2020. január 6. hétfő

jan. 6
1:36
Bővül a Magyar falu program (ProfitLine)
Az idei évben is folytatódik, sőt bővül a Magyar falu program - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
jan. 6
2:36
Már zajlik a török katonák Líbiába való telepítése (ProfitLine)
Már zajlik a török katonák fokozatos Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este, hozzátéve, hogy a katonák küldését Ankara és Tripoli novemberi megállapodása alapján kezdték meg.
jan. 6
2:36
Már zajlik a török katonák Líbiába való telepítése (Hírstart)
Már zajlik a török katonák fokozatos Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este, hozzátéve, hogy a katonák küldését Ankara és Tripoli novemberi megállapodása alapján kezdték meg.
jan. 6
4:36
Több statisztikai adat is megjelenik a héten (ProfitLine)
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, egyebek mellett a tavaly novemberi ipari termelésről, külkereskedelmi termékforgalomról és kiskereskedelemről, valamint a szeptember-novemberi foglalkoztatási statisztikák.
jan. 6
5:18
Visszatért Zlatan (vg.hu)
.
jan. 6
5:20
Világgazdaság. 2020. 01. 06. pdf (vg.hu)
.
jan. 6
5:22
Főként a vidéki cégek várhatnak megrendelést (vg.hu)
.
jan. 6
5:24
Visszaüthet a hrivnya erősödése (vg.hu)
Ukrajnában tavaly mintegy 20 százalékkal erősödött a nemzeti valuta a dollárhoz képest, ennek következtében az amerikai pénznemben számított államadósság jelentősen megnőtt. A hrivnya erősödésének a külföldön dolgozó ukránok sem örülnek túlzottan.
jan. 6
5:26
Messze van még a Togg magyarországi értékesítése (vg.hu)
.
jan. 6
5:28
Mielőbb meg kell állapodni a bérekről (vg.hu)
Célegyenesben a kiskereskedelmi bértárgyalások, az ideális esetben csak két-három fordulós egyeztetés eredménye 10-15 százalékos emelés és a bruttó 300 ezer forintot közelítő kezdő bér is lehet.
jan. 6
5:30
Busásan fialt a türelem a pesti parketten (vg.hu)
Hosszabb távon is megérte OTP-papírt tartani, a Magyar Telekom és a Mol részvényesei viszont nem lehetnek elégedettek az utóbbi tíz év teljesítményével. A 2010-es években technológiai és ingatlancégek szállították a legnagyobb hozamot.
jan. 6
5:32
Hamar idegessé vált a hangulat a börzéken (vg.hu)
.
jan. 6
5:34
Átterjedt a feszültség az olajpiacokra (vg.hu)
Iránnak megvannak az eszközei, hogy csapást mérjen a globális olajkínálatra, s ezzel közvetve megbosszulja legfontosabb katonai vezetője, Kasszám Szulejmáni likvidálását. Az biztos, hogy a csapások és ellencsapások esetleges sorozatán mindenki veszítene.
jan. 6
5:36
Nő a madárinfluenza hazai terjedésének veszélye (vg.hu)
.
jan. 6
5:42
Kevesebb diák ment nyelvvizsgázni tavaly (Hírstart)
Tavalyelőtt még 120 ezren jelentkeztek nyelvvizsgára, 2019-ben már csak 111 ezren.
jan. 6
5:48
Robban a januári bírságbomba: 50-300 ezret is fizethet az ember, ha nem figyel (Pénzcentrum)
A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát. Az azonban koránt sem mindegy, hogy szabadulunk meg a leselejtezett fenyőtől. A kellemetlenségek és az esetleges, akár több tízezres-százezres büntetések elkerülése...
jan. 6
5:51
Bontogatják már a karácsonyi egészségügyi meglepetés-csomagot (Menedzsment Fórum)
Karácsony előtt egy nappal jelent meg, s december 25-én már hatályba is lépett az a kormányhatározat, ami fontos változásokat készít elő az egészségügyben. A kórházak adósságrendezését és az átfogó átalakítások nyolc pontját tartalmazó döntések Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász szerint ha nem is adnak a rendszer minden problémájára választ, de vé
jan. 6
5:54
Mire készül az Orbán-kormány 2020-ban? (Portfolio)
Várhatóan tavasszal jön majd egy újabb gazdaságvédelmi és családvédelmi akcióterv – lengette be az elmúlt hónapokban Orbán Viktor és Varga Mihály. A két intézkedéscsomag részleteiről egyelőre kevés konkrétumot tudunk, de valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy ezek lesznek a kormány nagy gazdasági dobásai 2020-ban. Megnéztük, milye
jan. 6
5:54
Megtévesztik a fogyasztókat (AQUA)
A húsmarhatartás világszerte alaptalan támadások célkeresztjébe került, mivel a klímaváltozás miatt aggódó civil szervezetek az utóbbi években a szarvasmarhát kiáltották ki fő bűnösnek.
jan. 6
5:56
Mi történt az elmúlt két hétben? Ebből a cikkből most mindent megtudhatsz (Portfolio)
Rekordok a tőzsdén, iráni célpontok elleni amerikai támadás, mélyponton záró forintárfolyam, emelkedő minimálbér, egészségügyi átalakítás. Ez csak néhány hír az elmúlt két hétből. Az összes fontos pénzügyi, részvénypiaci és makrogazdasági bejelentést az alábbi cikkünkben foglaltuk össze.
jan. 6
6:06
Rengeteg orvos hiányzik Budapestről (Hírstart)
Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb az orvoshiány a Portfolio szerint.
jan. 6
6:24
Mielőbb meg kell állapodni a bérekről (vg.hu)
Célegyenesben a kiskereskedelmi bértárgyalások.
jan. 6
6:30
Vége a pihenésnek, most már tényleg beindul 2020 (Portfolio)
Eddig félgőzzel indult el a 2020-as év, sokan meghosszabbították a szabadságukat, a következő napokban azonban végérvényesen beindul az új évtized, ez pedig a makrogazdasági adatokon is meglátszik. A csendesebb múlt hét után ugyanis végre érkeznek lényeges statisztikák itthon és külföldön is.
jan. 6
7:03
A Mol új üzeme feladja a leckét, hogy mennyire lehet zöld egy olajvállalat (G7)
Fosszilis alapanyagból készülő műanyagok – ez lenne a benzines korszak utáni új, zöldebb jövő egy olajcég számára? A Mol szerint a válasz igen, mert még mindig ez a legjobb alternatíva.
jan. 6
7:18
Trump Irán után Irakot is megfenyegette (Hírstart)
Szankciókkal fenyegette meg Irakot Donald Trump amerikai elnök, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat. Trump az elnöki külön gépen, Floridából Washingtonba visszautazóban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy több milliárd dolláros számlát nyújt be az arab országnak, ha az amerikai katonákat a vasárnap elfogadott parlamenti határoz
jan. 6
7:18
Rövidesen eldől, mennyivel emelik a kereskedelmi dolgozók fizetését (AQUA)
A következő egy-két hét során, de a bérszámfejtés miatt legkésőbb január 20-ig meg kell állapodni a bérekről azoknál az áruházláncoknál, amelyek a klasszikus január-decemberi üzleti év szerint működnek – ismerteti a hétfői Világgazdaság.
jan. 6
7:21
Miért fontos egy cégnek a vállalatirányítási rendszer fejlesztése? (Piac és Profit)
A legfontosabb dolog egy vállalat sikeréhez, a stratégiai gondolkodásmód. Ezen gondolkodásmód alapján kell megtervezni az üzletfejlesztési irányokat, mind az informatika, a kontrolling, az üzleti folyamatok és a szervezeti struktúra vonatkozásában is. A dinamikus fejlődési ütem megtartása érdekében már az éves büdzsé tervezésekor – a nagyvállalatok
jan. 6
7:27
Mi van veled, forint? (Napi)
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel.
jan. 6
7:30
Kisebb a kár a kártyacsalásoknál (vg.hu)
Éves összevetésben több mint 17 százalékkal csökkent a második negyedévben a bankkártyás visszaélésekből származó kár.
jan. 6
7:36
A kormány a gazdaságvédelmi akciótervvel a beruházásokat ösztönzi (ProfitLine)
A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeivel fejlesztésekre ösztönzi a vállalkozásokat, hogy fennmaradjon a foglalkoztatás magas szintje - mondta Szajlai Csaba, a Figyelő című hetilap főszerkesztő-helyettese az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
jan. 6
7:36
Rekordévet zárt tavaly a turizmus (AQUA)
A cél az, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, ennek érdekében folytatódnak a fejlesztések.
jan. 6
7:42
A jövő héten aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást (GazdaságPortál)
A kínai kereskedelmi delegáció január 13-án Washingtonba utazik egy négy napos látogatásra, amelynek során aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást – közölte bennfentes forrásokra hivatkozva internetes oldalán a South China Morning Post (Scmp) című hongkongi lap. Az Scmp beszámolója szerint a Liu Ho kínai
jan. 6
7:54
329,77 forinton az euró (Üzlet és Utazás)
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel.
jan. 6
8:03
Az Élősködők a legjobb idegen nyelvű film, Tarantino filmje a legjobb vígjáték (vg.hu)
Díjazták a legjobb filmeket, sorozatokat, illetve alakításokat a 77. Golden Globe-gálán.
jan. 6
8:06
Trump szankciókkal fenyegette meg Irakot, ha az távozásra szólítja fel az amerikai katonákat (Portfolio)
Szankciókkal fenyegette meg Irakot Donald Trump amerikai elnök, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat.
jan. 6
8:09
Létrejöhet a „gabona OPEC”? (Agrofórum)
Oroszország új módszert keres a gabonakivitel korlátozására az ország exportálható többletének függvényében „bizonyos piaci feltételek mellett” – mondta Dimitrij Patrusev, a mezőgazdasági miniszter a Kommerszant című újságnak.
jan. 6
8:12
Robban a januári bírságbomba: 50-300 ezret is fizethet az ember, ha nem figyel (Hírstart)
A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát. Az azonban koránt sem mindegy, hogy szabadulunk meg a leselejtezett fenyőtől. A kellemetlenségek és az esetleges, akár több tízezres-százezres büntetések elkerülése...
jan. 6
8:21
A burkoltan foglalkoztatottak is rosszul járhatnak (Infostart)
Fokozott ellenőrzésre számíthatnak 2020-ban a katás vállalkozások. Sok esetben a dolgozók sem ússzák meg, ha szabálytalanságot talál a NAV.
jan. 6
8:30
Lassult a kínai szolgáltató szektor növekedése (Portfolio)
Enyhén lassult a kínai szolgáltató szektor növekedése decemberben a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint, ami egybecseng a kínai statisztikai hivatal múlt héten közölt adataiból kiolvasható tendenciával.
jan. 6
8:36
3 hetük maradt a döntésre: rengeteg magyar melós béremelésre múlik ezen (Pénzcentrum)
A következő egy-két hét során, de a bérszámfejtés miatt legkésőbb január 20-ig meg kell állapodni a bérekről azoknál az áruházláncoknál, amelyek a klasszikus január-decemberi üzleti év szerint működnek - írja a hétfői Világgazdaság. A...
jan. 6
8:36
Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok (GazdaságPortál)
Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, mivel a közel-keleti feszültségek kiéleződése kockázatkerülésre készteti a befektetőket. Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 33 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 92 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 38 ponttal eshet a nyitásban. Az Egyesült Ál
jan. 6
8:36
Fokozódott a kaotikus helyzet Venezuelában (vg.hu)
A kormány megszállta a parlamentet, az ellenzék Juan Guaidót választotta újra.
jan. 6
8:38
A jövő héten szignózhatják az amerikai–kínai részmegállapodást (vg.hu)
A megállapodás az amerikai–kínai kereskedelmi háború lezárását célozza.
jan. 6
8:39
Megszabadulna az állam egy régi, ikonikus magyar gyártól (Infostart)
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladásra hirdette meg a hungarikumok gyűjteményébe sorolt hollóházi porcelánt gyártó és forgalmazó céget, a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét.
jan. 6
8:42
Csökkent a nyelvvizsgára jelentkezők száma (Hírstart)
Úgy tűnik, hogy tavaly csökkent a nyelvvizsgázók száma: novemberig összesen 111 ezer jelentkező volt, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer – írja a hétfői Világgazdaság, az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva. A 111 ezerből 74 ezren vizsgáztak sikerrel, míg 2018 egészében 79 ezren. A legtöbben – 90 ezren – tavaly is középfokú v
jan. 6
8:42
A jövő héten aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodást (AQUA)
A kínai kereskedelmi delegáció január 13-án Washingtonba utazik egy négy napos látogatásra, amelynek során aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást – közölte bennfentes forrásokra hivatkozva internetes oldalán a South China Morning Post (Scmp) című hongkongi lap.
jan. 6
8:45
Vörösbe borulhat Európa (Napi)
Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, mivel a közel-keleti feszültségek kiéleződése kockázatkerülésre készteti a befektetőket.
jan. 6
8:48
Fokozódik a feszültség, eséssel indulhat a hét Európában (Portfolio)
Eséssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután az Egyesült Államok légicsapást hajtott végre az iraki fővárosban, iráni célpontok ellen. Ázsiában is borús hangulatban telt a hétfői kereskedés, miután a fokozódó geopolitikai feszültség mellett Kínából egy gyenge makroadat is érkezett. Az európai tőzsdéken is eséssel indulhat a h
jan. 6
8:48
Tőzsdenyitás előtt – Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok (Hírstart)
Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn, mivel a közel-keleti feszültségek kiéleződése kockázatkerülésre készteti a befektetőket. Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 33 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 92 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 38 ponttal eshet a nyitásban. Az Egyesült Ál
jan. 6
8:51
Legkésőbb január 20-ig döntenek a kereskedelmi dolgozók fizetéséről (Menedzsment Fórum)
Az OBI-val már megállapodtak, de a héten tárgyalnak a többi közt az Auchannal, és a Spar-ral is.

Keresés