2021. január 31. vasárnap

jan. 31
0:00
Új pénzt vezettek be Hajdunánáson a forint mellett és évek óta használják (Napi)
A forinttal párhuzamosan használatos helyi valuták a vidéki települések eszközei a lokális gazdaság élénkítésére, a pénz helyben tartására és a munkahelyek megtartására. Napjaink talán legsikeresebb példája erre a Hajdúnánásból induló Bocskai Korona (BK). A BK működéséről, hátteréről és használatáról Szólláth Tibort, Hajdúnánás polgármesterét kérde
jan. 31
0:03
Magyar cég építheti az elektronikus útdíjhálózatot Indonéziában (Infostart)
Ez a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai export a külgazdasági és külügyminiszter szerint.
jan. 31
0:03
Szlávik: A kínai vakcinánál csak ritkán fordulhat elő átmeneti alsóvégtag-bénulás (Növekedés)
A Magyarországon engedélyezett vakcinákban közös, hogy megakadályozzák a kórházba kerülést, és azt, hogy az emberek meghaljanak koronavírus-fertőzés következtében - hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán péntek este.
jan. 31
0:07
Óvatosan az avarégetéssel a veszélyhelyzet után (Infostart)
Az avar-, és zöldhulladékok égetésének év elejére kitűzött teljes tilalmára vonatkozó szabályozást a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet végéig nem kell alkalmazni – mondta el az InfoRádiónak az Agroinform.hu ügyvezetője.
jan. 31
0:07
Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, közel 50 ezren már mindkét oltást megkapták (Növekedés)
1370 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 366 279 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 463 főre emelkedett.
jan. 31
0:11
Iszonyú életszínvonal-különbség van Budapest és az Észak-Alföld között (Infostart)
A KSH száraz számai megmutatják, milyen szja-alapot tudnak magukénak az ország különböző területei. Egyes fővárosi kerületek között is hihetetlen differenciát látni.
jan. 31
0:11
Kisbefektetők fektették két vállra a felelőtlen alapokat (Növekedés)
A hét különlegességéről Török Lajos az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője beszélt a Trend FM Prémium kategória műsorának vendégeként. A szakember a hazai blue chip részvényeket is értékelte.
jan. 31
0:15
Olcsóbb lakás az áfacsökkentés után? Édes álom! (Infostart)
Mester Nándor ingatlanpiaci elemző szerint az árképző tényezők majd mindegyike jelentősen növekedett, köztük az építőanyag és a munkaerő durván.
jan. 31
0:15
Novák: február 1-jétől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön (Növekedés)
Február 1-jétől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton közösségi oldalán.
jan. 31
0:19
Hálapénz és fogadott orvos nélkül is biztonságban szülnek a nők Európa-szerte (Növekedés)
Bár sokan, még a kormányzat is kitart amellett, hogy a kismamák számára biztonságot ad fogadott orvosnál szülni, a legtöbb ország gyakorlata azt mutatja: komplikációmentes terhesség esetén nemhogy hálapénz, szülészorvos sem kell ahhoz, hogy a gyermek világra jöjjön. Körkép.
jan. 31
0:23
John Komlos: Az amerikai álom üldözése helyett váltás kéne a közgazdaságtanban - Könyvajánló (Növekedés)
Ahelyett, hogy a megfoghatatlan „amerikai álmot” üldöznénk, egy harmonikusabb, fenntarthatóbb, kreatívabb, biztonságosabb és békésebb gazdaság létrehozására kell összpontosítanunk – hangzott el a Valójában létező gazdaság és az emberarcú kapitalizmus alapjai című kötet online bemutatóján.
jan. 31
0:27
Itt az idő a pénzügyekben is teljesíteni az újévi fogadalmakat (Növekedés)
Az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index felmérés eredményei szerint a válaszadók többségének (2/3) nem változott, harmaduknak azonban romlott az anyagi helyzete a járványhelyzet miatt. A 2019-es és a 2020-as felmérés eredményeinek összevetése ugyanakkor azt is jelzi, hogy a pénzügyi bizonytalanságok elleni védekezésben egyre többen választják haté
jan. 31
0:31
Magyar konzorcium építi az indonéz e-útdíj rendszert (Növekedés)
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) szerződéses partnere, a ROATEX Zrt. megnyerte az indonéz elektronikus útdíjfizetési rendszerhez kapcsolódó tendereljárást, a Többsávos Szabad Áramlási Tranzakciós Rendszer (“Multi Lane Free Flow”) megvalósítására kiírt nemzetközi pályázatot.
jan. 31
0:35
Hétfőn újranyit Olaszország: működhetnek az éttermek, múzeumok (Növekedés)
Február elsejétől Olaszország egész területén feloldják a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is.
jan. 31
0:39
Utazni akar a vírus idején? - Fontosak a biztosítási szabályok (Növekedés)
Gyakran változnak a koronavírus miatt a külföldre való utazás szabályai. A legfontosabbak közé tartozik, hogy egyes biztosítók – az utasbiztosítás érvényességi idején belül – időkorlát nélkül vállalják a koronavírus fertőzés és egyéb biztosítási esemény kapcsán felmerülő kárigények megtérítését, ha az utazás során kerül átsorolásra az adott terület
jan. 31
1:03
Megkezdi működését a török-orosz megfigyelőközpont (ProfitLine)
Szombaton kezdi meg működését a hegyi-karabahi tűzszünet ellenőrzése céljából létrehozandó török-orosz katonai megfigyelőközpont - közölte pénteken Hulusi Akar török védelmi miniszter az Anadolu török állami hírügynökséggel.
jan. 31
2:03
Engedélyeztetni kell az oltóanyagexportot az EU-ban (ProfitLine)
Az Európai Bizottság pénteken rendelkezést léptetett életbe arról, hogy az európai uniós tagországokban minden esetben engedélyeztetni kell a koronavírus elleni oltóanyagok külföldre vitelét - jelentette be az uniós végrehajtó testület Brüsszelben.
jan. 31
3:03
Allergia vagy koronavírus? Az NNK segít eldönteni (ProfitLine)
Az allergia és a koronavírus eltérő tüneteiről készített ismertetőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
jan. 31
4:03
Az iparűzési adó 1%-ért regisztrálni kell az önkormányzatnál (ProfitLine)
A magyar kormányzat még 2020 decemberében hozta meg azt a döntést, hogy a koronavírus járvány miatt a helyi iparűzési adó (Hipa) mértékét 1 százalékra csökkenti, ha a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint 1% a kis- és középvállalkozások számára. Ez azonban nem automatikus, február 25-
jan. 31
4:39
Hétfőtől lehet igényelni állami támogatású kölcsönt, otthonfelújításra (Alternatív Energia)
Három százalékos kamatozású, államilag támogatott kölcsönt hétfőtől lehet igényelni, otthonfelújításra közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
jan. 31
5:03
Beszámítják-e a nyugdíjba a szakmunkástanulók gyakorlatát vagy a szakközépiskolai tanulmányok idejét? (ProfitLine)
A nyugdíjba vonuláskor a nyugdíj számításának egyik fontos tényezője a szolgálati évek száma, ezért különösen fontos az a kérdés, hogy szolgálati időnek minősül-e a szakmunkástanuló idő és a szakközépiskolai tanulmányok ideje?
jan. 31
5:09
Mekkora lakáshitelt lehet felvenni a legfrissebb átlagbérrel? (GazdaságPortál)
A teljes munkaidőben foglalkoztatottak országos bruttó átlagbére 2020 novemberében 438 200 forint volt, ebből átlagosan 291 400 forintot kaptak meg a munkavállalók – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli tájékoztatójában. A Bank360 azt vizsgálta meg, hogy a novemberi nettó átlag mekkora személyi kölcsön illetve lakáshitel igénylésére
jan. 31
5:09
A ValóVilág10 powered by Big Brother hatodik Párbaján Fru és Vivi szócsatájától volt hangos a stúdió (Márkamonitor)
A ValóVilág10 powered by Big Brother hatodik Párbaján a kiválasztott, Vivi és kihívottja, Fru csapott össze, a nézők pedig ismét döntöttek! Az RTL24 applikáción keresztül leadott 168.125 szavazat alapján, mely a második legtöbb a jubileumi széria történetében, Vivi zsebelte be a voksok 64,87 százalékát, míg Fru mindössze 35.13 százaléknyi szavazato
jan. 31
5:09
A Gerdau növeli a biztonságot, csökkenti az emberi hibákat az RFID segítségével (okosipar.hu)
Cikkünkben egy külföldi példán keresztül mutatjuk be, hogyan segíthet az RFID-alapú rendszer a logisztikai vállalatok hatékonyságának növelésében. A Gerdau rádiófrekvenciás azonosítórendszerének bevezetése várhatóan nagyobb láthatóságot és az alkalmazottak termelékenységének növekedését eredményezi majd, miközben a biztonságot is növeli. A rádiófre
jan. 31
5:39
Sikeres vállalkozás a Covid-19 idején? – a Milliárdos álruhában második évadából kiderül, hogyan! (Márkamonitor)
Az első évadban megismert Glenn Stearns önerőből lett milliárdos vállalta, hogy bebizonyítja: az amerikai álom valóban létezik! Feladva tehetős életét hétköznapi embernek álcázta magát, hogy utánajárjon, egy 100 dollárossal a zsebében, kilencven nap leforgása alatt létre tud-e hozni egy millió dollárt érő vállalkozást. Glenn ötletétől vezérelve hár
jan. 31
5:39
Sokak villanyszámlája csökkent, mutatjuk hogyan! (Tiszta Jövő)
Hamarosan meghaladja a 200.000 darabot azon hazai háztartások száma, akik napelemmel nullázták a villanyszámlájukat. Meddig termelnek ezek a napelemes rendszerek valójában?
jan. 31
5:39
Algoritmus mondja meg, hol van jó helyen az orvos – ingyenes „egészségügyi Tinder” újra rajzolja az egészségügyi munkaerő piacot (SzakmaPortál)
Forr az egészségügy, recseg-ropog az ágazat a korona vírus pandémia idején. Naponta olvasunk cikkeket, nyilatkozatokat az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezéséről, munkakörülményeik és karrier kilátásaik kapcsán. Ráadásul a téma még forróbb az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény óta: egyre több orvos és ápoló kerül választás elé
jan. 31
5:39
Hirdetőfelületté válnak az autonóm robotok (New Technology)
Az árukézbesítő Kiwibotokon elhelyezett reklám újraalkotja a kültéri hirdetés fogalmát. Három nagy cég fogott össze, hogy képességeiket ötvözve szuperhatékony hirdetőfelületté változtassák az egyikük kézbesítő robotjait. Az eddig főleg autómatricás hirdetéselhelyezéssel foglalkozó Wrapify példa nélküli megállapodást kötött a kézbesítő robotjaival i
jan. 31
5:39
A kukorica szárbetegségei (Agrárágazat)
A kukorica betegségeit taglalhatjuk az alapján, hogy az adott kórokozó a növény mely részét károsítja.
jan. 31
5:39
Pocokinvázió: méregkeverés helyett bízd a madarakra (is)! (Mezőhír)
Pocokinvázió ellen többféle védekezési lehetőség van a rágcsálókártétel megelőzésére, vannak komoly veszélyek is.
jan. 31
5:39
Az Rch a Trieszt-Magyarország vonalon (Transpack)
Háromszorosára növekedhet a vonatszám az észak-olasz kikötőből.
jan. 31
5:45
Lyckegård CombCut, az új mechanikus gyomirtó (GépMax)
Új megoldás a gyomok mechanikus irtására.
jan. 31
6:09
Robbanás előtt az online építőanyag kereskedelem (Márkamonitor)
Az online kiskereskedelem robbanásszerű, 35 százalékos növekedést ért el a koronavírus hatására tavaly. Forgalma a várakozások szerint 2020-ban meghaladta az egybilliós, azaz 1000 milliárd forintos forgalmat. Eközben az otthonteremtési támogatások hatására élénkül a kereslet az építőanyagok iránt. E két hatás együttesen felpörgeti az online építőan
jan. 31
6:09
Az adatkezelés emberi arca (okosipar.hu)
„A cég úgy működik, ahogy a benne dolgozó emberek működnek” – mondja Czifrák Gábor, az Enterprise Group PLM üzletágának vezető értékesítője. A vállalat ars poeticája szerint mindig az ember felől közelítik meg a dolgokat, mert a vállalat akkor fejlődik, ha a benne dolgozók egyénileg is előrébb lépnek. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy miként érvényes
jan. 31
6:15
Meggyilkolja őket a home office? Dehogy! Inkább inspirál – interjú egy vezető irodatervező cég főnökeivel (Menedzsment Fórum)
Mit csinál egy tervező cég, ha a csapból is az folyik, hogy „minek ennyi iroda?”. Átnyergel lakóházakra? Talán. Esetleg hotelekre, üzletekre? Na, azokra biztos nem, abból most szintén nem sok kell. Marad a kaptafánál – és ötleteivel totálisan felforgatja az irodavilágot. Pont egy ilyen csapatnál jártunk.
jan. 31
6:15
7 módszer, hogyan tudsz számítástechnikai diploma nélkül bitcoint vásárolni (ha mersz) (Privátbankár)
Hogyan lehet bitcoint vásárolni, vagy más kriptodevizákat? Az újabb kripto-őrület nyomán számos támpontot adunk annak, aki úgy dönt, hogy be akar szállni. Mert nagy figyelmet és hozzáértést igényel, hogy elkerüljük az adatvesztést, hackertámadást vagy más csapdákat. Számos értékpapír létezik, amely kriptodevizákhoz enged hozzáférést. Van sokféle pé
jan. 31
6:39
Itt vannak a Magyarországon engedélyezett, megbízható koronavírus vakcinák (Portfolio)
Mindössze egy évvel azután, hogy elkezdtek szállingózni a hírek Kínából egy újfajta, veszélyes koronavírusról, elmondható, hogy már ötféle koronavírus vakcina segítheti a járvány elleni védekezést Magyarországon. Az EU jóváhagyását követően a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája is engedélyezett koronavírus vakcina Magyarországon, ezeken k
jan. 31
6:39
Tanácsok kerttervezéshez, zöldségtermesztéshez, a zöldhulladékok kezeléséhez (Agroinform)
Milyen káliumtrágyát válasszunk a zöldségféléknek? Zöldhulladék-égetési tilalom: mit szabad és mit nem? Tervezd meg álmaid kertjét – ötletbörze tavaszra. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.
jan. 31
6:39
A Telenor meghosszabbítja az oktatási oldalak ingyenes elérését (Márkamonitor)
Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) egyeztetve a Telenor hálózatán 2020. november 27-től forgalmi díj nélkül tette elérhetővé a főbb oktatási oldalak elérhetőségét a koronavírus-járvány miatti vészhelyzeti intézkedések idejére. A kormány 2021. január 28-án bejelentette, hogy március 1-ig meghosszabbítja a járványügyi védelmi intézke
jan. 31
6:39
Lassan kapaszkodik ki a gödörből a lakáspiac (KKV Magazin)
Az adásvételek száma többéves mélypontra került 2020-ban. A lakáspiac motorja pedig vidékre költözött. Az ingatlan.com szerint az árnövekedés idén is elmaradhat, de az új kedvezmények és támogatások miatt a tavalyinál több adásvétel történhet.
jan. 31
6:39
Drónok akadályozhatják meg a vízszennyezést (New Technology)
Harminc év alatt harmadával nőhet a fogyasztás, pedig már most sem jut elég tiszta víz mindenkinek. A megoldást független adatokat mérő, autonóm hajók jelenthetik, írja a Robotics & Automation. A WHO nem győzi eleget kongatni a vészharangot amiatt, hogy bolygónk lakosságának egyharmada már most sem fér hozzá tiszta ivóvízhez. A problémát tovább súl
jan. 31
7:09
Meghosszabbították a díjmentes netet (Azenpenzem)
Három hónapig is díjmentesen netezhetnek a digitális oktatásban részt vevő tanulók és tanárok egy frissen megjelent kormányrendelet szerint. A változtatásra a veszélyhelyzeti intézkedéscsomagon belül kerítettek sort.
jan. 31
7:09
Újabb kontinensen hódít az MTV – irány Afrika! (Márkamonitor)
Az MTV EMA mellett, melynek házigazdája idén Magyarország lesz, a nagyszabású zenei show történetében először az MTV Africa Music Awardsot is világszerte elérhetővé teszi az MTV február 20-án. A globálisan közvetített díjátadó virtuális helyszínét 2021-ben Uganda főváros, Kampala biztosítja. Az afrikai kultúrára, zenére, illetve kreativitásra hangs
jan. 31
7:15
Barack Obama hasonló problémát lát Amerikában, Németországban és Magyarországon (Portfolio)
Amikor az Egyesült Államok és Európa egységben van, hatalmas befolyással bír, amikor megosztott, az probléma - hangsúlyozta Barack Obama volt amerikai elnök a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) adott, szombat éjjel sugárzott interjúban.
jan. 31
7:15
A V4-ek között a magyarok tudhatják a legkevesebbet az ország oltási tervéről (G7)
A közös európai vakcinabeszerzés szinte laboratóriumi körülményeket teremt a uniós tagállamok oltási politikájának értékeléséhez.
jan. 31
7:33
Brexit: Nagy-Britannia felvételét kéri a csendes-óceáni szabadkereskedelmi partnerségbe (Portfolio)
Nagy-Britannia felvételét kéri az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) elnevezésű szabadkereskedelmi szerveződésbe - közölte vasárnap a brit külkereskedelmi minisztérium.
jan. 31
7:39
Az Eisberg felmérte dolgozói elkötelezettségét – mi van a számok mögött? (Márkamonitor)
Vajon létezik olyan, hogy „álommunkahely”? Az Eisberg Hungary Kft. így tekint magára. A 2020. decemberben elvégzett elkötelezettségi felmérés 90%-os részvételi arány mellett 82%-os elkötelezettségi eredményt mutatott. A HR közösségépítési vezetője, Bognár Adrienn, valamint Gazsi Zoltán ügyvezető igazgató értelmezte a számokat.   Külföldön is megiri
jan. 31
7:39
Szerezz előnyt a CNC-megmunkálásban! (New Technology)
Az egyedi darabokat gyártó üzemek – köztük a CNC-megmunkálók – újfajta és több irányból érkező nyomást éreznek az üzleti életben. Globális verseny alakult ki, a demográfiai változások miatt ráadásul egyre nehezebb megtartani a tehetséges munkaerőt. A problémák leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy először megértsük a CNC-megmunkálás aktuális trendjeit
jan. 31
7:45
5+1 eladó Zetor az Agroinform Piactérről (Agroinform)
Január utolsó hétvégénjén a használt Zetor traktorok között válogattunk piacterünk apróhirdetéseiben.
jan. 31
8:03
Figyelmeztették az autósokat: néhány óra múlva rengeteg éves autópálya-matrica jár le (Portfolio)
Vasárnapig érvényesek a tavalyi autópálya-matricák, hétfőtől már csak a 2021-es jogosultságokkal lehet a díjköteles útszakaszokra hajtani.

Keresés