2015. január 13. kedd

jan. 13
5:21
Delfinszerű tengeri hüllő maradványait fedezték fel Skóciában (Infostart)
Delfinszerű tengeri hüllő 170 millió éves maradványait fedezték fel a skóciai Skye szigetén, a leletről a Scottish Journal of Geology legújabb számában jelentették meg tanulmányukat az Edinburghi Egyetem és a Glasgow-i Hunterian Múzeum paleontológusai.
jan. 13
5:39
Elindulna az első afrikai Hold-misszió (Infostart)
Közösségi finanszírozással indulna az első afrikai Hold-misszió. Az Africa2Moon projekt szervezői a legszegényebb kontinens mérnökeinek és tudósainak következő generációját szeretnék megnyerni céljaikhoz.
jan. 13
5:57
Félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel (Infostart)
Ritka, félig hím, félig nőstény pillangót fedeztek fel egy lepkekiállításon Philadelphiában.
jan. 13
7:42
Rejtélyes molekulák galaktikus elhelyezkedését mutatja egy új térkép (csillagászat.hu)
A Johns Hopkins University csillagászai az SDSS égboltfelmérés sok százezer különféle objektumának színképi vizsgálata alapján mindeddig egyedülálló térképet rajzoltak a Tejútrendszer rejtélyes molekuláinak eloszlásáról. Brice Ménard és Gail Zasowski (Johns Hopkins University), valamint munkatársaik az SDSS (Sloan Digital Sky Survey)
jan. 13
8:18
Valami telibe találta a Földet (168 Óra Online)
Meteoritbecsapódás nyomán keletkezhetett az a kráter, amelyet a közelmúltban fedeztek fel tudósok az Antarktisz keleti részén.
jan. 13
8:48
Merkel: az iszlám Németország része (orientpress)
Angela Merkel német kancellár hétfőn hitet tett amellett, hogy 'az iszlám Németország része'. Németországban 'szívesen látnak' mindenkit, aki elfogadja a törvényeket és nyelvtudást szerez, és a kormány mindent megtesz a bevándorlók integrációjának sikeréért, vallástól és a származástól függetlenül. 'Én minden német kancellárja vagyok, és ebbe beletartozik mindenki, aki tartósan itt él' - mondta…
jan. 13
8:50
Ukrán válság: egyelőre nem lesz csúcstalálkozó (orientpress)
Nem sikerült áttörést elérni az ukrán válság rendezéséről a hétfő este Berlinben tartott német-francia-orosz-ukrán külügyminiszteri megbeszélésen, ezért egyelőre nem rendezik meg a négy ország vezetőjének csúcstalálkozóját.
jan. 13
8:51
Megrázó portrék csonka végtagú polgárháborús katonákról (Múlt-kor)
Egy hihetetlen portrésorozat mutatja be, milyen borzalmas sérüléseket tudott okozni az 1861 és 1865 között zajló amerikai polgárháború. A közel 800 ezer halálos áldozatot követelő testvérháborúban híresen magas volt az amputációk száma.
jan. 13
10:00
Influenza: egyre több a beteg, de járvány még nincs (orientpress)
Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, bár egyelőre nincs járvány az ÁNTSZ összesítése szerint. A szakemberek ezért azt javasolják, aki csak teheti, oltassa be magát, mert a védettség két héten belül kialakul. A vakcinához sokan ingyen juthatnak hozzá.
jan. 13
10:18
Nem mindig megfelelő a drogfogyasztás feltárása az iskolákban (orientpress)
Az alkohol és kábítószer fogyasztására vonatkozó szabályok betartását elvileg ma is ellenőrizni kellene a diákok körében - mutatott rá az országos szülői egyesület elnöke Keszei Sándor. A szülők szerint a tanulói drogfogyasztás feltárása az iskola és a pedagógusok feladata, a diákok pedig kötelesek részt venni a nekik előírt szűrővizsgálatokon.
jan. 13
10:57
A magyar, aki Mandzsúriában épített vasutat (Múlt-kor)
Nyolcvan éve, 1935. január 13-án halt meg Gubányi Károly mérnök, utazó, a bakonyi vasút tervezője, aki részt vett a mandzsúriai vasút építésében is.
jan. 13
11:30
Trükközni fognak a magyar fuvarozócégek? (orientpress)
Kifizetik a kötelező minimálbért a sofőröknek a Németországban dolgozó magyar fuvarozócégek, a borítékban mégis éppen annyi pénz lesz a jövőben is, mint eddig - mondta a Magyar Nemzetnek egy kisvállalkozásnál dolgozó kamionsofőr.
jan. 13
11:32
Kérdéses az erdélyi magyarok összefogása (orientpress)
Erdélyi politikai elemzők nem tartják valószínűnek, hogy 2015-ben megegyezhetnek egymással az erdélyi magyar politikai szervezetek. Stratégiai partnerségük kialakítását és új erdélyi magyar egység létrehozását Tőkés László kezdeményezte pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján.
jan. 13
11:48
Elkészült a rendvédelmi életpályamodell-javaslat (orientpress)
A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) benyújtotta a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek - tájékoztatott az MRK elnöke kedden. Dobson Tibor elmondta: ebben a költségvetés teherbíró képességére figyelemmel javaslatot tettek a végrehajtói állomány illetményének rendezésére, a teljes életpályát felölelő modell kialakítására, amelynek része lehet egy életpálya-…
jan. 13
12:00
Ilyen volt Hitler magánélete egy hódolója szerint (Múlt-kor)
Hitler magánélete a náci Németország első számú vezetőjeként, a német népközösség „gondviselés” által kijelölt vezéreként mindvégig az érdeklődés középpontjában állt.
jan. 13
12:09
A nyelv célja a kommunikáció? – A nyelvi kommunikacionizmus (nyest.hu)
Ön szerint mi a nyelv legfontosabb funkciója? Csak és kizárólagosan az információátadás és a kommunikáció? Na és mit gondol az esztétikairól? És az identitásjelölőről, amiről oly sokszor megfeledkezünk? Csak mert a nyelvi kommunikacionizmus híve ez utóbbi kettőt hajlamosak elfelejteni. Rosszabb esetben figyelmen kívül hagyni.
jan. 13
13:00
Elmarasztalta a magyar államot Strasbourg (orientpress)
A magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon - mondta ki kedden első fokon, nem jogerősen az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.
jan. 13
13:02
Olcsóbb lesz a kőolajtermékek készletezése (orientpress)
Ez év elejétől jelentősen csökkent a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tagjai által a kőolajtermékek után fizetendő tagi hozzájárulások mértéke, ugyanakkor a földgáz utáni hozzájárulás kismértékben emelkedett - ez derül ki a Hivatalos Értesítő idei első számában megjelent közleményből.
jan. 13
13:03
Hatalmas ókori erődöt tártak fel Egyiptomban (Múlt-kor)
Minden idők legnagyobb egyiptomi katonai erődítményét tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell Habua városánál, a Szuezi-csatorna mellett - jelentette be az egyiptomi régészeti miniszter szombaton.
jan. 13
13:18
Megtalálták az AirAsia-gép másik fekete dobozát is (orientpress)
Búvárok kiemelték kedden a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének második fekete dobozát is, amely a pilóták egymás közötti, illetve a pilóták és a repülésirányítók beszélgetését rögzítette - közölte egy jakartai tévének nyilatkozva az indonéz közlekedési minisztérium egyik illetékese.
jan. 13
14:30
Változatlan az EU folyó fizetési mérlegének többlete (orientpress)
Az Európai Unió (EU) folyó fizetési mérlegének többlete 2014 harmadik negyedévében 15 milliárd euró volt, ugyanannyi, mint 2014 második negyedévében - közölte az EU statisztikai hivatala kedden.
jan. 13
14:48
Útdíj-mentesítést kérnek a mozgáskorlátozottak (orientpress)
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja az útdíjat, ezért arra kérte a kormányt, hogy legalább a gyorsforgalmi utakon és a nagyáruházakhoz vezető autópálya-szakaszokon szüntesse meg a díjfizetési kötelezettséget.
jan. 13
15:09
Ön szépnek számítana az ókorban? (Múlt-kor)
Az ókori Hellászban a szépség szabályai mindennél fontosabbak voltak. A hölgyek szemében a kívánatos erősebbik nem meztelen és fényes volt, míg férfiak a teltkarcsú vörösöket preferálták a leginkább. A jóképű férfi áldás volt a családban, azonban a szép leány rossz ómennek számított.
jan. 13
15:15
Kecskékkel legeltetik le a tájidegen növényeket Amerikában (MaHu)
Az elmúlt években egyre sikeresebben alkalmazzák a kecskéket az özönnövények elleni küzdelemben az Egyesült Államokban. A módszernek számos előnye van a kemikáliákkal és a mezőgazdasági gépekkel szemben.
jan. 13
16:18
Rekordévet zárt a turizmus 2014-ben (orientpress)
Két számjegyű növekedést mutatott a magyar turizmus teljesítménye a 2014 januárja és novembere közötti időszakban. A növekedés negyedik éve töretlen Magyarországon - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kedden. A vendégéjszakák száma 5 százalékkal növekedett, a tavalyi év első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 15 milliárd forint értékben…
jan. 13
16:20
Bejelentési kötelezettség a kockázatos élelmiszerek ellenőrzésére (orientpress)
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint egyéb termékekre. Január elsejétől egyes, a 200 kilogrammot vagy 250 ezer forintot meghaladó élelmiszer-szállítmányokra EKÁER számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják.
jan. 13
17:21
A globális felmelegedés miatt a garnéla íze is megváltozhat (MaHu)
A globális felmelegedés egyik kísérőjelensége az óceánok vízének elsavasodása. A légkör széndioxid-koncentrációjának emelkedésével párhuzamosan a tengervíz kémiai összetétele - és vele a tengeri ökoszisztémák is megváltoznak.
jan. 13
17:30
Így fejlesztenék a Normafa környékét (orientpress)
Elkészült a Normafa rehabilitációját előkészítő Natura 2000-es hatásvizsgálat. A XII. kerületi önkormányzat egyebek mellett szeretné a pusztulófélben levő, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, a meglévő épületeket új funkciókkal kibővíteni, hosszabb sípályák, valamint nagyobb kiterjedésű új létesítmények létrehozását azonban nem tervezik - erről Pokorni Zoltán, a kerület…
jan. 13
17:39
Egyre gyakoribbak a tömeges pusztulások az állatvilágban (MaHu)
Tömeges pusztulás, amikor egy populáció jelentős százaléka - akár több mint 90 százaléka - odavész rövid időn belül. Az ilyen esetek óriási csapást jelenthetnek egy populáció számára.
jan. 13
17:48
Csehországban is leépít a Tesco (orientpress)
Két nagy üzletet zár be rövidesen a brit Tesco áruházlánc Csehországban. Az Ústí nad Labem-i hipermarket és egy prágai szupermarket bezárása következtében 102 ember munkahelye szűnik meg - közölte a Tesco szakszervezeti szövetsége kedden Prágában. Az áruházláncban működő szakszervezetek sztrájkkészültséget hirdettek és válságforgatókönyvet készítenek elő.
jan. 13
18:15
Neves tudósok: fontos, hogy a mesterséges intelligencia a társadalmat szolgálja (MaHu)
Mára kialakult egy széles tudományos konszenzus arról, hogy a mesterséges intelligencia kutatása jelentős fejlődést mutat, ezért valószínűleg már a közeljövőben is egyre nagyobb hatást lesz képes gyakorolni a társadalomra.
jan. 13
18:18
Kagylók mesélnek az Azték Birodalom nagyságáról (Múlt-kor)
Az azték áldozati rítusokban az Azték Birodalom hódításai sűrűsödtek össze - állapította meg egy új kutatás.
jan. 13
18:27
Vegetáriánus szalonna és költői eszközök (nyest.hu)
Lehet olyat mondani, hogy „vegetáriánus szalonna”? És mi az a „vegán kolbász”? Bármennyire abszurdak, értjük ezeket a kifejezéseket. Az már más kérdés, hogy mi az oka, a motivációja annak, hogy ilyen elnevezéseket használjunk.
jan. 13
19:21
Betiltották a tehéntrágya égetését a sárguló Tádzs Mahal közelében (Múlt-kor)
Betiltották a tehéntrágya égetését az észak-indiai Tádzs Mahal közelében, mivel a világhírű mauzóleum egyre sárgább a folyamatos levegőszennyezés következtében.
jan. 13
20:39
Ősi egyiptomi erődöt tártak fel a Sínai-félszigeten (MaHu)
Az eddigi legnagyobb ismert ókori egyiptomi erőd 3000 éves romjait és alapjait tárták fel a Sínai-félszigeten fekvő Tell-Habua lelőhelyen.
jan. 13
21:33
Vége a Google TV-nek - 2015-01-13 20:47:46 (sat.hu)
A Google hivatalosan bejelentette, hogy vége a Google TV-nek és a jövőben az Android TV-re fog koncentrálni, és a Google Cast rendszerre.

Keresés