2021. január 23. szombat

jan. 23
0:03
Távozik egy Tokaj-Hegyaljai csúcsborászat vezetője (Infostart)
Véget ért egy korszak a Tokaj Oremus pincészet életében. A birtokot az alapítástól, az 1990-es évek elejétől vezető Bacsó András nyugdíjba megy, helyét Kindl Róbert veszi át.
jan. 23
0:03
Könyvesboltot “nyomtattak” Sanghajban (Üzlet és Utazás)
Kína legelső, háromdimenziós nyomtatással készülő könyvesboltját nyitják meg a tervek szerint január végén Sanghajban – adta hírül pénteken internetes kiadásában a Global Times című kínai lap. A futurisztikus, kupolát formázó épületet három hét alatt “nyomtatták ki” betonból a helyszínen, jelenleg a dekorációs munkák folynak. A lapnak nyilatkozó pr
jan. 23
0:06
Két szakszervezeti szövetség elfogadja, egy kevesli a kormány minimálbér ajánlatát (444.hu)
4 százalékkal emelné a kormány a minimálbért, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez a minimálbér értékének megőrzésére sem lenne elég.
jan. 23
0:06
A MASZSZ nem írja alá a béremelési megállapodást (Azenpenzem)
Nem írja alá a minimálbér-emelési megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ szerint az éves szinten mindössze 3,69 százalékos emelésnél többet érdemelnek a munkavállalók.
jan. 23
0:06
Másfél ezer agrárvállalkozás kapott támogatást a válságkezelő programban (Növekedés)
Az Agrárminisztérium által életre hívott Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban 1457 vállalkozás kapott támogatást 6,8 milliárd forint értékben - mondta Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.
jan. 23
0:10
PM: 5548,6 milliárd forint volt a költségvetés hiánya 2020-ban (Növekedés)
A kormány szerint nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy bárki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon, vagy a munkahelyét megtarthassa. Így a meghozott intézkedések következtében 2020 decemberében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett  központi alrendszere 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a tavalyi egész éves deficit e
jan. 23
0:12
Enyhítenek a korlátozásokon Bukarestben (ProfitLine)
Enyhítenek a járványügyi korlátozásokon Bukarestben hétfőtől, miután három egymásutáni napon is három alatt volt az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított új fertőzések száma.
jan. 23
0:14
Ingatlanbiztosítás: és mégis mozog a föld (Növekedés)
A december végi horvátországi földrengések magyarországi károsultjai közül sokan csak nemrég fordultak biztosítóikhoz. A kárösszeg így sokszorosan meghaladja a gyorsjelentésben feltételezettet s a kifizetések átlaga is magasabb lehet, mint egy-egy szélsőséges időjárási időszakot követően.
jan. 23
0:18
Kötelezően előírják a cseh üzletekben a hazai termékek arányát - Az EU máris támadja (Növekedés)
A cseh Parlament Alsóháza megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely a 400 négyzetméternél nagyobb területű üzletek számára a hazai eredetű élelmiszerek tekintetében kötelező kvótákat ír elő.
jan. 23
0:22
Belgiumban megtiltják a ki- és beutazásokat (Növekedés)
Belgiumban jövő szerdától a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából március 1-ig megtiltanak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik - írta pénteken a helyi sajtó.
jan. 23
0:26
A szakszervezetek megosztottak a 2021-es bérmegállapodásról (Növekedés)
A Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége alá fogja írni hétfőn a 4 százalékos minimálbér és garantált bérminimum emeléséről szóló megállapodást, a Magyar Szakszervezeti Szövetség azonban nem - közölték a szakszervezetek pénteken az MTI-vel.
jan. 23
1:06
Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat (ProfitLine)
Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat, az érettségik során már alkalmazott és bevált járványügyi szabályok szigorú betartása mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel.
jan. 23
3:06
Élelmiszert hív vissza az Ikea a forgalomból (ProfitLine)
Újabb széria etilén-oxiddal szennyezett Knäckebröd Flerkorn nevű 250 grammos, többgabonás kétszersültet hív vissza a forgalomból a gyártója, a finn Lantmännen Cerealia, a magyarországi forgalmazója az Ikea - közölte a lakberendezési lánc az MTI-vel pénteken.
jan. 23
4:06
Családi pótlék - mikor utalják a januári családi pótlékot 2021-ben? (ProfitLine)
Mikor fogja átutalni a MÁK (a Magyar Államkincstár) az idei évi első, január havi családi pótlékot? Cikkeinkben gyakran nyomon követjük a családi pótlékok hivatalos 2021-as átutalási időpontjait, mert nagyon sok olvasónkat érinti.
jan. 23
4:42
Könnyen lehet, hogy az Ön szomszédja is kiborg szeretne lenni (New Technology)
Biztonsági szakértők egy nagyszabású kutatás során meglepő mértékű lelkesedést regisztráltak a „human augmentation”, azaz „humán kiterjesztés” vagy az „ember kiterjesztése” vagyis az emberi test technológiai fejlesztésének folyamata iránt. A human augmentation az ember és a gép összeolvasztása a testi vagy szellemi képességek javítása érdekében. A
jan. 23
4:48
Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit (Alternatív Energia)
A különleges házat a hobbitházak ihlették.
jan. 23
5:06
Lakásfelújítási támogatás 2021 - a támogatás igénylésének feltételei (ProfitLine)
2021 január 1-től a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Cikksorozatunkban a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatásait felhasználva igyekszünk segítséget nyújtani olvasóinknak. Ki igényleheti a támogatást, mik az igénylés feltételei?
jan. 23
5:06
Biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll (okosipar.hu)
Komoly lehetőségek elé néznek a pályaválasztáskor az informatika mellett döntő végzős fiatalok – hívta fel a figyelmet az Educatio kiállításon tartott előadásában Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára kiemelte, az egyetem után több ezer betöltendő pozíció, magas kezdőfizeté
jan. 23
5:12
VV10pbBB – Kollektív büntetést kaptak Moh miatt a villalakók (Márkamonitor)
A villalakók örömmel fogadták a relaxációs programot, ahol elmerenghettek az élet nagy dolgain, de a jógaóra némileg kifogott rajtuk. A zeneóra végén megtudták, hogy másnap koncertezni fognak! A játékosok búcsút vettek az angoltanártól, az ökoórán pedig szavazniuk kellett a szelektív hulladékgyűjtésről, ami hamar feszültséget generált… A káromkodás
jan. 23
5:12
Ma tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat (SzakmaPortál)
Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező d
jan. 23
5:42
Nyugalom, ez még nem tavasz! Visszatér a tél (Agroinform)
Szombaton még jórészt enyhe időre számíthatunk, azonban vasárnap, hétfőn fokozatos lehűlés várható, és akár nagyobb területen is havazhat.
jan. 23
5:42
Újabb napelemes terméket mutatott be a Tesla (Tiszta Jövő)
Az Elon Musk vezette Tesla fokozatosan hódítja meg a napenergia világát. A folyamat egy apró, de igen fontos lépése annak az új terméknek a bevezetése, amely az áram átalakítását szolgálja.
jan. 23
5:42
Automatizálásra ösztönzi a járvány az ipart (New Technology)
Az MC Machinery friss kutatása szerint a gyártók 37 százaléka ért egyet azzal, hogy a világjárvány az automatizálás fokozására készteti a cégeket – állapította meg az adatokból az Industry Today. Az online felmérést október 7-e és 16-a között végezték, 160 gyártó részvételével. A válaszadók a gazdaság legváltozatosabb területein dolgoznak: akadt kö
jan. 23
5:42
Ilyen árakra senki nem számított– és nem is indokoltak (Mezőhír)
A gabonaárak idei elszabadulása mindenkit meglepetésként ért, hiszen az árumennyiség alapján nem lehet hiányról beszélni. Szakemberek az okokról.
jan. 23
5:42
Új, mellső tartályos vetőgép (GépMax)
Új forgóboronával kombinált fronttartályos vetőgépek a Pöttingertől.
jan. 23
5:42
E-kamionok jövője (Transpack)
Volvo: szándékunk, hogy az ágazat többi szereplőjét is fenntarthatóságra ösztönözzük
jan. 23
5:48
Akcióterv készült a vaddisznóállomány szabályozásáról (Agrofórum)
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján elérhető a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv - közölte a hivatal.
jan. 23
5:54
Elmarad az idei miskolci Kocsonyafesztivál (Agrofórum)
Elmarad az idei miskolci Kocsonyafesztivál, a szervezők a koronavírus-járvány elleni védelmi intézkedéseket szem előtt tartva hozták meg a döntést - közölte a miskolci önkormányzat.
jan. 23
6:06
Mihez kezd Donald Trump az elnökség után? Nehéz dolga lesz, ha meg akarja valósítani nagy terveit (Portfolio)
Donald Trump január 20-án békésen átadta az Egyesült Államok elnöki székét Joe Bidennek és a Mar-a-Lagóba, floridai pihenőreszortjába repült, ahova egy időre be is költözik most. Trump többször is jelezte, hogy indulna a 2024-es elnökválasztáson, még az is lehet, hogy egy teljesen új párt színeiben, viszont elképzelhető, hogy februárban örökre elti
jan. 23
6:12
Spórolási tippek 2021-re: ne hagyd, hogy kifolyjon a pénz a kezeid közül! (Bank360 blog)
A koronavírus-járvány miatt sokan kezdtek el nagyobb hangsúlyt fektetni a spórolásra, emellett visszafogják a költéseiket és igyekeznek tudatosabb pénzügyi döntéseket hozni. Ennek ellenére a lakosság jelentős része még mindig nem rendelkezik annyi megtakarítással, hogy jövedelemkiesés esetén legalább három, de inkább hat hónapig fedezni tudja a kia
jan. 23
6:15
Mészáros Lőrinc szállodalánca kimaxolta a kormányzati támogatásokat (Menedzsment Fórum)
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd kapott 17,7 milliárd forint állami támogatást a szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség.
jan. 23
6:21
A Covid után semmi nem maradhat ugyanúgy a gazdaságpolitikában (Privátbankár)
Sutba dobhatjuk a közgazdaság-tankönyveket? A koronavírus-járvány miatt kirobbant gazdasági válságra új típusú monetáris és fiskális válaszokat adott a világ. Olyan lépések lettek "természetesek", amelyeket az eddig uralkodó közgazdasági főáram képviselői eretnek gondolatoknak tartottak, véli tanulmányában Pogátsa Zoltán. A közgazdász alábbi írásáb
jan. 23
6:42
Franko kis ebédmenű Buda szívében (KKV Magazin)
Egy fiatal, de tapasztalt séf új helyet nyitott, családi vállalkozásban, a Frankel Leo utcában. Nem akarnak nagy dolgokat. Csak egy jó hely akarnak lenni. Ár.érték arányban eléggé ott vannak a topon, különösen a belbudai mezőnyben. Folytatjuk kedvenc vendéglőink sorozatunkat, hogy jobban teljen az idő, amíg véget érnek a lezárások.
jan. 23
6:42
Közel 1,3 tonnát bír a műanyag raklap (New Technology)
Az Orbis környezetbarát, strapabíró és higiénikus eszközt alkotott, amely sokkal jobb, mintha fából készülne Az újonnan bemutatott, Odyssey névre keresztelt műanyag raklap nagyon jól bírja a terhelést, kimagasló stabilitást biztosít, és egyedi tervezésű: acélmerevítéseket, öntött elemeket is tartalmaz, mutat rá a forradalmi termék egyediségére a Mo
jan. 23
6:42
Az egyik legjobb hazai mesterlövésszel beszélgettünk (Növekedés)
Győri Roland hazánk egyik legjobb mesterlövésze. Jelenleg Áder János köztársasági elnököt és a családját védi a Készenléti Rendőrség Köztársaság Elnöki Őrségénél, kiemelt biztonsági főtisztként. Korábban a terrorelhárítóknál szolgált, a mesterlövész-állomány kiképzésében és modernizálásában vállalt jelentős szerepet. Részt vett – többek között – az
jan. 23
6:44
Új moduláris rendszerű cserélhető fejű szerszámtartó rendszert mutat be a Tungaloy (New Technology)
Az ilyen rendszerű gépeken a lapkacsere és a szerszámcsere fáradtságos munka. A gépet hosszabb időre meg kell állítani, hogy a kezelő kicserélje az apró csavarokkal szerelt váltólapkákat, vagy kiszerelje és újra beállítsa az egész szerszámot a szűk megmunkálótérben. Az új J-Series eszterga-szerszámrendszer moduláris vágófejekkel rendelkezik, amik r
jan. 23
7:06
Büntethetik a bankok a hosszan tartó moratóriumot (Azenpenzem)
Aki 9 hónapnál hosszabb ideig élt a törlesztési moratórium lehetőségével, annál az MNB szerint bankjának „indokolt feltételezni”, hogy pénzügyi nehézségei vannak, illetve lesznek. Az ő hitelük egyből átstrukturálttá válhat.
jan. 23
7:12
Még a bolygó tetején is találtak mikroműanyagokat (NRGreport)
Régóta érkeznek hírek arról, hogy a Mount Everest alaptábora tele van szeméttel – sőt, a hegy egy időben annyira szennyezett volt, hogy szemétszedési akciókat is szerveztek rajta. Az azonban még így is meglepő, hogy a csúcs közelében, még 8400 méteren is bukkantak mikroműanyagra kutatók.
jan. 23
7:12
Mekkora lakáshitelt vehetünk fel a 2021-es minimálbérből? (Bank360 blog)
Küszöbön a megállapodás, a 2021-es minimálbér 167 400 forint, a garantált bérminimum pedig 219 000 forint lehet februártól. Megnéztük, ezek az összegek mekkora lakáshitelhez elegendők.
jan. 23
7:30
Két év múlva szigorú szabályok szerint kell működniük a kriptopénzeknek az Eu-ban (Kripto Akadémia)
Kidolgozásra került az ún. MiCA, vagyis a “kriptoeszközök piacairól szóló, más szabályozott terméknek nem minősülő” pénzügyi eszközöket érintő rendelettervezet. Az Európai Tanács új tervezete a jövőben minden, EU-ban kiadott, vagy EU-s ügyfeleknek szolgáltatást nyújtó kriptopénzt és kriptopénzekkel foglalkozó céget érint…
jan. 23
7:36
Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad (G7)
A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége.
jan. 23
7:36
A remény hónapja: szeptember (Agrárágazat)
Az élelmiszer-gazdaság a hazai kereslet és az export gyors visszaépülése eredményeként nem tartozott a járvány fő vesztesei közé.
jan. 23
7:42
Megújult erőgépek és a 30 éves magyar mezőgépgyártó (Agroinform)
Megújult Challenger és Fendt gumihevederes traktorok, érdekes tények a mezőgazdasági gépszektorról és az iQblue connect-rendszer. Többek között ezekről olvashatsz az Agroinform gépészeti összefoglalójában.
jan. 23
8:03
Népszava: nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V (Menedzsment Fórum)
El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata.
jan. 23
8:03
Népszava: az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V (Privátbankár)
El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata.
jan. 23
8:06
Magyarország lélegeztetőgépeket adományoz Ukrajnának (ProfitLine)
A magyar kormány ötven lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni védekezésben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.
jan. 23
8:06
Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz? (Bankmonitor)
Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra lehetsz jogosult. Az idei évtől számos lakástámogatást vehetsz igénybe, ezek közül azonban j
jan. 23
8:18
Két héttel később kezdődik Trump felelősségre vonási eljárása (Portfolio)
A Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) a február 8-i héten kezdődik - jelentette be pénteken Chuck Schumer, a washingtoni szenátus demokrata párti többségének vezetője, miután a demokraták megállapodtak a republikánus pártiakkal erről.
jan. 23
8:18
Támogatásra érdemes: mezővédő erdősáv juhokkal (Agrárágazat)
2023-tól a juhászatok támogatásába is beleszólhat a klímavédelem.
jan. 23
8:18
Túl drága az új kukorica, veszteséges az etanolgyártás (Mezőhír)
Halmozódik a nehezen eladható, méregdrágán gyártott etanol.

Keresés