2021. március 19. péntek

márc. 19
0:03
Nagy az igény, új logisztikai ingatlanfejlesztés indult (Napi)
A CTP kibővíti Budapest környéki logisztikai parkhálózatát: 60 millió eurósra (21 milliárd forint) tervezett beruházással Vecsésen építi meg a negyedik logisztikai parkját- közölte a hollandiai székhelyű európai ipariingatlan-fejlesztő az MTI-vel.
márc. 19
0:03
Van egy vízi iparág, amely annyira szennyez, mint a légi közlekedés (Infostart)
A fenékhálóval halászó flották évente ugyanannyi károsanyag-kibocsátásáért felelősek, mint amennyit a repülők okoznak – állapította meg egy óceánkutatók által készített tanulmány.
márc. 19
0:06
Meteorológiai szolgálat: az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél (Alternatív Energia)
Az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél - állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat.
márc. 19
0:06
A Graphisoft igazgatósága 99 eurócent osztalékot javasol (Hírstart)
A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő társaság igazgatósága részvényenként 99 eurócent osztalék kifizetésére tesz javaslatot a 2020-as év után az A sorozatú törzsrészvények esetében, az osztalékról az április 20-ra kitűzött éves rendes közgyűlés dönt – közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési meghívóban
márc. 19
0:06
A légszennyezettség sokkal súlyosabb lehet annál, mint amire a mérőállomások adataiból következtethetünk (Tiszta Jövő)
Az illegális háztartási hulladékégetés akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent a települések lakói számára Kelet- és Közép-Európában annál, mint amit eddig feltételeztünk. Ezt állapította meg egy új nemzetközi kutatás.
márc. 19
0:06
Odafigyel a NAV a rövidáru-kereskedőkre is (Adó)
A NAV revizorai a járványidőszakban sem pihennek – derül ki az adóhatóság adótraffipax információiból.
márc. 19
0:07
Értékelte a magyar tőzsde, hogy a kormány nem szigorított (Napi)
A magyar kormány a befektetői várakozásokkal ellentétben nem jelentett be csütörtökön újabb védekező intézkedéseket, ezzel magyarázza a BUX mai, 2,2 százalékos emelkedését az Equilor elemzője. A nyugat-európai tőzsdékre az AstraZeneca oltásával kapcsolatos pozitív hírek voltak ma jó hatással.
márc. 19
0:10
Idén március 27-én lesz a Föld órája (Alternatív Energia)
Március 27-én este rendezik meg a Föld óráját - közölte a WWF Magyarország az MTI-vel.
márc. 19
0:10
Lázadás a gépek ellen? (Hírstart)
Az európaiak feltárják a kiborg-jövővel kapcsolatos reményeiket és félelmeiket.
márc. 19
0:10
Hemzseg az állatoktól az Antarktiszról leszakadt A74 jéghegy környezete (Tiszta Jövő)
Mintegy ezer nagyfelbontású fotót és egy hosszú videót készített az Antarktiszról közelmúltban leszakadt A74 jéghegy víz alatti térségéről a Polarstern német kutatóhajó, körbehajózva a gigantikus jégtömböt, amelynek környezete a felvételek tanúsága szerint hemzseg az állatoktól - közölte szerdán a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI).
márc. 19
0:10
Vizsgálja a GVH a gyógyszer-nagykereskedői rendszert (Adó)
Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a legnagyobb hazai gyógyszer nagykereskedők és az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek között létrejött megállapodások miatt, mert azok korlátozhatják a versenyt a magyarországi gyógyszerbeszerzési piacokon.
márc. 19
0:11
Újabb állami támogatást kapott a Club Aliga fejlesztője (Napi)
Közel 1,3 milliárd forint állami támogatást nyert az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, a Club Aliga üdülőközpont területének fejlesztéséhez - tette közzé az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
márc. 19
0:14
Félévesre nyúlhatnak az északi félteke nyarai a század végére (Alternatív Energia)
Csaknem hat hónapra is nyúlhatnak az északi félteke nyarai a század végére, ha az emberiség nem tesz lépéseket az éghajlatváltozás enyhítésére - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a változások jelentős hatással lehetnek a mezőgazdaságra, az emberek egészségére és a környezetre.
márc. 19
0:14
A vízválság megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök (Hírstart)
Áder János köztársasági elnök az Ensz New York-i, online vízügyi konferenciáján szólalt fel a témában.
márc. 19
0:14
Drasztikusan csökkenthető a szarvasmarhák gázkibocsátása hínárral dúsított takarmánnyal (Tiszta Jövő)
Nyolcvankét százalékkal kevesebb metánt bocsátottak ki azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak öt hónapon át - derült ki egy új tanulmányból.
márc. 19
0:18
Megnyílt a pályázati lehetőség a társasházak távfűtés-korszerűsítésére (Alternatív Energia)
A társasházak távfűtés-korszerűsítési programjában keddtől pályázható a támogatás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-vel.
márc. 19
0:18
Soha nem látott támogatásokat ígér az agrárminiszter (Startlap)
Több százmilliárd forintból valósulhatnak meg élelmiszeripari és mezőgazdasági fejlesztések a közös agrárpolitika átmeneti évei alatt – mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött csütörtöki videóüzenetében.
márc. 19
0:18
Még tovább emelik az élelmiszerek árát (Hírstart)
A hazai fizetések jelentős része megy élelmiszerre, az alacsony keresetűen nehéz helyzetbe kerülhetnek.
márc. 19
0:18
Megkezdődött a bioüzemanyagok előállítása a Dunai Finomítóban (Tiszta Jövő)
Bioüzemanyag-termelést indított el a százhalombattai Dunai Finomítóban a Mol, az új eljárásban nem utólag keverik a biokomponenst a dízel üzemanyagba, hanem már a gyártás során, a fosszilis alapanyaggal együtt dolgozzák fel a bioalapanyagot - közölte a vállalat kedden az MTI-vel.
márc. 19
0:22
Klímapolitikai Intézet: kevesebb elektromos hulladék keletkezne, ha a fogyasztókon és nem a gyártókon múlna (Tiszta Jövő)
Sokkal kevesebb elektromos hulladék keletkezne, ha a fogyasztókon és nem a termékek gyártóin múlna; fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból egyaránt aktuális probléma a tervezett elavulás - derül ki a Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült reprezentatív kutatásból.
márc. 19
0:24
Új járatot indít a Wizz Air Budapestről (Hírstart)
Hiába a járvány, a légitársaság a nyárra készül.
márc. 19
1:06
Csökkent az Audi Hungaria árbevétele (ProfitLine)
Tavaly 1,043 milliárd euróval (383,522 milliárd forint), 7,518 milliárd euróra (2764,444 milliárd forint) csökkent az Audi Hungaria Zrt. árbevétele - hangzott el az éves adatokat ismertető online sajtótájékoztatón csütörtökön.
márc. 19
3:06
A nyugdíjasok buknak a legtöbbet a koronavírus-válságon (ProfitLine)
A koronavírus azon túl, hogy leginkább az idős korosztály egészségét veszélyezteti, mindemellett a vírus-okozta gazdasági visszaesés, válság is leginkább az idős korosztályt súlytotta – derült ki az Intrum és a GKI kutatásából. A nyugdíjas korcsoport mellett a fiatalokat érte még komolyabb anyagi sokkhatás, bár ők talán rugalmasabban tudnak még err
márc. 19
3:54
Áprilisban vezetik be a chicagói agrártőzsdére az ukrán búzát (Agrofórum)
A Cme Group közölte, hogy a Platts árupiaci ügynökséggel együttműködve a következő hónapban bevezetik az ukrán búza határidős ügyleteit és opcióit az agrártőzsdére. Az egyik legnagyobb gabonaexportáló ország termékei a fekete-tengeri régióból harmadik fél számára is kereskedhetővé válnak majd. A Globex elektronikus platformján vezetik be a derivatí
márc. 19
4:06
A koffein hatásai: Egészséges, vagy káros? Derítsük ki! (ProfitLine)
A koffein egy természetes élénkítőszer, amely ma már szerves része az átlag ember mindennapi étrendjének. Ennek egyik legfőbb oka a kávé, hiszen hazánkban nagyságrendileg minden második felnőtt kávézik. Az tehát kijelenthető, hogy a kávét mindannyian szeretjük, de vajon a testünk is?
márc. 19
4:12
Ekkora lett a világ legnagyobb napelemparkja (Alternatív Energia)
A világ legnagyobb napelemfarmja öt ütemben készült el 1 év alatt.
márc. 19
4:42
A sváb gasztronómia gyöngyszeme: a kródumpraj (Agrofórum)
Az idei márciusi kródumpraj fesztivált, na nem az érdeklődés - mert az egyébként nagyon is lenne -, hanem a járványhelyzet miatt elhalasztják. A szervezők és a lelkes rajongók pedig reménykednek, hogy a nyári hónapokban, vagy legkésőbb ősszel sor kerülhet majd rá. Hogy nem hallottak még erről a fesztiválról? Vagy talán azt sem tudják, hogy mi is az
márc. 19
4:42
A hegesztési varratok külső–belső tartós és hatékony tisztítása (New Technology)
A minőségi problémák elkerülése érdekében az egyik neves gépkocsigyártó az Ecoclean ECOCbooster technológiáját alkalmazza az elektromos gépjárművek integrált hordozóinak hegesztési varratainál szükséges katódos merülő lakkozás során (KTL). Az eddig használt részecske csiszolószerrel összehasonlítva, ami egy további vizes tisztítási lépést is igénye
márc. 19
4:48
A piaci igényli, a Biano elhozta: fenntartható és öko lakberendezési termékek (GazdaságPortál)
A 2020 augusztusában rajtoló Biano.hu ideális célállomásává vált a magyarországi home & deco online-vásárlóknak, és megbízható partnere a virtuális jelenlétet, az ügyfél-adatbázist, a jövedelemforrásai növelni akaró online home & deco üzleteknek.  Az elmúlt fél évben havonta növekvő tendenciát mutató portál új értékesítési lehetőségeket, eszközöket
márc. 19
5:06
Ennyi osztalékot javasol a Graphisoft (ProfitLine)
A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő társaság igazgatósága részvényenként 99 eurócent osztalék kifizetésére tesz javaslatot a 2020-as év után az A sorozatú törzsrészvények esetében, az osztalékról az április 20-ra kitűzött éves rendes közgyűlés dönt - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési meghívóban
márc. 19
5:12
A Sanghaji Autószalonon vadonatúj, akkumulátoros elektromos hajtású SUV-ot mutat be a Toyota (Márkamonitor)
A részben vagy teljesen elektromos meghajtások vezető fejlesztőjeként ismert és a világ legnépszerűbb SUV-ját, az Európában 95%-ban öntöltő hibrid elektromos hajtással gazdára találó, és immár plug-in hibrid elektromos meghajtással is elérhető RAV4-et is jegyző Toyota bejelentette, hogy a 2021-es Sanghaji Autószalonon bemutatja vadoatúj akkumulátor
márc. 19
5:12
Létezik a 8 év alatt megtérülő napelemes rendszer? (Tiszta Jövő)
A napelemek telepítést most több pályázat is segíti, ezáltal a megtérülési idő is leszorítható.
márc. 19
5:12
Az Elte rendezi az idei informatikai Otdk-t (SzakmaPortál)
A magyar felsőoktatás legnagyobb, több, mint hat évtizedes múltra visszatekintő hallgatói tudományos seregszemléje Informatikatudományi Szekciójának idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara ad otthont március 30. és április 1. között. A rendezvény célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos diákköri tevékenységet, támogassa a tehet
márc. 19
5:12
A hidegebb napelem több áramot termel (okosipar.hu)
Sőt: megfelelő hűtéssel a meghibásodás esélye is szinte kizárható. Az Abdullah Király Természettudományi és Műszaki Egyetem (KAUST) kutatói bebizonyították, hogy a napelemeket elég lenne csak néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tartani, és több áramot állítanának elő, miközben az élettartamuk is jelentősen megnőne. A The Engineerben leírtak sze
márc. 19
5:24
A járvánnyal új szakemberek kerültek előtérbe a cégeknél (Startlap)
A COVID-19 soha nem látott lehetőséget teremtett a humánerőforrás-menedzsment számára, hogy kitörjön eddigi „adminisztrátori” szerepköréből és kezébe vegye a kezdeményezést. A járványhelyzet növelte a HR szervezetek láthatóságát és stratégiai szinten vonta be a napi döntéshozatalba. A cégvezetők több, mint 80 százaléka szerint a HR szervezet vezető
márc. 19
5:36
Közel 6 százalékkal csökkent a húságazat teljesítménye (ProfitLine)
A húságazat teljesítménye 5,8 százalékkal csökkent 2020-ban, a visszaesésben szerepe volt egyebek mellett a madárinfluenza gazdasági hatásainak, valamint a Horeca (szállodaipari és vendéglátó) szektor időszakos kiesésének is - mondta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón.
márc. 19
5:36
Nem tágít a hideg, de ennek van egy előnye (Agroinform)
Sándor, József és Benedek zsákjukban nem meleget, hanem hideg, északi szelet hoznak, és ez a hűvös, reggelente fagyos idő a következő hét közepéig ki is tart. Minden várja már a tavaszt de a jó oldala ennek a hűvös időnek az, hogy továbbra is visszafogja a vegetáció túl korai fejlődésnek indulását, ami a tavaszi fagykárok valószínűségét csökkenti.
márc. 19
5:36
Custom Solutions (New Technology)
Ha nyomásérzékelőkre van szükség, akkor egészen biztos, hogy a megoldás megtalálható a Keller AG portfóliójában. Termékeik rendkívüli előnnyel kecsegtetnek, az eszközeinket optimalizálhatjuk általuk, valamint a meglévő teljes rendszerünkbe integrálva a használatát még hatékonyabbá tehetjük. A ránézésre is azonosítható komponensek, például a fő blok
márc. 19
5:39
Tényleg lehet egy év múlva saját vakcinagyárunk? (Menedzsment Fórum)
Elhatározás, alapító okirat, pénzügyi forrás, beépítendő terület és bejelentés már van a Nemzeti Oltóanyaggyárra, kérdés, hogy elég lesz-e az idő ahhoz, hogy 2022 végén valóban önellátóvá váljon Magyarország a vakcinagyártás területén.
márc. 19
5:42
Fegyveres támadások Atlantában: reflektorfényben az ázsiaiak elleni gyűlölet (Startlap)
Legalább nyolc halott három ázsiai masszázsszalonban. A gyilkosságok rávilágítottak arra, hogy USA miként kezeli a koronavírus nyomán feltámadó, ázsiaiak elleni erőszak- és diszkriminációhullámot.
márc. 19
5:42
A légszennyezettség sokkal súlyosabb lehet annál, mint amire a mérőállomások adataiból következtethetünk (Márkamonitor)
Az illegális háztartási hulladékégetés akár több százszor komolyabb egészségkárosító kockázatot jelent a települések lakói számára Kelet- és Közép-Európában annál, mint amit eddig feltételeztünk. Ezt állapította meg egy új nemzetközi kutatás.   A lakossági hulladékégetés illegális, de ennél is nagyobb baj, hogy ennek során az egészségre legártalmas
márc. 19
5:42
Negyedmilliót is érhet egy diplomamunka (KKV Magazin)
Idén is meghirdette az Ujvári János diplomadíj-pályázatot végzős felsőoktatási hallgatók részére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A pályázat a választott diplomadolgozati témájukhoz kapcsolódva mutatja be a végzős egyetemistáknak a szellemitulajdon-védelem szerepét és jelentőségét a mindennapi életben, és olyan tudáshoz juttatja a hall
márc. 19
5:42
Mi a baktériumtrágyák szerepe, és milyen felhasználási típusaik vannak? (Agrárágazat)
A baktériumtrágyák elsődleges szerepe az egyensúly visszaállítása a talajainkban.
márc. 19
5:42
Ezért terjedt 2020-ban is az ultrahangos vadriasztás (Mezőhír)
Kis költséggel hatékony védelem: ultrahanggal tartja távol a vadat a Doxmand mobil berendezése.
márc. 19
5:42
Készüljünk együtt a Logisztika Napjára! (Transpack)
Ünnepeljük meg a logisztikát, bár külön-külön, de a szakma megérdemli.
márc. 19
5:45
Nincs is olyan messze a 400 forintos euró? (Privátbankár)
Ha a korábbi évek tendenciáját nézzük, akkor erre a következtetésre juthatunk. Az elmúlt egy évre visszatekintve viszont már bízhatunk abban, hogy a 370-es szint fölé nem megy a hazai fizetőeszköz árfolyama. Úgy tűnik ugyanis, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) számára kimondatlanul is – hiszen, mint vezetői ki szokták hangsúlyozni, nincs árfolyamcélju
márc. 19
5:48
Évszázados hagyományok alapjain épül modern mintagazdaság (hirado.hu)
A ménesbirtok célja, hogy az agrárszakemberek működés közben tekinthessék meg a legmodernebb technológiákat, de a mezőhegyesi intézmény fontos célja a turizmus fejlesztése is.
márc. 19
5:48
Amiért most is sorban állnának a gazdák (GépMax)
A John Deere 3050-es széria legendás volt megbízhatóságáról. Igazi kedvence volt a gazdáknak.
márc. 19
5:51
Járvány és húspiac: nehéz éven van túl az ágazat (Piac és Profit)
A vendéglátás járvány miatti mélyrepülése érzékenyen érintette a hústermékek hazai gyártóit, de a kiskereskedelmi forgalom bővülése részben képes volt ellensúlyozni a veszteségeket 2020-ban.
márc. 19
6:00
Áprilisban vezetik be a chicagói agrártőzsdére az ukrán búzát (Startlap)
A Cme Group közölte, hogy a Platts árupiaci ügynökséggel együttműködve a következő hónapban bevezetik az ukrán búza határidős ügyleteit és opcióit az agrártőzsdére. Az egyik legnagyobb gabonaexportáló ország termékei a fekete-tengeri régióból harmadik fél számára is kereskedhetővé válnak majd. A Globex elektronikus platformján vezetik be a derivatí

Keresés