2015. január 16. péntek

jan. 16
6:03
Ekkora kisbolygó még nem jött ilyen közel (168 Óra Online)
Fél kilométer átmérőjű aszteroida repül el a Föld mellett január végén, de nem jelent majd veszélyt a bolygóra – közölte az amerikai űrkutatási hivatal.
jan. 16
10:15
Itt a Lovejoy-üstökös! (csillagászat.hu)
Üstökös tartja izgalomban a csillagászat iránt érdeklődőket. A C/2014 Q2 (Lovejoy) puszta szemmel éppen észrevehető bolyhos csillagként látszik, igazi természetét csak komolyabb távcsővel deríthetjük fel. Szitkay Gábor, Nyúl Senki se keressen “zöld fényben ragyogó” csóvás égi vándort az égen, a 4
jan. 16
10:21
Miért megy a világháborús megemlékezésre Kim Dzsong-un? (Múlt-kor)
Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását, így ott lesz a 2015. május 9-i moszkvai győzelem napi megemlékezésen Észak-Korea diktátora, Kim Dzsong-un - írta a The Daily Telegraph angol napilap.
jan. 16
10:23
Véres bankrablás 1934 szilveszterén (Múlt-kor)
December 31., azaz Szilveszter napja már az 1930-as években sem számított munkaszüneti napnak. A bankokban is munkanapot tartottak, így történhetett meg, hogy néhány rosszfiú különleges programot szervezett aznapra.
jan. 16
11:24
Elhalasztották Biszku büntetőperét (Múlt-kor)
Elhalasztotta a Biszku Béla elleni másodfokú büntetőpert az eljáró bírói tanács a védelem elfogultsági kifogása miatt a Fővárosi Ítélőtáblán pénteken.
jan. 16
12:27
Több mint száz évig állt egy fának támasztva egy puska Nevadában (Múlt-kor)
A kelet-nevadai Great Basin Nemzeti Parkban egy fának támasztva találtak egy 132 éves Winchestert a közelben kutató amerikai régészek, akik úgy vélik, a puskát több mint száz éve hagyhatta ott a gazdája.
jan. 16
12:45
Gyorsabban emelkedett a globális tengerszint, mint ahogyan hitték (MaHu)
A tengerszint emelkedése elsősorban a kis szigetállamok lakóit veszélyezteti, akik gyakran mindössze néhány méterrel a tengerszint felett élnek.
jan. 16
13:30
Egy óriási Manhattanről álmodtak 1911-ben (Múlt-kor)
Egy még hatalmasabb New York - ezzel a címmel adták be 1911-ben azt az építészmérnöki javaslatot, amely feltöltötte volna a Manhattan keleti oldalát Queens-től és Brooklyntól elválasztó tengerszorost, az East Rivert, jelentősen átalakítva az iparvárossá változtatott település arculatát.
jan. 16
14:33
A magyar történelem ismeretlen dokumentumai kerültek elő a Vatikánból (Múlt-kor)
Majd két és fél évszázad köztörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű, jórészt eddig ismeretlen dokumentumait dolgozta fel és hozta nyilvánosságra az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport most megjelent új kiadványában.
jan. 16
15:00
Személyszállítási szolgáltatások az Alkotmánybíróság előtt (orientpress)
Az Alkotmánybíróság 2015. január 20-i teljes ülés keretében több bejelentést vizsgál, közte a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 51. § (4) bekezdés 'fokozatosan' szövegrésze alaptörvény-ellenessége, illetve nemzetközi szerződésbe ütközése megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt.
jan. 16
15:06
Légiháború - itt a drónokra vadászó drón (MaHu)
A kerítés egészen a 21. századig megfelelt eredeti céljainak, de mi tartson vissza egy levegőből érkező, hívatlan látogatót? Például egy másik drón!
jan. 16
16:36
Megkerült a 11 éve eltűnt űrszonda (Infostart)
Megtalálták az elveszettnek hitt első európai marsi leszállóegységet, a brit Beagle2-t, amelynek 2003 decemberében kellett landolnia a vörös bolygón.
jan. 16
16:39
Csak 15 perc szex jutott a bakáknak az 1. világháborús bordélyokban (Múlt-kor)
Kiből lehetett örömlány a tábori bordélyokban? Milyen ruhát kellett viselniük? Mennyibe került egy-egy „látogatás” a tiszteknek és a bakáknak? Hány nemi beteget regisztráltak az osztrák-magyar hadseregben az első világégés idején?
jan. 16
17:06
Svájci kézbe került a magyar Praktiker (orientpress)
A magyarországi Praktiker lánc új tulajdonosa a svájci Papag AG, amely tavaly márciusban a lengyelországi Praktikert is megvásárolta - tudatta a Világgazdaság.
jan. 16
17:42
Interaktív lett az aztékok történelmét bemutató kódex (Múlt-kor)
Interaktív lett az aztékok Kolumbusz előtti története egyik legfontosabb forrásának tekintett, 16. századi mexikói kódex - jelentette be a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).
jan. 16
18:45
75 éve halt meg Hültl Hümér, a szike Paganinije (Múlt-kor)
Hetvenöt éve, 1940. január 18-án halt meg Hültl Hümér orvostanár, a gyomor-bélvarrógép feltalálója, akit virtuóz műtétei miatt orvosi körökben a szike Paganinijének neveztek.
jan. 16
19:00
A Neander-völgyi ember sokkal okosabb volt, mint gondoltuk (MaHu)
Egy franciaországi lelet azt bizonyítja, hogy a Homo neanderthalensis sokkal fejlettebb tudással rendelkezett, mint eddig feltételezték a szakemberek. Ő is készített már csonteszközöket.
jan. 16
19:00
Ahol az ember már átlépte a Föld ökológiai terhelhetőségének határát (Infostart)
Kilencből négy területen, főleg a klímát és a fajok kihalását illetően, az ember már átlépte a Föld terhelhetőségének határát - állítja egy új tudományos kutatás.
jan. 16
19:18
Megvan a Marsnál 10 éve eltűnt űreszköz! (MaHu)
A NASA azt állítja, hogy ráakadt arra az európai űrjárműre, ami még 2003 végén tűnt el a vörös bolygónál.
jan. 16
20:21
A pokol polgármestere (168 Óra Online)
Három szoba is volt a rákospalotai házban. A kertben málnabokrok, gyümölcsfák. Az utóbbi években már csak kertészkedett, a szekrényben porosodott honvédtiszti díszegyenruhája. Ötvenhárom áprilisában mégis eljött érte az ÁVO. Vallottak rá: látták, amint a pénzéért meggyilkolta Raoul Wallenberget.
jan. 16
20:51
Rejtélyes hajó fekszik a Michigan-tó fenekén (Múlt-kor)
A kincsvadászok szerint a Nagy Tavak legrégebbinek vélt hajóroncsa, a Le Griffon lehet, amely még XIV. Lajos francia király megbízásából épült.

Keresés