2015. január 10. szombat

jan. 10
5:42
A majmok képesek megtanulni az önfelismerést (Infostart)
A majmoknak megtanítható, hogy felismerjék magukat a tükörben - állítják kínai szakemberek.
jan. 10
8:42
Nanohuzalos ruházat a hideg ellen (Infostart)
Nanohuzalos ruházattal védekezhetünk fűtés nélkül a hideg ellen a Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett technológiának köszönhetően.
jan. 10
9:54
Szélsőséges nézeteket vallani egészségesebb? (nyest.hu)
Egy európai kutatásból az derült ki, hogy a politikai szélsőségeket képviselők heti átlag 40 perccel mozognak többet, mint a politikai középen elhelyezkedők – függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldaliak. Szélsőségesnek lenni tehát egészségesebb?
jan. 10
10:24
Sokba kerül Ukrajnának a háború (orientpress)
Ukrajnának naponta 5 millió eurós (1,6 milliárd forint) terhet jelentenek a 'háborús költségek' - mondta az ukrán pénzügyminiszter egy pénteki német lapinterjúban. Natalja Jareszko a Handelsblatt című üzleti lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy a napi 5 millió euró csak a katonai műveletek közvetlen költsége, és ezen felül további súlyos terheket ró Ukrajnára az Oroszországgal kialakult konfliktus.
jan. 10
10:26
Növekszik az aggodalom az arab világban is (orientpress)
Feszült figyelemmel követik az arab világban a nyugati társadalmak reakcióját a párizsi gyilkosságokra; sokan az iszlámellenes érzelmek rohamos terjedésétől tartanak. 'Az embereken ilyenkor eluralkodik az érzés, hogy a Nyugat nem képes különbséget tenni az arab társadalmak túlnyomó többségét alkotó mérsékelt muzulmánok, és a terroristák között' - mondta Ammár Ali Haszan egyiptomi politológus.
jan. 10
12:48
Tavasszal elindul Budán is az 1-es villamos (orientpress)
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a tavasszal pontosan mikor indulhat meg a villamosforgalom az 1-es villamos új, Rákóczi híd-Fehérvári út szakaszán.
jan. 10
13:12
A hidegvérű profikat is lebuktatja az új hazugságvizsgáló berendezés (MaHu)
A holland és brit kutatók által kifejlesztett hazugságvizsgáló a számítógépes animátorok által is használt motion capture technológiára épül.
jan. 10
13:48
Meghalt egy kisbaba a rendkívüli hideg miatt (MaHu)
A legnagyobb bajokat a Gázai övezetben okozza a rendkívüli időjárás, ahol egy kéthónapos csecsemő súlyosan meghűlt, majd a hideg miatt kapott súlyos tüdőgyulladásban életét vesztette. A kisbaba családjával egy olyan épületben lakik, amelyet súlyos károk értek a nyári harcokban.
jan. 10
14:18
Járvány miatt nincs tanítás egy szekszárdi középiskolában (orientpress)
Tanítási szünetet rendeltek el a Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium szekszárdi Bezerédj tagintézményében, ahol a diákok több mint fele megbetegedett.
jan. 10
14:36
Gondolkodni tanítja a filmnézőt a Drága Elza! (orientpress)
Támogatás nélkül, a készítők őszinte lelkesedésének köszönhetően készült el a keleti fronton játszódó Drága Elza!, amely azonban messze túlmutat egy hagyományos háborús mozin. Hogy miről szól valójában a film és ki is a sokak által találgatott Elza? - a Rádió Orient műsorában Füle Zoltán rendező, valamint Ripli Zsuzsanna színésznő számolt be.
jan. 10
14:54
Milliókra számítanak a vasárnapi párizsi megemlékezésen (orientpress)
Még hetekig fenntartják a franciaországi Ile-de-France régióban a terrorkészültség legmagasabb szintjét, az ország többi részében pedig a hozzá kapcsolódó különleges intézkedéseket, sőt tovább szigorítják azokat - jelentette be szombaton Bernard Cazeneuve belügyminiszter a kormány válságtanácskozása után, amelynek témája az előző nap véget ért terrorcselekmény-sorozat volt.
jan. 10
15:30
További akciókkal fenyegetőzik az al-Kaida (orientpress)
Az al-Kaida jemeni szárnyának egyik tagja pénteken bejelentette, hogy ennek a szervezetnek az irányításával hajtották végre a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni - tizenkét ember halálával végződött - merényletet.
jan. 10
15:48
Eurovíziós Dalfesztivál - Elkezdődött a visszaszámlálás Bécsben (orientpress)
Elkezdődött a visszaszámlálás, a bécsi városháza (Rathaus) előtti téren digitális torony mutatja, hogy hány nap van még hátra a Eurovíziós Dalfesztivál döntőjéig, május 23-ig. A fesztivál tavalyi házigazdája, Koppenhága városának első embere adja át januárban a szimbolikusan a kulcsot Bécs polgármesterének.
jan. 10
15:54
Vége: misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1 (MaHu)
Az utolsó online csomag 21 óra 21 perc 43 másodperckor érkezett be Argentínából, ezután nem észleltek több jelet a Masat-1-ről. Ennek részben az az oka, hogy a műhold az utolsó óráit vagy óceán, vagy olyan terület felett töltötte, ahol nem voltak a magyar irányítók számára adatokat gyűjtő földi állomások.
jan. 10
16:24
Negatív kamattal védik a frankot (orientpress)
A Svájci Nemzeti Bank (SNB) 38 milliárd frankos nyereséget ért el tavaly. A frankon 34 milliárdot, az aranytartalékon négymilliárdot kerestek - írja a Reuters. A summa euróban 32 milliárd eurót tesz ki, azaz mindössze 2,5 milliárd euróval kisebb, mint a teljes magyar devizatartalék - a december végi állapot szerint.
jan. 10
18:18
Megtalálták a Föld ikertestvérét (MaHu)
A 475 fényévre lévő exobolygót a Kepler űrteleszkóp szúrta ki. A távcső négy év alatt több mint ezer bolygót azonosított.
jan. 10
21:00
Misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1 (Infostart)
Misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel megsemmisült - a Föld légkörébe érve elégett - a Masat-1, Magyarország első műholdja - közölte a missziót irányító kutatócsapat az MTI-vel.
jan. 10
23:24
Elindították a Dragon teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (Infostart)
Elindították szombaton az amerikai Dragon teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), a már levált gyorsítórakétát azonban nem sikerült épségben egy platformra irányítani az Atlanti-óceánon.

Keresés