2021. január 18. hétfő

jan. 18
0:03
A vírus elleni védekezés is az értékelés része mostantól a Yelpen (Infostart)
Egyelőre a távolságtartással és a maszkviseléssel kapcsolatos értékelések oszthatók meg a Yelp helyeket, szolgáltatásokat értékelő közösségi oldal felületén.
jan. 18
0:06
A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban (Hírstart)
A tiltakozást nem engedélyezték a hatóságok, így a rendőrség oszlatott.
jan. 18
0:06
A nagy amerikai folyók csaknem egyharmadának változott a színe (Tiszta Jövő)
Az Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából egyharmadának változott a színe az elmúlt csaknem három évtizedben - állapították meg amerikai kutatók, akik a Geophysical Research Letters című folyóiratban ismertették eredményeiket.
jan. 18
0:06
Átszervezik a kínai hadiipart - A világelső hely a cél (Növekedés)
Mekkora Kína hadiipara, exportja? Mi volt az oka, hogy 2019-ben váratlanul megtorpantak, kismértékben visszaestek a világranglista élére törő, az amerikai hegemóniát veszélyeztető kínai hadiipari vállalatok? Szerkezetmódosulás, nem pedig visszaesés lehet a meghatározó ok. Ennek keretében végbe megy a kínai hadiipar diverzifikálása, a nagyvállalatok
jan. 18
0:10
Trump távozása előtt még rúg egy hatalmasat a Huaweibe (Hírstart)
A Trump-kormány múlt héten jelezte a Huawei beszállítóinak, hogy megvonja az értékesítési licenszüket a kínai nagyvállalat számára, és több tucatnyi kérelmet tervez még elutasítani olyan vállalatoktól, akik beszállítóvá szeretnének válni - írja az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a Reuters.
jan. 18
0:10
Brit kutatók vizsgálták, miként lehet jelentősen csökkenteni a kávé szénlábnyomát (Tiszta Jövő)
Brit kutatók vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.
jan. 18
0:10
Elhunyt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse (Növekedés)
Ötvenhét évesen elhunyt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse - jelentette be az általa vezetett Edmond de Rothschild Holding SA bankcsoport.
jan. 18
0:12
Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések (Hírstart)
Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája a 729,83 millió forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.
jan. 18
0:14
ITM: több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel eddig a Tisztítsuk meg az országot! programban (Tiszta Jövő)
A kormány 2020 februárjában hirdette meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek egyik fontos célja Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól.
jan. 18
0:24
Kivonulhat a Zürich Biztosító az Északi Áramlat 2 projektből (NRGreport)
A Zürich Biztosító Csoport az Északi Áramlat 2 vezetéképítést támogató 20 biztosító egyike, komoly amerikai piaci jelenléttel. Az építésben közreműködő európai vállalatokat fenyegető amerikai szankciók hatására a társaság azt fontolgatja, hogy lelép a projektből - nyilatkozta két forrás is a Reutersnek.
jan. 18
0:36
Átalakulás előtt áll az európai egészségügy (ProfitLine)
Az EU4Health nevet viselő uniós egészségügyi csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt 5,1 milliárd eurós költségvetési keret ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének - hangsúlyozta Ujhelyi István, az Mszp európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.
jan. 18
2:36
A horvát kormány vállalja a földrengésben megsérült épületek felújítását (ProfitLine)
A horvát kormány teljes egészében vállalja a december végi földrengésben Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslovacka) és Károlyváros (Karlovacka) megyében megsérült épületek felújítását - jelentette be a csütörtöki kormányülést követően Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter.
jan. 18
2:42
Uganda betiltotta az internet használatát, az ország Bitcoin kereskedelme itta meg a levét (Startlap)
Míg az Egyesült Államokban az internet és a közösségi média hordja a nadrágot, Ugandában az elnök betiltotta az internet használatát
jan. 18
3:00
Uganda betiltotta az internet használatát, az ország Bitcoin kereskedelme itta meg a levét (Hírstart)
Míg az Egyesült Államokban az internet és a közösségi média hordja a nadrágot, Ugandában az elnök betiltotta az internet használatát
jan. 18
3:36
Giuseppe Conte mindenképpen folytatná a kormányzást (ProfitLine)
Giuseppe Conte nem készül lemondásra abban az esetben sem, ha a parlamentben nem szerez abszolút többséget a hétfőn és kedden esedékes bizalmi szavazáson azt követően, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) párt visszavonta minisztereit.
jan. 18
4:18
Mi történik 20 év után a napelemekkel? (Alternatív Energia)
A legtöbben befektetésként tekintenek erre az alternatív energiatermelési módra, ezért valóban fontos tényező, hogy a termékbe fektetett költségek megtérülnek-e, idővel visszahozzák-e az árukat, vagy éppen mikor fordul át jövedelemtermelésbe.
jan. 18
4:36
Európa Kínában áll sorban a vakcináért (ProfitLine)
Európa Kínában áll sorban a vakcináért - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
jan. 18
5:12
Létrejött a világ negyedik legnagyobb autóipari vállalata (Startlap)
Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA) és a francia PSA autóipari konszern egyesülésével a világ negyedik legnagyobb járműipari vállalata alakult meg a hétvégén - írja az MTI.
jan. 18
5:12
Fidelity: A (virtuális) Szilícium-völgyi „túra” tapasztalatai (Márkamonitor)
A tavalyi év mindenképpen rendhagyó volt, hiszen a pandémiás helyzet miatt a Fidelity International csak virtuálisan jutott el a cégekhez. A techcégeknek kasszasikert hozó 2020-as év után az üzleti várakozások alapvetően pozitívak, sok cég számol azzal, hogy a megnövekedett digitalizációs igényekből jelentősen profitálhat, amely a szektor bevételei
jan. 18
5:12
50 százalékkal támogatja az állam, ha most napelemet telepít (Tiszta Jövő)
Januártól elérhető az a napelemes rendszer beszerelésére is fordítható otthonfelújítási program, melynek segítségével akár 3 millió forint is megspórolhatunk.
jan. 18
5:12
Előnnyel indulnak a felsőoktatásban az innovációs verseny dobogósai (okosipar.hu)
Száz többletpont jár az innovációs verseny dobogósainak a felsőoktatási felvételin – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel. Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára a közleményben hangsúlyozta: minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordu
jan. 18
5:27
Miért lehet értelme adókedvezményt adni a fiatal munkavállalóknak? (Privátbankár)
A miniszterelnök péntek reggeli bejelentése szerint 2022-től a 25 év alatti fiatalok teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak. Orbán Viktor a válságkezelés egyik eszközének nevezte ezt az intézkedést, amivel szerinte a nyugdíjasok és a családosok után most a fiatalokat támogatná a kormány. Egy ilyen intézkedésnek egy általános adócsökkentésh
jan. 18
5:36
Így változtak a fogyasztói árak egy év alatt - ábrán mutatjuk! (ProfitLine)
a fogyasztói árak változása az előző év azonos időszakához viszonyítva; százalék; élelmiszerek; szeszes italok, dohányáruk; ruházkodási cikkek; tartós fogyasztási cikkek; háztartási energia; egyéb cikkek, üzemanyagok; szolgáltatások; összesen
jan. 18
5:42
Folytatja áruházfelújítási programját a Praktiker (Márkamonitor)
Teljesen megújult a Praktiker Bécsi úti áruháza Budapesten. A barkácsáruház-lánc készül az otthonfelújítási program beindulására. Átépítette Budapest, Bécsi úti áruházát a Praktiker mintegy 200 millió forintos beruházás keretében, ezzel is folytatva áruházmodernizációs programját. A III. kerületi üzletegység 20 éve nyitotta meg kapuit, azóta a körn
jan. 18
5:42
Háromélű fúróval növelhető a produktivitás (New Technology)
Az Iscar új, cserélhető hegyű fúróival az acélfuratok 50 százalékkal gyorsabban és sokkal pontosabban készülnek el, mint a kétélű fúrók esetében. A nagy kapacitású megmunkálás során olyan apró változtatásokkal lehet igazán sok pénzt keresni, amelyek hosszútávon hajtanak hasznot. Ennek tudatában nem csoda, ha sokan elégedetten csettintenek egy ponto
jan. 18
5:42
Óriási a hiány – nagy adóemelések jönnek? (Növekedés)
Hogyan alakulhat a költségvetési hiány és a GDP arányos bruttó államadósság az idei évben? Mekkora tartalékokkal rendelkezik az állam, illetve lesz-e szükség megszorító intézkedésekre az államadósság csökkentése érdekében? Erről kérdeztük az K&H és az ING Bank vezető elemzőit.
jan. 18
5:42
Tápanyagellátást tervező módszerek összehasonlítása szójában – 2020 (Agrárágazat)
indító: A tápanyagtervezés legfontosabb alapadatául a megfelelően megvett és bevizsgált talajminta szolgál.
jan. 18
5:42
A paprika fontosabb vírusbetegségei (Mezőhír)
A paprikát fertőző növényi vírusok napjainkban is a termésveszteség meghatározó tényezői.
jan. 18
5:42
Rázzam vagy keverjem? Gin újracsomagolva (Transpack)
Újracsomagolták a már történelmi kort megért Beefeater gint, de az íz változatlan maradt.
jan. 18
5:42
Amerikai traktorlegenda Fs 19-ben, magyar modding-csapattól (GépMax)
A John Deere 4755/4955 erőgépek Fs19-ben való bekerülését kiemelt érdeklődés övezte.
jan. 18
5:45
Nincs megállás, darabjaira hullik Magyarország, hiába feszül ellene a kormány (Menedzsment Fórum)
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez leny
jan. 18
5:54
50 százalékkal támogatja az állam, ha most napelemet telepít (Startlap)
Januártól elérhető az a napelemes rendszer beszerelésére is fordítható otthonfelújítási program, melynek segítségével akár 3 millió forint is megspórolhatunk.
jan. 18
6:00
Negatív teszt birtokában is karanténba kell vonulniuk az Egyesült Királyságba utazóknak (Növekedés)
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
jan. 18
6:09
Dráguló hitelek, milliós állami támogatások: jelentős változásokat hoz 2021 a pénzügyeinkben (Bank360 blog)
Óriási változáson megy keresztül 2021-ben, hogy miként bankolunk, fizetünk a boltokban és teremtünk forrást lakásvásárlásra. A Bank360.hu összegyűjtötte az idei év pénzügyi változásait, amelyekkel nem árt tisztában lenni.
jan. 18
6:12
Autóvásárlási rohamra számíthatunk idén (Márkamonitor)
Sokan hosszú távon is felhagynának a tömegközlekedéssel a koronavírus-járvány miatt – derül ki az EY 3300 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. A hirtelen megváltozó keresletre a járműiparnak is fel kell készülnie.   A tömegközlekedők közel harmada fél éven belül beszerezne egy autót, aminek elsődleges oka a koronavírus-fertőzéstől
jan. 18
6:12
Ezen a héten indul az online Educatio kiállítás (okosipar.hu)
Szinte az összes felsőoktatási intézményről egyidőben kaphatnak információkat a diákok az idén az online térben megrendezendő Educatio oktatási szakkiállításon január 21-23. között. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon 51 felsőoktatási intézményről szerezhetnek be információkat az érdeklődők, a
jan. 18
6:18
Huszonöt éves csúcsra ugrott Magyarország államadóssága a járvány miatt (Portfolio)
Tavaly év végén a 81 százalékos szint fölé érhetett a magyar államadósság GDP-arányos értéke, ami meghaladja még a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően látott adósságszintet. A koronavírus-járvány az adósság elleni harcot is elintézte, és nem csak egyetlen évre.
jan. 18
6:24
Hasított a kínai gazdaság az év végén, nekik már csak rossz álom a válság (Portfolio)
A kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.
jan. 18
6:26
Újabb tömeges tesztelés és korlátozások jönnek Szlovákiában (Portfolio)
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
jan. 18
6:30
Mától kötelező a karantén és a negatív teszt a Nagy-Britanniába utazóknak (Portfolio)
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
jan. 18
6:30
A vevők uralták a gabonapiacokat múlt héten (Agrofórum)
A legtöbb agrártermék ára emelkedett, mind Chicagóban, mind Európában. A fontosabb termékek közül kivételt csak a repce párizsi jegyzése jelentett 1,8 százalékos mínusszal. Európában a malmi búza 6,8 százalékkal, a kukorica 4,7 százalékkal, a takarmánybúza pedig 4,2 százalékkal került többe a pénteki záráskor, mint egy héttel korábban. A tengerentú
jan. 18
6:36
Megnyitott a legújabb BitCluster bányászfarm a sarkkörön túl (Startlap)
Olvasóink körében bizonyára még kevesen ismerik a szibériai várost, Norilsk-et. Ha valahol mégis találkoztak már a névvel, bizonyára a bányászóriás
jan. 18
6:36
Fellendült a román építőipar (ProfitLine)
Romániában a nyers adatok szerint 16,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi első tizenegy hónapban 2019 azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
jan. 18
6:36
Már az első nap visszavonja Trump vitatott intézkedéseit Joe Biden (Portfolio)
Tucatnyi elnöki rendeletet tervez aláírni már beiktatása napján Joe Biden hivatalba lépő amerikai elnök, hogy visszafordítsa Donald Trump távozó elnök legvitatottabb intézkedéseit, és lépéseket tesz a koronavírus-járvány kezelésére is - jelentette be leendő kabinetfőnöke, Ron Klain.
jan. 18
6:36
Mától kötelező a karantén és a negatív teszt a Nagy-Britanniába utazóknak (Hírstart)
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
jan. 18
6:36
Kína a legnagyobb epertermelő ország (Agrofórum)
Összesen 3,21 millió tonna epret termelt Kína egy év alatt, ezzel a teljesítménnyel vezetik az epertermelési világranglistát. Az első háromba az Egyesült Államok 1,02 millió tonnával és Mexikó 861 ezer tonnával fért még be.
jan. 18
6:36
Kereseti korlát tb-ellátásoknál: van, ahol maradt, van ahol megszűnt (Adó)
A társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások folyósítása melletti munkavégzés, keresőtevékenység egyes ellátásoknál nem korlátozott (például öregségi nyugdíj), más esetben összeghatárhoz kötött (például korhatár előtti ellátás), néhány esetben időkorláttal érintett (például nagyszülői gyes).
jan. 18
6:38
A héten eldőlhet, hogy milyen korlátozások alól mentesülnek a koronavírus ellen beoltottak (Portfolio)
Nem lesz túl izgalmas hetünk Magyarországon, a KSH semmilyen fontos makromutatóról nem közöl statisztikát, így csak a rendszeres heti eseményekre kell figyelnünk. Csütörtök lesz azonban az Európai Tanács ülése, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti tájékoztatása szerint az EU tagállamok dönthetnek a vakcinaútlevélről és
jan. 18
6:39
Így trükköznek a kifizetésekkel a biztosítók (Azenpenzem)
Súlyos gondatlanságra, a szerződés megkötésekor még nem létező kifizetési maximumra, sőt hibás számításra, utólag változtatott megállapodási szövegre hivatkozva próbálják a biztosítók elkerülni, hogy kár esetén megfelelő összeget térítsenek. Tallóztunk a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) eseteiből.
jan. 18
6:42
Háromélű fúróval növelhető a produktivitás (Startlap)
Az Iscar új, cserélhető hegyű fúróival az acélfuratok 50 százalékkal gyorsabban és sokkal pontosabban készülnek el, mint a kétélű fúrók esetében. A nagy kapacitású megmunkálás során olyan apró változtatásokkal lehet igazán sok pénzt keresni, amelyek hosszútávon hajtanak hasznot. Ennek tudatában nem csoda, ha sokan elégedetten csettintenek egy ponto

Keresés