2015. január 25. vasárnap

jan. 25
9:06
Tisztára, mint Csernobil - Dél-Amerikában! (MaHu)
Ugyan nem nukleáris baleset, hanem egy átszakadt gát pusztította el az egykor nagyon kedvelt argentin települést, mégis, nagyon hasonlóan néz ki az ukrajnai atomváros környezetére.
jan. 25
10:06
Égre néző rózsaablak (csillagászat.hu)
A télen oly ritkán adódó derült égi ablakokat kihasználva készült a hét képe a varázslatos Rozetta-ködről. Akár rózsa, akár rózsaablak – a látvány lenyűgöző. Szántó Szabolcs, Pécs A Monoceros (Egyszarvú) csillagkép első számú nevezetessége az epszilon Monocerotistől keletre található NGC
jan. 25
11:09
Felkészültek? Január 26-án itt a gigaaszteroida! - videó (MaHu)
A veszélyes kategóriába sorolt aszteroida hétfőn ér a Földhöz, ilyen hatalmas száguldó égitest még nem jött ilyen közel...
jan. 25
11:09
Miről ír a januári Meteor? (csillagászat.hu)
Az MCSE lapja, a Meteor immár negyvenötödik évfolyamába lépett. Lássuk, milyen olvasnivalókat kínál a csillagászat iránt érdeklődők számára! 2015-öt az ENSZ és az UNESCO a Fény Nemzetközi évének nyilvánította. Ennek egyik altémája az IAU (Nemzetközi Csillagászati Unió) által meghirdetett Kozmikus
jan. 25
11:11
A Pingvintudatosság Napja (MaHu)
Természetes élőhelyük legészakibb pontján ünnepelték a jeles napot, mely a röpképtelen szárnyasok ökoszisztémájának törékenységére is felhívja a figyelmet.
jan. 25
11:11
Kisbolygó földközelben keddre virradó éjszaka (csillagászat.hu)
A 2004 BL86 kisbolygó 2015. január 26/27-én halad el bolygónk közelében mintegy 3,1-szeres Föld-Hold távolságban. Ez ugyan nem különleges közelség, de mivel viszonylag nagy méretű az aszteroida, kisebb távcsővel is megfigyelhető a pontos égi helyzet ismeretében. A (357439) 2004 BL86
jan. 25
13:09
Mi köze a tengeralattjáróknak a harci drónokhoz? (MaHu)
Semmi - legalábbis MÉG semmi. De hamarosan a támadó repülő eszközök ugyanazt a taktikát alkalmazhatják, amit anno a német tengeralattjárók a világháborúban.
jan. 25
18:30
Matolcsy: a GDP idén is 3-4 százalékkal bővülhet (orientpress)
A jegybank idén is folytatja, sőt új elemekkel bővíti ki a növekedési hitelprogramot - mondta Matolcsy György jegybankelnök. Hozzátette: ezzel újból meglehet a plusz 1 százalék a gazdasági növekedéshez, vagyis a GDP összességében idén is 3-4 százalékkal bővülhet.
jan. 25
19:06
Elhamvasztották a hannoveri mészáros fejét - 90 évig állt a formalinban (MaHu)
Kilencven évvel a kivégzése után elhamvasztották és eltemették Németországban a hannoveri mészáros néven elhíresült sorozatgyilkos és kannibál fejét, amelyet mindeddig formalinban őriztek a göttingeni egyetemi klinikán.
jan. 25
19:08
Elhibázott a marskutatás koncepciója? (MaHu)
Egy új vélemény szerint nem roverekkel, hanem drónokkal kellene felderíteni a vörös bolygót, egyszerűen annyi minden van rajta, amit a talajon gurulók szemszögéből nem lehet feltárni.
jan. 25
20:48
Elismerték Egyiptomban, hogy megsérült Tutanhamon halotti maszkja (Infostart)
Elismerték kairói szakértők a hét végén, hogy tisztítás közben leesett Tutanhamon fáraó halotti maszkjának szakálla, és azt szakszerűtlenül, vitatott anyaggal ragasztották vissza.
jan. 25
21:12
Robotkígyó lehet tavaink megmentője? (MaHu)
Az édesvizi szennyeződések legalább akkora problémát okoznak, mint a tengerek és óceánok elárasztása. Ezúttal (is) a robotika nyújt segítő kezet?

Keresés