2015. január 29. csütörtök

jan. 29
7:09
Meghalt a lézer (egyik) atyja (MaHu)
A sci-fi filmek, a modern sebészet, az optikai adattárolás mind-mind életünket meghatározó gondolatokkal, termékekkel és szolgáltatásokkal lenne szegényebb a koherens fénysugár nélkül.
jan. 29
8:15
Biztonságossági (nyest.hu)
Van-e olyan szó, hogy „biztonságossági”? Vagy az egyszerűen „biztonsági”?
jan. 29
9:15
Így lehet újrahasznosítani egy rakétát (MaHu)
Még sosem csináltak ilyet, és az első kísérlet balul sült el. De most ön is megnézheti videón, hogyan is zajlik (fog zajlani) egy "rakéta-újrahasznosító" eljárás.
jan. 29
10:09
A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton (Múlt-kor)
A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.
jan. 29
10:21
Hamptonok? (nyest.hu)
Fordítás közben sokszor kerül elő a dilemma, hogy egy tulajdonnevet lefordítsunk-e, és ha igen, akkor milyen mértékben.
jan. 29
11:12
Felelőst találtak a Tutanhamon-botrány ügyében (Múlt-kor)
Menesztették a kairói Egyiptomi Múzeum restaurátori osztályának vezetőjét, miután helytelenül ragasztották vissza Tutanhamon fáraó világhírű arany halotti maszkjának szakállát.
jan. 29
11:14
Film árnyalhatja a képet Hitler pápájáról (Múlt-kor)
Az alkotók szándéka szerint XII. Piuszt kedvezőbb színben feltüntető filmet mutatnak be a Vatikánban március 2-án, a sokat vitatott pápa - eredeti nevén Eugenio Pacelli - születésének és megválasztásának évfordulóján.
jan. 29
12:06
Egy balszerencsés csillag végnapjai (csillagászat.hu)
Nagy valószínűséggel egy gigászi fekete lyuk által széttépett csillag maradványainak sugárzását sikerült megfigyelnie egy amerikai kutatócsoportnak. Az eredményeket közlő cikk vezető szerzője Vinkó József magyar csillagász. Elméleti asztrofizikusok már évtizedekkel ezelőtt megjósolták, hogy nagy tömegű fekete lyukak közelében bóklászni finoman
jan. 29
12:15
Pályázatokat várnak az idei Sziget Fesztivál látványvilág színesítésére (orientpress)
Idei látványvilágának színesítésére vár pályázatokat a Sziget fesztivál három kategóriában. Az óriás méretű installációk, emblematikus látványelemek, illetve izgalmas művészeti projektek jelentkezését március 10-ig várják.
jan. 29
12:15
Tüzes ágyúkkal akarta megtámadni IV. Károly Ausztráliát (Múlt-kor)
Mivel IV. Károly fenyegetve érezte Spanyolország csendes-óceáni érdekeit, a spanyol uralkodó azt tervezte, hogy megtámadja a brit gyarmati uralom alatt álló Ausztráliát - derült ki egy újonnan előkerült spanyol forrásból.
jan. 29
12:27
Éljenek a nyelvjárások, éljenek a falusi nyelvhasználók, éljen a nyelvi ruralizmus! (nyest.hu)
A falusiak szebben beszélnek, mint a nagyvárosi emberek? Egy romlatlanabb nyelvet őriznek, mint például a köznyelvet beszélő embertársaik? A kérdésekre választ kap cikkünkből, amiben egy olyan nyelvi ideológiát mutatunk be, melynek hívei a nyelvjárásoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak. De ez nem jelenti azt, hogy toleránsak is a nyelvhasználók többségével szemben.
jan. 29
12:51
Frissítésen dolgozik a Fehér Háznál lezuhant drón gyártója (MaHu)
A sencseni SZ DJI Technology Co., a Fehér Ház kertjében lezuhant kvadkopter gyártója olyan frissítésen dolgozik, amely alkalmatlanná teszi drónjait a Washington zárt légterű területei feletti repülésre
jan. 29
13:09
Meghalt a lézer egyik feltalálója (Infostart)
Meghalt Charles Townes Nobel-díjas fizikus, a lézer egyik feltalálója. A berkeley-i Kaliforniai Egyetem (UC) nyugalmazott professzora 99 éves volt, kórházba szállítás közben hunyt el kedden - olvasható az egyetem honlapján.
jan. 29
13:18
3000 éves bronzkincseket adtak át megtalálóik a Göcseji Múzeumnak (Múlt-kor)
Több mint háromezer éves bronzkincseket, köztük ékszereket, fegyvereket, használati tárgyakat adtak át megtalálóik a zalaegerszegi Göcseji Múzeumnak, ahol a 73 darabból álló leletegyüttest szombattól tárják a nyilvánosság elé. A becsületes megtalálókat jutalomban részesítik - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.
jan. 29
14:21
Lótüszülésben találták meg a buddhista szerzetes múmiáját (Múlt-kor)
Fantasztikus leletre bukkantak régészek Mongóliában: egy nagyjából 200 éve elhunyt, lótuszülésben látható, mumifikálódott buddhista szerzetes teteme került elő.
jan. 29
14:23
Mezítlábas császár a fagyban (Múlt-kor)
1077. január 28-án értek véget IV. Henrik német király gyötrelmei, mikor kinyíltak Canossa várának kapui: a későbbi német-római császár bebocsátást kapott a pápától, aki korábban kiátkozta őt.
jan. 29
15:15
Így robban fel a nátrium, ha vízbe ér (MaHu)
Közkedvelt kísérlet kémiaórákon, mert igen látványosan megy végbe a folyamat - mégis, egészen mostanáig rejtve maradt a nátrium és víz nászának kis titka. Most azonban lerántjuk a leplet; nézze meg videónkat!
jan. 29
15:15
Hétvégétől változik a 4-es, 6-os villamosok közlekedése (orientpress)
A hétvégén rövidített útvonalon, a dél-budai végállomásoktól a Széna térig járnak a 4-es és a 6-os villamosok a Széll Kálmán tér felújítási munkái miatt. Péntektől pedig a gyalogosközlekedés is változik a téren - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön.
jan. 29
15:24
Megerősíti az afrikai kirajzás elméletét egy Izraelben talált ősi koponya (Múlt-kor)
A kutatók szerint a koponya egy összekötő láncszemet jelent, mert genetikai jellegzetességei tükrözik mind az afrikai modern ember, mind a később Európában elterjedt ember vonásait.
jan. 29
15:51
A testvérek többségénél más-más gének állnak az autizmus hátterében (MaHu)
Az idegi-fejlődési rendellenesség genetikai háttere az eddig véltnél is bonyolultabb.
jan. 29
16:27
Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségét (Múlt-kor)
Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket.
jan. 29
16:45
Káros a petefészekre a vegyi anyagokkal való érintkezés (MaHu)
Összefügghet a korai menopauza és egyes mindennapi - műanyagokban, elektronikai termékekben és ipari szennyezésekben előforduló - vegyi anyagokkal való érintkezés.
jan. 29
17:21
Szerzetesek digitalizálják Irak keresztény örökségét (MaHu)
Ősi keresztény kézirataik digitalizálásába kezdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előretörése miatt Erbílbe menekült szerzetesek, hogy megóvják értékes dokumentumaikat a pusztulástól és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék őket.
jan. 29
18:33
Magyarországon vannak a kínai agyagkatonák (Múlt-kor)
Kicsomagolták az első életnagyságú agyagkatonát csütörtökön az Iparművészeti Múzeumban Az ősi Kína kincsei című, február 6-tól látható kiállítás anyagából.
jan. 29
18:45
Régen tényleg minden jobb volt? (nyest.hu)
„Bezzeg az én gyerekkoromban!” „Oh, ezek a mai fiatalok!” „Régen minden jobb volt!” – Egy új felmérés szerint az emberek 71 százaléka gondolja úgy, hogy a világ rossz irányba halad, és minden egyre rosszabb lesz. De valóban igaz ez vagy csak az elménk tréfál meg minket?
jan. 29
19:12
BlackBerry Classic, BerryBlog módra (BerryBlog)
Ma este egy tradicionális ételt fogunk elkészíteni a klasszikus ízek kedvelői számára. Egy egykoron nagyon népszerű egytálétel újraértelmezéséről, a modern konyha világába ültetéséről van szó, mely így újra nagy kedvenc lehet, különösen az igazán ínyenc, de a sok hűhót elutasító fogyasztók számára. BlackBerry Classic, BerryBlog módra --- Hozzávalók: 1 doboz BlackBerry Classic (beszerezhető…
jan. 29
19:27
Új tetkókat találtak Ötzi testén (MaHu)
Eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.
jan. 29
19:36
Veszélyben a líbiai régészet jövője (Múlt-kor)
Egyre reménytelenebbek a líbiai régészeti lelőhelyeken dolgozó külföldi szakemberek az észak-afrikai országban zajló, a régió kulturális örökségének kutatását is érintő politikai változások miatt.
jan. 29
20:03
Ötvenötezer éves emberi koponyát találtak Izraelben (MaHu)
A lelet megerősíti a modern ember afrikai kirajzásának elméletét.
jan. 29
20:21
Új tetkókat fedeztek fel Ötzi testén (MaHu)
Eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.
jan. 29
21:15
Forró kövekben lapult az első földi élet (MaHu)
Nagy hiányosság tátongott eddig a földi élet ősi formájának megjelenését leíró elméletében, de egy érdekes kísérlettel újraalkották a több milliárd éves környezetet, és meglepő felfedezésre jutottak.
jan. 29
22:45
Új tetoválásokat fedeztek fel Ötzi bőrén (Infostart)
Új, eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel Ötzi, az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.
jan. 29
22:45
Újra megnyílik a Kölyöklabor az állatkerti Varázshegyben (MaHu)
Újra megnyílik a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Kölyöklabor, ahol a Varázshegy termeiben zajló foglalkozásokon a kémiát még nem tanuló gyerekek számára teszik élményszerűvé az első találkozást a kísérletezéssel.
jan. 29
23:39
Nyugdíjazzák Dippyt (Infostart)
Nyugdíjba küldik a londoni Természettudományi Múzeum híres dinoszaurusz csontvázát a britek legnagyobb bánatára.

Keresés