2021. január 28. csütörtök

jan. 28
0:03
Vitték az aranyat, mint a cukrot (Infostart)
Fellendítette a járvány a befektetési célú arany (BCA) forgalmát, így annak értékesítése tavaly csúcsot döntött a BÁV Zrt-nél - közölte a társaság.
jan. 28
0:03
Mekkora önerő kell, ha Babaváró hitel és lakáshitel kombinálásával vennénk lakást? (Bankmonitor)
A Bankmonitor szakértői szerint a Babaváró hitelt igénylők többsége ingatlanvásárlásra használja fel az egy gyermek születésekor végig kamatmentes konstrukciót. Sokaknak azonban nem egyértelmű, hogy a Babaváró csak részben használható fel önerőként akkor, ha lakáshitelre is szükség van mellé a vásárláshoz.  A Babaváró hitel remek lehetőség minden o
jan. 28
0:03
Nincs meg a határozat arról, hogy az állam megvette a Mátrai Erőművet (444.hu)
A kormány elvileg kiadta az állami cégekért felelős miniszter összes határozatát az elmúlt két évből, de a Népszava szerint ezek között nincs meg az, amelyik jóváhagyta, hogy az MVM 17,44 milliárd forintért megvegye az erőművet Mészáros Lőrinctől.
jan. 28
0:03
Novák Katalin: a 25 év alattiak saját lábra állását segíti az szja-mentességük (Adó)
A 25 év alattiak 2022-re tervezett személyijövedelemadó-mentessége abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a kormányülés szünetében a Karmelita kolostorban újságírókkal.
jan. 28
0:03
OGYÉI: Biztonságos az orosz vakcina, de csak ideiglenes engedélyt kap (Növekedés)
Az orosz vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig a vakcina minden gyártási tételét külön ellenőrzi - emelte ki közleményében az OGYÉI.
jan. 28
0:06
Drágulást és a piac további torzulását hozhatja a lakáspiac újabb élénkítése (Napi)
Hatalmas áremelkedést, a lakhatási céllal vásárlók lakáspiacról való kiszorulását okozták az 2016-2020-között hozott piacélénkítő intézkedések, és valószínűleg a mostani túlélénkítés miatt ugyanerre, kapacitáshiányra és a piaci működés további torzulására lehet számítani a következő években is - derült ki Varga Dénes közgazdász, a Build-Communicati
jan. 28
0:07
A járvány után sem jön el az olcsó nyaralások kora (Infostart)
2022-től visszatérhet a turizmus a megszokott kerékvágásba, az akciók helyett a rugalmas feltételekkel kereshetik az utazók kegyeit.
jan. 28
0:07
Csok-támogatásból újította föl balatoni nyaralóját Varga Judit (444.hu)
Ami persze nem nyaralóként szerepel a miniszter vagyonnyilatkozatában, mert arra nem lehet fölvenni a csokot.
jan. 28
0:07
NAV: a háztartási munkát már az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással is be lehet jelenteni (Adó)
A háztartási munkát végzőket már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű, webes alkalmazásával, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is be lehet jelenteni - közölte az adóhivatal.
jan. 28
0:09
Megérkezett a 180 fokos irányváltás: Joe Biden klímavédelmi tervei munkahelyek millióiba és dollármilliárdokba kerülhetnek Amerikának (NRGreport)
Joe Biden felkérte az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy szüntessék meg a fosszilis enegiahordozók számára nyújtott támogatásokat. A nagyszabású klímavédelmi akciótervet szerdán írta alá az amerikai elnök.
jan. 28
0:10
Lakást venne? Mutatjuk, hogyan változtak az árak (Napi)
Budapesten az első három negyedévben egy új lakás átlagosan 41,4 millió forintba, 1 négyzetméter 767 ezer forintba került, ez rendre 10, illetve 12 százalékos drágulás 2019-hez képest. A legtöbb új lakást értékesítő XI. kerületben 882 ezer, az ezt követő XIII. kerületben 723 ezer forint volt a lakások fajlagos ára. A balatoni települések árszintje
jan. 28
0:11
Ha kell, kamatostul visszafizeti a nyaralóra fölvett csokot Varga Judit (444.hu)
Azt kérték a banktól, hogy a csok felvétele után még öt évig ne kelljen leköltözniük Balatonhenyére, de ha utána sem fognak ott lakni, visszaadják a pénzt Vargáék.
jan. 28
0:14
Nagyon idegesítő dolgot művel a dollár, ezzel csinálni kéne valamit (Napi)
Hiába nőnek az amerikai kamatok és hozamok, a dollár csak nem akar erősödni az euróval szemben. Az Európai Központi Bankot (EKB) ez nagyon zavarja, és vizsgálni kezdte ennek az okát. Ez önmagában jelzés arra, hogy gyengíteni akarják az eurót.
jan. 28
0:15
Biden több rendelettel új korszakot nyitott az amerikai klímapolitikában (444.hu)
Az új elnök korlátozná az olajkitermelést és megduplázná a szélerőműveket, a klímaváltozást pedig külpolitikai prioritássá emeli.
jan. 28
0:27
Lengyelországban év végére rekordot döntött a munkanélküliség (ProfitLine)
Hat hónap stagnálás után decemberben a tavalyi év legmagasabb szintjére nőtt a munkanélküliség Lengyelországban.
jan. 28
0:33
Kézilabda VB: drámai küzdelemben kaptunk ki a franciáktól (Márkamonitor)
A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbítás után 35-32-re kikapott a hatszoros aranyérmes Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, Gízában, így minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálva az ötödik helyen zárja a tornát.   A magyarok a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Németország legyőzésének köszönhet
jan. 28
1:03
Moszkvában megszűnt a távmunka-kötelezettség (ProfitLine)
A moszkvai járványhelyzet fokozatos javulása miatt Szergej Szobjanyin polgármester visszavonta szerdán azt a rendeletét, amelynek értelmében az orosz főváros vállalatainak távmunkában kellett alkalmazniuk alkalmazottjaik 30 százalékát a koronavírus elleni védekezés jegyében.
jan. 28
1:33
Új egészségügyi központ épült Nyíregyházán (ProfitLine)
Orvosi rendelőknek és a védőnői szolgálatnak ad helyet egy új, a belváros közelében felépített egészségügyi központ Nyíregyházán - tájékoztatta a nyírségi megyeszékhely sajtószolgálata szerdán az MTI-t.
jan. 28
2:03
Gyéríteni kell a magyarországi vaddisznóállományt (ProfitLine)
Gyéríteni kell a magyarországi vaddisznóállományt az afrikai sertéspestis terjedésének lassítása, illetve annak érdekében, hogy hosszú távon mentes legyen az ország a betegségtől - mondta az országos főállatorvos szerdán az M1 aktuális csatornán.
jan. 28
2:33
Gázszámlának álcázott leveleket küldenek az adathalász csalók (ProfitLine)
Csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia Zrt.) nevében, a gáz- vagy villanyszámlára hivatkozva, félrevezető e-maileket küldenek, és így próbálnak személyes adatokhoz jutni az internethasználóktól - figyelmeztet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. honlapján.
jan. 28
3:03
A háztartási munkát már az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással is be lehet jelenteni (ProfitLine)
A háztartási munkát végzőket már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű, webes alkalmazásával, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (Onya) is be lehet jelenteni - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.
jan. 28
4:03
Ingatlan vásárlás illetéke 2021 - mennyi a lakásvásárlási illeték nagysága 2021-ben? (ProfitLine)
Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlása esetén 2021-ben? Mennyi jelenleg az un. visszterhes vagyonátruházási illeték nagysága lakásvásárlás esetén?
jan. 28
4:09
Óriási az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt (Alternatív Energia)
A hazai ingatlantulajdonosok 84 százalékának az otthona felújításra szorul energetikai szempontból, derült ki a NRC piackutató és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. reprezentatív kutatásából.
jan. 28
4:09
Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12 (okosipar.hu)
A vezeték nélküli töltéssel van a baj: interferencia alakulhat ki a két készülék között. A British Hearth Rhythm Association nemrég közzétett tanulmánya arra figyelmeztet, hogy az iPhone 12-ben először megjelent MagSafe vezeték nélküli töltőrendszer összezavarhatja a szívritmust szabályozó készülékeket, vette észre az eeNews Europe. A probléma okoz
jan. 28
4:33
Így emeli az Auchan az áruházi dolgozók alapbérét (ProfitLine)
Az Auchan Retail Magyarországnál a nem vezető beosztásban dolgozó áruházi munkatársak alapbére átlagosan 5,6 százalékkal emelkedik március 1-től - tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t.
jan. 28
4:39
Az autópiac furcsa éve (GazdaságPortál)
Furcsa év volt 2020. Az éves értékelések általában arról szólnak, hogy mely márkák tudták növelni eladásaikat és melyek hoztak gyengébb eladási számokat, mint az előző évben. Tavaly viszont közel negyedével csökkent az európai, és közel ötödével a magyarországi autópiac, így azok a márkák, amelyek ennél kisebb csökkenéssel megúszták, már elégedette
jan. 28
4:39
Partnerségre lépett az Ewon és az Nviso az IIoT kiberbiztonság új szintre emeléséhez (New Technology)
Mivel a kiberfenyegetettség szintje folyamatosan változik, a HMS Networks üzleti egységének számító Ewon az ipari távoli kapcsolatok globális vezetőjeként az Nviso kiberbiztonsági szakértővel együttműködve emeli magasabb szintre az ipari kiberbiztonságot. Minden eddiginél fontosabb a gyárak védelme a rosszindulatú támadásokkal szemben. A HMS Networ
jan. 28
5:09
ValóVilág10 powered by Big Brother: VV Vivi kihívta párbaj-ellenfelét (Márkamonitor)
A ValóVilág10 powered by Big Brother hatodik Kiválasztásán Vivire került a zöld kendő, kihívottja Fru lett. A szavazás már tart, a döntés, mint mindig, most is a nézők kezében van, hogy ki nyerje meg a 36 millió forintot, amivel egy játékos élete örökre megváltozik! Aktivitásuknak köszönhetően a negyedik Párbaj során az RTL24 applikáción keresztül
jan. 28
5:09
Online nyílt napot tart az Szte (SzakmaPortál)
Online nyílt napot tart a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csütörtökön – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Az egésznapos, online elérhető rendezvényen a továbbtanulás előtt álló fiatalok mélyebben is megismerhetik az SZTE képzési kínálatát, feltehetik a felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseiket. “Online st
jan. 28
5:09
AR-fejlesztés és e-roller a Hankook közreműködésével (okosipar.hu)
A fenntartható mobilitás szolgálatában a Hankook Tire & Technology mindinkább az olyan digitális megoldásokra fókuszál, melyek formálják és meghatározzák a jövő iparát. Ennek jegyében a Model Solution, a Hankook csoport prototípusokkal és gyártási megoldásokkal foglalkozó tagvállalata idén első alkalommal vett részt a világ legtekintélyesebb techno
jan. 28
5:15
100 hektár trágyázása drónnal – hol tart az agrárdrónok fejlesztése? (Agroinform)
Az agrárcélú drónokról egyre többet olvashatunk, főleg a szántóföldi növénytermesztés területén. Előnyeiket leginkább a célzott, költséghatékony, s ebből adódóan környezetbarát beavatkozások lehetőségei mutatják, két példával is szemléltetve cikkünkben.
jan. 28
5:15
Min bukhat el a napelemes pályázat? (Tiszta Jövő)
A tavaly év végén bejelentett felújítási támogatás óta szinte napról napra újabb és újabb információk láttak napvilágot a 2020. január 1-től induló Otthonfelújítási Programmal kapcsolatban.
jan. 28
5:27
Volt IMF-vezér: 2022-re állhat helyre a világgazdaság (Növekedés)
A jövőben az euróövezetet olyan strukturális reformokkal kell megerősíteni, melyek segítenek mérsékelni az egyes régiók között növekvő különbségeket - mondta a Növekedésnek Jacques de Larosière, az IMF korábbi vezérigazgatója és a francia jegybank volt elnöke.
jan. 28
5:33
Bécs városa tőkeinjekcióval segíti a vállalatokat (ProfitLine)
Az osztrák főváros céget alapított, hogy tőkeinjekciót adhasson a koronavírus-járvány miatt válságba került tradicionális bécsi vállalatoknak; a támogatottak között van például a Frey Wille ékszerészet, az Adamol motorolaj- és kenőanyaggyártó, az ottakringi Café Ritter, amely 1907 óta üzemel vagy a Burgtheater híres, eredeti állapotában fennmaradt
jan. 28
5:39
Jön a megújuló ferihegyi gyorsforgalmi út, a vasút viszont homályba vész (Menedzsment Fórum)
A költségvetés összesen csaknem nettó 1,4 milliárd forintot fizet a nyertes FŐMTERV-UTIBER párosnak, hogy megtervezzék a ferihegyi repülőtér korszerű megközelítésére alkalmas utat és a kapcsolódó infrastrukturális elemeket. A szintén nagyon szükséges vasúti kapcsolat újragondolása viszont továbbra is késik.
jan. 28
5:39
Átlagosan öt mobiltelefon-tartozékkal rendelkezik egy magyar fogyasztó – virágzik a piac (Márkamonitor)
Átlagosan öt mobiltelefon tartozékkal rendelkezik egy magyar fogyasztó, de generációk mentén van eltérés: a legfiatalabb korosztály majdnem hat, míg egy 61 év feletti válaszadó átlagosan kevesebb, mint öt kiegészítőt használ. A MediaMarkt és a Cellect hazai mobiltelefon kiegészítők piacát vizsgáló felméréséből az is kiderült, hogy a vásárlók termék
jan. 28
5:39
Pénzügyi tudatosságra nevel a pandémia -a bűvös 50-30-20-as szabály (KKV Magazin)
A lakosság nagyrészének szüksége lenne pénzügyi tudatosságának fejlesztésére, ami hatványozottan igaz a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet idején. Kővári Erika pénzügyi menedzser szerint a pandémiával elindult egyfajta tanítási folyamat, az emberek többsége elkezdett spórolni, de így sincsenek tisztában vele, hogyan kell ezt a gyakorlatban ha
jan. 28
5:39
Miért van szüksége az elektronikai iparnak automatizálásra? (New Technology)
Jelenleg az elektronikai iparra leginkább ható tényező a robotizálás. Ebben a gyorsan növekvő szegmensben működő gyártóvállalatoknak rá kellett jönniük, hogy a versenyképesség megőrzése érdekében az automatizálás létfontosságú. Ennek eredményeképp vállalkozások világszerte elkezdtek az AMR-ek (autonóm mobil robotok) felé fordulni, mivel a technológ
jan. 28
5:39
Az út a digitalizáció területére vezet (Mezőhír)
A magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességének napirenden tartásához is hozzájárul.
jan. 28
5:39
Hatékonyabbá vált a Rail Cargo működése (Transpack)
A Rail Cargo Hungaria tulajdonába került a Technical Services Hungaria Járműjavító Kft. Ezzel a döntéssel javul a társaság működési hatékonysága.
jan. 28
5:45
Mi lesz belőled malackám? (Agrárágazat)
Alacsony felvásárlói árak, magas takarmányköltségek – mi lesz a megoldás?
jan. 28
5:45
Kia Sorento X-Line (GépMax)
A Kia Sorento X-Line modelljének összkerékhajtása zárható központi differenciálművet és 20 colos felniket kapott.
jan. 28
5:54
Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága (Pénzcentrum)
Hamarosan fontos döntés születik az Európai Unió Bíróságán, amely a legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt. Korántsem biztos azonban, hogy végleg rendeződni fognak az ügyek az alapján, amit az ügyben érintett
jan. 28
6:03
Az ellátási lánc jövője: cobotok, drónok és mesterséges intelligenciás kamerák (ProfitLine)
A Deloitte Technology Trends 2021 kutatása szerint a közeljövőben az ellátási lánc szereplői között az adatmegosztás kerül előtérbe, az egyes cégek láncai helyett a teljes terméklánc válik láthatóvá. Újabb technológiák elterjedése várható, a robotok és cobotok (együttműködő robotok) megjelenésével csökkennek a költségek, és javul a folyamat biztons
jan. 28
6:09
Budapesten zuhant legnagyobbat a lakáspiaci adásvételek száma (Portfolio)
2020 I–III. negyedévében az újlakás-eladások száma 18, a használtaké 14%-kal kevesebb volt az előző év azonos időszakinál. A II. negyedévre jellemző jelentős visszaesés a III. negyedévben nem folytatódott. A használtlakás-piacon a falusi CSOK által támogatott településeken nem volt forgalomcsökkenés, miközben Budapesten érezhetően csökkent az adásv
jan. 28
6:09
Már több mint egymilliárd hirdetést adtak fel a Vaterán (Márkamonitor)
A Vaterán 2021. január 12-én, Győr-Moson-Sopron megyéből adták fel az egymilliárdodik hirdetést, amelynek tárgya egy BMW 328-as modellje volt.  A húszéves online piactéren indulása óta több mint 93 millió darab terméket adtak el csaknem 248 milliárd forint értékben, melyek nagyobb hányada kelt el fix áron, mint online aukció keretében.   A Vatera 2
jan. 28
6:09
A dollár erősödése is gyengítette a búza árjegyzését (Agrofórum)
Valamelyest megtorpant az elmúlt napok általános dinamikus emelkedős trendje az agrártőzsdéken. Chicagóban a kukorica és a szójabab is csak 0,3-0,3 százalékkal drágult, sőt a búza 1,3 százalékot vesztett értékéből. Igaz a repcéért 2,6 százalékkal kellett többet fizetni. Párizsban is hasonló folyamtok zajlottak le a parketten, a malmi búza 0,5 száza
jan. 28
6:09
Mennyibe kerül most egy 500 ezer forintos kölcsön, ha gyorsan szükségünk van a pénzre? (Bank360 blog)
Januártól elérhetők a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök. A jegybanki minősítés az 500 000 forint alatti hiteleknél nagy árváltozással járhatna, de egyelőre csak egy bank kínál ilyen hitelt.
jan. 28
6:09
A gyógyítást segítő 3D nyomtatóközpontot alakítottak ki Szegeden (okosipar.hu)
A gyógyítást és az élettudományi kutatásokat segítő 3D nyomtatóközpontot alakítottak ki több mint 600 millió forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t. A közlemény szerint napjainkban a 3D technológia – amely ötvözi az anyagtudományok, a léze
jan. 28
6:11
Összecsapott a két globális szuperhatalom - A tét, ki látja el energiával Európát (Portfolio)
Már közel 10 éve annak, hogy először felmerült az ötlet, hogy kibővítsék a Balti-tenger alatt húzódó földgázvezetéket, amely megduplázná az eddigi kapacitásokat, és később az Északi Áramlat-2 nevet kapta. A projekt fő kivitelezője az orosz Gazprom, de a finanszírozásban bőven részt vállaltak európai vállalatok is, mint amilyen a Shell, az OMV vagy

Keresés