2020. január 20. hétfő

jan. 20
1:03
A klímaváltozás enyhítésére szólították fel a tudósok Horvátországot (ProfitLine)
Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért - írta a helyi sajtó.
jan. 20
2:03
Új kutatás: A farkasok is visszahozzák az eldobott labdát (ProfitLine)
Meglepte a kutatókat, hogy egyes farkaskölykök is ösztönösen visszahozzák az eldobott labdát, ahogy a legtöbb kutya.
jan. 20
2:06
Új kutatás: A farkasok is visszahozzák az eldobott labdát (Hírstart)
Meglepte a kutatókat, hogy egyes farkaskölykök is ösztönösen visszahozzák az eldobott labdát, ahogy a legtöbb kutya.
jan. 20
3:45
A 2020-as év természeti értékei (Agrofórum)
Hazánk természeti értékei vitathatatlanok, megbecsülést érdemlők. Természetvédő csoportok és szakemberek immár több éves hagyományt követve, minden évben megválasztják az év faját több kategóriában. Ennek célja a figyelem felkeltése az adott faj iránt, akkor is, ha fokozottan védett, és akkor is, ha kevésbé ismert fajról van szó.
jan. 20
4:03
Mitől függ a gáz ára 2020-ban és hogyan számítják ki a lakossági földgáz árát? (ProfitLine)
Mitől függ, hogy mennyibe kerül a lakossági gáz Magyarországon 2020-ban? Hány forint egy köbméter (m3) gáz 2020-ban? Miért lényeges és hogyan befolyásolja a gázszámlánkat a gáz fűtőértéke és az un. nyomáskorrekciós tényező?
jan. 20
4:36
Már kaphatóak a biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartóban lévő dísznövények (Familyversum)
Környezettudatos vásárlás
jan. 20
4:40
Sikeres iskolaprogramok (Familyversum)
Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít
jan. 20
4:42
Hatalmas bajban Németország – Hogy másznak ki ebből? (Hírstart)
Az Európai Unió legnagyobb tagállamai közül Németország demográfiai helyzete a legrosszabb jelenleg. A munkaképes korúak számának jelentős csökkenése pedig a következő időszakban már a gazdasági növekedésre is hatással lesz – vélik a Commerzbank elemzői. Az egyetlen megoldás a gazdaság versenyképességének növelése és a magánberuházások élénkítése l
jan. 20
4:42
Magához tért az autópiac, a válság előtti szinthez közelít itthon a kereslet (Familyversum)
Közel a kétszázezerhez
jan. 20
4:44
Az egész világon növelni kell az agrárium hatékonyságát (Familyversum)
Nagy István: Magyarország helyzeti előnyben van, hiszen a lakosságának bő kétszeresét, húszmillió embert tud ellátni élelmiszerrel
jan. 20
4:46
A lassú kilábalás időszaka jöhet (Familyversum)
Hétindító. Az Európai Központi Bank arra számít, hogy ebben az évben kiegyensúlyozott növekedés indulhat Európában
jan. 20
4:48
Egyre népszerűbb az ingatlanos szakma (Familyversum)
A közvetítőknek nincs külön iskolája, de fiatalok és idősek is megtalálják számításukat a piacon
jan. 20
4:50
Képes még bővülni a munkaerőpiac (Familyversum)
A 20–64 éves korcsoport esetében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak aránya az Európai Unió tagállamai közül nálunk az ötödik legnagyobb
jan. 20
4:52
Szinten maradhat az olajár (Familyversum)
A közel-keleti feszültségek továbbra is jelentősen befolyásolják a világpiac ellátását, egy politikai fordulat esetén a kieső mennyiséget hirtelen nehéz lenne pótolni
jan. 20
4:56
Izer Norbert: Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt (Familyversum)
Jelentős visszatérítések
jan. 20
5:03
A bíróság szerint nem kérhet az ingatlanközvetítő kizárólagosságot (ProfitLine)
A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.
jan. 20
5:09
A Toyota volt a 3. legnépszerűbb márka a magyar piacon (Márkamonitor)
Az iparági szakértők már a tavalyi év elején azzal számoltak, hogy 2019 a 7 új modell bemutatásával valóságos környezetbarát öntöltő hibrid elektromos modellinváziót bemutató Toyota éve lehet, az értékesítési eredmények pedig nem is cáfoltak rá a várakozásokra. A kivonásokkal tisztított 2019-es magyarországi újautó piacon ugyanis, 12168 új autó ért
jan. 20
5:39
Focista fizetések: 3,3 millió forint az átlag Magyarországon (Menedzsment Fórum)
Az elmúlt néhány évben olyan ütemben növekedtek a focista fizetések idehaza, hogy azok megfelelnek a régiós szintnek. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy 2019-ben már a top20 európai klubok táborát fogja gyarapítani Magyarország a bérkiadások alapján.
jan. 20
5:45
Íme a kasszások titkai: ezért kígyóznak a sorok a hazai szupermarketekben (Pénzcentrum)
Nem is gondolná az ember, hányféle összetevőn múlik az, hogy mennyi időt kell várakozni egy adott boltban a kasszánál. Egyfelől a kasszásnak gyorsnak kell lenni, amiért őt folyamatosan monitorozza is a munkáltatója, a technikai apparátusnak...
jan. 20
5:54
Csökkent a zaj, kevesebb a panasz Ferihegyen (AQUA)
Jogszabályváltozás eredményeként a Ferihegyi repülőtéren a korábbinál sokkal kevesebb repülő érkezett vagy szállt fel Budapest irányából a hajnali órákban.
jan. 20
5:57
Alig indult el az év, máris Európa legrosszabb devizája a forint – Jön a történelmi mélypont? (Portfolio)
Három hét sem telt még el az évből, de az egész világon alig találni a forinténál rosszabb teljesítményt a devizapiacon. Lassan nem az a kérdés, hogy látunk-e új történelmi mélypontot a magyar deviza esetében az euróval szemben, csak az, hogy mikor jön el a pillanat. A jelenlegi szintről alig fél százalék kellene ehhez, így akár a héten korábban so
jan. 20
6:00
Külföldi cégek térnyerésétől tartanak (AQUA)
Minden bizonnyal nem lesz már olyan áremelés az építőiparban és az anyagárak sem nőnek olyan mértékben, mint az elmúlt években.
jan. 20
6:03
A gazdagabb és dolgozó nők járhatnak jól az adómentességgel (Infostart)
Érezhetően megterheli a költségvetést az, ha nem kell személyi jövedeladót fizetniük azoknak az édesanyáknak, akik három gyermeket szültek vagy neveltek fel - mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője.
jan. 20
6:03
Csúcson az euróövezeti infláció (ProfitLine)
Decemberben hat havi csúcsot ért el az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki publikációja alapján.
jan. 20
6:06
Még mindig üres a fővárosi kukakassza (Üzlet és Utazás)
Az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki - erősítette meg lapunknak Mártha Imre, az FKF új felügyelőbizottsági elnöke.
jan. 20
6:06
Egyre népszerűbb az ingatlanos szakma (Hírstart)
A közvetítőknek nincs külön iskolája, de fiatalok és idősek is megtalálják számításukat a piacon
jan. 20
6:09
Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma (Márkamonitor)
Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és -keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.   A hazai álláskeresési pia
jan. 20
6:12
Büszkélkedik a Posta: a belföldi karácsonyi csomagok csak 2 százalékát nem vitték ki időre (Hírstart)
Túlórákkal és kölcsönzött munkaerővel bírta a Magyar Posta a karácsonyi rohamot.
jan. 20
6:15
Metánkibocsátás: nyerésre áll az amerikai energialobbi (Privátbankár)
A légkörben a metánszint 2007 óta folyamatosan emelkedik, ráadásul olyan okok miatt, amelyek a mai napig nem teljesen tisztázottak. A New York Times mostani felfedezése abba az irányba mutat, hogy az amerikai földgázipar komolyan ludas lehet ebben a történetben.
jan. 20
6:18
Erősödik az igény a házi pálinkára (AQUA)
Az elmúlt években összesen 26 ezer főzőberendezést vásároltak a házi pálinkára vágyók, a készülékek tulajdonosai pedig tavaly a korábbinál harminc százalékkal több párlatot állítottak elő otthonukban.
jan. 20
6:33
Begyújtják a rakétákat a jegybankok (Portfolio)
Viszonylag csendes hétre számíthatunk, amit a nagy jegybankok döntései határoznak meg. Elsősorban az EKB-ra kell figyelni, de Japánban és Kínában is a napokban döntenek a monetáris politikáról. Itthon alig jelenik meg fontos adat, a tavalyi költségvetés részletes beszámolója érdemel említést.
jan. 20
6:39
Súlyos veszélyben a hulladékszállítás Budapesten, mert továbbra sem fizetett a kukaholding a fővárosnak (Üzlet és Utazás)
Az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki - erősítette meg lapunknak Mártha Imre, az FKF új felügyelőbizottsági elnöke.
jan. 20
6:51
Van még hová fejlődni: így ismerkednek a magyarok a bankolás jövőjével (Piac és Profit)
A PSD2 szabályozásról a banki ügyfelek negyede hallott, ennél többen, minden harmadik banki ügyfél hajlandó is lenne megosztani banki adatait kézzelfogható kedvezmények érdekében, harmadik szolgáltatóval.
jan. 20
7:00
Nagyon megugrott a szakmunkára jelentkezők száma (Hírstart)
Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és -keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.   A hazai álláskeresési pia
jan. 20
7:03
Exportfejlesztési pályázati programot hirdet a KKM (ProfitLine)
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 200 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet a hazai kis- és közepes vállalkozások külpiaci tevékenységének előmozdítása érdekében - ismertette Joó István, a tárca export növeléséért felelős helyettes államtitkára a KKM szerdai közleményében.
jan. 20
7:06
Csaknem 100 milliárdot költhetett Rogán Antal tárcája kormánypropagandára (Hírstart)
Évről évre többet költ a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda "kormányzati kommunikációra". 2020 végére a végösszeg a 133 milliárd forintot is meghaladhatja.
jan. 20
7:08
Exportfejlesztési pályázati programot hirdet a KKM (Hírstart)
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 200 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet a hazai kis- és közepes vállalkozások külpiaci tevékenységének előmozdítása érdekében - ismertette Joó István, a tárca export növeléséért felelős helyettes államtitkára a KKM szerdai közleményében.
jan. 20
7:09
2020 a blockchain áttörésének éve (Márkamonitor)
QR kódokkal védett tejtermékek, blokkláncban tárolt betegadatok, jelszómentes fizetés – mindennapi életünk egyre több területén használatos a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartást garantáló blockchain-technológia. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőinek elemzéséből kiderül: a World Economic Forum az év áttörését vár
jan. 20
7:09
Jogosan van kiakadva a kormány a gazdaságkutatókra? (G7)
A visszaesést nagyon gyengén, a lassulást általában egy fokkal jobban előre tudják jelezni. A 2004 és 2018 közötti prognózisokat kielemezve az is látszik, hogy a magyar jóslatoknak jobban hihetünk.
jan. 20
7:21
Kamatdöntés volt Kínában (Portfolio)
Nem változtatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon - derült ki a kínai jegybank (PBOC) hétfői sajtótájékoztatóján. A döntés nem okozott nagy meglepetést, miután a középtávú likviditási hitelek kamatait is változatlanul hagyta a múlt héten a központi bank. Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az előző két hónapnak megf
jan. 20
7:30
Kamatdöntés volt Kínában (Hírstart)
Nem változtatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon - derült ki a kínai jegybank (PBOC) hétfői sajtótájékoztatóján. A döntés nem okozott nagy meglepetést, miután a középtávú likviditási hitelek kamatait is változatlanul hagyta a múlt héten a központi bank. Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az előző két hónapnak megf
jan. 20
7:45
A multik adótitkait védi a kormány (Üzlet és Utazás)
A túlzó adóadminisztrációs terhekre hivatkozva nem támogatja a magyar kormány a globálisan működő nagy
jan. 20
7:45
Kiszámolták, ki jár jól a Brexittel (Portfolio)
Öttel több képviselője lesz az Európai Néppártnak az Európai Parlamentben a britek január 31-i kilépése és az így megüresedő 73-ból 27 mandátum tagállamok közötti újraelosztásának következtében. Az EPP mellett csak a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia növeli majd képviselőinek számát a frissített, 705 tagú EP-ben, mindenki más rosszabbul jár
jan. 20
7:48
Februártól összeomolhat a budapesti szemétszállítás, ha Orbán nem tartja magát a megállapodáshoz (444.hu)
A kukaholdingnak 10 milliárd forintot kéne utalnia.
jan. 20
7:48
A jövőben sem engedi el az idősek kezét a minisztérium (AQUA)
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban elindította a megtévesztő webáruházak célzott ellenőrzését, elsősorban az úgynevezett csodát ígérő termékeket forgalmazó honlapokat keresik.
jan. 20
7:57
Nem változtatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon (GazdaságPortál)
Nem változatott a kínai jegybank a referencia-kamatlábakon, ami nem okozott nagy meglepetést, miután a középtávú likviditási hitelek kamatait is változatlanul hagyta a múlt héten – derült ki a kínai jegybank (Pboc) hétfői sajtótájékoztatóján. Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az előző két hónapnak megfelelően 4,15 százaléko
jan. 20
8:03
Slágerszakma lett az ingatlanos (Menedzsment Fórum)
Dübörög a lakáspiac, szóval nem is csoda.
jan. 20
8:06
Kiszámolták, ki jár jól a Brexittel (Hírstart)
Öttel több képviselője lesz az Európai Néppártnak az Európai Parlamentben a britek január 31-i kilépése és az így megüresedő 73-ból 27 mandátum tagállamok közötti újraelosztásának következtében. Az EPP mellett csak a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia növeli majd képviselőinek számát a frissített, 705 tagú EP-ben, mindenki más rosszabbul jár
jan. 20
8:09
Még bárki lehet az év fiatal vezetője (KKV Magazin)
Meghosszabbított határidővel keresik az Év Fiatal Vezetőjét azok között, akik már 40 éves koruk előtt kimagasló eredményeket értek el vezetőként.
jan. 20
8:15
Egyre többen adják ingatlanozásra a fejüket (Privátbankár)
Dübörög a lakáspiac, szóval nem is csoda.

Keresés