2015. január 15. csütörtök

jan. 15
0:18
BRÉKING: a Samsung ajánlatot tehet a BlackBerryre (BerryBlog)
A Reuters tudomására jutott, hogy a Samsung tárgyalásokat folytat a BlackBerryvel utóbbi felvásárlásáról. A hír hatására a BlackBerry papírjai kilőttek: az árfolyam közel 30 százalékkal ugrott meg, elhagyva a 12 dollárt is. A hírügynökség belsős forrásai arról számoltak be, hogy a dél-koreai vállalat 13,35 és 15,49 dolláros tartományt határozott meg a BlackBerrry papírjainak árára, ami 38-60…
jan. 15
2:39
Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában (MaHu)
Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő.
jan. 15
5:39
Tudományos áttörés a vadorzók elleni harcban (MaHu)
Egy új eljárás segítségével ujjlenyomatot tudtak venni ragadozó madarak tollairól.
jan. 15
8:00
Viharos múltja volt az Andromeda-ködnek (csillagászat.hu)
A korong különböző csillagpopulációinak részletes vizsgálata alapján az Andromeda-köd kicsi galaxisokkal történő múltbeli összeolvadása valószínűleg sokkal viharosabb körülmények között zajlott, mint a Tejútrendszer esetében. Egy spirálgalaxis csillagokból álló korongjának szerkezete és belső mozgásai fontos információt hordoznak a galaxis kialakulásának és
jan. 15
10:12
10 érdekesség az Árpád-házi királylányokról (Múlt-kor)
jan. 15
10:14
Újabb adalék a Wallenberg-rejtély tisztázásához (Múlt-kor)
Raoul Wallenberg eddig nem ismert, dán származású hamburgi üzletemberrel fenntartott kapcsolatát tárta fel három kutató. Az erről szóló, csütörtökön közzétett tanulmányukban azt írják, hogy ez újabb adalékkal szolgálhat zsidómentő svéd diplomata rejtélyes eltűnésének tisztázásához.
jan. 15
10:16
Senki nem kedvelte, ma a magyar romantikus építészet jelképe (Múlt-kor)
Százötven éve, 1865. január 15-én nyitották meg a Pesti Vigadót, a magyar romantikus építészet egyik legszebb alkotását.
jan. 15
10:30
Gyarapodó nagyvárosok (orientpress)
Akár tíz-tizennyolc százalékkal is növekedett tavaly egy-egy nagyobb város helyiadó-bevétele Magyarországon 2013-hoz képest - derült ki a Magyar Nemzet körkérdéséből. A megkérdezett városok közül Győr teljesített a legjobban, 3,17 milliárd forinttal növelte adóbevételét az előző évhez képest, míg Debrecenben és Szegeden meg kellett elégedni a körülbelül másfél százalékos növekménnyel. A legtöbb…
jan. 15
11:06
Indul a "szuper-Föld" vadászat! (MaHu)
Munkába áll az az új távcső, amivel sokkal nagyobb esélyünk van saját bolygónkhoz hasonló planétára bukkanni a világűrben.
jan. 15
12:00
Szerény az USA növekedési tempója (orientpress)
Az Egyesült Államok gazdasága mérsékelt ütemben növekedett decemberben és január elején az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott Bézs Könyvének tanúsága szerint - írja a Napi Gazdaság.
jan. 15
12:18
Dühös levelet írt a Titanic megvesztegetéssel vádolt utasa (Múlt-kor)
Úgy tűnik, nem helyesen cselekedtünk azzal, hogy meg akartunk menekülni! - fakadt ki egy levélben az a brit arisztokrata asszony, akit azzal vádolt a sajtó, hogy férjével lefizették a mentőcsónakjuk személyzetét.
jan. 15
12:27
Kiszámítható a jövő? (nyest.hu)
Így a naptári év elején sokan szeretnék, ha a jövő megjósolható volna. Ma már sok minden jelezhető előre: az időjárás, bizonyos járványok terjedése, a közutak forgalma stb. Az emberi viselkedést valahogy mégsem sikerül ráncba szedni, és előre jelezni. Most induló sorozatunkban a jövő előrejelzésének filozófiai és gyakorlati problémáit járjuk körül.
jan. 15
13:21
Sztálin becsületéért küzdött a diktátor unokája (Múlt-kor)
Egyhangúlag és véglegesen elutasította csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Joszif Sztálin egykori szovjet diktátor unokájának keresetét, szerinte a Novaja Gazeta orosz lap becsületsértést követett el a nagyapja ellen.
jan. 15
13:30
Megfejtették a madarak rejtélyét! (Infostart)
Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét amerikai tudósok, akik olyan érzékeny műszert fejlesztettek, amely röptében méri meg a madár szárnya által kifejtett erőt.
jan. 15
14:06
Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét (MaHu)
Megfejtették a repülő madár súlyának rejtélyét amerikai tudósok, akik olyan érzékeny műszert fejlesztettek, amely röptében méri meg a madár szárnya által kifejtett erőt.
jan. 15
14:24
Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány (Infostart)
Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmányból.
jan. 15
14:24
4000 éves rézkoronát találtak Indiában (Múlt-kor)
Az Indus-völgyi civilizáció korából származó leleteket, köztük egy egyedülálló, rézből készült koronát tártak fel régészek az észak-indiai Chandayanban.
jan. 15
14:33
Fényképes Bögre Nyomtatás (nyest.hu)
Mindennapi hirdetéseink olykor még minket is meglepnek. Nem csak azért, mert a hirdetők nem ismerik a mozgószabályt.
jan. 15
15:00
Hogyan válasszunk testápolót, arckrémeket? (orientpress)
Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek kézfejen, arcon, nyak területén. Ilyenkor a legfontosabb a megfelelő bőrápoló kozmetikumok megválasztása - írja az allergiaközpont.hu.
jan. 15
15:02
A jelnyelvet is megtanulhatják a betegjogi képviselők (orientpress)
A jelnyelvet is megtanulhatják az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) dolgozói - írta a központ csütörtökön honlapján. Az 50 órás alapfokú képzés 2015. első félévében Pécsen, Szegeden, Nyíregyházán, Miskolcon, Zalaegerszegen és Budapesten indul el.
jan. 15
17:42
Puerto Ricóban teszteli összeszerelhető okostelefonját a Google (Infostart)
Puerto Ricóban kezdi meg tesztelni idén előregyártott elemekből összerakható (modulos) okostelefonjának első változatát a Google.
jan. 15
18:36
Rembrandt, a titokzatos (Múlt-kor)
Vincent van Gogh nagy tisztelője volt Rembrandt művészetének. Mikor műkritikus barátjával, Théophile Thoré-Bürgerrel a festőóriás misztériumát igyekeztek megfejteni, a kritikus így fogalmazott: „ember az emberek számára”.
jan. 15
19:12
Megcsinálták az önbefűző cipőt! (MaHu)
Az egyik legnagyobb cipőgyártó végül valóra váltotta a filmvilág egyik legismertebb futurológiai termékét, az önbefűző cipőt. Lebegő "gör"deszkánk is van már, ha arról esetleg lemaradt volna.
jan. 15
21:54
Fél kilométeres aszteroida repül el a Föld mellett (Infostart)
Fél kilométer átmérőjű aszteroida repül el a Föld mellett január végén, de nem jelent veszélyt a bolygóra - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
jan. 15
22:48
Raoul Wallenberg és egy hamburgi üzletember kapcsolatát tárták fel kutatók (MaHu)
Wallenberg korábban nem ismert kapcsolata Ludolph Christensen dán származású hamburgi kereskedővel, aki Heinrich Himmler SS-vezető "jobb kezének" tartott Karl Wolff SS-tábornok védelmét élvezte, új megvilágításba helyezi Wallenberg 1944-es magyarországi humanitárius misszióját.

Keresés