febr. 7
7:36
Fukuyama: régi politikai kultúra éled újra Magyarországon (Kripto Akadémia)
Blogbejegyzésben válaszolt hétfőn a The American Interest folyóirat internetes kiadásában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár olvasói levelére Francis Fukuyama amerikai politológus és közgazdász, a Stanford Egyetem professzora.
febr. 7
7:54
Beszakadt egy olajfinomító tenger alatti alagútja (Metropol)
Beszakadt egy japán olajfinomító egyik tenger alatti alagútja kedden helyi idő szerint a déli órákban - közöltek japán tömegtájékoztatási eszközök.
febr. 7
7:56
Elfogták a magyarok gyilkosait Etiópiában (Metropol)
Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden. A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.
febr. 7
8:27
Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában (Infostart)
Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai - köztük két magyar - turisták támadóit - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.
febr. 7
8:30
Jódizotópot észleltek az osztrák légtérben (Metropol)
Jód 131-es izotópot észleltek alacsony, az egészségre nem ártalmas mennyiségben az osztrák légtérben - közölték hétfőn este osztrák illetékesek.
febr. 7
8:32
Fukuyama válasza Kovács Zoltán levelére (Metropol)
Blogbejegyzésben válaszolt hétfőn a The American Interest folyóirat internetes kiadásában Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár olvasói levelére Francis Fukuyama amerikai politológus és közgazdász, a Stanford Egyetem professzora.
febr. 7
10:36
Lemondott az elnök a Maldív-szigeteken (Metropol)
Lemondott tisztségéről Mohamed Nasíd maldív-szigeteki elnök, miután a három hete tartó ellenzéki tüntetés a rendőrség zendülésébe váltott át.
febr. 7
11:12
Enyhítenek a Mianmar elleni szankciókon (Metropol)
Feloldotta a nemzetközi pénzügyi szervezetek mianmari tevékenységére vonatkozó szankciókat az Egyesült Államok; a Hillary Clinton külügyminiszter által vasárnap foganatosított rendelkezés hétfőn lépett életbe.
febr. 7
11:48
Orbánnal és cigányokkal kampányol a Szlovák Nemzeti Párt (Kripto Akadémia)
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) az óvatosabb kezdés után tejes fokozatra kapcsolt választási kampányában. Legújabb hirdetéseiken megjelentek a rasszista, nacionalista és magyarellenes jellegű üzenetek.
febr. 7
12:24
Húsz éve írták alá a Maastrichti Szerződést (Metropol)
Húsz éve, 1992. február 7-én írták alá a hollandiai Maastrichtban az Európai Közösségek külügy- és pénzügyminiszterei az 1993. november 1-jén megalakult és az EK-t felváltó Európai Unió alapszerződését.
febr. 7
12:26
Kardszárnyú delfinek ügyét tárgyalta egy amerikai bíróság (Metropol)
Kardszárnyú delfinek nevében indított ügyről tartott meghallgatást hétfőn egy San Diegó-i bíróság, amelytől a "felpereseket" képviselő állatvédők az emberekével megegyező alkotmányos védelmet kérnek "ügyfeleik" számára.
febr. 7
13:18
A román sajtó szerint megtervezett volt Emil Boc lemondása (Kripto Akadémia)
Megtervezett volt Emil Boc lemondása, az eddigi román miniszterelnök már jó ideje előkészítette távozását hivatalából - írta kedden a román sajtó.
febr. 7
13:36
A maldív-szigeteki alelnök lett az új államfő (Metropol)
A Maldív-szigeteken a kedden lemondott elnök helyett Mohamed Vahíd Haszan Manik alelnököt ruházták fel az államfői tisztséggel a rendőrök lázadását és az ellenzéki tüntetők több hetes megmozdulásait követően - vált ismertté hivatalos forrásokból
febr. 7
13:38
Francia tévéseket vettek őrizetbe Nigériában (Metropol)
Nigériai katonák őrizetbe vették, majd távozásra kényszerítették a TF1 francia tévécsatorna két munkatársát és egy helyi kísérőjüket a keresztények és muszlimok közti erőszak sújtotta Jos városában.
febr. 7
14:12
Aszad, a család és a milliárdok (Metropol)
Mint az a diktátorok esetében lenni szokott, óriási kíváncsiság övezi azt, hogy vajon mekkora vagyon felett őrködik Bassár el-Aszad szíriai elnök és kiterjedt rokonsága: vannak két millió dollárról és 40 milliárdról szóló találgatások is.
febr. 7
15:57
Sorra távoznak Damaszkuszból a nagykövetek (Infostart)
Három nagy EU-tagállam kedden konzultációkra hazahívta nagykövetét Szíriából. Madrid, Párizs és Róma az arab országban fokozódó erőszakkal indokolta a lépést. Az Öböl Menti Együttműködési Tanácshoz tartozó hat ország is visszarendelte damaszkuszi nagykövetét, és azonnali távozásra szólította fel a szíriai diplomáciai képviselet vezetőjét, válaszul a szíriai ellenzékkel szembeni erőszak…
febr. 7
16:36
Elfogták az idős nőt kirabló négy lányt (Metropol)
Három fiatalkorú és egy gyermekkorú lány rabolt ki egy 90 éves asszonyt a napokban Miskolcon, a támadókat néhány óra alatt elfogták.
febr. 7
18:03
Nem változik Magyarország euroatlanti elkötelezettsége (Infostart)
Napokon belül elfogadja a kormány a nemzeti biztonsági stratégiát - hangzott el a Magyar Külügyi Intézetben a "Prioritások a külpolitikai stratégiai dokumentumban" című előadáson.
febr. 7
18:06
Kiszabadultak a Szudánban elrabolt kínai munkások (Metropol)
Szabadon engedték azt a 29 kínai építőmunkást, akiket a múlt hónapban szudáni kormányellenes erők ejtettek fogságba az ország déli határterületein, erősítette meg a kínai külügyminisztérium.
febr. 7
18:42
Elhunyt az I. világháború utolsó veteránja (Metropol)
Florence Beatrice Patterson alig 17 évesen, 1918 szeptemberében, két hónappal a I. világháború fegyvereit elhallgattató tűzszünet előtt csatlakozott a királyi légierő női szakaszához, és az egyik norfolki tiszti körletben végzett kisegítői munkát.
febr. 7
19:18
Újabb per Berlusconi ellen (Metropol)
Hivatali titok megsértése miatt emelt vádat az ügyészség Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő ellen, akivel szemben ez lesz a negyedik per a milánói bíróságon.
febr. 7
19:36
Ismét Futó Péter a gyáriparosok elnöke (Metropol)
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) kedden tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen újabb négy évre megválasztották Futó Pétert a szervezet elnökévé.
febr. 7
19:54
Ötvenéves a Kuba elleni embargó (Metropol)
1962. február 7-én rendelt el csaknem teljes kereskedelmi embargót Kuba ellen John Kennedy amerikai elnök. A kubai kereskedelmi embargó a leghosszabb ilyen típusú intézkedés a modern történelemben.
febr. 7
21:24
Olaszországban már harminc áldozata van a hidegnek (Metropol)
Olaszországban harmincra nőtt kedden az egy hete kezdődött igen hideg időjárás halálos áldozatainak a száma, és már Szicíliában is havazik, miközben az Abruzzók elszigetelt falvaiból kiéhezett farkasok felbukkanásáról adtak hírt.
febr. 7
22:54
A kairói parlament befagyasztja kapcsolatait a damaszkuszival (Metropol)
Az egyiptomi Népi Gyűlés, a parlament alsóháza kedden úgy döntött, hogy befagyasztja kapcsolatait a szíriai törvényhozókkal.

Keresés