2015. január 27. kedd

jan. 27
5:33
Megkezdte a Plútó fényképezését az amerikai űrszonda (Infostart)
A New Horizons amerikai űrszondának a tervek szerint vasárnap kellett megkezdenie a Plútó törpebolygó, valamint legnagyobb holdjának, a Charonnak a fényképezését, az első képek kedden érkezhetnek a Földre, s a felvételeket rövid időn belül közzéteszik.
jan. 27
5:51
Elsüllyedt erdőt fedeztek fel Norfolknál (Infostart)
Egy nagyjából tízezer éves, elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjainak közelében.
jan. 27
6:09
Vörös számok voltak a római Colosseumban (Infostart)
Vörös színezékkel festett számok segítették a nézők eligazítását a római Colosseumban - derült ki az ókori műemlék restaurálása folyamán.
jan. 27
7:21
USA hó-show: szükségállapot az északkeleti parton (MaHu)
Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el nagy erővel az Egyesült Államok északkeleti területét.
jan. 27
7:33
Holdja van a földsúrolónak! (csillagászat.hu)
A nagy visszhangot keltett (357439) 2004 BL86 jelű kisbolygó tegnapi földközelségének legfőbb eredményét egyelőre azok a radarképek jelentik, amelyeken az égitest forgása mellett apró holdját is sikerült azonosítani. A NASA Deep Space Network hálózatának 70 m-es goldstonei rádiótávcsövével – azt
jan. 27
9:00
Siker és kudarc (nyest.hu)
Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg Miskolcon a Taní-tani konferenciát. A nyest is ott lesz...
jan. 27
9:54
Számozott szektorok voltak a Colosseumban (Múlt-kor)
Piros festékkel kiemelt számok nyomait találták meg a római Colosseum boltívein a kétezer éves ókori amfiteátrum restaurálását végző olasz szakemberek.
jan. 27
9:56
70 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor (Múlt-kor)
Január 27-én lett hetven éve, hogy felszabadult az auschwitzi haláltábor. Ezt a napot 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.
jan. 27
10:57
Először hívták elő a második világháborús negatívokat (Múlt-kor)
70 évvel ezelőtt egy ismeretlen katona 31 tekercsnyi felvételt lőtt a második világháborús szolgálatai alatt. Levi Bettweiser amerikai gyűjtő és restaurátor nemrég fedezte fel ezeket a mindezidáig nem ismert negatívokat, előhívta, majd feljavította őket
jan. 27
11:45
Öt földméretű bolygót találtak egy ősi csillag körül! (csillagászat.hu)
A Kepler-űrtávcső négy évet átfogó fotometriai adatsora alapján öt földméretű bolygót azonosítottak egy ősi, 11,2 milliárd éves csillag körül. A planéták azonban rendkívül közel keringenek a csillaghoz, így biztosan nem lakhatók. Tiago Campante (University of Birmingham), Steve Kawaler (Iowa State
jan. 27
11:57
Megtalálták Cervantes maradványait? (Múlt-kor)
Egy M.C. monogrammal ellátott ládikát fedeztek fel a Miguel de Cervantes földi maradványai után kutató spanyol régészek egy 17. századi madridi templom kriptájában - jelentette az AP hírügynökség hétfőn.
jan. 27
13:00
Újabb tetoválásokat találtak Ötzin (Múlt-kor)
Több, korábban ismeretlen tetoválást azonosítottak olasz kutatók egy modern képalkotó technika segítségével Ötzin, az 5300 éves Hauslabjochi emberen, akinek a testén így már 61 testfestés különböztethető meg.
jan. 27
14:03
Az Australopithecus ugyanúgy használta kezét, mint a modern ember (Múlt-kor)
Azt tudjuk, hogy a modern ember hogyan használta/használja két mellső végtagját, de azzal kapcsolatban nincs konszenzus, hogy más emberfélék kézhasználata mennyiben volt a miénktől eltérő.
jan. 27
14:05
70 éve gyilkolták meg Szerb Antalt (Múlt-kor)
Hetven éve halt meg Szerb Antal író, irodalomtörténész, műfordító. Az állandó nélkülözéstől, a kemény munkától és ütlegeléstől legyengült írót 1945. január 27-én egy nyilas keretlegény puskatussal verte agyon.
jan. 27
15:06
Széchényi Pál: szerzetes, főpap, hazafi (Múlt-kor)
A Rákóczi szabadságharc idején a kurucok és a bécsi udvar között betöltött közvetítői, békéltetői szerepéről is ismert gróf Széchényi Pál érsek életéről, újratemetéséről és a nagycenki mauzóleumban fekvő múmiájának kutatásáról nyílik kiállítás április 21-én Győrben, az Esterházy-palotában
jan. 27
15:08
Felkészületlenül mentünk a Nagy Háborúba (Múlt-kor)
1914 nyarán nem lett volna szabad az Osztrák-Magyar Monarchiának háborút kirobbantania, ráadásul az ellenfeleivel szemben birtokolt előnyeit két kézzel herdálta el a politikai és katonai vezetés - nyilatkozta a Múlt-kornak Pollmann Ferenc történész
jan. 27
15:12
A depresszió és az öngyilkosság a vándorgyűlés témája (Infostart)
A depresszió, az öngyilkosság és annak megelőzése a témája a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. vándorgyűlésének, amelyet Szegeden rendeznek meg szerdától szombatig.
jan. 27
16:06
Magyar csillagászok vizsgáltak elsőként kisbolygókat a Kepler-űrtávcsővel (MaHu)
Szabó Róbert és kutatócsoportjának tagjai arra voltak kíváncsiak, hogy az aszteroidák jelenléte miként befolyásolja a csillagok pontos fényességmérésének lehetőségét.
jan. 27
17:03
Átállás DAB+ rendszerre – Németországban - 2015-01-26 16:50:59 (sat.hu)
Januárban egész Németországban DAB+ rendszerre állnak át az eddigi DAB helyett, miközben továbbra is foghatók maradnak az analóg FM és AM rádióadók is.
jan. 27
17:05
Oroszország DVB-T2-re váltott - 2015-01-27 16:06:44 (sat.hu)
Az orosz televíziós és rádiós műsorszóró hálózat (RTRS) befejezte az átállást DVB-T2-re, miután többek között a moszkvai régió is adoptálta az új szabványt.
jan. 27
18:15
Kártérítést kapnak a romániai forradalom áldozatai (Múlt-kor)
A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága összesen 832 500 euró (260,2 millió forint) kártérítést ítélt meg az 1989-es romániai forradalom 81 áldozatának amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket - jelentette a Mediafax román hírügynökség.
jan. 27
18:27
Kik hisznek az összeesküvés-elméletekben? (nyest.hu)
Egy vizsgálatból az derült ki, hogy a politikai szélsőségek képviselői hajlamosabbak hinni az összeesküvés-elméletekben, mint a politikai mérsékelt véleményen lévők. De hogy függnek össze a politikai szélsőségek és a konteók?
jan. 27
19:21
Ezért lesz rövidebb a szarvasmarhák farka (Infostart)
Megtalálták a Holstein-fríz fajtájú szarvasmarhák nyakcsigolyahiányát okozó génhibát német tudósok.
jan. 27
21:45
A Tejútrendszer eddig ismert legrégebbi naprendszerét fedezték fel (Infostart)
A Tejútrendszer eddig ismert legrégebbi, 11,2 milliárd éves naprendszerét fedezte fel tudósok egy nemzetközi csoportja.
jan. 27
23:51
Holdjával együtt jön a Föld felé a hatalmas aszteroida (Infostart)
Hold is kíséri a 2004 BL86 nevű, példátlanul nagy aszteroidát, amely hétfő délután repült el a Föld közelében.

Keresés